Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 79.430
|
čitano: 17.154.480
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Auti - ultimativna tema

Nase autoceste bez problema podnose 150kmh. Veci problem su mamlazi koji zaobilaze kamion sa 110kmh, a niti stisnu gas da bar brze prestignu nego paze na kap goriva, pola njima je bocni retrovizor strani pojam pa ti izlete prestizati 30m ispred tebe.

17 godina
Auti - ultimativna tema

Danas sam prvi put vidio svog novog Bigstera uživo! 

Preuzimanje, nadam se, sljedeći tjedan.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
14 godina
Re: Auti - ultimativna tema
ivanzu kaže...

Nase autoceste bez problema podnose 150kmh. Veci problem su mamlazi koji zaobilaze kamion sa 110kmh, a niti stisnu gas da bar brze prestignu nego paze na kap goriva, pola njima je bocni retrovizor strani pojam pa ti izlete prestizati 30m ispred tebe.

Treba svugdje staviti limit 130/150, osim prije / malo poslije tunela. I di su veća spajanja ko dalmacija/kvarner isto spustiti na realno. A ne čovječe božji većinu autoceste 100/70/90 rijetko gdje 130 ri-zgb. Užas.

A prestizanje kamiona i slične gluposti. I di jedan/drugog prestižu, to isključivo di su 3 trake,  baš zabraniti igdje drugdje osim di su 3 trake. Znam da im tih 10km/h puno znači, ali rade kaos u prometu s svojim prestizanjima

Živjeti u svijetu i pritom ne biti svjestan smisla svijeta isto je kao i lutati velikom knjižnicom i pritom ne doticati knjige
12 godina
ramzocro-HCR kaže...
ivanzu kaže...

Treba svugdje staviti limit 130/150, osim prije / malo poslije tunela. I di su veća spajanja ko dalmacija/kvarner isto spustiti na realno. A ne čovječe božji većinu autoceste 100/70/90 rijetko gdje 130 ri-zgb. Užas.

A prestizanje kamiona i slične gluposti. I di jedan/drugog prestižu, to isključivo di su 3 trake,  baš zabraniti igdje drugdje osim di su 3 trake. Znam da im tih 10km/h puno znači, ali rade kaos u prometu s svojim prestizanjima

To je ruske stavljao znakove 

14 godina
Auti - ultimativna tema

Malo sam se igrao za vikend. Složio natrag auspuh neki inox što sam dobio uz auto. 3" od turbine skroz do iza...

Živjeti u svijetu i pritom ne biti svjestan smisla svijeta isto je kao i lutati velikom knjižnicom i pritom ne doticati knjige
13 godina
Auti - ultimativna tema

Ta Astra mislim da ima opoziv za zračne jastuke.

16 godina
pukycro kaže...

Imam Astru 1.4 Turbo iz 2017. godine, po detaljima opoziva mogla je biti zahvacena (mislim ide do 2019. godine).

Otisao sam na onu stranicu gdje po VIN-u mozes provjeriti i srecom za moju pise da nije zahvacena problemom 

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
14 godina
pukycro kaže...

Iduće godine je moja. Nekidan je supruga odradila na svojoj opoziv.

15 godina
Auti - ultimativna tema

evo posto moderatori brisu sve i svasta

ja ne znam zasto bi brisao svoje videe, to je period zivota. da li vi brisete slike iz djetinjstva koje su vam vasi cuvali, a oni stariji ako znaju sta je radosnica, onda da li ste nju spalili kad ste odrasli?

dogadaji puuuno promjene covjeka, tako i trenutak kad mi se otvorio motor u cupri na stazi, promjenio me zauvijek...

sve iduce aute nisam gazio, cuvao maksimalno i vidi vraga, nikakvih sranja s njima, a pogotovo sad s meganom...toci vozi, a svi mi srali visoka snaga, malo kubika, automatik, puno km...eto...

ako se ikad budem pozelio gazenja, uzet cu si neko sranje malo starije sa cim manje struje i uredivat pomalo i na nordschleife...do tad cu iznajmljivati od RSR i slicnih...megana necu voziti po stazi

na cesti vozim uredno, nitko mi ne trubi, mozda jer nisam u divljastvu od hrvatske, pa onda SVI voze tako...stignem isto kao netko tko divlja, samo malo kasnije i nebitno je...

a vi mi samo divljarite, pa se cudite kad nesto ode na autu ili kad stigne cestitka...eto meni svi ovdje govore e njemacka policija ti je stroga, placat ces kazni masu...eto jos nisam dobio ni jednu...

14 godina
Auti - ultimativna tema

Još jedan "kod nas u njemačka"... Divljao si jer si bio idiot, ne zato jer si bio u "divljačkoj Hrvatskoj". ovdje svi imalo stariji u temi znaju tvoje postove, aute i vozačku i osobnu kulturu.

Nikad neću zaboravit scenu na Trsatu ispod kampusa tamo negdje 2016-2017., proljetna večer oko 9-10, idemo u kino i neki đikan u crvenom leonu sa trkaćom školjkom na vozačevom mjestu skoro pokosio studente koji su izlazili iz dvojke od autotroleja. 

Prvo ubrzavanje po Krautzekovoj, inače jednosmjerna i redovito zgužvana i prometna ulica, pa mrtvo kočenje pred zebru i bus stajalište, uz psovanje iz auta. Kolko je moglo bit takvih leona u Ri? 

Je8o te pas, mene ko grom pogodi dok sam tu scenu gledao, pa to onaj lik sa foruma, a sad ga vidim uživo kako umalo pobio mlađariju, a po forumu kenja o veličini felgi, kako su dizeli zakurac, samo vožnja po trkaćim stazama, "svi ostali su zakurac, samo ja u pravu" stil vođenja rasprave.

Nek si ti živ i najvažnije, neka tebe u Njemačka 

15 godina
Auti - ultimativna tema

izvini, ja nisam imao crvenog leona sa trkacom skoljkom, vec sam ti rekao prije

bilo je tih leona bas crvenih u ri i blizoj okolici 2-3 kad sam ja imao svojeg

tako da ne brkaj

14 godina
Auti - ultimativna tema

Žalosno da ni tu ne može proći bez pokušaja prevare naših. Sletili su oko metra van ceste i netko od naših je htio uzeti 1200€ za izvlačenje, misli su naši da će ovi platiti jer je u pitanju M3 i što su teški milijunaši. Uglavnom napravili objavu / story na IG javili se neki dečki i izvukli ih autom. Samo žalosno da bi te naši prevarili gdje god mogu

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.1.2026 8:45 (sstrmi).
13 godina
Auti - ultimativna tema

Hahah kakav brainlet od lika, dokaz svih stereotipa. Neka tebe u Njemačkoj, da se lagano čistimo od potkapacitiranih štetočina i licemjera. Raspo ti se motor pa si naučio lekciju? Raspo ti se baš jer si mazio papučicu percem. Uspoređuješ ilegalno divljanje po cesti sa uspomenama iz djetinjstva, daj. Tvoje rallyjanje po naseljenim područjima sa vožnjom 150 na autoputu?

Upregni ta dva atoma u glavi prije tipkanja i vidi kako to izgleda sa strane.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.1.2026 9:51 (maks0806).
17 godina
Auti - ultimativna tema

Dame i gospodo, moj Bigster je danas konačno stigao!

Prve slike ću postati večeras, a o dojmovima bih radije kad se isti malo slegnu. Jedino što na prvu mogu reći je - I like it! 

4 godine
Sretno, i da te dobro služi.🤘
15 godina
maks0806 kaže...

Hahah kakav brainlet od lika, dokaz svih stereotipa. Neka tebe u Njemačkoj, da se lagano čistimo od potkapacitiranih štetočina i licemjera. Raspo ti se motor pa si naučio lekciju? Raspo ti se baš jer si mazio papučicu percem. Uspoređuješ ilegalno divljanje po cesti sa uspomenama iz djetinjstva, daj. Tvoje rallyjanje po naseljenim područjima sa vožnjom 150 na autoputu?

Upregni ta dva atoma u glavi prije tipkanja i vidi kako to izgleda sa strane.

raspao mi se motor radi staze, a ne radi ceste, ne brini :)

a da se imalo kuzis u "rallyjanje" znao bi sta pricas, da to nem veze sa street raceom i opcenito ilegalnim trkicama kojima sam prisustvovao...al sta ces, kad je netko ogranicen, onda mu svo divljanje na cesti se svodi na "rallyjanje"

i dalje smatram da vi sa 150 na autocesti, nemate sta traziti...ako je ogranicenje 100, zasto terorizirate promet sa 150?

15 godina
cro_blue kaže...

Prve slike ću postati večeras, a o dojmovima bih radije kad se isti malo slegnu. Jedino što na prvu mogu reći je - I like it! 

koji motor? 1,2t 3 cil ili 1,8 hy? ako je prvi, molim iskustva? i koji mjenjac?

17 godina
Auti - ultimativna tema

Riječ je o Full Hybrid 155 modelu (dakle, 1.8l četverocilindrični atmosferski benzinski motor + elektro pogon). 

Mjenjač je tzv. Multimode (dvije kombinirane mjenjačke kutije s dvije električne brzine i četiri "benzinske") o kojemu se ne zna mnogo. Inače, Bigster je prvi automobil iz Renault grupacije u koji je ugrađena spomenuta pogonska kombinacija i tek će vrijeme pokazati koliko je kvalitetna.

Od početka godine, isti pogonski sklop je u ponudi u Dusteru i novom Cliu pa ćemo vidjeti je li za pohvaliti ili ne.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.1.2026 11:35 (cro_blue).
15 godina
Auti - ultimativna tema

radi cega si izabrao hibrida, a ne 1,2?

17 godina
Auti - ultimativna tema

Jednostavno... Način eksploatacije je bio presudan.

Život u mjestu gdje se zna pomalo zagužvati, ali ne previše... Gdje uglavnom voziš između 30 i 60 km/h, gdje jednom ili dvaput mjesečno izađeš na autocestu... Plus predrasude o trocilindrašima (premda imam jednog malog i s njim sam prezadovoljan).

Nekako mi je ova kombinacija motora i mjenjača ulijevala povjerenje, a druga ne. Dodatni bonus je taj što je jedino u ovoj kombinaciji u trenutku narudžbe bilo moguće dobiti automatski mjenač.

8 godina
Auti - ultimativna tema

Pa kolega, neka je sa srecom i neka dobro sluzi 👍👍

14 godina
cro_blue kaže...

Život u mjestu gdje se zna pomalo zagužvati, ali ne previše... Gdje uglavnom voziš između 30 i 60 km/h, gdje jednom ili dvaput mjesečno izađeš na autocestu... Plus predrasude o trocilindrašima (premda imam jednog malog i s njim sam prezadovoljan).

Nekako mi je ova kombinacija motora i mjenjača ulijevala povjerenje, a druga ne. Dodatni bonus je taj što je jedino u ovoj kombinaciji u trenutku narudžbe bilo moguće dobiti automatski mjenač.

Jedini savjet koji ću ti dati, ne preskači servisne intervale. Dođi i ranije na servis. To bi zapravo svima preporučio tkogod je kupio iz salona novo vozilo. Jer svaka tvornica(ne salon od kojeg ste kupili) su govna i tražit će ne dlaku, nego malu atomsku česticu greške da ne uvažu garanciju...

12 godina
Auti - ultimativna tema

Da kupujem novi auto, prvi servis bi obavio nakon ~2000km (jer u prvom ulju ima dost spene) pa nakon toga svakih 15tkm pogotovo ako je hibrid.

8 godina
Auti - ultimativna tema

Apsolutno se slazem i preporucujem izmjenu ulja prije nego sto to proizvidjac nalaze.

oni moraju auto nabildati svim mogucim parametrima da budu konkurentni i to rade sa servisnim intervalima.

Jebe se njima, oni kazu 20tkmda bi im bilo lakse prodat automobil a ne jer je to najbolje...

Minimalno jednom godisnje ako se radi malo kilometara ili barem 30% prije intervala...

ulje i filter su najjeftinija i najjednostavnija i najbrza stvar za izmjeniti, uzet ce vas svaki mehanicar i bez termina ako ne radite sami jer mu je to 20 minuta posla max a vi mirni i nece biti kvarova na motoru ili turbu nikada.

Kad cujem susjeda da se hvali kako na audiu mijenja po propisu, svakih 30tkm, samo u sebi zakolutam ocima...

Proizvodjaci propisuju max interval. Znaci ako je 15tkm to je gornja granica. Donje nema jer najbolje bi bilo svaki dan sipat novo ulje jel... Znaci krajnja granica je ono sto oni propisuju.

isto kao sto auto ne vozimo na maksimalnim okretajima, tako ne bismo trebali niti ulje mijenjati kad dodje do krajnje granice.

Redovna izmjena ulja je najjeftinija preventiva sprijecavanja kvarova na motoru i svemu sto se tim uljem podmazuje.

14 godina
hahhaajaads kaže...

Da kupujem novi auto, prvi servis bi obavio nakon ~2000km (jer u prvom ulju ima dost spene) pa nakon toga svakih 15tkm pogotovo ako je hibrid.

Inače nekakvi pravila kod kompletnog rebuilda je: 30min rada na mjestu - novo ulje, 100km - novo ulje, 1000km novo ulje, i onda na 5t, i onda tek idu normalni intervali. I to se preporuča vakum rad motora, nizbrdica, niža, bez gasa, najbolje i najbrže se karike prilagode. Tako se nekada radilo, i još uvijek se radi kod honanje cilindara i novih karika.

I to je školski, i tako bi trebali svi rebuilderi raditi. Je, bacit ćeš malo bogatstvo na ulje u početku, ali ak je motor dobro složen nećeš žaliti.

Ovi iz tvornice novi, slažem se s tobom, max 2000km. Ali to ti nitko neće reći, ali možeš inzistirati na tome. Pritom ne biti bahat naravno, i pravit se smartass.

Servis ulja i filter ulja je cirka 300tinjak eura u svakom ovlaštenom servisu.

3 mjeseca
cro_blue kaže...

I kod mene odnedavno prinova, samo japanska. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.1.2026 21:20 (Hrža).
15 godina
cro_blue kaže...

iskreno? meni ne ulijeva povjerenje u 2026. atmosferac, neka ima i struju, ona mi ne ulijeva povjerenje nimalo u nijednom autu...a navozio sam ih se i sve je to lijepo dok funkcionira...cak i corsa sa 100ks i elektromotorom JAKO fino ubrzava, dijelom i radi dobroh 8 brzinskog mjenjaca

i to je druga stvar koja mi ne ulijeva povjerenje u toj tvojoj kombinaciji...mjenjac...trudio se naci informacije posvuda, nigdje nista konkretno...zato sam tebe pitao iz prve ruke...i jos uvijek ne kuzim kako salta, kad salta, dal ima fiksne omjere, dal se uopce cuje/osjeti kad presalta...

ne znam dal taj mjenjac je isti kao i u rafalu hibridu 1,2 300ks, za njega isto svakakvih informacija pise po netu...pitao sam lika jednog na yt koji je napravio filmic voznje u njemu, rekao je dobro pitanje, moram vidjet pa javit i na tome ostalo...

ako se ne varam, nijedan novi hibrid/automatik u renaultu nema okretomjer, pa ne mozes znat direktno, ali u voznji valjda osjetis nesto...zvuk motora, okretaji kako padaju, ista...

velika nepoznanica i ne bi to uzimao osobno...

ja sam jako zagrijan za novi clio, posto ima taj isto 1,8 hy, ulazi mi u obzir samo 1,2 3 cil tce 115ks, jos kad mi ovdje u nemacka postojala verzija tce 120 lpg...ta zadnja ce biti drugdje u prodaji i sa edc-om, mjenjac koji mi se jako svida i kojeg bi opet uzeo u tom cliu 115 kad bi ga isao kupovati novog...

17 godina
Auti - ultimativna tema

Ja sam imao priliku porazgovarati s jednim tipom koji radi u Renaultu pa mi je on iz servisnih uputstava dao par informacija kako sve to radi. Ovo pišem s dozom rezerve jer postoji mogućnost da sam nešto pogrešno shvatio ili interpretirao jer meni, kao ni tebi, njemački nije materinji jezik pa uvijek postoji mogućnost da je nešto prevedeno van konteksta.

Riječ je o Renaultovoj tehnologiji koju su razvili prije par godina uz pomoć svoje F1 ekipe. Znam da iza patenta stoji Nicolas Fremau, tip koji je nekoć bio zadužen za dizajn mjenjačkih kutija u Renault/Alpine F1 Teamu.

Sami koncept naziva se "Dog Clutch" i ne radi se o mjenjaču s klasičnom spojkom nego se metalni zupci mjenjača i motora, uz pomoć elektronike, izravno spajaju u trenutku kad su sinkronizirani. Prednost takvog koncepta je ta da ne postoji lamela koja bi se trošila. Nedostaci su nam svima poznati - ukoliko pođe što po zlu, komade vlastitog automobila možemo tražiti po cesti.

Ovdje je bitno naglasiti da je riječ o 2+4 konceptu (prve dvije električne brzine i četiri brzine za ICE) gdje se za kretanje uvijek koristi ta prva električna brzina. Zbog nepostojanja spojke koja bi omogućila postupan prijenos snage i okretnog momenta, benzinski motor radi u svojstvu generatora el. energije i na taj način omogućava kretanje. Renault je cijeli koncept toliko razvio da ovakva kombinacija omogućava petnaest različitih režima rada gdje, ovisno o situacicji na cesti, ovakva kombinacija može raditi u potpuno električnom, kombiniranom ili standardnom modu kako funkcioniraju ostala ICE vozila.

U ovom je videu to malo bolje objašnjeno nego što ja to znam laički objasniti pa se nadam da ti je pomoglo.

Koncept je zanimljiv, ali pošto je nov, teško je znati koliko će biti pouzdan. Prva iskustva su pozitivna, ali vrijeme će tek pokazati više. Pošto je automobil nov, ima garanciju, ne razbijam si previše glavu s time "što ako"? Barem je u Njemačkoj kupac zaštićen dovoljno da mu takve glavobolje nisu potrebne.

2 godine
Auti - ultimativna tema

Pozdrav ekipa. Nedavno sam kupio prvog automatika, Qashqai MHEV CVT mijenjač. Koje su preporuke za šaltanje iz D u N prilikom stanja na semaforima i općenito nekim kraćim stankama. Na mjestima čitam da je korisno da se makne opterećenje s mjenjača, negdje se spominje da nema potrebe, tako da ni sam ne znam što je bolje. Mislim, znam da ako sam dosao na upaljeno crveno da ga prebacim u N, ali ako je u gradu svaki drugi semafor tako, ima li onda više štete šaltati ga u tako kratkim intervalima?

8 godina
lumiks kaže...

Pozdrav ekipa. Nedavno sam kupio prvog automatika, Qashqai MHEV CVT mijenjač. Koje su preporuke za šaltanje iz D u N prilikom stanja na semaforima i općenito nekim kraćim stankama. Na mjestima čitam da je korisno da se makne opterećenje s mjenjača, negdje se spominje da nema potrebe, tako da ni sam ne znam što je bolje. Mislim, znam da ako sam dosao na upaljeno crveno da ga prebacim u N, ali ako je u gradu svaki drugi semafor tako, ima li onda više štete šaltati ga u tako kratkim intervalima?

Što ti navodi priručnik auta?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice