Prava korištenja Online sadržaja

poruka: 10
|
čitano: 2.672
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina

Pozdrav svima,

imam kratko pitanje, imam vlastiti blog na kojem bi dodavao vijesti od velikih proizvođača-npr. Intela, AMD-a...To znači da bi koristio njihov newsroom portal te možda grafiku koju su oni postavili. J a se ne razumijem u prava korištenja sadržaja, čitao sam Uvjete korištenja na Internetu, ali nisam dobio nikakav konkretan odgovor, ono što sam uspio shvatiti da ne smijem dijelit sadržaj osim ako nisam novinar. Da li to znači, da ja kao vlasnik malog bloga, ne smijem dijeliti sadržaj sa njihovih web stranica na svom blogu ili ipak smijem? Molim one koji se razumiju u problematiku, da mi odgovore. Važno mi je to jer želim u budućnosti napredovati prema profesionalnijem sadržaju pa ne bi htio imati zakonskih problema. P.S. Živim u Njemačkoj, ako to mijenja išta pravila igre

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Prava korištenja Online sadržaja

-da, mijenja.. tj tamo ako kršiš zakon, platiš kaznu. Drugdlje možda..

-po redu:

-možeš koirsiti, dijeliti, samo svoje vlasništvo, ne tuđe. Pogotovo za komercijalu. Blog i sl je tu nešto između.. kao osobno, ali ako krene biz tad je biz.. npr dozvoljeno je prodavati građanima u malom oglasniku, obični ljudi koji prodaju nešto .. ne trgovci, razlika je što osoba ima npr polovni auto, nema deset automobila, nema šleper krumpira, prodaje jednom npr playstation konzolu.. ako to radi trgovac, tad je to siva ekonomija, na crno. (mada je u osnovi isto djelo).. ili kao kad nešto prenosiš preko granice, mala vrijednost i osobno.. to se može, ali ne roba-količina, tad nije osobno. .. i po istom kriteriju je sve ostalo, pa i blog/web.. ali je ipak novo, još se zakoni nisu standardizirali-ujednačili, još su i tumačenja svakakva.

-sve na internetu, je usporedivo kao npr tv-radio stanica, emitiranje-distribucija. Da je nešto osobnog, tad nije distribucija i tad možeš, ali ako tom sadržaju ima pristup neograničen broj ljudi, tad je to javno, tad je biz-distribucija (nevažno pri tome npr ako je besplatno.. i google je besplatan, zarađuje.. i to je biz-komercijala).

-za svaki posao-djelatnost moraš biti registriran.. no tu je mutno, jer se običnim ljudima blog dozvoljava, kao i fb i sl. ..

-što bloger stavja na svoj blog? Stavlja svoj sadražaj, text.. piše. To nije logo/brand jer osim što su zaštićeni, oni su i reklama, to im je smisao. Na blogu nema reklama, ima samo tvoj text (ti si autor, osobno) ili nije blog. Možeš ti takvu stranicu-sadržaj nazvati bilo kako, možeš to zvati (npr registrirati ime-naziv-brand..) ''moj-mali-blog''.. ali to ga ne čini blogom kao što pas s perom na glavi nije ptica ili indijanac nego pas. :)

-da bi bilo gdje koristio logo, bilo što u nečijem vlasništvu, moraš imati dozvolu vlansika (ili zamp) i biti registriran za takvu djelatnost, npr novinar, reklamna agencija itd. Neke stvari ne ugovaraš s vlasnikom-autorom, npr glazba, ne pitaš michaeljacksona pa čak ni sony, nego uplatiš tantijeme za svaki put kad pustiš pjesmu, zamp te brojače obračuna i po postotku za svaku pjesmu vlasniku distribuira novac dok ti plaćaš zampu.. ili platiš gradu za korištenje vizure kao ZG-DU.. ili itd.

-postoji i izuzetak, npr novinarska reportaža-info.. do 5min je free, tj ne moraš ugovoriti s vlasnikom prava, npr prijenos utakmice neka tv kuća dobije ekskluzivu, ostali ne smiju prenositi.. ali mogu izvještaj, kratki.. i ne plaćaju ništa, jer je to dio informativnog programa ali ograničene minutaže i mora biti isključivo u tom bloku, info .. ne u reklami ili filmu itd.. zato kad si novinar, možeš nešto i bez dozvole, dok osoba može sve za sebe, npr snimati (i to ti daje ZAMP, namet na medije, jer time si platio svim vlasnicima pravo, jer oni to dobiju u postotku globalno, ovisno koliko se pjesme vrte po radiju itd.) ali takvu osobnu snimku ne smiješ emitirati-distribuirati jer tad nije za osobnu nego je tad distribucija-biz. Opet razlika, ako na snimci nema ništa tuđeg, tad ako si autor, vlasnik i ti na snimci.. tad je sve tvoje, tad smiješ što želiš, ali ako je neka glazba, neki logo, nešto što nije tvoje tad prvo za to moraš imati dozvolu vlasnika.. jasnije? :)

+ u tom primjeru kad imaš svoju snimku, kad si vlasnik svega na snimci i same snimke.. opet možeš platiti kaznu, tj trebao bi se registrirati kao autor-vlasnik, kao što si vlasnik psa, auta..  jer da te na cesti zaustavi policajac bez dokumenata može posumnjati u krađu.. i dok objasniš-dokažeš da si vlasnik, možda već dobiješ uplatnicu zampa i ostalih.. zato npr novinari imaju iskaznicu, zato su autori-pisci i sl. upravo osobe s tom 'titulom', tako registrirani (kao firma, kao brand...) .. i da svoju snimku gledaš u svom domu, privatno-ne javno, tad te nitko ne traži dokaz prava-vlasništva, ali ako je to javno, tad moraš imati sve dozvole, npr za javni skup, za distribuciju itd.. pa i da je humanitarna emisija i prikupljanje novca za djecu-bolesne opet mora organizator sve to ishoditi.. ili kazna.

-no dok učiš, dok je to ''ispod radara'' nema veze.. i bio bi vjerojatno prvi s takvom kaznom,.. no pitanje što ti misliš pod riječi blog, jer ova pitanja nemaju veze s blogom-sadržajem bloga.. tj logo-brand je komercijala, nema veze s blogom. Npr ovaj forum, postovi i između reklame.. nevažno što je ovo forum, reklame su tu i to je biz a svi mediji su već desetljeće izjednačeni, u pravu-zakonu i pravilima.. digitalizacija je sve to izjednačila, tv-web.. isto je. Kao za auto, osim vozačke moraš imati i vlasništvo-pravo korištenja i registraciju.. bilo što od tog ako fali - kazna. Dok bi teoretski isti auto mogao voziti u dovrištu, ne na cestama, nije pod jurisdikcijom policije (privatno zemljište).. e ta granica je mutna na internetu, kao i granica države-jurisdikcije i zakona po kojem će te netko tužiti ili u kojem sudu-državi.

-da bi bio siguran, moraš imati za sve neki 'papir' (ugovor, dozvolu..). Ako nemaš papir možeš (i ne moraš) platiti kaznu.

edit:+ ili .. 'vlastiti blog' .. vlastiti=vlasništvo.. čega? web-hosta? Ako si host-server tad je to djelatnost, biz. Možeš biti na tuđem blogu, tj imaš blogove, forume, webstranice.. i svi imaju isti uvjet, npr webstranica, može free dok ne zarađuješ, dok nije biz-komercijala.. i čim počne komercijala (nevažno jel daješ free, google, koremcijala je ako je reklama itd.) tad te vlasnik hosta traži novac ili ti gasi stranicu. Da bi nešto bilo tvoje, mora biti 100% tvoje, kao pisac mora biti njegov papir i olovka, ne samo napisano.. u slučaju da na blog staviš reklame, izbacili bi te.. a ako je tvoje vlasništvo hosting, tad si već firma-biz (i kršiš zakon ako nemaš odgovarajući ugovor s vlasnikom branda npr kao novinar..). Brandove-logo npr ističu partneri, npr ovlašteni servisi.. i oni to pravo imaju, vlansik im to dozvoljava, imaju ugovor. Ne može ni autoservis samo povješati znakiće.. papir! :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.10.2018 11:54 (ihush).
17 godina
Zasto bi samo linkao vijesti?
Napises vijest svojim rijecima, dodas neku sliku i niko ti nista ne moze.
16 godina
ukay1000 kaže...
Zasto bi samo linkao vijesti?
Napises vijest svojim rijecima, dodas neku sliku i niko ti nista ne moze.

-varaš se.. može, jer tad to nije blog. Tj ovisi kad će gdje (koja zemlja) uvesti reda ili će se kao za gdpr i ostalo čekati EU zakon-direktiva.. a u njemačkoj kažnjavaju ako se krši zakon, uređena zemlja.

blog, potražite definiciju.. je osobni log, ne vijesti, tuđi sadržaji.. nešto kao đački leksikon ili osobno pismo. Dnevnik.. osobni dnevnik, kojeg autor podjeli, može biti stvaran, izmišljen.. ali je osobni.

jedna od razlika, za sad (tumačenja zakna) blogeri se ne smatraju novinarima, tj ne štiti ih sloboda štampe.. to znači da mogu npr biti zabranjeni npr politički. Može biti osobni stav, naglasak je osobno. Ako nije osobno, tad nema ni prava koja nas osobno štite, tad je ili novinar ili web .. tad nije blog. Kao da iz autobusa izvadimo sjedala i prevozimo trupce, tad to više nije autobus (za prijevoz osoba) neovsno kako ga nazovemo. Ako na taj isti autobus-kamion naljepiš reklame, tad su to reklame itd.

edit: .. :))

-ostat ću na slikovitim primjerima, auto-vozilo.. ako ga nazovemo npr bicikl, napišemo mu naziv 'BICIKL' .. jel to sad posto bicikl, moramo li imati vozačku-registraciju-osiguranje? Možemo ako nismo na javnim prometnicama gdje važe zakoni-propisi i policija, npr u dvorištu.. osobna uptreba, ne javna. Ako je blog, tad mora biti blog, ako je nešto drugo, tad je to drugo i tad vrijede plavila za to (drugo).

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.10.2018 12:42 (ihush).
11 godina

Vidim da ste se dosta raspisali, i hvala vam na tome. Dakle, moram detaljnije objasnit pa ćete shvatit poantu. Moj blog služi tome da svojim riječima objašnjavam tehnologiju. Dakle, prosječan čovjek nema pojma kako jedan procesor funkcionira. Zna da ima 4 jezgre i to je to. Ali nema pojma-zašto,kako... Tu ja dolazim i laičkim rječnikom objašnjavam tehnološke pojmove-uglavnom vezane usko uz PC. Međutim, imam i sekciju Vijesti- gdje ljudima približavam produkte koje ja opisujem, npr. pričam o Intel i AMD procesorima, napišem par članaka i uz to objavim par novosti vezano uz te firme, npr. koje su nove procesore izbacili. E sad, da ja nemoram grafiku koju Intel ili AMD postavi na svojim stranicama, sam satima crtati, jednostavno postavim tu ilustraciju u novosti. Nešto slično kao što BUG radi, izađe novi članak a naslovna slika logo Intela i ispod slike nastavlja se tekst. Pisao sam Intelu ali nisam još dobio nikakav odgovor. Uglavnom ilustracije radim sam, osim loga od drugih firmi i infografike, npr. roadmap procesora- ne vidim smisao da sam crtam ako je infografika već tu. Zato pitam o pravima korištenja, da li ja moram platit- jer po toj logici svaki youtuber ili bloger koji bilo kakvu sliku nekakve firme ili loga stavi na Internet, mora platit svotu. Onda to nitko ne bi radio jer bi bila pita skuplja od tepsije. Nadam se da sam razjasnio sada odakle moje pitanje dolazi

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ripjaw kaže...

..pitam o pravima korištenja, da li ja moram platit- jer po toj logici svaki youtuber ili bloger koji bilo kakvu sliku nekakve firme ili loga stavi na Internet, mora platit svotu. Onda to nitko ne bi radio jer bi bila pita skuplja od tepsije. Nadam se da sam razjasnio sada odakle moje pitanje dolazi

-ako progooglaš o toj temi, yt-klipići .. vidjet ćeš da je upravo to 'problem'.. tj ako imaš par klikova-gledatelja, tad nema veze, ako imaš parmiliona tad je biz.. i tad ili imaš ugovor ili te kazne-izbace (a yt nije pod njemačkom jurisdikcijom, npr kažnjavaju za torrente-down-distribucija.. jer je tad djelo počinjeno na teritoriju njemačke tj distributer.).

-da, to rade i 'kardašijanke' .. koje kao slučajno imaju neki brand u pozadini, to je reklama dok sise prodaju sve.

-novinari imaju pravo prenositi vijesti, reklame.. jer je to u interesu vlasnika, no ako mu napraviš štetu (kritika.. ili skuriš cpu..) tad možeš dobiti tužbu (to nije stvar zakona kao torrent, nego privatna tužba, tuže se samo veliki kad se može dobiti više miliona.. ne mali osim što ih možda izbace-zabrane..).

i dalje mixaš, blog ili portal-web-reklama?.. ni bug to ne radi bez ugovora, googleadds..

kao i kad imaju recenziju pa traže komponentu na test, proizvođač ili trgovac im možda da, jer mu je recimo to u interesu, ali to je biz-komercijala-ugovor.. ne nešto što radi 'mali perica' kao osobni dnevnik ili blog. Blog je blog.. mada dok se sve ne uredi-definira može svašta proći istovremeno, ako netko provodi zakon, možeš biti kažnjen. Kao da voziš bez vozačke, ukradeno vozilo.., ako te ne uhvate ne znači da nije kažnjivo.

-kod velikih (popularni yutuberi..) se vrte milioni, ugovori.. pedpju (kak se već zove..) izgubio ugovor s Disniyem kad je koketirao s nacizmom.. to nije blog malog perice, to je biz.

+već je postavljeno par puta pitanje.. o postavljanju linkova, odgovornost, kazne.. zapravo 'vlasnik' linka želi neku zaradu, novac.. kao i vlansik vijesti. Svi žele dio novca a da bi to mogao, tad im plaćaš i tad imaš ugovor, bez tog, možda danas možeš, možda za mjesec dođe zakon koji kaže da za link moraš platiti kao za pjesmu-zampu.. jer ako je biz, tad je pravilo isto, novac-ugovor.

+pošto blog u definiciji ne spada pod pravo glasa-slobode riječi.. ne smatra se novinarstnom i sl. imaš izbor, pišeš ono o čemu si ti vlansik, ono što ne moraš linkati, stavljati slike.. za sve ostalo je vlasnik netko i ne možeš baš ni jednu sliku staviti online i biti miran.. moraš imati pokriće, biti novinar, biti portal (koji tad plaća, zamp i ostalo..) .. ne mali perica koji ništa ne plaća i nema ugovore, nije registriran kao autor itd..

ako npr bug napiše text, svi ga možemo čitati (free).. ako taj text iskopiraš, na svoju stranicu (tad to nije blog, neovisno što koristiš taj termin), tad s pravom bug može tražiti novac ili uklanjanje. Link je (za sad) ok.. tj linkom ne prikazuješ sadržaj neke stranice na svojoj stranici, nego korisnik tad odlazi s tvoje stranice na tu linkanu... i to po logici npr bug ne bi tužio, jer mu je recimo interes-reklama, ali ako istu sliku postaviš, tad ima razlog, jer tad čitatelj klika na tvojoj stranici i googleov brojač tad tebi broji klik, ne njima.. a time zarašuješ ti na kliku-posjetu, ne oni, vlasnici sadržaja (kojeg su možda jednako peejstali.. ali bar su firma i plaćaju neki porez, dok in netko treći možda može tužiti za naknadu ali ti stim nemaš ništa kao što te se ne tiče međa na zemlji između dva seljaka..).

-howto, testovi i sl.. nisu blog, nisu sadržaj bloga. U blogu pišeš 'svoje' sadržaje, misli, nešto.. i može npr biti zavoren dok je to besmisleno za televiziju (ne emitirati) ili reklamu i zato se ti mediji/sadržaji ne mogu nazvati blogom. Možeš to nazvati forum, možeš otvoriti yt kanal .. ali to nije blog. -pa ti nisu pravila zakoni koji se odnose na blog relevantni, opet usporedba, ako imaš vozačku za auto, to ne vrijedi za brod, avion.. druga pravila.

uf.. možda jasnije.. (kraće), vidi na dnu svake web stranice, npr tu na forumu.. što piše? copright+sva prava pridržana. Što to znači? To ti je odgovor možeš li nešto bez dozvole vlansika, ne. Mada nitko za to ne mora znati, uobičajeno kad vlasnik sazna, tad te upozori, tuži ili traži novac.. ili dozvoli. Kršenje zakona je već u tome ako si uzeo bez pitanja tuđe.. auto, čokoladu, sadržaj stranice. Možda je isti sadržaj ukrao bug, ali ni to ti ne daje pravo, tj njega može tužiti vlasnik.. ali se bug ne vodi kao blog (porezi, firma, time i zakoni koji se odnose na djelatnost i plaćanje poreza, prihodi..).

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.10.2018 13:38 (ihush).
12 godina
neaktivan
Ripjaw kaže...

Pozdrav svima,

imam kratko pitanje, imam vlastiti blog na kojem bi dodavao vijesti od velikih proizvođača-npr. Intela, AMD-a...To znači da bi koristio njihov newsroom portal te možda grafiku koju su oni postavili. J a se ne razumijem u prava korištenja sadržaja, čitao sam Uvjete korištenja na Internetu, ali nisam dobio nikakav konkretan odgovor, ono što sam uspio shvatiti da ne smijem dijelit sadržaj osim ako nisam novinar. Da li to znači, da ja kao vlasnik malog bloga, ne smijem dijeliti sadržaj sa njihovih web stranica na svom blogu ili ipak smijem? Molim one koji se razumiju u problematiku, da mi odgovore. Važno mi je to jer želim u budućnosti napredovati prema profesionalnijem sadržaju pa ne bi htio imati zakonskih problema. P.S. Živim u Njemačkoj, ako to mijenja išta pravila igre

Ihush po običaju komplicira. Možeš linkati vijesti Intela ili koga već. Samo u članku napišeš tipa "Intel je prošli tjedan objavio vijest da rade to i to" i ostaviš link na njihovu vijest ili na članak o temi o kojoj pišeš. Možeš zamaskirati u svoj tekst pa da se otvara klikom kako obično rade news portali ali onda na dnu teksta napišeš "izvor: http:blabla.com" ili ostaviš direktni link na stranicu i dalje možeš pisati šta god želiš na tu temu ili komentirati njihovu vijest. 

Ista stvar je sa slikama. Kad koristiš nečiju sliku onda samo u onaj opis slike napišeš izvor ili photo by i onda ostaviš direkni link onoga čiju si sliku koristio.

Imaš čak i dodataka koji ti direktno linkaju u sidebar vijesti određenih news portala ili stranica. Prošnjofaj malo možda nađeš nešto.

Ja na taj način radim već godinama i nikad nikakvih problema nisam imala.

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
11 godina

Ok, očito da nešto moram onda promijeniti u svom pristupu projektu. Imate li konkretan savjet kako postaviti dobar temelj, ono što ja želim je:

-pisati članke o hardweru i softweru (kako sve to funkcionira)

-raditi recenzije isključivo profesionalnih grafičkih kartica (Quadro,Firepro)

-raditi tutorijale o operativnim sustavima

-raditi tutorijale o C# i ASP.Net

-i to sve raditi potpuno legalno..

što bi bilo pametno napraviti...oblikovati to u neki portal ili..? to je sve meni osobno hobi jer to volim, pa bi volio dijelit ono što znam sa ljudima koji nemaju pojma o tome(studenti, hobisti, penzioneri,ljudi koji se žele informirati o tehnogliji..).

Osim toga, znam da ću puno naučiti o onome što pišem, jer to trebam savladati da bi mogao drugima prenositi. Hvala vam unaprijed na konkretnim prijedlozima

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ripjaw kaže...

Pozdrav svima,

imam kratko pitanje, imam vlastiti blog na kojem bi dodavao vijesti od velikih proizvođača-npr. Intela, AMD-a...To znači da bi koristio njihov newsroom portal te možda grafiku koju su oni postavili. ..

P.S. Živim u Njemačkoj, ako to mijenja išta pravila igre

ovo je uvod..

ddarknessfairyy kaže...
..

Ihush po običaju komplicira. Možeš linkati vijesti Intela ili koga već. Samo u članku napišeš tipa "Intel je prošli tjedan objavio vijest da rade to i to" i ostaviš link na njihovu vijest ili na članak o temi o kojoj pišeš. Možeš zamaskirati u svoj tekst pa da se otvara klikom kako obično rade news portali ali onda na dnu teksta napišeš "izvor: http:blabla.com" ili ostaviš direktni link na stranicu i dalje možeš pisati šta god želiš na tu temu ili komentirati njihovu vijest. 

Ista stvar je sa slikama. Kad koristiš nečiju sliku onda samo u onaj opis slike napišeš izvor ili photo by i onda ostaviš direkni link onoga čiju si sliku koristio.

Imaš čak i dodataka koji ti direktno linkaju u sidebar vijesti određenih news portala ili stranica. Prošnjofaj malo možda nađeš nešto.

Ja na taj način radim već godinama i nikad nikakvih problema nisam imala.

-da :) uz razliku, njemačka-kazne i zakoni, ili bar želja teoretski da sve bude u skladu sa zakonom, legalno-legitimno, nekažnjivo..

... a to nije lako, nije jasno ni u zakonima, još manje u provedbi-tumačenju ili sudskoj praksi koje kod nas ni nema (nizašto oko soft-licenci i sl. osim kazni inspektora za windoze bez licence firmicama..).

Ripjaw kaže...

Ok, očito da nešto moram onda promijeniti u svom pristupu projektu. Imate li konkretan savjet kako postaviti dobar temelj, ono što ja želim je:

-pisati članke o hardweru i softweru (kako sve to funkcionira)

-raditi recenzije isključivo profesionalnih grafičkih kartica (Quadro,Firepro)

-raditi tutorijale o operativnim sustavima

-raditi tutorijale o C# i ASP.Net

-i to sve raditi potpuno legalno..

što bi bilo pametno napraviti...oblikovati to u neki portal ili..? to je sve meni osobno hobi jer to volim, pa bi volio dijelit ono što znam sa ljudima koji nemaju pojma o tome(studenti, hobisti, penzioneri,ljudi koji se žele informirati o tehnogliji..).

Osim toga, znam da ću puno naučiti o onome što pišem, jer to trebam savladati da bi mogao drugima prenositi. Hvala vam unaprijed na konkretnim prijedlozima

-blog je blog, nije portal, vijesti i sl. (a time se započinje).. zašto je to važno, pa vidi npr kafić, bistro, restoran, trgovina, željezara, pekara.. sve je to isto, ali razne djelatnosti, registracija-dozvola pa time i ono što (ne)smiju raditi, hrana, radno vrijeme itd.

-kao u aferi diploma, u fusnotama navesti izvore, autore.. je obavezno, u suprotnom je plagijat. Falsifikat je nešto lažno npr novčanica, falsificirana diploma ne vrijedi, jer je falsifikat, ali ako je original (papir, potpis dekana..) tad vrijedi, tad je originalna diploma samo je pitanje zašto je tad takav rad (plagijat) prihvaćen. (tumačenje suda, tako ako se dokopaš originalnog papira, pečata i potpisa, imaš originalnu diplomu, mada npr nikad nisi bio student i pristupio ispitu..).

-ako se bar teoretski želi čist-legaln start, tad se sve mora poštivati, udovoljiti sva pravila-zakone. Tad je npr obveza navođenja izvora.. i razlika je staviti link na sadržaj ili staviti sadržaj. Sadržaj je tad kopija tuđeg, link je samo link, izvor. Staviti bilo gdje, koristiti na bilo koji način bilo što tuđe nije ni po kojem zakonu, tj mora biti dozvoljeno od vlansika ili javno dobro kao zrak, opće znanje. Umetanje sadržaja, pri tome je nevažno slika, text, audiovideo.. je umetanje tuđeg sadržaja. Uz to što to nije blog, kao i sve ostalo što se želi na toj stranici raditi, sporedno hoćemo li to nazvati portal-forum.. ali nije blog, pa tad ni pravila za blog nisu primjenjiva. (uz političke igre, jer baš se koristi za npr opoziciju.. javnost medija i sl.. no to im zakon ne prizna kao novinarsku djelatnost, jer u osnovi nisu, nego je to 'dnevnik malog perice', blog.).

-ok, neka stranica, forum recimo.. (izbačen naziv blog) za dalje..

-nije važno naplaćuješ li ili neki oblik prihoda.. sve je to komercijalan sadržaj, sve je reklama, sve je nečije i copyrightano sa zadržanim pravima. Sve što se stavi javno, mora biti pokriveno papirima ili je moguće platiti kaznu-trošak-tužbu/odšetu .. i u pravilu na internetu vrijedi pravilo velikih brojki, kad si mali-nepoznat, može-nezanimljiv, kad si velik-poznat/polularan s milionima juzera, tad krenu parnice, pa do tog da te tuži cura iz bangladeša za silovanje.. (Ronaldo i sl.).

-navesti izvor je stvar npr pisanja, pravila, diplomskog rada itd. ako se ne navede, to je već kršenje pravila tj tumači se kao pokušaj plagiranja, kićenje tuđim perjem, lažnjak i sl. dok ako se navede to ne znači da se ima pravo koristiti, to samo znači da 'priznaješ' da nisi autor nečega, nego da koristiš nešto-nekog drugog, za text-sliku-bilo što.. kao izvor, ali i dalje postoji neki vlasnik, koji ima vlasnička prava i ako nije odobrio tad je to kažnjivo, krađa.

-glazba je npr izuzetak, jer bi bilo nemoguće za svako javno izvođenje osobno pitati vlasnika.. i zato ro radi ZAMP (svugdje u svijetu, 99%..). Logo i sl. brandovi, nisu glazba-zamp, postoji vlasnik i ako ništa drugo, pita se za dozvolu.. formalno, ako i ne odgovore, može.. dok ne zabrane :) nedefinirano..

-pošto svi coprightaju svoje stranice-sadržaje, praktički ništa ne možeš prenjeti bez mogućnosti tužbe-kazne ako nisi dobio dozvolu vlasnika. Provjeri, bug, intel.. bilo koja stranica, bilo koji driver, komad softa, npr msovi batchfileovi, započinju s copyrightom.. i ne dozvoljavaju korištenje bez dozvole. (kao ni modificiranje itd.).

-suprotan primjer, kad to vlasnik želi, kad odobri je npr 7z.. free soft, s licencom koja upravo to navodi. I dalje je autor-autor, i dalje da bi bilo legalan moraš poštivati uvjete te licence kao i restrikcije za RAR, to znači navesti npr autora i sve što tamo piše.. ne možeš flomasterom napisati neko svoje ime i plagirati itd. što se sve mora redistribuirati, što ne smije, pa ni pormijeniti uvjete jer nisi vlansik.

-možeš biti vlasnik samo onog sadržaja kojeg sam stvoriš, novinske kuće-novinari zato imaju svoje fotografe koji snime svoje fotke i tad ne moraju imati dozvolu nekog trećeg za korištenje tih fotki. Svoje vlasništvo tad možeš dijeliti kako želiš, tuđe ne bez odgovarajuće dozvole koja je unaprijed uskraćena jer svi imaju copyrightano+zadržavaju sva prava, provjeri na dnu stranice.. tako legalno možeš koristiti samo ono što pitaš-dobiješ (i imaš papire za to, jer kad se tuži, tad je papir potreban, ne 'rekli su..').

-tad novinar ide na prezentaciju nove grafe i fotka svoje fotke i tad upravo te fotke korsiti za svoj časopis.. tj tako bi trebalo biti, istovremeno novinari/agencije mogu dobiti od proizvođača promo materijale, za koje je unaprijed dato pravo korištenja u PR svrhe, no za to moraš biti novinar-firma-nešto.. s odgovarajućim ugovorom, npr distributer ili veliki trgovac kao neke naše trgovine ili bug časopis. Može možda i neki anonimus dobiti iste stvari od npr intela.. probaš, pošalješ mail-upit-molbu.. nekom 'šefu'.. možda da. No ugl ignoriraju, dok ne postaneš the-netko.

-drugi problem koji je u pitanju, sadržaj na tovoj stranici ili link.. za sdržaj na stranici moraš biti 100% siguran da imaš dozvolu vlansika, za link ne (bar za sad, mada i linkove ćele naplatiti, google, vlasnici branda, novine.. svi..).. i link je zapravo pomaganje toj ciljanosj stranici, besplatna reklama u korist te firme.. dok sadržaj na tvojoj stranici npr konkurenciji ne pomaže jednako kao da popiješ kavu u drugom kafiću. Tak za sad, linkove možeš, sadržaj ne bez dozvole. Link je samo link, ne tumači se kao sadržaj (ali ako usporedimo s TPB-torrentom.. može se svašta izvesti-zaključiti).. npr bug se nema razloga ljutiti ako linkaš na njih, odnosno ako bi to vijedli kao lošu reklamu ili konkurenciju tad možda mogu i to braniti (ali naše sudstvo.. ili njemačko, kako bi to prošlo još se ne zna, globalno se još o tome trkelja, EU-USA-UK..), ugl postoji mogućnost zabrane i linkanja ili bilo kakvog referiranja.. kad nanosi štetu, npr kao zabrana poziva na telefon ili spamanja..

-ugl se 'kradu' slike, dok se text ako ništa drugo provuče kroz googletranlator.. :) .. pa nije identičan copypaste kao fotka, tj samo text može proći, sve ostalo se može usporediti i ako je identično do u pixel-byte tad je lako dokazati 'krađu' tj krivicu za neovlašteno korištenje. Za textove još nema tužbi-primjera.. ili možda ima? .. Ako netko i koristi C/P to je u nepreglednom moru intereneta nevidljivo.. dok ne postaneš 'the-veliki'.. a kad si veliki, tad svi gledaju-uspoređuju i tad bi sigurno bilo tužbi koje ako se dokažu nose milione odštete.

-mali-veliki.. nije isto ni za posjedovanje droge, nije isto ni na internetu.. a pravila se uče u hodu, ponekad su pravila dobra-loša ili se ne znaju, ali ako netko želi bar teoretski biti 100% pokriven, tad bi na sve to trebalo misliti-predvidjeti-znati.. (zato ovakve plahte texta.. jer nije to kratak-jednostavan odgovor, jer nema takvog odgovora, za sad..).

- Postoje stock fotke, npr https://www.deviantart.com/ .. i može svatko tamo pronaći sliku, kupiti-ili free.. i sad npr hipotetski, ako tamo od nekog osoba-firma A npr bug kupi ili dobije pravo korištenja neke slike, ako na bugstranici netko iskopira sliku i koristi dalje.. jel to legalno? -nije. Možda može dobiti free, ali tad to mora tamo od vlansika, ne do buga (osim da bug ima takav ugovor kao distributer..), tj to bi bilo isto kao da na parkingu pitam neku osobu za neki tuđi auto mogu li ga voziti.. to nije dozvola vlasnika i zato ne vrijedi, =kazna, ali da bi bili kažnjeni, netko mora tužiti (vlansik ili država-policija..) do tad 'može proći' ali ne znači da je legalno-nekažnjivo. Teroetski, ako se svi drže pravila i navedu izvor, lako bi se moglo doći do izvora slike, npr kog bi to zanimalo na bugu, ako oni navedu izvor.. a to bi po pravilima trebalo biti, no često nije. Tad možda i kad želiš legalno (kupiti od vlasnika..) možda ne možeš otkriti tko je.. no tad takvu sliku ne koristiš ili rizik :) pri tome je možda sama slika free, ali kao za 7z primjer, moraš tu dozvolu-licencu imati, jer kad inpektor/tužitelj traži moraš imati. Tek si tad zakonski pokriven, kao kad voziš svoj automobil i imaš sve uredne papire bez ikakvog prekršaja, bilo što osim 100% čisto-ispravno može biti kažnjivo.

-fotografi, paparazzi.. snimaju fotkte, pokušavaju .. i kad imaju the-fotku, tad je skupo prodaju časopisima, ekskluzivno ili svakom .. i samo oni koji plate vlasniku imaju pravo tu sliku koristiti. Pravilo vrijedi za sve slike, za sve vlasnike.. ali naravno da nitko neće dati ni kunu za neku nevažnu fotku i da tad nema ni tužbi-sporova mada je zakon isti (jer je zakon i mora biti isti za sve). Časopisi su odavno u tome.. web-portali .. pitanje je jurisdikcije, države, zakona.. ali izjednačeno je i zapravo isto uz razliku, časopis je fizički firma, postoji, sjedište i nadležan sud.. web je nešto u ''oblacima''.. možda u texasu, možda u kazahstanu server.. kog tužiti? No postoji vlansik weba, mora biti zaveden.. kao i vlasnik bug foruma itd. i ako netko odluči tužiti npr bug, tad će to pokrenuti na zagrebačkom trgovačkom sudu.

11 godina

Hvala vam na informacijama. Trudim se držati one filozofije: KISS - Keep it simple, stupid. Ne želim ulaziti u filozofije, šta bi bilo kad bi bilo, jer tako svijet ne funkcionira. Želim da sve bude legalno, ali ne osvrćem se na posao paparazza, novinara i sl. Želim jednostavno raditi na svom sadržaju, naravno, uključujući informacije od trećih strana. Istražit ću dodatno ovo sa dodavanjem i naglašavanjem izvora u svojim tekstovima. Moj projekt je u beta stanju, dakle, nemam tisuće followera pa da se moram brinuti jesam negdje stavio © znak ili ne..

Još jednom zahvaljuem se na konkretnim savjetima. Želim vam sve dobro i uspjeh u životu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice