Radeon R9/7 serija

poruka: 3.409
|
čitano: 521.275
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Radeon R9/7 serija
Tonči kaže...

Pa da, logično je:

- target je 95C, ne spušta takt, ne ubrzava vent jer ima prostora za grijati se.

- target je 70C pa je za očekivati da je spušten takt i ubrzan vent, da bi se zadržala bitno niža temperatura.

O spušta ga itekako. Ne spušta ga samo ako je fan profil namješten na 'Uber', gdje dopušta ventu da ide koliko god brzo mora da bi je držao na određenom taktu i ispod 95C. Inače kad je sve na default postavkama, temperatura je također oko 95C, samo što umjesto da ubrza vent, spušta se takt, u svrhu tišeg rada.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2013 16:06 (Penryn).
17 godina
odjavljen
Pa, spušta ga ako udariš 95 tj. ako ne može preko, ali sigurno ne kao na 70 :)
Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
16 godina
neaktivan
dery kaže...

ne i ne

ma sta ne, jel vidis ti sliku?

evo ti jos jednom:

fan na 90% 2750 rpm

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2013 16:11 (ATiGamer).
18 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Pa, spušta ga ako udariš 95 tj. ako ne može preko, ali sigurno ne kao na 70 :)

Opet ne. 95C udaraš svakako, samo što kod default postavki ne može dizati puno vent, pa zato spušta takt do nekakvih 900MHz, ovisno o opterećenju. Kad je target na 70C onda može dizati vent koliko želi da bi držao takvu temp. 

A vidio si na Guru3D da je razlika u performansama između targeta 95C i 70C skoro nikakva. 

15 godina
Radeon R9/7 serija
tko kupi tu referentnu pržilicu od karticu nije normalan. 94 celzija u gamingu je alarmantno. još ako se nakon nekog vremena nakupi malo prašine, kučište nema super airflow, 100 °C ne gine
Moj PC  
5 2 hvala 0
18 godina
neaktivan
zuper kaže...
tko kupi tu referentnu pržilicu od karticu nije normalan. 94 celzija u gamingu je alarmantno. još ako se nakon nekog vremena nakupi malo prašine, kučište nema super airflow, 100 °C ne gine

Mislim da neće nikako ići preko 95C, nego će spuštati takt koliko god nisko trebalo da bi održalo tih 95C, pa makar na 100MHz. {#}

18 godina
Tonči kaže...

Baš i ne. Onaj gore prvi link kaže Crysis 3 i FC3 Titan pušaka za 30% prosječno. Uostalom, razlika u cijeni je ogromna. Za jednog Titana kupiš 2 290X od čega je svaka brža od Titana u nekim igrama ili jednaka/nebitnosporija.

Tome dodaj da na stocku kartice rade u svojih 70-80% mogućnosti zbog gušenja buke (quiet mod), što znači da mogu i brže čim ASUS i ekipa naprave bolje hlađenje. Zamisli što će raditi ASUS ARES III...

Eto da citiramo ove hajvane sa Anandtech,Nevinašce dakle kaj se tiče igranja igrica na Ultra HD4K rezolucijama(prvo treba imat takav monitor) 290X je osjetno jača od Titana.Cool

"The R9 290X is performance comparable to the GeForce GTX TITAN at 2560x1600 (1600p) and lower (1080p.) In every game we played we were able to match the same gameplay experience as the GeForce GTX TITAN. That means that every game played the same between both video cards, the same performance, same in-game settings, and same smoothness. Performance in terms of frames per second was either right under, or right at TITAN FPS performance. The performance differences were so insignificant that those did not translate to any noticeable gameplay differences at all.

The situation changes when the Radeon R9 290X is pushed up to Ultra HD 4K display resolutions. Whatever magic AMD is doing at 4K, it is working. We found that the Radeon R9 290X was faster in every game compared to the GeForce GTX TITAN at 3840x2160. It wasn't just a little bit faster either, it was anywhere from 10-23% faster. This is a significant difference. At 4K resolutions, you need every bit of performance you can get to achieve playable performance at high in-game settings on a single video card. The Radeon R9 290X is clearly the card for Ultra HD 4K."

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
14 godina
Radeon R9/7 serija

Joj meni taj UHD baš ništ ne znači...barem trenutno...

Uostalom kad pogledam to je i dalje relativno loš frejmrate (samo sa single gpu-om).....

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2013 16:41 (DarthMarkus).
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Zato staviš 2, 3 ili 4 takve kartice. Uostalom, ako imaš za 3 monitora, imaš za 2 GPU-a...
18 godina
Tonči kaže...
Zato staviš 2, 3 ili 4 takve kartice. Uostalom, ako imaš za 3 monitora, imaš za 2 GPU-a...

Ma dost ti je samo jedan 4K monitor, recimo 30 veličina a njegova cijena je hm prava sitnica i nema frke.Smijeh

http://www.amazon.com/ASUS-PQ321Q-31-5-Inch-4K-Monitor/dp/B00DJ4BIKA

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
15 godina
Radeon R9/7 serija

Čekamo nereferentne modele sa boljim memorijski čipovima, boljim hlađenjem i boljim VRM-om, većim OC mogućnostima i nove drivere kroz koje će se izvući još perfomansi.

Ako budu isporučili koji model sa clockabilnijom memorijom imamo potencijalnih 400+ GBS.{#}

Jedino je tu potrošnja nešto što nemogu rješiti, glavni krivac je 512 bitni bus ali je meni recimo nebitna!

Odlična kartica.

iclock2much
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2013 17:20 (zoharbizo).

2 2 hvala 0
17 godina
odjavljen
rambox kaže...
Tonči kaže...

Ma dost ti je samo jedan 4K monitor, recimo 30 veličina a njegova cijena je hm prava sitnica i nema frke.Smijeh

http://www.amazon.com/ASUS-PQ321Q-31-5-Inch-4K-Monitor/dp/B00DJ4BIKA

Da, zato i kažem :)

14 godina
Radeon R9/7 serija

(na 8:50 su skorovi)

Hm...Ovdje je 290x 10% sporija od 780 ....Kom vjerovat....

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2013 17:35 (DarthMarkus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ATiGamer kaže...
dery kaže...

ne i ne

ma sta ne, jel vidis ti sliku?

evo ti jos jednom:

fan na 90% 2750 rpm

vidim dobro i tebi je to normalno,normalno je da na 90% ima toliko rpm ali nije normalno da tako radi, na mojoj slici se vidi normalan rad,neka mijenja drivere na 13.11 beta1 ili bios ako nije do toga onda je neispravna

evo neki testovi R 290  klik

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2013 17:45 (dery).
15 godina
Radeon R9/7 serija

Po tko zna koji put će biti druga najjača kartica izbačene serije najisplativija i najclockabilnija.

290 će biti THE CARD !!

iclock2much

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Radeon R9/7 serija

Sa uzbuđenjem došao sa posla da prolistam reviewe od nove mrcine...i ne znam što da kažem. Performanse su odlične, no ovaj novi sistem oc boosta mi je sa referentnim modelima neprihvatljiv. Kartica lupa po oc-u dok ne lupne 95C (ili temp koji staviš u ccc) koje će se nastojat odrzat. Me no like! pre faking vruće za moj ukus. Mislim da će se malo tko zadovoljit s tim temperaturama. Ja bi prvi vjerojatno stavio nekih 80C na max, no onda sljedi downclock i/ili pojačanje fana, ili samo pojačanje fana do razine buke džet plejna što je opet meni neprihvatljivo...ne znam treba čekat nereferentne modele pa onda vidjet!

a što se tiče performansi, sigurno će se povećat sa neref. modelima i driverima, no opet...780ti izlazi brzo i opet mirišem nadmoć zelenih jer na npr linusovom benchu, radeonka je sporija od referentne 780 kad ocamo obje kartice.

i što se promjenilo?! ništa previše, osim da je nvidija napokon dobila konkurenciju za high end grafe, što bi valjda, napokon, trebalo značiti spuštanje cijena hebemu sve! 

embrace whatever may come
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Penryn kaže...
DarthMarkus kaže...

Do YAYA...Bit će merry fuking krismas ove godine {#}

Tko god je uzme nema mu zime ove zime. {#} TDP od 300W i temp oko 95C, primamljiva ponuda za preko zime, al tko će ovo ukrotit ljeti. {#}

Po meni je ovo HD2900XT no.2. {#}

Strasno! 35-55 W vise od Titana, grozno koliko ce to grijati. Morat cu iskljuciti jednu zarulju da kompenziram tako drasticnu razliku.

Sto se tice temperatura:

“Some of you have expressed concerns around acoustics and temperature. As noted in our explanation of the new mechanisms included in PowerTune on the 290 Series, we have designed the 290 Series to operate at a steady state of 95C. By running at 95C, we are both maximizing the performance and minimizing the acoustics of the product. We do this by increasing clocks/voltages and/or reducing the fan speed until the GPU runs at the temperature target. By having the GPU target at lower temperature, you sacrifice either performance or acoustics.

Some of you have expressed concern over the GPU running at 95C. Be assured, that 95C is a perfectly safe temperature at which the GPU can operate for its entire life. There is no technical reason to reduce the target temperature below 95C. However, like all aspects of PowerTune, this is completely within the control of the end user. If you would rather have you GPU operate at a lower temperature, such as 85C or 73C, we strongly encourage you to customize it to your preference and write about it in your review. This is, after all, the reason that we design products with this level of flexibility.”– AMD

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2013 18:21 (Touche).
18 godina
neaktivan
Touche kaže...

Strasno! 35-55 W vise od Titana, grozno koliko ce to grijati. Morat cu iskljuciti jednu zarulju da kompenziram tako drasticnu razliku.

Pa s obzirom na slične performanse, preko 50W veća potrošnja svakako nije plus, zar ne? 

S tim da gledaš "Uber", jer na običnim postavkama takt pada skoro do 900MHz, što onda dosta ruši performanse. No još bitnije je da i na default postavkama radi na oko 95C, dok nvidia drži limit na 80C, a uz to je neusporedivo tiša. Sve ovo govorim za referentne modele.

I na kraju dodaš kako se GTX 780 da solidno clockati, a R9 290X deklariranih 1GHz jedva održava tek uz "uber" mod i preko 50dBA.. 

13 godina
odjavljen

Sto se tice temperatura:

“Some of you have expressed concerns around acoustics and temperature. As noted in our explanation of the new mechanisms included in PowerTune on the 290 Series, we have designed the 290 Series to operate at a steady state of 95C. By running at 95C, we are both maximizing the performance and minimizing the acoustics of the product. We do this by increasing clocks/voltages and/or reducing the fan speed until the GPU runs at the temperature target. By having the GPU target at lower temperature, you sacrifice either performance or acoustics.

Some of you have expressed concern over the GPU running at 95C. Be assured, that 95C is a perfectly safe temperature at which the GPU can operate for its entire life. There is no technical reason to reduce the target temperature below 95C. However, like all aspects of PowerTune, this is completely within the control of the end user. If you would rather have you GPU operate at a lower temperature, such as 85C or 73C, we strongly encourage you to customize it to your preference and write about it in your review. This is, after all, the reason that we design products with this level of flexibility.”– AMD

Hvala na citatu, no shvatio sam o čemu se radi odma... jedino što me može ohrabriti je izjava amd-a o sigurnosti na 95C, no opet kao što rekoh "me no like". Poboljšat će se to sa neref. modelima sigurno, no samo da su nekako smanjili potrošnju a time i temp...{#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2013 18:30 (eywa33).
16 godina
neaktivan
Penryn kaže...
Touche kaže...

Pa s obzirom na slične performanse, preko 50W veća potrošnja svakako nije plus, zar ne? 

S tim da gledaš "Uber", jer na običnim postavkama takt pada skoro do 900MHz, što onda dosta ruši performanse. No još bitnije je da i na default postavkama radi na oko 95C, dok nvidia drži limit na 80C, a uz to je neusporedivo tiša. Sve ovo govorim za referentne modele.

I na kraju dodaš kako se GTX 780 da solidno clockati, a R9 290X deklariranih 1GHz jedva održava tek uz "uber" mod i preko 50dBA.. 

Razlika u cijeni opravdava razliku u potrosnji, a sto se buke tice, definitivno bi trebalo pricekati nereferentne modele.

14 godina
zoharbizo kaže...

Po tko zna koji put će biti druga najjača kartica izbačene serije najisplativija i najclockabilnija.

290 će biti THE CARD !!

To sam i ja rekao....bingolica čista...dostojan nasljednik 7950....

17 godina
Radeon R9/7 serija

Moglo bi se reči da R290x referentna nije namjenjena entuziastima,jer njima nisu bitne samo performanse već tihi i što hladniji rad stroja,dodatno modanje hladnjaka donosi troškove i gubitak garancije tako da je za njih više nereferentni gtx780 koji ocanjem ide dosta preko uz manju buku,zagrijavanje i potrošnju. 

Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
zuper kaže...

pa sta je ovo od serije przilice za jaja cak 7 serija i 6 serija neije imale tolike temperature

lisnjic
13 godina
odjavljen
lisnjic kaže...
zuper kaže...

pa sta je ovo od serije przilice za jaja cak 7 serija i 6 serija neije imale tolike temperature

"The card runs hot at 95°C which heats up the whole of the inside of your case, and that's a problem. More of a problem is that the moment you quit a game the fan drops to 20% despite the card being able to boil water. So it takes ages for it to cool down."{#}

Iako je blow type cooler, nešto topline ipak odlazi u kućište i time dodatno grije sve unutra...nadam se da je 290ka bez x hladnija od ovog kotla {#}

17 godina
Radeon R9/7 serija

nisu mi jasni zašto nisu izbacili nereferentne modele, s ovim problemom zagrijavanja i buke samo će odbacit kupce

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
rambox kaže...
Tonči kaže...

Baš i ne. Onaj gore prvi link kaže Crysis 3 i FC3 Titan pušaka za 30% prosječno. Uostalom, razlika u cijeni je ogromna. Za jednog Titana kupiš 2 290X od čega je svaka brža od Titana u nekim igrama ili jednaka/nebitnosporija.

Tome dodaj da na stocku kartice rade u svojih 70-80% mogućnosti zbog gušenja buke (quiet mod), što znači da mogu i brže čim ASUS i ekipa naprave bolje hlađenje. Zamisli što će raditi ASUS ARES III...

Eto da citiramo ove hajvane sa Anandtech,Nevinašce dakle kaj se tiče igranja igrica na Ultra HD4K rezolucijama(prvo treba imat takav monitor) 290X je osjetno jača od Titana.Cool

"The R9 290X is performance comparable to the GeForce GTX TITAN at 2560x1600 (1600p) and lower (1080p.) In every game we played we were able to match the same gameplay experience as the GeForce GTX TITAN. That means that every game played the same between both video cards, the same performance, same in-game settings, and same smoothness. Performance in terms of frames per second was either right under, or right at TITAN FPS performance. The performance differences were so insignificant that those did not translate to any noticeable gameplay differences at all.

The situation changes when the Radeon R9 290X is pushed up to Ultra HD 4K display resolutions. Whatever magic AMD is doing at 4K, it is working. We found that the Radeon R9 290X was faster in every game compared to the GeForce GTX TITAN at 3840x2160. It wasn't just a little bit faster either, it was anywhere from 10-23% faster. This is a significant difference. At 4K resolutions, you need every bit of performance you can get to achieve playable performance at high in-game settings on a single video card. The Radeon R9 290X is clearly the card for Ultra HD 4K."

Dokaz da je čista snaga u pitanju na 4k rezama.Sa nereferentnim hlađenjima,sigurno da će se situacija  popraviti-windforce,asusove direktače itd.

Amd je zadao udarac u 4k rezolucijama a to je budućnost,Nvidia je sa 512-bitne sabirnice otišla na manje a Amd svakom generacijom diže širinu memorijske sabirnice a to velike reze vole.

A kaj se tiče Linusa,kad je počeo mudrovati sa Slickom,sponzori mu Intel i Nvidia,normalno da nećeš ići protiv onoga ko te hrani,tako da mi je on izgubio vjerodostojnost i neutralnu stranu prilikom recenzija.

Biti ili ne biti pitanje je sada.
16 godina
neaktivan
Radeon R9/7 serija

Shvacate li vi da SLI/CF slabijih kartica zagrijava daleko vise, pa nitko ne drami oko toga.

1 2 hvala 0
18 godina
neaktivan
Touche kaže...

Razlika u cijeni opravdava razliku u potrosnji, a sto se buke tice, definitivno bi trebalo pricekati nereferentne modele.

Koliko će bit jeftinija od GTX 780?

15 godina
Penryn kaže...
Touche kaže...

Koliko će bit jeftinija od GTX 780?

U Americi je minimum 75$ razlike a kod nas pitaj boga.

Biti ili ne biti pitanje je sada.
13 godina
odjavljen
dery kaže...

nisu mi jasni zašto nisu izbacili nereferentne modele, s ovim problemom zagrijavanja i buke samo će odbacit kupce

Mislim da će 3rd party kompanije zadužene za redizajn pcb-a i coolera imat problema sa ovom karticom jer ako je kartica napravljena da radi na tim temperaturama odn. da se brutalno grije, pa čak da vanjske firme naprave hlađenje koje će moć držat temperature i 10ak stupnjeva niže bez performanse žrtve, 85 temp je još uvijek puno, a kako u neref. modelima vrući zrak ide najviše u kućište to je definitivno problem za sve ostale komponente.

i stvarno su mogli dizajnirat malo elegantniji cooler općenito. u odnosu na nvidijine 770/80 titana koji uz aluminijsko kućište također imaju puno tiši vent, ovo je smijurija za komad hw-a od 4000+kn   :/

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice