...
A da ne pričamo da je za igru zapravo bio spas što je izašla u toliko lošem stanju, jer je to prikrilo druge, puno dublje probleme, a to je da igra sama po sebi najblaže rečeno nije ni blizu Witchera 3, ali ni blizu, neusporedivo.
...
Drugi ugao: da je igra blizu Witchera 3, nikad je ne bih odigrao. Svojevremeno sam odigrao Deus Ex: Human Revolution, bio oduševljen, i ubrzo zatim video jedan od prvih trailera za CP2077 uz opis tematike i zapamtio da je to nešto što ću hteti da pogledam. Koliko već godina kasnije, igra izlazi, i ja dobijam tačno ono što sam očekivao i, iako daleko od savršenstva, sasvim mi je lepo legla, takva kakva jeste. I ne znam koliko puta sam, neposredno nakon izlaska CP-a, pročitao razočaranu konstataciju "Fuj, pa ovo je kao Deus Ex" (baš to poređenje), a meni je to zapravo bilo super, i upravo ono čemu sam se nadao.
Mislim da jedno 50% kritika Cyberpunka dolazi od ljudi koji su fanovi prethodnih CDPR-ovih igara i koji su očekivali nekakvog Sci-Fi Witchera 3 i prosto ne mogu da se pomire s time da ova igra nije RPG. Sa druge strane, nema razloga zašto bi igra morala da bude RPG i, da je pravi RPG, kao što sam već rekao, verovatno (sigurno) je ne bih odigrao.
Upravo to. Ako nešto koristiš kao marketinški punchline onda ću bogami obratiti pozornost na to i kritizirati ako je loše. A NPC-evi u CP-u su komedija. Da PR nije na sva zvona oglašavao kako su stvorili imerzivan svijet stvorili sa NPC-evima kao "pravim" ljudima, vjerojatno ne bi ni obraćao pozornost na njih. Iskomentirao bi kako je to slabija strana igre i move on.
A ti si počeo igrati videoigre juče, pa ne znaš da kad se za neku igru napiše da su stvorili imerzivan svet bogato popunjen "pravim ljudima" to znači upravo ono što smo dobili u CP2077? Jer da, evo ne da mi se nabrajati sve te silne igre gde svaki NPC ima u sebi ekvivalent ChatGPT-ja, ali sa zasebnim psihološkim profilom. Bukvalno za svaku iole open world igru u poslednjih 10 (više?) godina pišu te iste stvari i svede se na to da NPC-jevi postoje i imaju neku svoju rutinu i poneki ima malo bolji skriptirani dijalog. Sećam se da su ljudi očekivali da će moći ući u klub, izabrati random NPC-ja, upoznati se s njim (njom) započeti neki trajni odnos, ono, igrati neki first person Sims (kome je to zapravo poenta cele igre, a opet su sami NPC-jevi fundamentalno retardirani, tako da ljudima posle izvesnog vremena najveći gušt u igri bude da ih za*ebavaju). Iskreno, ako je neko stvarno mislio da je to realno... njegov problem. EDIT: Izvinjavam se zbog svadljivog tona, ali stvarno svaka open world igra poslednjih 10-15 godina ima isti marketing blurb i ono, do sada stvarno mislim da svi znamo šta to otprilike znači. I da, "uđem u klub, krenem se upucavati random komadu itd", ljudi su stvarno pisali da su očekivali tako nešto.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.