eBay - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 14.403
|
čitano: 5.394.509
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
eBay - pitanja i odgovori

Evo ovako preko eBaya namjeravam uzeti sa 6 prijatelja 16 zippo upaljača u vrijednosti od 1900 kn njih 10 bi prodali drugim poznanicima i nasi zippo upaljaci bi nas ispalo skoro besplatno . E sad imam pitanje : znaci radi se o ovom prodavaču :  http://stores.ebay.com/SmartGiftIdea/Windproof-Lighters-/_i.html?_nkw=Zippo+&submit=Search&_fsub=2223253018&_sid=3885058 i sad neznamo kako da uzimamo upaljace - više paketa pa svaki za sebe upaljac , ili sve zajedno. ( uzeo bih neke  modele po  više puta , a najviša cijena za 2 ista zippa u paketu je 255 kn ( sa poštarinom ) pa sad neznam kako da izvedem tu kupnju, oće li me carinati ili ne , itd. 

Concordia parve res crescunt , discordia maximae dilabunter.
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2012 17:20 (branezg).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: eBay - pitanja i odgovori
branezg kaže...

Evo ovako preko eBaya namjeravam uzeti sa 6 prijatelja 16 zippo upaljača u vrijednosti od 1900 kn njih 10 bi prodali drugim poznanicima i nasi zippo upaljaci bi nas ispalo skoro besplatno . E sad imam pitanje : znaci radi se o ovom prodavaču :  http://stores.ebay.com/SmartGiftIdea/Windproof-Lighters-/_i.html?_nkw=Zippo+&submit=Search&_fsub=2223253018&_sid=3885058 i sad neznamo kako da uzimamo upaljace - više paketa pa svaki za sebe upaljac , ili sve zajedno. ( uzeo bih neke  modele po  više puta , a najviša cijena za 2 ista zippa u paketu je 255 kn ( sa poštarinom ) pa sad neznam kako da izvedem tu kupnju, oće li me carinati ili ne , itd. 

Najpametnije bi bilo uzimati ih sa po 2-3 upaljača u jednom paketu jer tako još možeš pobjeći od carinjenja. Ili ako bi vam se isplatilo uzeti svaki upaljač posebno, onda nikako nebi na carini završili jer to nisu neke šta ja znam koliko velke koverte da bi im bile "smunjive".

15 godina
neaktivan
Hacker002 kaže...
branezg kaže...

Najpametnije bi bilo uzimati ih sa po 2-3 upaljača u jednom paketu jer tako još možeš pobjeći od carinjenja. Ili ako bi vam se isplatilo uzeti svaki upaljač posebno, onda nikako nebi na carini završili jer to nisu neke šta ja znam koliko velke koverte da bi im bile "smunjive".

Aha znaci svaki za sebe, ja se bas ne kuzim u shipping, ovaj kod zippa je najeftiniji ( 4 dolara ) znaci ti paketi ce meni doc na adresu ili ih moram pokupiti u pošti ? Za koliko vremena bi došli paketi ? Kolika je šansa da me carinaju za 250 kn ( 2 zippa ) i kolika bi carina bila u tom slučaju ? 

Concordia parve res crescunt , discordia maximae dilabunter.
14 godina

imam pitanje, nabavio bi iz fore spy cam u olovci to je na aukciji, i zanima me dal bi na to trebalo se carina plačat?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
tonik kaže...

imam pitanje, nabavio bi iz fore spy cam u olovci to je na aukciji, i zanima me dal bi na to trebalo se carina plačat?

Narudžba < 160kn - nema carine ni PDVa

Narudžba >= 160kn - carina (ovisi - 5%-15%) + 23% PDVa (sad i 25%)

U visinu narudžbe uračunava se i poštarina (shipping) osim ako nije odvojeno naznačena (u 99% slučajeva nije).

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2012 19:28 (Sum_of_all_fears).
17 godina
branezg kaže...

Aha znaci svaki za sebe, ja se bas ne kuzim u shipping, ovaj kod zippa je najeftiniji ( 4 dolara ) znaci ti paketi ce meni doc na adresu ili ih moram pokupiti u pošti ? Za koliko vremena bi došli paketi ? Kolika je šansa da me carinaju za 250 kn ( 2 zippa ) i kolika bi carina bila u tom slučaju ? 

A gle najbolje bi ti bilo da platiš svaki posebno i da je ječan upaljač po koverti jer te onda neće carinit jer su male koverte, a i da ih otvore i traže te račun, skoro svi kolko sam gledo su ispod 160kn sa poštarinom tako da si u tom području siguran.

Paketi ti dolaze kući naravno.

E sad za 2 Zippa koji su plaćeni 250kn neznam kako bi ti naplatili, sigurno bi morao platit PDV 23% (ili 25%), a za carinu neznam jel se plaća šta na tu vrstu robe, ali iznosi u većini slučajeva 5-15%.

I kad te globe računa se i cijena dostave predmeta, a granica sa dostavom da prođe bez carine je 160kn i zato ti je bolje svaki Zippo posebno slati.

Npr Zippo platiš 160kn i dostavu 20kn i oni ako te carine naplaćuju ti carinu/PDV na sveukupan iznos a ne na samu cijenu predmeta.

14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
tonik kaže...

Narudžba < 160kn - nema carine ni PDVa

Narudžba >= 160kn - carina (ovisi - 5%-15%) + 23% PDVa (sad i 25%)

U visinu narudžbe uračunava se i poštarina (shipping) osim ako nije odvojeno naznačena (u 99% slučajeva nije).

Dal se to racuna i ako ja narucim naprimjer 3 ventilatora,par kapa, par kablica nekakvih, i sve od razlicitih prodavača, i ako me izađe 230 kn, tu negdje, dal ja na to placam carinu i pdv, ili se to odnosi samo na stvari, odnosno na JEDNU stvar koja ima cijenu preko 160 kn?

17 godina
Po paketu
Kad već čitaš ovo, pročitaj i pravila foruma! :D
16 godina
odjavljen
NSRkić kaže...

Dal se to racuna i ako ja narucim naprimjer 3 ventilatora,par kapa, par kablica nekakvih, i sve od razlicitih prodavača, i ako me izađe 230 kn, tu negdje, dal ja na to placam carinu i pdv, ili se to odnosi samo na stvari, odnosno na JEDNU stvar koja ima cijenu preko 160 kn?

Ako to sve dođe u jednom paketu, onda se obračunava carina i PDV na cijeli paket (carini se svaki predmet zasebno zbog različitih stopa).

Zato naručiš u više paketa. Gleda se vrijednost paketa a ne zbroj paketa koji idu na tvoju adresu.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
NSRkić kaže...

To se odnosi na cijenu onoga što je u jednoj pošiljci, tj. u jednoj koverti.

Ako je tebe svaka stvar u zasebnoj koverti i da ti ide 5 koverti jedna za drugom nemaju ti pravo carinit jer je sve odvojeno.

A ako to npr sve zajedno platiš i bude poslano sve zajedno u jednoj pošiljci, onda te mogu globit.

14 godina
neaktivan

A to u jedan paket ide ako ti šalje isti prodavač?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Što ti nije jasno? Ako je paket preko 160kn, plaćaš carinu i PDV.

[edit] nisam pitanje dobro skužio. Zamoli prodavača da ti pošalje u 2 paketa ili danas naruči dio a za 3 dana drugi dio. Tako sam ja naručivao MP3 playere jer bi mi inače oderali carinu i pdv.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2012 19:56 (Sum_of_all_fears).
17 godina
NSRkić kaže...

A to u jedan paket ide ako ti šalje isti prodavač?

Nemora bit. Može ti on poslati sve stvari u jednom paketu, a može svaku stvar u zasebnom paketu. Ovisi kako ga tražiš. Samo ga ljubazno pitaš.

14 godina
neaktivan

U redu, hvala puno, sve je od različitog prodavača, tako da nemam straha za carinu.

EDIT: 3 lika od kojih cu narucit stvari su iz Hongkonga, i ako spojiju pakete izaci ce me 170 kn. Mene zanima dal postoji mogucnost da oni spoje pakete radi lakse postarine, ili je to bas nerealno. Mislim, meni je bolje da svako svoj paket šalje

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2012 20:07 (NSRkić).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Pa ne mogu spojiti pakete ako su 3 različita prodavača...
Moj PC  
4 0 hvala 1
14 godina

Od kad to vrijedi da iznad 160 kuna plača se carina?

Ja sam pričao sa jednim iz špedicije koji radi na carini i kaže da se do 300 kuna tolerira.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tonik kaže...

Ja sam pričao sa jednim iz špedicije koji radi na carini i kaže da se do 300 kuna tolerira.

Dugo već. Frend ti nema pojma. :)

I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
16 godina
tonik kaže...

Pun k.. puta sam kupovao na eBayu i nikad nisam morao platiti carinu ili PDV, čak sam u par navrata imao narudžbe koje su bile po 370kn - 400kn, i niti tada nisam platio carinu ni PDV!

Ne znam zaista po kojim kriterijima naplačuju tj. carine pakete.

Najvjerojatnije ću kupovat Mushkin SSD (oko 750kn), i hebeno me interesira da li će carinit paket ili ne!?!?!?

I am grateful that I am not as judgmental as all those censorious, self-righteous people around me. If I want your opinion... I'll ask you to fill out the necessary forms.
14 godina
neaktivan
Meh, ja mislim da je to samo stvar sreće, stara je već kupovala milion puta preko wholesale shoes cipele koje koštaju i do 400 kuna pa ništa nije bilo.
17 godina
moderator
Rupy kaže...
tonik kaže...

Pun k.. puta sam kupovao na eBayu i nikad nisam morao platiti carinu ili PDV, čak sam u par navrata imao narudžbe koje su bile po 370kn - 400kn, i niti tada nisam platio carinu ni PDV!

Koja vrijednost paketa je pisala na paketu? Ako ti je tip napisao da paket vrijedi 25 dolara, još ako je bio mali ili nešto nezanimljivo carinicima, onda jasno da su paket pustili. Da su se zainteresirali, pozvali bi oni tebe nek doneseš račun - a onda bi platio. {#}

Rupy kaže...
Najvjerojatnije ću kupovat Mushkin SSD (oko 750kn), i hebeno me interesira da li će carinit paket ili ne!?!?!?

Ako napiše neku ozbiljniju vrijednost na paket, onda će ti ga vjerojatno cariniti.

16 godina
odjavljen
Rupy kaže...

A carina na informatičku opremu je 0%. Wat nao?

http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx#P18

Tipkovnice, miševi, hard diskovi, CD/DVD pogoni, matične ploče, hubovi, routeri, USB stikovi, web kamere - 0%

17 godina
moderator
Sum_of_all_fears kaže...
Rupy kaže...

A carina na informatičku opremu je 0%. Wat nao?

http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx#P18

Tipkovnice, miševi, hard diskovi, CD/DVD pogoni, matične ploče, hubovi, routeri, USB stikovi, web kamere - 0%

Ali PDV nije. A carinjenje podrazumijeva određivanje carine i PDV-a. {#}

16 godina
odjavljen

Pa dobro, platit će samo 23% PDVa. Dakle, 750kn + 23% = ~920kn

16 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Pa, ako zamolim lika da napiše na paket vrijednost do 20$ (najvjerojtnije bude i bez da ga zamolim), onda neću platit ništa i mirna bosna, tj. {#} našoj carini i državi!

I am grateful that I am not as judgmental as all those censorious, self-righteous people around me. If I want your opinion... I'll ask you to fill out the necessary forms.
16 godina
odjavljen
Rupy kaže...

Pa, ako zamolim lika da napiše na paket vrijednost do 20$ (najvjerojtnije bude i bez da ga zamolim), onda neću platit ništa i mirna bosna, tj. {#} našoj carini i državi!

Ako skuže što je unutra i vide veliku razliku u vrijednosti, mogli bi kazniti nekog zbog navođenja lažne vrijednost :/

14 godina

Ma ja mislim da je to ono, kak im se da. pa će onda nešto i progledat kroz prste.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Sum_of_all_fears kaže...
Rupy kaže...

Ako skuže što je unutra i vide veliku razliku u vrijednosti, mogli bi kazniti nekog zbog navođenja lažne vrijednost :/

Iskreno ne vjerujem da će skužit (provjeravat) jer je paket malen i lagan... ali nema veze... vidjet ću u svakom slučaju.

15 godina
Rupy kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Valjda više od 80% paketa koji idu fizičkim osobama su im označeni kao gift i/ili roba male vrijednosti i/ili do 20/25 USD. Tako da to nema baš neke veze.

ja sam do sad imao na desetine, tj i stotine paketa sa ebaya i dogodilo mi se da su mi naplatili PDV na paket od 162 kn, ali i da mi nisu naplatili ni PDV a ni carinu na pakete i od po preko 1000kn. Kao što mi se znalo dogodit da su mi i paketi od preko 5000kn vrijednosti dolazili bez da su me potjerali špediteru. Svega je bilo, ovisi o cariniku najviše.

Zakon je da se do 160kn vrijednosti ne carini, ALI nigdje nema zakona da se NE GLEDA. jer šta to onda znači da naručim da mi u mali paketić netko stavi 100g bijeloga i napiše da je 20USD i oni ga neće ni pogledat? Yeah right. To se moće dogodit, ali vrlo vjerojatno neće, nego će ga otvorit i provjerit što je unutra. Pakete umotane kao poklone otvaraju i raspakiravaju, knjige znaju odmotat i pogledat dal je stvarno knjiga itd itd. Svašta vidiš dok čekaš u redu na svoj paket.

15 godina
Rupy kaže...
tonik kaže...

I BTW...jel si ti svjestan da je to potpuno promašena kupnja? Pa tih SSD-a imaš i kod nas po sličnoj cijeni, čak i jeftinijih. A da ne govorim što ćeš ako ti crkne pa želiš garanciju iskoristit.

Edit: evo ti i konkretno LINK.

Ne znam kako ti računaš isplativost kupnje preko ebaya ali ovo je školski slučaj neisplativosti. Ako kod nas dođe 900kn a na ebayu da je i 700 sa PDV-om se ne isplati (barem meni), a kamoli kad je na ebayu 750 i još postoji dobra šansa da ti PDV odrape na to.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.1.2012 16:05 (miki1981).
16 godina
miki1981 kaže...
Rupy kaže...
tonik kaže...

I BTW...jel si ti svjestan da je to potpuno promašena kupnja? Pa tih SSD-a imaš i kod nas po sličnoj cijeni, čak i jeftinijih. A da ne govorim što ćeš ako ti crkne pa želiš garanciju iskoristit.

Edit: evo ti i konkretno LINK.

Ne znam kako ti računaš isplativost kupnje preko ebaya ali ovo je školski slučaj neisplativosti. Ako kod nas dođe 900kn a na ebayu da je i 700 sa PDV-om se ne isplati (barem meni), a kamoli kad je na ebayu 750 i još postoji dobra šansa da ti PDV odrape na to.

Prvo molim te obrati pozornost na boldano, pa mi reci šta bi to trebalo značiti!?!?! Pa valjda da možda budem, a možda i ne budem kupovao... da li se slažeš!?!?!

Vjeruj mi upoznat sam s činjenicom da nemam garu ako crkne...  i jesi li možda razmišljao o tome da SSD nije za mene nego za nekog drugog?!

Isto tako znam i sam (ne trebaš mi linkat), da je u Linksu i Portiu taj SSD trenutno na akciji (899kn), ali isto tako da ima i jeftiniijih, ali pošto se radi specifično o tom SSD-u onda ti je spominjanje jeftinijh SSD-ova bio suvišan komentar.

Ako kupujem nešto za sebe, onda ču kupit neovisno o tuđem mišljenju, a ako kupujem za drugog, onda me zaboli dok god imam nekakvu korist od toga!!!

I kao zadnje, boli me ona stvar o tvom mišljenju, i da li se tebi bi, ili nebi isplatilo...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice