Olympus E-520

poruka: 49
|
čitano: 21.448
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Olympus E-520
17 godina
neaktivan
RE: Olympus E-520
elkarrde kaže...
Bioaktiv kaže...

Počinje folozofija. My point is- bolje pošteni all-rounder nego kit set..

u čem je onda poanta izmjenjivih objektiva? :D

jedan objektiv koji pokušava biti sve-i-svašta je striktno lošiji od dva više specijalizirana objektiva, bar kad se radi o približno istoj količini love.

u pravu si, ali nisi pogodio u bit teme i autora

Koji bi to (kvalitetni) objektivi pokrili spektar 12-60/24-120mm za cca 900 $ koliko košta ovaj 12-60 ? Ako ti se da molim te složi set, ozbiljno me zanima.

ksoric kaže...

Bioaktiv vs. Elkarrde o 12-60
12-60 je odličan objektiv iskoristiv u većini situacija. A ako ćemo pričati o prajmovima, za istu cifru se da složiti set svjetlosno moćnijih sigmi. E sad ovisi o potrebama i sklonostima onog tko kupuje. Međutim, jasno je da za većinu ljudi kvalitetan zoom puno prihvatljivije rješenje. Set fiksnih svjetlosno moćnijih objektiva je kvalitetnije rješenje, ali nije za svakoga.

my point exactly !

Bara kaže...
Daj Oly ne širi lažne informacije glede šuma na E-520 pa on na ISO 640 ima više šuma od recimo D90 na ISO 2000, a i po meni je tih 2000 maksimum dokle smiš gurat D90.

ima šuma, ali uspoređivat D90 i E520.. super

17 godina
neaktivan
Bioaktiv kaže...
Bara kaže...
Daj Oly ne širi lažne informacije glede šuma na E-520 pa on na ISO 640 ima više šuma od recimo D90 na ISO 2000, a i po meni je tih 2000 maksimum dokle smiš gurat D90.

ima šuma, ali uspoređivat D90 i E520.. super

Da, uspoređiva sam vjerojatno nešto najbolje i nešto najgore po pitanju šuma kod neFF aparata.

17 godina
neaktivan
Bara kaže...
Da, uspoređiva sam vjerojatno nešto najbolje i nešto najgore po pitanju šuma kod neFF aparata.

Uspoređuješ kruške i jabuke, s tim da su nekom draže prve a nekom druge.

Drugo, cijena D90 je 950 $, dok je E-520 360 $ (body only, BH photo video).

Ako još nije jasno koliko ti je glupa usporedba reci pa cu probat nacrtat.

17 godina
neaktivan
Bioaktiv kaže...
Bara kaže...

Uspoređuješ kruške i jabuke, s tim da su nekom draže prve a nekom druge.

Drugo, cijena D90 je 950 $, dok je E-520 360 $ (body only, BH photo video).

Ako još nije jasno koliko ti je glupa usporedba reci pa cu probat nacrtat.

Aj dobro kad već usporedit izravne konkurente onda imaš npr. Nikon D5000 i Olympus E-620, opet jadni Olympus uvjerljivo puši po pitenju puma i dinamičkog raspona.

Skroz je OK da aparat sa 4/3 senzorom bude jeftiniji od onoga sa APS-C senzorom jel ipak je lakše i jednostavniije napravit ispravni 4/3 senzor. Da budem iskren, Olympus bi moga uskoro odlepršat iz SLR voda ako ne napravi nešto sa većim senzorom.

16 godina
neaktivan

Neće Oly baš ići na drugi senzor. Tada će morati razviti druge objektive, a to bi bio veliki trošak. Uostalom Oly je na dobrom putu sa 4/3" formatom jer je od originalnog E-1 pa do današnjih E-System SLR-ova napravio mnogo po pitanju senzora (objektivi su Olyu najjači adut, a E-30 i E-3 krase još i drugi aduti, kao AF recimo koji je rame uz rame Nikon i Canon fotoaparatima koji su rang iznad njih). Što se tiče šuma Oly je također to dobro riješio sa novijim procesorima (čekam review od E-P1 da vidim kakav je novi TruePic V procesor). Ionako kada ovi E-fotići koji imaju stabilizator u sebi mogu bez problema koristiti ISO 400, a ne ISO 640/800 recimo (ja još imam sve vrlo svijetle objektive pa je i to velika prednost). DR je možda boljka sustava (eto ja se ne obazirem na nju, ako je malo nešto presvjetlo malo sredim levelse i ko bog)

Bolje biti sam sa sobom nego sam bez sobe
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Neće Oly baš ići na drugi senzor. Tada će morati razviti druge objektive, a to bi bio veliki trošak. Uostalom Oly je na dobrom putu sa 4/3" formatom jer je od originalnog E-1 pa do današnjih E-System SLR-ova napravio mnogo po pitanju senzora (objektivi su Olyu najjači adut, a E-30 i E-3 krase još i drugi aduti, kao AF recimo koji je rame uz rame Nikon i Canon fotoaparatima koji su rang iznad njih). Što se tiče šuma Oly je također to dobro riješio sa novijim procesorima (čekam review od E-P1 da vidim kakav je novi TruePic V procesor). Ionako kada ovi E-fotići koji imaju stabilizator u sebi mogu bez problema koristiti ISO 400, a ne ISO 640/800 recimo (ja još imam sve vrlo svijetle objektive pa je i to velika prednost). DR je možda boljka sustava (eto ja se ne obazirem na nju, ako je malo nešto presvjetlo malo sredim levelse i ko bog)

Nema procesor nikave veze sa kvalitetom slike, njegova glavna uloga je da moš 'pkinit' šta više slika u sekundi. Iskreno šta se tiče AF-a tu je teško nać onaj koji bi se usporedija onome u Nikonu D300(klasa aparata ka i E-3), samo u većim klasama AF na razni toga.

16 godina
neaktivan

E-3 također ima brzi i odzivni AF, imao sam priliku usporediti D300 sa E-3 i dobio sam zaključak da su gotovo isti po brzini (18-200 je objektiv na Nikonu bio, a na Olyu 12-60). D300 ima 51 točku koja zapravo predstavlja čisto pretjerivanje, ajde da nisu onoliko zbijene u područje koje hvata 11 točaka na E-3 ili neki drugi 11 "point" sustav, tj. da se iskoristi i ostatak kadra, a ne da razmišljam ako ču 21 ili 25 točku koristiti...

A isto si mi uljepšao dan sa izjavom da mu je glavna uloga okinuti što više slika u sekund (tko se brine za šum?)

No opet smo otišli predaleko, sorry DrNasty nemoj me suspendiratiBelji se (ipak sam spamerSmijeh)

Uostalom ovdje govorimo o fotografiji (gotovo kada je ovakva rasprava zaboravim očemu je riječ, na trenutak sam pomislio da netko overclockira procesor), zato fotoaparatom koji imaš moraš biti zadovoljan, jer ako nisi zadovoljan tada razmišlješ o fotoaparatima, veličini senzora, da li taj fotoaparat ima 12 ili 14 megapiksela, da li taj fotoaparat ima 1 ili 256 AF točaka i tada stagniraš u fotografiji, tj. tada postaješ robom tehnologije. Sjetim se 35mm vremena. Tada sam uvjek kupovao ISO 100, 400 i 800 ASA filmove za mog Canona EOS RT. Imao sam samo jedan objektiv: 35-80mm f4-5.6 i sa njim sam naprosto uživao u fotografiji i otkrivao ju. Nisam se brinuo da li neki drugi fotoaparat ima veći dinamički raspon, da li može okinuti 6 ili 10 slika u sekund, da li ima bolji senzor jer tada su "senzori" bili jednokratna upotreba. Naprosto me nisu mučile te sitnice i sada sam to shvatio, mogu se koncentrirati na fotografiju. Na E-3-ci sam završio a mogao sam kupiti ili EOS 5D sa 24-105 ili D300 sa 18-200 i gripom ili čak samo tijelo EOS-a 1D mark III, ali iz jednog čudnog razloga sam završio na E-3-ci (neznam niti sam kako, nekako sam na njega sprešao kreditnu karticu i sada ne žalim na taj novac. Sretan sam sa njime jer me dobro služi) Fotografija je umjetnost, ali neki to ne mogu shvatiti (ovo Bara ne govorim tebi nego ovo je neki moj zaključak koji sam sebi dokučio)

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.7.2009 0:31 (Oly_E3).
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

E-3 također ima brzi i odzivni AF, imao sam priliku usporediti D300 sa E-3 i dobio sam zaključak da su gotovo isti po brzini (18-200 je objektiv na Nikonu bio, a na Olyu 12-60). D300 ima 51 točku koja zapravo predstavlja čisto pretjerivanje, ajde da nisu onoliko zbijene u područje koje hvata 11 točaka na E-3 ili neki drugi 11 "point" sustav, tj. da se iskoristi i ostatak kadra, a ne da razmišljam ako ču 21 ili 25 točku koristiti...

A isto si mi uljepšao dan sa izjavom da mu je glavna uloga okinuti što više slika u sekund (tko se brine za šum?)

No opet smo otišli predaleko, sorry DrNasty nemoj me suspendiratiBelji se (ipak sam spamerSmijeh)

E baš si naša usporedbu. Isprobaj D300 sa 17-55 f2.8 i E-3 sa 14-35 f2(moš i taj 12-60) pa uspoređuj. Kad sam govorija o moćnom AF-u na D300 baš sam misluja na 51 točku i AF tracking, za ptice slikavat je dušu da.

17 godina
moderator
Olympus E-520

Otišli ste u offtopic. Jedno je porediti E-520 sa konkurentima, ali vi ste našli porediti E-3 i D300 i njihove AF mogućnosti. Dajte vratite se na temu.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bara kaže...

E baš si naša usporedbu. Isprobaj D300 sa 17-55 f2.8 i E-3 sa 14-35 f2(moš i taj 12-60) pa uspoređuj. Kad sam govorija o moćnom AF-u na D300 baš sam misluja na 51 točku i AF tracking, za ptice slikavat je dušu da.

E kada bi prijatelj imao (ima 18-200 i 18-55), a 14-35 i 12-60 imaju SWD, a tobože sa 12-60 je najbrži AF (i sa 50-200 je mislim jednako brz, a onda je i sa 14-35). Ja kada sam pogledao kroz tražilo D300-ke malo mi se učinilo prenatrpano točkama (kao što rekoh da su malo više van područja koje hvata i standardni 9 ili 11 point sustav bilo bi super). Znam da D300 ima odličan AF, nego mi se i čini da je namjenjen fotografima divljine i novinske fotografe ili sportske fotografe, pogotovo zbog velike brzine okidanja (sa gripom ima 8 frameova ako se sjećam)

Evo ovo je zadnje stvarno dr nasty

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.7.2009 0:39 (Oly_E3).
17 godina
neaktivan
Olympus E-520

Malo sam pročitao raspravu jer imam E-520, Oly E3 i elkarrde skrenuli predaleko od tvojeg pitanja ali oni nisu amteri pa ne čudi njihova rasprava. Evo iz prve ruke kao amater, prije nego sam kupio E-520 dugo sam vagao čitao forume recenzije i isprobavao dostupne aparate od poznanika. Imao sam Canone Nikone Pentaxa i Olymouse u rukama, i izbor je pao na E-520. Znajuči da je Nikon broj 1 ipak sam kupio Olympusa jer dok sam zbrojio sve pluseve  minuse dojmove iz mojeg pogleda znam da za taj novac nemože bolje.

Jedan prijatelj od kojeg sam posudio Pentax  kad je vidio moj E-520 i slike prodao je svoj aparat i kupio Nikona D40.

Meni je največa pohvala bila kad sam donio cd u fotolab kod jednog uglednog fotografa da mi razviju slike, kad smo malo komentirali zapitao me je koji Nikon imam i s kojim sam objektivima snimio slike. Čovjek je ostao malo zbunjen kad sam mu rekao za Olympus E-520 DZK. Pohvalio je kvalitetu slika ostao iznenađen i ponovo spomenuo ako bi mu netko zabranio Nikonovu opremu ostavio bi se fotografije.

Meni kao amateru je to velika potvrda moje odluke za E-520.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Oly E520

Mislim da je to odlican aparat s jako dobrim kit objektivima. Naravno ukoliko zelis kvalitetnije fotke moras potegnuti dublje u dzep i kupiti skulje i bolje objektive.

Slike su jako dobre do 800 ISO nakon toga ima puno suma. Mislim da se zatu lovu isplaiti kupiti taj aparat ukoliko Ti ne trebaju visoke osjetljivosti

Olympus OM 3Ti, Zuiko 2.8/24, 1.4/50, Angenieux 70-210
16 godina
neaktivan
Olympus E-520

Ovu "raspravu" sam procitao sa uzitkom, ima dosta dobrih informacija :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

dobro si primjetio , ali mislim da su Canon i Nikon pre razvikani, pogotovo kad malo bolje pogledas slike na testovima Dpreview-a (cropovi 100%), pa onda malo skuzis kako su slike Nikon slabije eksponirane i slabijeg kontrasta, pa da se kod Canona boje lagano mjenjaju  ovisno o ISO-u, pa da kod Nikona moras koristit RAW format jer njihovi "programeri" neznaju napisat jedan pristojan kodek za kompresiju u jpeg format u 2009 godini... ne kazem sad da je Oly najbolji na svjetu ali svaki put kad se spomene Olympus uvjek se izvlaci sum na visokim ISOima... a Nikonasi nikome ne govore o danima koje ce te potrosit namjestavajuci krivulje i color balance u Photoshopu ;-D ili Canonovci kako skidaju artefakte sa slika na visokim ISOima clone stampom u Photoshopu ;-D

... te usporedbe Oly vs Nikon/Canon me podsjecaju dosta na Windows vs Mac debate :D

17 godina
neaktivan
Olympus E-520

Oly je Mac!

Pentax unix.

Canikon Win.

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ksoric kaže...

Oly je Mac!

Pentax unix.

Canikon Win.

... neznam ko je Mac ovdje,ali sobzirom na cijenu aparata mislim da bi prije prosao canon kao Mac ;-D

17 godina
neaktivan
RutRem kaže...

dobro si primjetio , ali mislim da su Canon i Nikon pre razvikani, pogotovo kad malo bolje pogledas slike na testovima Dpreview-a (cropovi 100%), pa onda malo skuzis kako su slike Nikon slabije eksponirane i slabijeg kontrasta, pa da se kod Canona boje lagano mjenjaju  ovisno o ISO-u, pa da kod Nikona moras koristit RAW format jer njihovi "programeri" neznaju napisat jedan pristojan kodek za kompresiju u jpeg format u 2009 godini... ne kazem sad da je Oly najbolji na svjetu ali svaki put kad se spomene Olympus uvjek se izvlaci sum na visokim ISOima... a Nikonasi nikome ne govore o danima koje ce te potrosit namjestavajuci krivulje i color balance u Photoshopu ;-D ili Canonovci kako skidaju artefakte sa slika na visokim ISOima clone stampom u Photoshopu ;-D

Prvo to kada ima manje kontrasta(ovo lako digneš na aparatu već ako ti triba) na slici je super ako slika ide dalje u print, a većini nama sa Nikonima baš to treba, isto tako fotka nesmi bit preeksponiran dok podeksponorana smi bit no ne previše, Neki Nikonovi aparati imaju tendenciju preeksponiranja dok neki podeksponiranju no bitno je da su za razliku od većine marki pri tome konzistentni tako da lako napraviš kompnzaciju pri slikavanju.

Haha, nikondžije sigurno neće koristit PS ako rade sa RAW-om, znaš ima jedan dobra program koji se zove Capture NX 2, ja sam radim sa njim i ne podešavam krivulje, samo WB, exposure i contrast ovisno o tome što je potrebno i jel mi uopće što treba popravljat.

15 godina
neaktivan

..nikondžije :D

17 godina
neaktivan

U ptpunosti  se slažem

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Olympus E-520
Nova poruka
E-mail:
Lozinka: