Pomoc oko Oly-ja E420

poruka: 26
|
čitano: 3.171
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Pomoc oko Oly-ja E420

Pozdrav!

Naime imam navedeni fotoaparat(+ 14-42mm)koji sam skoro kupio.

E sad:kada slikam i zelim da mi prednji plan bude izostren a sve ostalo zamuceno javlja se problem da mi sve bude izostreno?

namjestim npr. F3.5 i 1/100 i slika bude sva izostrena?gdje grijesim(kada smanjim brzinu zatvaraca svjetlina slike se smanjuje)

molio bih za pomoc(znam da su ovo neke osnovne stvari ali..)

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.12.2009 17:21 (BugFanNo1).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Pomoc oko Oly-ja E420

blenda mora biti što veča(što manji f broj),brzina zatvarača što veča npr. 1/600 (((velika blenda i malo vrijeme zatvarača))),na f3,5 + 1/100 + 15mm teško osim u ps

15 godina
neaktivan
Pomoc oko Oly-ja E420

na ovom fotoaparatu raspon blende je 3.5-22 ali kada smanjim brzinu zatvaraca(na 1/200 , 1/400) slike su tamne.

vjerovatno grijesim na ziznoj duzini?

koji su onda "idealne" vrijednosti za dobijanje odgovarajucih rezultata?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ja sam to riješio kod slikanja portreta na način što sam stavio prime objektiv od 50mm sa največom blendom f2 (za bolje nisam imao novaca) ,a moguče je i sa teleobjektivom koji ima mogučnost zuma ali sa tim još nemam iskustva (koristim dslr 2 mjeseca jer prije sa kompakton to nisam uspio-nisam mogao) ,traži pod pojam dubinska oštrina tak ti se to zove

15 godina
neaktivan
Pomoc oko Oly-ja E420

sve ja to razumijem(tu dubinsu ostrinu-citao sam o tome) i sad sam malo pokusavao sa foticem i izgleda da je do zizne duzine,kada ju povecam drugi plan postaje zamucenji

tj.  najvjerovatnije da cu sa ovim objektvom 14-42 mm postici slabije rezultate jer je za postizanje boljih rezultata potreban 40-150mm sto mi predstavlja malo skuplju investiciju(za sad nista od toga)

ako grijesim ispravite me

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pomoc oko Oly-ja E420

Prvo: namjesti kotačić u A mod

Drugo: otvori blenfu maksimalno (3.5 baš i nije neko zamućenje jer je u 35mm ekvivalentno blendi od f7.1)

Treće: Veća žarišna duljina jednako je manji DOF, stoga tu se blenda mora otvoriti na 5.6 (to je maksimum na 42mm), a to je f11 ekvivalentno)

Na širokom kutu nećeš osjetiti taj DOF toliko koliko u telefoto kutovima

And even in the darkest nights, I'm a Thug for Life
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.12.2009 22:50 (Oly_E3).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pomoc oko Oly-ja E420

Samo da ispravim struića, po pitanju dofa brzina zatvarača je savršeno nebitna.

S objektivom kojeg imaš teško ćeš postići izolaciju objekta dubinskom oštrinom, ali postoji još niz zanimljiv tehnika, pa se poigtaj njima dok ne skupiš dovoljno novaca za neko novo stakalce. Sigma 50mm f/1,4 bi bila idealna za eksperimente tog tipa.

A ako se već želiš poigrati s tim što imaš, recept je slijedeći: zumiraj maksimalno, otvor blende postavi na najmanji broj, objekt u prvom planu da ti bude što bliže, a drugi plan što dalje, na taj način nekakvo zamućenje bi trebalo biti vidljivo.

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.12.2009 23:33 (ksoric).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pomoc oko Oly-ja E420

a ja majko teorije

ne mozes lako dobiti dobar DOF na wide snimku, jedino kod nekakvog wide closeupa.

Kod portreta je bitan bokeh(ta zamucena pozadina) i nisu dzaba portretni objektivi, po zarisnoj daljini, blagi tele objektivi, znaci od 50mm na APSC senzoru ili 40 na 4/3 a na FF aparatima oko 85mm je idealno, kako uostalom i postoje napravljeni objektivi skoro svih proizvodjaca. E sad ako nemas prime objektiv sa otvorom ko rupa od ZIS-a onda uzimas sta imas da odaljis dovoljno, otvoris objektiv sto vise i sve to slikas na otorenom gdje je pozadina daleko iza subjakta snimanja. Najveca mahana kit objektiva je upravo nedostatak blende za portrete, bar po mom , a i 4/3 koji imas ima plici DOF nego apsc i pogotovo FF aparati

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pomoc oko Oly-ja E420

znaci slabiji rezlitati sa ovakvim objektivom(najbolje bi odgovarao 40-150mm)

nego sada imam drugi problem:

kada slikam neku sliku(npr. nocnu) na ekranu fotoaparata djeluje dosta svijetla i vide se detalji a kada prebacim na racunalo dosta su tamnije otprilike nekih 20-30% tamnije?zbog cega se to desava?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa Sigma 50mm f1.4 (100mm ekvivalentno) bi bila još bolji izbor. Imam ju osobno (i Sigmu 30mm f1.4) i mogu reći da daje zapanjujuće mali DOF (obje izoštravaju sa samo 40 centimetara, ali kako 50-ka ima veću žarišnu duljinu, ima i malo manji DOF)

A to što su slike različite na ekranu fotoaparata i tvog monitora je u tome kako koji ekran prikazuje boje i svijetlost, tj. kako je kalibriran... Najbolje kalibriraj ekran monitora da prikazuje boje i svjetlinu jedanko kao LCD fotoaparata.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.12.2009 19:04 (Oly_E3).
15 godina
neaktivan
Pomoc oko Oly-ja E420

uvezi svjetline:

nije meni toliki kakva ce slika izgledati na monitoru(jeste malo ako je obrada u pitanju) nego ne znam kako ce slika izgledati kada se npr. odstampa preko printera ili "izradi" na fotopapiru?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Tada moraš i printer kalibrirati prema monitoru

15 godina
neaktivan
Pomoc oko Oly-ja E420

jos vece mukeSmijeh

ali nije mi jasno kada sa moba(Nokia 5800) prebacim neku sliku ista je kao i na telefonu?znaci monotor bi trebao biti dobro kalibriran tj. kada povecam osvjetljenje na monitoru slika je dobra ali sve ostalo je presvijetloMršti se

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Probaj se na fotiću igrati sa svjetlinom LCD-a (neznam gdje se točno nalazi)

16 godina
neaktivan

sve buš za početak riješil kad si  nabaviš neki prime od npr. 50/1:2 (u mom slučaju to je bila najjeftinija varijanta), što manji f/  to više kunica, ksoric napomenul sam da sam u tome 2 mjeseca i početnik sam i kao takav pokušavam pomoči jer sam i ja tražio na forumu i još tražim pomoč pa samo iznosim svoja iskustva koja su ipak  mala ali zato ste vi tu koji fotografiju kužite kao ja struju

16 godina
neaktivan

A koji je to objektiv (Oly 50mm macro ili neki drugi)?

16 godina
neaktivan
Pomoc oko Oly-ja E420

dubinska oštrina osim svega toga ovisi i o tome koliko se približiš objektu kojeg fokusiraš- što si bliže to je polje d. oštrine manje. dake, približi se :-)!

a što se tiče LCD-a, posvjetli LCD i to je to!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

neznam za oly ja sam za pentax kupio pentax a50/1:2 manualni baujare 79 ili 80 godište tak mi je rečeno

16 godina
neaktivan

evo našao sam ovo u literaturi koju sam si ja nabavio za početak "dubinska oštrina u ovisnosti o otvoru zaslona"

16 godina
neaktivan
struić kaže...

evo našao sam ovo u literaturi koju sam si ja nabavio za početak "dubinska oštrina u ovisnosti o otvoru zaslona"

iliti otvoru blende ili ti o otvoru objektiva Namigiva

16 godina
neaktivan

ok oly E3, pogleč otvor blende i brzinu , pa mi nije jasna primjedba od ksoric-a od prije par postova gore da "brzina zatvarača je savršeno nebitna", napominjem da sam i ja početnik i da učim na forumu ali sam si kupio i neku literaturu pa se snalazim kak znam i umijem i svaki konkretni odgovor i primjedba su dobrodošli i ne ljutim se na nikoga zbog komentara

16 godina
neaktivan
struić kaže...

ok oly E3, pogleč otvor blende i brzinu , pa mi nije jasna primjedba od ksoric-a od prije par postova gore da "brzina zatvarača je savršeno nebitna", napominjem da sam i ja početnik i da učim na forumu ali sam si kupio i neku literaturu pa se snalazim kak znam i umijem i svaki konkretni odgovor i primjedba su dobrodošli i ne ljutim se na nikoga zbog komentara

Pa i je oko DOF-a savršeno nebitan brzina okidača... Najme kako se blenda zatvori (znači veliki DOF) malo svjetla dospjeva u senzor, tada brzina zatvarača mora biti manja (recimo f22 i brzina zatvarača od 1/30s i f2.0 i 1/600s jer tako velika blenda pušta puno svjetla na senzor pa njemu nije potrebno dugo izlaganje svjetlosti)

Stoga brzina zatvarača ne ovisi o oštrini slike, nego o tome da li će ona biti spaljena (presvjetla) ili pretamna

17 godina
neaktivan
Pomoc oko Oly-ja E420

Postoji jedan trokut, EV (exposure value-vrijednost ekspozicije) je zavisna od

1. AV (aperture value-otvorenost blende),

2. S (shutter speed-vrijeme ekspozicije)

3. ISO (ASA/DIN) razina osjetljivosti fotoosjetljivog medija (film, senzor, papir, trava ili nešto treće...) na određenu količinu svjetlosti.

Za kontrolu veličine polja dubineske oštrine bitan je samo prvi parametar, AV, dakle otvorenost blende. Ostala dva parametra tu igraju ulogu samo u razini osvjetljenosti fotke.

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

i svaki konkretni odgovor i primjedba su dobrodošli i ne ljutim se na nikoga zbog komentara

ksoric-u ovo što si naveo je tak konkretno da svatko koga zanima  mora razumjeti

15 godina
neaktivan
Pomoc oko Oly-ja E420

Jos jednom da kazem:razumio sam ja tu dubinsku ostrinu

i ona slika(od struic-a) sto pokazuje f broj,dal ona mozda nije slikana iz knjige Digitalna fotografija od Algebre Zagreb?

posto imam tu knjigu pa mi se ucinilo da je slikano iz nje

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2009 23:54 (BugFanNo1).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

je iz nje je, dobro si uočio i dobro proštundiraj knjigu (x3-x4 puta + forum) i za start imaš dovoljno znanja pa onda praksa (u knjizi se puno spominje oly ali ta reklama nije utjecala na mene pri odabiru aparata mada sam je kupio prije kupnje dslr aparata)

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.12.2009 22:00 (struić).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice