Obavio sve testove i napravio grafove. :)
Testno računalo:
Q6600
8GB RAM
Slike su u prilogu. :)
Ukratko objašnjenje:
GTX280 je definitivno dosta brža kartica. Jedna bitna stvar koju sam zamijetio je da definitivno ima stabilniji framerate od ATi kartice, čemu je vrlo vjerojatno razlog to što je ATi 3870x2 dual GPU kartica.
Razlika među karticama je, suprotno mojim očekivanjima, manja bez uključenih AA filtera, a raste nekoliko puta s uključenim filterima i to u DX9 i DX10 modu. DirectX 10.1 bi dao ATi-u prednost jer 10.1 skoro 100% ubrzava anti-aliasing. Mogu misliti kakvu bi tek prednost 10.1 dao nVidia karticama (duplo od trenutne prednosti odnosno cirka 20-25% veći framerate kod korištenja anti-aliasinga).
GTX280 je od ATi kartice brži od 12 do čak 53 posto. S rastom rezolucije u Crysisu, razlika je veća, pa s minimalnih 12% razlike skače na 25% kod rezolucije 1920x1080. U Call of Juarez benchmarku, trend prednosti je potvrđen pa je GTX280 od 3870x2 brži od 26 do 44 posto i kao i u prethodnom testu, prednost osjetno raste korištenjem anti-aliasinga.
Ingame testovi pokazuju međutim činjenicu da čak ni najsnažnija kartica danas u prodaji jednostavno nije dovoljno snažna da Crysis igramo glatko. Bez AA-a u 1920x1200 rezoluciji igra se vuče na granici igrivih 20FPS na konfiguraciji koja je i snažnija od prosječne. Eventualno bi duplo brži CPU dao 5-7% više snage objema karticama, ali overclockom sa 2.4GHz na 3.2GHz razlika je bila najviše zanemarivih 2-4% a uglavnom je bila nemjerljiva (spod 1%).
S obzirom da je Q6600 ili ekvivalentni dual core (3.2GHz npr) na granici cjenovnog besmisla za većinu kupaca, mislim da je razliku nebitno spominjati. QX9770 ili slične čipove od preko $2000 dolara ionako priušte samo rijetki.
Napominjem da je ovo test najnovije generacije nVidije sa starom generacijom ATi-a. Ne znam koliko se isplati davati ~4000-4500kn više za poboljšanje koje nudi ova kartica u odnosu na 2200-2500kn karticu prethodne generacije a ko je već imate.
Ako kupujete novu karticu onda je ovo odličan izbor jer je GTX280 bolja otprilike koliko je i skuplja, s time da ste kupnjom izbjegli probleme koje imaju dual GPU/PCB verzije, poput nestabilnog frejmrejta.
Iduća generacija ATi kartica već obećava, pa je 4850 otprilike brz kao 3870x2 što ću uskoro i testirati. 4870 i 4870x2 se tek očekuju.
Btw. kartice su identične dužine.
Zahvaljujem ustupatelju kartice za potrebe testiranja.:)