Nvidia Rubin 60xx

poruka: 64
|
čitano: 22.089
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Re: Nvidia Rubin 60xx

Osim što oboje koriste ASML-ove strojeve za EUV litografiju, kemikalije su im totalno različite i nisu baš kompatibilni međusobno...

Nadam se da će 18A uspjeti, prodao sam sve tehno dionice osim Intela   a i jako je bitan za održavanje konkurencije.

5 godina
EricCartman kaže...

Osim što oboje koriste ASML-ove strojeve za EUV litografiju, kemikalije su im totalno različite i nisu baš kompatibilni međusobno...

Nadam se da će 18A uspjeti, prodao sam sve tehno dionice osim Intela   a i jako je bitan za održavanje konkurencije.

Takoder, samo danas ti je to ako netko nekome nije popljugao kad je htio uniste sve, + globalna sranja kaj se desavaju prek noci.

13 godina
Nvidia Rubin 60xx

Novi gaming PC mogu sklopiti tek kada dođu full Path Trace grafe,do tada nula bodova.

Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
Nvidia Rubin 60xx

Odoše cijene RAM-a u nebo, a time i šanse za jeftinijim grafama sa puno VRAM-a koji je još skuplji od DDR-a.

Otkazani su 5070 TI Super sa 24 GB RAMa-a i 5080 Ti Super.

Dodatno proizvođači se više fokusiraju na proizvodnju RAM za namjene AI-a i HBM, gdje ostvaruju veće profite, za consumere se čini mi se dodatno pogoršava situacija koja je počela sa AI boomom.

A što nas čeka sa Rubinom?

• Ništa jeftinog za high end modele.
  • Ali me mrzi što će imati dodatan poticaj da zadrže kartice sa 8GB RAM-a.
Moj PC  
3 0 hvala 0
10 godina
Nvidia Rubin 60xx

Ide CES, i tako, ja se ponado da će nam NVidia uskočiti sa novim 3nm GPU, boljim i efikasnijim čipom, više efikasnog i jeftinog GDDR7 RAM-a, te unaprijeđenim AI mogućnostima,

ali.

kifla

Ustvari da,  ima nove AI mogućnosti, dapače brutalne su, ima RAM-a i GDDR7 čak sa CPX varijantom, ali sve to samo ako ćete si priuštiti njihov rack za takve monstere.

PCI-E varijanta, AI hobisti, gameri su im očito zadnja rupa na svirali, i to samo ako preostane rupa.

Stick to Blackwell, ako trebate išta, barem 2 godine, ježi ga 

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 mjeseci
protjeran
Nvidia Rubin 60xx

Pa sam Jensen ti je na prezentaciji rekao da je dosegnut limit koji vise ne dopušta rast veci od 60% preko hardwerskih specifikacija, pa se vecina napretka bude donosila putem AI featura i tehnologija sa kojima ce pokusati bolje optimizirati rad graficke.

Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina

Laže đu...e   al dobro, nek nam da taj AI rast u PCI-E kartici za raju, a ne samo za kapitalce 

13 godina
Nvidia Rubin 60xx

Bit će to dobro...

RTX 5000 serija je samo refresh RTX 4000 serije. RTX 6000 serija ja true next gen sa 3nm procesom. Očekuje se 30-35% više FPS-a u rasteru i 2x više FPS-a u Path Tracingu naspram RTX 5000 serije.

RTX 6090 - 32GB VRAM

RTX 6080 - 20GB VRAM

RTX 6070 - 16GB VRAM

Relase date: Kraj 2027. ili početak 2028.

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.4.2026 4:22 (Hrci).
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
Nvidia Rubin 60xx

I 30-40% više cijene.. 

Moj PC  
4 0 hvala 0
10 godina

Da, to je true next gen GPU, ali NVIDIA prelazi sa releasanjem GPU first na AI first, GPU second.

Tako da moramo čekati taj famozni 3nm kojeg sam bio najavio svojedobno, i jeste bio moguć, još za RTX 5000 prije cca 4-5 godina.

15 godina
Nvidia Rubin 60xx

Da, i 6070 bude imala preformanse 5090 😃

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
Nvidia Rubin 60xx

6090 ∼ 4000€ i 6080 ∼ 2000€ , 5090 se budu po njuškalu prodavale po 2300€ kao i sa ovom serijom..bedasto je opće pisat o Rubinu koji možda izlazi za 2 godine

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nvidia Rubin 60xx

Nvidia kupcima više manje cijene nisu prepreka.

Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
Nvidia Rubin 60xx

Tko je kupio 5090 po 2300€ "obezbedio" se za prakticki cijelo jedno desetljece kako je krenulo

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.4.2026 17:52 (Boris grozni).

2 0 hvala 0
18 godina
Tko je kupio 5090, ce kupiti 6090 jer je to ciljana publika.

Većina ce kupiti 6060 ili 6070.
Nadam se da ce ove slabije početi dolaziti s 12gb...
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Gemmy kaže...

Tech Isus tvrdi drugačije,trebat će 50% manje vrama uz Ai

7 godina
Nvidia Rubin 60xx

Lijepo u kasicu-prasicu svaki mjesec staviti po 100njak € i za dvije godine ce se nakupiti taman da ni kupovina 6090 nece biti neki veliki izdatak. Pogotovo, ako je bivsa pod garancijom i mozes ju "utopiti" za neke pare, a kako je krenulo graficke ce kao i oldtimeri. Doduse, u posljednje vrijeme,  cesce izlaze novi modeli automobila, nego grafickih 

5 0 hvala 0
13 godina
Gemmy kaže...

Svi smo mi aspiracijski ciljana publika za xx90 grafičke.

Kožnati nas bombardira sa "the more you buy, the more you save", svi Tech channeli na Youtube-u (Linus Tech Tips, DigitalFoundry i ostali) prikazuju xx90 grafičke ne kao luksuz nego kao "enthusiast level" grafičke i kao sasvim normalnu kupnju.

Prije je 1080p na najobičnijem monitoru bio standard i ciljani fps bio 60fpsa na najvisim postavkama sa 4x MSAA, a najjače grafe su uzimali oni koji su imali po tri monitora. Danas toga vise nema, danas je 4K normala na televizorima a novi monitori koji izlaze su minimum 1440p 240hz/360hz i 4K 240hz (i više) jer je OLED jednostavno toliko ispred IPS, TN i VA panela.

A nitko npr. ne želi kupovati OLED i igrati na low/medium postavkama da bi iskoristio refresh rate panela pa htio ne htio naginješ minimum ka xx70ti/xx80 i xx90.

Također, kad je izašla RTX 4000 serija, dugo vremena je jedina grafička koju je imalo "smisla" kupiti bila RTX 4090. Onda je došla RTX 5000 serija gdje je RTX 5080 slabija od RTX 4090, a prije bio slučaj da "xx80 nove generacije ≈ xx90 stare generacije". Danas je xx80 što je prije bio xx70.

A gdje je još Path Tracing koji se forsira kao norma. Smiješno mi je da smo došli u situaciju gdje se normalizira davati 4000+ eura za grafu a prije smo davali 1000 - 1500 eura za high end gaming PC.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.4.2026 0:17 (Hrci).
4 godine
Nvidia Rubin 60xx

Ako hoćeš igrati na 4k nemaš nekog izbora nego 90 kartice, meni na 5120x1440 u bf6 npr jede skoro 20gb vrama, kad prebacim 4k telku i neke sp igre se bliže tome.

To je manjak konkurencije napravio, mogu kako hoće, realnog fizičkog napretka od 4000 serije nema, samo kojekakve ai gluparije, čip nisu smanjili, samo nabudže malo, ai ovo ono, fejk frejm i prodaju za više, sad dokle će tako vidjet ćemo. Nadam se da bude amd izbacio nešto konkretno u high endu.

https://www.youtube.com/@mega0nyt
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Aposlutno sve igram na 4K na high detaljima na jeftinoj kartici u visokom fosu...sve ciljam na što bliže 144 fpsa. Pričam o najnovijim igrama.

14 godina
Nvidia Rubin 60xx

Također 5060ti 16gb za 440 eura izvrsna za 4k uz dlss i FG tu i tamo. Nemam ništa protiv AI "gluposti" i "fejkfrejmova", svakako štede novce a igre izgledaju više nego pristojno.

Pragmata 4k  - sve max, Ray/Path On, DLSS UP, FG 4X - 132 fps

- sve max, R/P off, DLSS Q, FG 4x -  155 fps

Lag neprimjetan.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.4.2026 9:40 (Cryogenic).
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
Cryogenic kaže...

Također 5060ti 16gb za 440 eura izvrsna za 4k uz dlss i FG tu i tamo. Nemam ništa protiv AI "gluposti" i "fejkfrejmova", svakako štede novce a igre izgledaju više nego pristojno.

Lag neprimjetan.

iskreno nisam ni znao da ova grafa postoji. Za nekakve pristojne novce bi mogao biti dobar upgrade nakon moje rtx 3070. Igram u 1440p rezi. 

Ima li smisla zamijeniti rtx 3070 8 gb, za 5060TI 16 gb? 

Iako moram napomenuti da ova moja 3070 radi ko urica, Crimson Desert sam pičio na visokim detaljima, uvijek preko 60 fpsa

14 godina
Cansee kaže...
Cryogenic kaže...

Lag neprimjetan.

iskreno nisam ni znao da ova grafa postoji. Za nekakve pristojne novce bi mogao biti dobar upgrade nakon moje rtx 3070. Igram u 1440p rezi. 

Ima li smisla zamijeniti rtx 3070 8 gb, za 5060TI 16 gb? 

Iako moram napomenuti da ova moja 3070 radi ko urica, Crimson Desert sam pičio na visokim detaljima, uvijek preko 60 fpsa

Sve ovisi za kolko para je nađeš. Sad su malo preskupe, najeftinija na Geizhals sa 3X venta je 545 eura plus poštarina cca 20 eura. Možda pričekat da još padnu cijene kako su već i krenule padati ali definitivno super nadogradnja, pogotovo za 4K i još je tu 16gb. Uz dlss i FG grafa počne drmat kavez. Možeš prodaš svoju za cca 200/250, nadodat ostatak i drmaš. Ja sam reklamirao svoju 4060ti 8gb, servis pronašao defekte, dobio 5060ti 8gb, prodao je novu zapakiranu za 400, nadodao 40 eura i uzeo 5060ti 16gb. Nema igre da je radila ispod 60 fps'a na 4K. Večinom igre rade od 90-165 fps'a, ovisno o postavkama dlss'a i FG'a, Ili pričekat Rubin cca godinu i pol, mada se priča da neće biti jeftine.

4 godine
Nvidia Rubin 60xx

Nemam ništa protiv ai općenito, ali mi se ne sviđa manjak bilo kakvog napretka u arhitekturi, kartice vuku sve više i više struje i to je to.. Dlss je super tehnologija, ali gramegen realno nam prodaju muda pod bubrege, ok daje malo prividnu fluidnost u sp igrama, u mp FPS neupotrebljiv. Da ne govorimo ako ti kartica daje manje od 60fps neupotrebljiv je svagdje, dakle nije da će ti gpu duže trajati radi framegena... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
e9droid kaže...

Nemam ništa protiv ai općenito, ali mi se ne sviđa manjak bilo kakvog napretka u arhitekturi, kartice vuku sve više i više struje i to je to.. Dlss je super tehnologija, ali gramegen realno nam prodaju muda pod bubrege, ok daje malo prividnu fluidnost u sp igrama, u mp FPS neupotrebljiv. Da ne govorimo ako ti kartica daje manje od 60fps neupotrebljiv je svagdje, dakle nije da će ti gpu duže trajati radi framegena... 

Što se tiče single player igara, ja sam iskreno očaran Frejmgenom, skonto sam da kad je FG upaljen da lag ovisi od igre do igre, odnosno i samog Engine'a. Negdje FG 3x ima veći lag, negdje FG 4x ima manji lag od neke igre sa FG 3x. Recimo Star wars Outlaws koji koristi moderan Snowdrop engine, super primjer gdje FG 4x radi fantastično, lag kojeg moraš povećalom tražit i skroz igrivo i bum 165 fps sve na max osim ray trace'a na low, ali i ray trace moze na high, igra onda daje cca 100-130. Svakako mrak doživljaj u oba slučaja. Igre bar koje sam ja odigrao na 5060ti 16gb nijedna nije pala ispod 60 fps na 4k. Da, što se tiče pada ispod 60 fps'a, svakako će slabije kartice imat veći lag kod FG'a. Ja gdje god mogu iskoristiti ću postojeće tehnologije za najbolji moguci fps odnosno najbolji sweet spot. Kad već nude i kad je gratis..... . Baš me zanima šta će Rubin ponudit obzirom da je tu i FG 6x.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.4.2026 15:16 (Cryogenic).
16 godina
Nvidia Rubin 60xx

svakoj budali njegovo veselje......

meni osobno sve preko x2 izgleda sluzavo.....

a i x2 je ok samo ako imaš nativnih 60+...

ali vidim da ima ovih što puše 5070=4090....

i još čekaju x6 pa da i njihova 5060 bude =4090.....

Moj PC  
2 1 hvala 0
13 godina
Boris grozni kaže...

Tko je kupio 5090 po 2300€ "obezbedio" se za prakticki cijelo jedno desetljece kako je krenulo

Ovisi koja reza. 4K, po mom skromnom mišljenju, znači "pretplatu" na xx90 seriju grafičkih, maksimalno svako 4 godine (cca 2 generacije) jer ne vidim poantu uživati u 4K, a igrati na low/medium postavkama, bez RT / Path Tracing-a i sl.

4 godine
Nvidia Rubin 60xx

Meni i dlss quality u bf6 izgleda loše i ugasio sam ga, dlaa zakon, a framegen da ne govorim, jedino sam ga upalio u cyberpunku sa path tracingom i osjeti se latencija dosta, ali igrivo

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.4.2026 10:38 (e9droid).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Nvidia Rubin 60xx

kakve su sad info oko izlaska 60xx? kad guglam piše da Rubin izlazi u kolovozu 2026

ovdje većinom ekipa piše o 2027, koje je točno? malo sam se uhvatio kombinacija oko promjene svoje 3070, a glupo mi onda sad uzimat 50xx (jer mi nije hitno, ova radi i dalje super), bolje za par mjeseci 60xx, ako zaista je tako

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ne znam otkud ti vijest za kolovoz ove godine ali zaboravi ovu godinu a čak moguće i sljedeću za izlazak 6xxx serije. AI i cijene rama su napravile svoje.

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.4.2026 16:15 (vrinho).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice