Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 79.025
|
čitano: 16.549.988
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Auti - ultimativna tema
11 godina
Auti - ultimativna tema

Kak' vas se čini novi Toyota Aygo X?

Baš sam jučer na kvartu, haltao jednog tipa koji je ulazio u svoj auto, tog modela, te sam ga malo pitao o tome zgodnom autiću.....

I, tak veli da je problem nekada malo ubaciti u rikverc, da nije baš junak kod uzbrdica, tj. opterećenja (-nije baš jaki motor), te da je gume platio 1000 jurića, jer nisu standardnog profila.

Okay, nema baš puno prostora, al to je okejić....dizajnerski mi se sviđa autić, al najviše zamjerki ide na to, da nemre baš povući na uzbrdici...veli da se jedva dovukao gore u drugoj brzini, kada je išao na Biokovo....

I tak' to...nego, kaj vi mislite o tome modelu, toga brenda??

dzg
8 godina
neaktivan
Re: Auti - ultimativna tema

Izgleda da je ogreben i poudaran s lijeve strane. Ima prevlake na sjedalima pa treba i pogledati kakva su sjedala ispod prevlaka. Cijena mi se čini previsoka s obzirom da je udaren i ogreben i popravak može koštati sigurno 1000 eura u službenom, ako ne i više. Ali vidim u grupi na FB da takvi motori uglavnom nemaju probleme dok god ih se normalno servisira, za razliku od dizela. Osobno bih izbjegao ovaj auto, previše mi je sumnjiv i prodavač se nije potrudio da ga barem malo sredi prije slikanja.

15 godina
neaktivan
Auti - ultimativna tema

Kakva su iskustva sa 1.4 TSI motorima (EA211) nakon 150000 km? Konkretno, gledam Seat Leon FR iz 2014. Motor je 1.4 TSI, 140 KS.

Čitao sam da puno troše ulje i da imaju problema sa karikama i zupčastim remenom.

10 godina
cauchy kaže...

Izgleda da je ogreben i poudaran s lijeve strane. Ima prevlake na sjedalima pa treba i pogledati kakva su sjedala ispod prevlaka. Cijena mi se čini previsoka s obzirom da je udaren i ogreben i popravak može koštati sigurno 1000 eura u službenom, ako ne i više. Ali vidim u grupi na FB da takvi motori uglavnom nemaju probleme dok god ih se normalno servisira, za razliku od dizela. Osobno bih izbjegao ovaj auto, previše mi je sumnjiv i prodavač se nije potrudio da ga barem malo sredi prije slikanja.

Kakvih 1000 eur, blatobran je 40 eur + 50 eur bojanje u najgorem slučaju. Branik je oko 100-150 eur, sa bojanjem max 200. Po meni, daleko ispod 500 eur kod nekog limara jer ne isplati se za još malo pa 10 godina star auto limariju raditi u ovlaštenom.

Ostalo što si napisao stoji. Dizeli su im zlo, imao sam iskustva sa 2004-2007 i 2012-2014, DPF je ogroman problem. Inače su to ok auti, održavanje nije preskupo, dosta radiona ih zna srediti, jako udobni u vožnji (6 pogotovo a nije niti 3ica loša), interijer je pristojan i osim tih nesretnih dizela, generalno preporuka.

12 godina
cauchy kaže...

I zbog tog je tebi auto sumnjiv ? Branik se usprica, blatobran se promijeni, sve zajedno sa farbanjem ce kostat cca 200-300€ u neovlastenom servisu, prevlake su tu vjerovatno da kolko tolko zastiti sjedala, ja sam imam nekakvu vrstu prevlake (ne ovak ruznu ali ajd bar radi nekakvu svrhu pogotovo ak covjek ima dijete), i kolko gledam cijenu na indexu/njusci, sasvim korektna cijena. Uostalom, zato ima i broj telefona i moze pitat covjeka da poslika sjedalo bez navlake, i da, njihovi benzinci su dobri a onog 2.2d bi izbjegavao u sirokom luku...

14 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

Kakvih 1000 eur, blatobran je 40 eur + 50 eur bojanje u najgorem slučaju. Branik je oko 100-150 eur, sa bojanjem max 200. Po meni, daleko ispod 500 eur kod nekog limara jer ne isplati se za još malo pa 10 godina star auto limariju raditi u ovlaštenom.

Ostalo što si napisao stoji. Dizeli su im zlo, imao sam iskustva sa 2004-2007 i 2012-2014, DPF je ogroman problem. Inače su to ok auti, održavanje nije preskupo, dosta radiona ih zna srediti, jako udobni u vožnji (6 pogotovo a nije niti 3ica loša), interijer je pristojan i osim tih nesretnih dizela, generalno preporuka.

Di se to danas lakira element za 50 eura? Jos pogotovo ova Mazdina crvena koje je ako se ne varam troslojna i zeznuta za pogoditi. Takoder, ti zamjenski karoserijski dijelovi su vrlo cesti srot, bolje trazit rabljeni original.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.7.2023 16:59 (gamer34).
14 godina
RuskeGTT kaže...

a tih 5% ostali svrstavaju u tih 95%, tako da nitko vise nikome ne vjeruje na rijec, niti nakon uvjeravanja da je auto dobar. tesko je prodat auto za onoliko koliko vrijedi, svi gledaju da spustaju abnormalno cijene...

Evo primjer.

https://www.njuskalo.hr/auti/honda-civic-1.4-sport-oglas-40738749

Ovaj auto sam išao gledati baš, dogovorili se za 6400, treba gume mijenjati već nakon ove sezone i za dva mjeseca registrirati. Al rekoh prije kupnje ću ga odvesti mehaničaru.

Odvezem ga danas, kaže diskovi i čeljusti su jako potrošene, isto će ih jako brzo trebati mijenjati, na svim kotačima, to ti je negdje 500 eura trošak. Ja reko oćemo na 6000 spustit i imamo deal, kaže neće, da je već spustio. I ništa na kraju.

Ne znam jel sam ja htio previše spustiti, ali mislim da sam svakak imao temelje za to.

Budem onda za ovu Mazdu nazvao i saznao sve. Malo je iznad budžeta, ali sve mi se viši čini da ću morat otić.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.7.2023 17:03 (Hazar).
17 godina
Hazar kaže...

Odvezem ga danas, kaže diskovi i čeljusti su jako potrošene, isto će ih jako brzo trebati mijenjati, na svim kotačima, to ti je negdje 500 eura trošak. Ja reko oćemo na 6000 spustit i imamo deal, kaže neće, da je već spustio. I ništa na kraju.

Ne znam jel sam ja htio previše spustiti, ali mislim da sam svakak imao temelje za to.

To ti je onih "10%".

Gledaš cjelinu, ne detalj. Budžet ti je ionako daleko viši, mogao si uzeti, potrošiti soma eura na svaki detalj i biti miran.

17 godina

Diskovi su 40e komad, plocice 30-40e set. Znaci 240e dijelovi plus eto nek su 60 ruke, 300, daleko od 500.

Spustio ti je 400 od trazene cijene, za to si pokrij gume i kocnice i miran si. Da, ne mozes u potpunosti pokriti, ali to njega kao prodavaca nije ni briga. Problem je kaj ti hoces ubit cijenu da bi bio sretan jer si dobio dobar deal. A onda kada vidis isti takav auto sa novim gumama i kocnicama i cijenom 7500 reci ces da je preskup. Logika, svi bi novi auto za trecinu cijene novoga..

http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
14 godina
Auti - ultimativna tema

A ne znam po meni ajde da je u početku bio ispod cijene jer jbg treba uložiti u njega kad se kupi, ali nije. Nekak mi je bilo normalo da će spustit za onoliko koliko moram uložiti u njega. Pa nije da je pod normalno da kad kupiš rabljeni auto da moraš preko 500 eura u njega uložiti. Je, bio mi je ispod budžeta, ali opet hoću da omjer cijene i onog što dobivam bude dobar.

12 godina
Normalno je da moraš uložit u rabljeni, nitko neće ulagati u auto koji prodaje da baš sve bude picikato, jer te pare od kupca neće dobit. Radije malo spusti cijenu i nađete se na stedini
14 godina
Hazar kaže...

Evo primjer.

https://www.njuskalo.hr/auti/honda-civic-1.4-sport-oglas-40738749

Ovaj auto sam išao gledati baš, dogovorili se za 6400, treba gume mijenjati već nakon ove sezone i za dva mjeseca registrirati. Al rekoh prije kupnje ću ga odvesti mehaničaru.

Budem onda za ovu Mazdu nazvao i saznao sve. Malo je iznad budžeta, ali sve mi se viši čini da ću morat otić.

To su jedini problemi, kocinice i gume? Ako je sve ostalo ok, zanemari tih par sto eura i kupi.

17 godina
Hazar kaže...

A ne znam po meni ajde da je u početku bio ispod cijene jer jbg treba uložiti u njega kad se kupi, ali nije. Nekak mi je bilo normalo da će spustit za onoliko koliko moram uložiti u njega. Pa nije da je pod normalno da kad kupiš rabljeni auto da moraš preko 500 eura u njega uložiti. Je, bio mi je ispod budžeta, ali opet hoću da omjer cijene i onog što dobivam bude dobar.

Ako već kupiš polovni auto, onda u njega uložiš i puno više, od navedenih kočnica pa sve do malog + velikog servisa tj. pogonskog remena/lanca s rolicama/vodilicama ili što već sve ne, do novog seta guma, jer nikada ne možeš biti siguran da li je to promijenjeno kako je prodavač naveo.

Osobno meni nekako cijelo vrijeme oko bježi na ovaj s facebook marketplace-a (stariji link s manje km) facebook marketplace (noviji link s više km) iako sam još uvijek u procesu fixanja svojeg trenutnog.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.7.2023 18:23 (Branimir2412).
17 godina
Auti - ultimativna tema

To je to, osnovni problem, svi bi kupili auto po tržišnoj cijeni, idealno i nešto ispod, ali da je auto top, da je upravo napravljen veliki i mali servis, da je stavljeno novo kvačilo, nova registracija, da ima nove gume i kočnice i da je po mogućnosti napravljeno kemijsko i ispoliran auto. Živimo u realnosti, ne u snovima. Savršen auto za 6800€ ne postoji, to su sve auti u koje u startu računaš 500€ staviti i uvijek imati spremno 500-1000€ za eventualne popravke. Idealno ne postoji ni na 2,3x cijeni, gdje će na 6800€, treba se vratiti u realnost.

8 godina
neaktivan

Mislim da bi većina kupaca bila zadovoljna kada bi im prodavač jasno rekao koje stvari treba mijenjati na autu i koliko treba još uložiti novca, a ne da im se kaže da je sve super i vrhunsko, a onda ih dočekaju kvarovi i servisi kao što to trenutno rade, a vi ih tu na forumu zagovarate. Stekao sam dojam da par vas tu baš radi kao prodavači rabljenih auta. Ne treba auto biti ispoliran, ali da se kaže što kupac treba očekivati u narednih 6 mjeseci to svakako - što je na kraju i zakonom zagarantirano, ali većina to ne zna i teško je dokazati.

Inače, frend je nedavno kupovao Seat Leon i prodavač je bio stvarno fer i korektan, nešto je on sam prije popravio, a mali servis je ostavio kupcu i jasno mu to napomenuo prije prodaje. Tako se to radi i to bi trebao biti primjer za sve. Zahtijevati ništa manje, a ne prilagođavati se na loše, odnosno realnost.

17 godina
Hazar kaže...

Nećeš nikad kupiti auto.

Spustiti cijenu za 13% je previše, posebno u ovo doba kad će drugi kupac dati više bez previše muke. A omjer cijene i onog što dobivaš se čini jako dobar.

cauchy kaže...

Mislim da bi većina kupaca bila zadovoljna kada bi im prodavač jasno rekao koje stvari treba mijenjati na autu i koliko treba još uložiti novca, a ne da im se kaže da je sve super i vrhunsko, a onda ih dočekaju kvarovi i servisi kao što to trenutno rade, a vi ih tu na forumu zagovarate. Stekao sam dojam da par vas tu baš radi kao prodavači rabljenih auta. Ne treba auto biti ispoliran, ali da se kaže što kupac treba očekivati u narednih 6 mjeseci to svakako - što je na kraju i zakonom zagarantirano, ali većina to ne zna i teško je dokazati.

90% ljudi nema pojma kad mora ulje zamijeniti, kamoli što će biti za 6 mjeseci.

Zakonom ništa takvo nije jamčeno, bitno je da se ne vara kupac. Zato se vozila i voze na preglede.

A očekivati da će svi "skidati gaće" samo tako - neće.

11 godina
Old Iggy kaže...
Hazar kaže...

Nećeš nikad kupiti auto.

ovo sam mu i ja mislio napisati,ti prvo moras odluciti za koje novce uzimas auto,u jednom linku stavis auto od 6500e,a u drugom od 12000e nema smisla...

12 godina
Hazar kaže...

Pogledaj ovo.Cini mi se u puno boljem stanju.

8 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
cauchy kaže...

Zakonom ništa takvo nije jamčeno, bitno je da se ne vara kupac. Zato se vozila i voze na preglede.

Šta onda ako ne znaju kad se mora ulje zamijeniti onda se slobodno to prešuti prilikom prodaje? Ili ako je otkazala dizna, a kupac ne zna što je dizna, onda se isto treba prešutiti?

Zakon govori da čak i kada postoji klauzula na kupoprodajnom ugovoru da se kupuje na viđeno i tada kupac ima svoja prava. Prodavač ako je svjestan nedostataka zakonom je obvezan obavijestiti kupca o tome. Sve ostalo je plivanje u mutnom i ilegalne igre kakve ovdje neki izgleda preferiraju. Link na HAK-ov članak: https://revijahak.hr/2021/04/14/kao-kupac-rabljenog-vozila-takoder-imate-prava/.

14 godina
cauchy kaže...

Rekao mi je lik da bi mi za 700 eura spustio za taj popravak. Al išao sam na CekAuto vidjet rezultate tehničkog i ne znam jel je ovo za zabrinut se

Screenshot-20230705-190711.png

A što se tiče kakav auto želim. A tak od 5 do 10000 tisuća, ali da je stvarno dobar deal. Kao što je bila ona alfa. Samo računam ako kupim auto ko tu Hondu za 6000 eura da ću je imati 5 godina, a ovakvu Mazdu bih onda gledao da je imam idućih 10 godina. 

17 godina
Hazar kaže...
cauchy kaže...

Rekao mi je lik da bi mi za 700 eura spustio za taj popravak. Al išao sam na CekAuto vidjet rezultate tehničkog i ne znam jel je ovo za zabrinut se

Screenshot-20230705-190711.png

A što se tiče kakav auto želim. A tak od 5 do 10000 tisuća, ali da je stvarno dobar deal. Kao što je bila ona alfa. Samo računam ako kupim auto ko tu Hondu za 6000 eura da ću je imati 5 godina, a ovakvu Mazdu bih onda gledao da je imam idućih 10 godina. 

Prema slici, parametri kočionih sila su ti ok i s njima bi trebao proći tehnički, jedino bi valjalo dotegnuti ručnu (30%) jer je ona na granici parametara za prolazak na tehničkom.

Također ukupni koeficijent sile radne kočenja radne kočnice ti je 61%, za prolazak na tehničkom ne smije biti manji od 50% pa se da pretpostaviti da će te kočnice služiti još neko vrijeme.

Link
Citat: 3. KONTROLA KOČNICA
Prilikom kontrole kočnica nadzornik se vozilom navozi na uređaj za ispitivanje kočnica vozila te ispituje kočionu silu na prednjoj i zadnjoj osovini, te kočionu silu pomoćne (mehaničke) kočnice. Ukupni koeficijent sile kočenja radne kočnice za osobna vozila ne smije biti manji od 50%, a pomoćne kočnice 20%. Razlika sila kočenja za radnu kočnicu na kotačima iste osovine ne smije biti veća od 25%, a za pomoćnu kočnicu 30%. Nejednolikost sile kočenja na jednom kotaču ne smije biti veća od 20%. Postotak nejednolikosti sile kočenja izračunava se približno na polovici sile kočenja koja izaziva blokadu, a za osnovicu izdačunavanja se uzima veća sila kočenja. Sva odstupanja od ovih zakonskih normi značilo bi ne samo pad na tehničkom pregledu nego i opasnost na cesti iz razloga što bi se vrlo vjerojatno prilikom naglog kočenja vozilo zanijelo, pa čak i prevrnulo.

Ono najbitnije je da je motor ispravan i da nema problema sa njime, kočnice su potrošni materijal i na njih jednostavno treba računati kao takve. Obavezno isprobaj sve moguće prekidače u automobilu i upali klimu da radi, u slučaju da je postavljen novi akumulator u automobil nedavno probaj se raspitati radi čega ga je mijenjao. Jedan od čestih razloga zašto ljudi prilikom prodaje auta stavljaju novi akumulator je da prekriju takozvani "Parasitic Draw" iliti po naški curenje struje dok je automobil ugašen i to je nešto što zna biti dosta problematično za riješiti, tj. potreban je kvalitetan majstor s voljom da se zamara sa time.

17 godina
cauchy kaže...

Šta onda ako ne znaju kad se mora ulje zamijeniti onda se slobodno to prešuti prilikom prodaje? Ili ako je otkazala dizna, a kupac ne zna što je dizna, onda se isto treba prešutiti?

Zakon govori da čak i kada postoji klauzula na kupoprodajnom ugovoru da se kupuje na viđeno i tada kupac ima svoja prava. Prodavač ako je svjestan nedostataka zakonom je obvezan obavijestiti kupca o tome. Sve ostalo je plivanje u mutnom i ilegalne igre kakve ovdje neki izgleda preferiraju. Link na HAK-ov članak: https://revijahak.hr/2021/04/14/kao-kupac-rabljenog-vozila-takoder-imate-prava/.

Živiš u imaginarnom svijetu.. U praksi to što ti govoriš ne postoji, ja ti kao prodavač mogu prešutjeti sve. Auto se kupuje privatno, viđeno-kupljeno. Ako ti se ne sviđa tuži me, pa ćemo vidjeti koliko će trajati postupak i kako ćeš dokazati da se to nešto nije pokvarilo nakon kupnje. Hoćeš garanciju? Kupi auto u ovlaštenom servisu i plati ga 30% više.

6 godina
Auti - ultimativna tema

Nakon 52000 km i 5 godina, Peugot 2008 prvo

AdBlue - Emissions control fault

Zatim 

Engine fault:Repair needed

Na servis naručen, prvi termin 20.7., al kažu da se može voziti do 1000 km. Što reć, tata je malo razočaran, a dosad je baš bio zadovoljan autom. 

16 godina
Auti - ultimativna tema

Da,ad blemue i pežo.Ja sam uzeo 308 i ugašen je adblue preko ECU,pričao sam sa 5 ljudi i svi su ugasili.Stalno nešto s tim,senzori,pumpa adblue,rezervoar itd itd.

Sjedi 1
17 godina
cauchy kaže...
Old Iggy kaže...

Zamjena ulja je redovan proces održavanja vozila. Nema se tu što "skrivati", to je dio pregleda vozila.

Skrivati možeš npr. blokiran EGR, čipiranje itd. - to kupac ne može vidjeti bez detaljnog pregleda, a prodavač jako dobro zna.

Ovaj primjer s kočnicama je potpuno suprotan - kočnice su izgleda OK, ali spremne za zamjenu, prodavač nimalo ne treba znati da mora išta mijenjati. Možeš sjesti i plakati s tužbom.

Hazar kaže...

Znači, Honda za 7k na 5 godina mi se čini kao bolji deal nego ta Mazda za 13k na 10 godina.

Ali tu nije pitanje omjera dva vozila nego potreba - to su dvije različite kategorije vozila. Posebno s tvojim budžetom.

14 godina
Old Iggy kaže...
cauchy kaže...
Old Iggy kaže...

Zamjena ulja je redovan proces održavanja vozila. Nema se tu što "skrivati", to je dio pregleda vozila.

Skrivati možeš npr. blokiran EGR, čipiranje itd. - to kupac ne može vidjeti bez detaljnog pregleda, a prodavač jako dobro zna.

Ovaj primjer s kočnicama je potpuno suprotan - kočnice su izgleda OK, ali spremne za zamjenu, prodavač nimalo ne treba znati da mora išta mijenjati. Možeš sjesti i plakati s tužbom.

Hazar kaže...

Znači, Honda za 7k na 5 godina mi se čini kao bolji deal nego ta Mazda za 13k na 10 godina.

Ali tu nije pitanje omjera dva vozila nego potreba - to su dvije različite kategorije vozila. Posebno s tvojim budžetom.

Hm, a možeš mi malo pojasnit, kak misliš. Ja sam to gledao kao na dva hatchbacka. Jedan 5 godina noviji, malo jači, u boljem stanju. Drugi stariji, slabiji i jeftiniji. Izbjegavat ću vožnju po gradu, ali u slučaju kiše, kad će trebat nešto prevest ili pokupit, budem ga iskoristio. Većinom će bit brže ceste. Planiram raditi cca 10000 km godišnje po nekoj mojoj procjeni.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.7.2023 16:27 (Hazar).
8 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Nemoj reći da je zamjena ulja uključena u redovan proces održavanja vozila. Nije uopće u tome poanta. Poanta je da ako ti prodavač kaže da je sve super, onda bi moralo i ulje biti mijenjano prema servisnim intervalima, a ne da te dočeka redoviti (ili još gore zakašnjeli) servis bez ikakve riječi prije prijenosa.

I sakrivati se može doslovno svašta. Nikad nisi siguran da si sve provjerio. Običnom kupcu može stvarno puno toga promatknuti i biti sakriveno. Možda čak i prodavač ne zna neke ove stvari jer samo preprodaje auto, ali nije ni u tome poanta. Pročitaj još jednom prijašnje dvije objave.

Na Mazdama se obično događa da membrane na zvučnicima u prednjim vratima ispucaju. I to se može lako sakriti tako da se stavi bas u postavkama na minimum i stiša zvuk. Kupac stvarno treba imati sreće da to skuži, a zamjena zvučnika ako su Bose košta par stotina eura. Srećom, postoje tutorijali kako samostalno možeš to popraviti za par desetaka eura.

Bilo je jedan slučaj na Mazdi 2.2D gdje su sve 4 dizne otišle i grešku je bacalo na ekranu tek kad bi se auto vozio uzbrdo, po ravnoj cesti ništa. Bez dijagnostike isto je teško skužiti, a običan kupac ako skuži svaka mu čast.

Tužiti ili ne ovisi o tome što se može dokazati da je prodavač znao u trenutku prodaje, što je komplicirano i zato se lovi u mutnom.

17 godina
cauchy kaže...
Old Iggy kaže...

Nemoj reći da je zamjena ulja uključena u redovan proces održavanja vozila. Nije uopće u tome poanta. Poanta je da ako ti prodavač kaže da je sve super, onda bi moralo i ulje biti mijenjano prema servisnim intervalima, a ne da te dočeka redoviti (ili još gore zakašnjeli) servis bez ikakve riječi prije prijenosa.

I sakrivati se može doslovno svašta. Nikad nisi siguran da si sve provjerio. Običnom kupcu može stvarno puno toga promatknuti i biti sakriveno. Možda čak i prodavač ne zna neke ove stvari jer samo preprodaje auto, ali nije ni u tome poanta. Pročitaj još jednom prijašnje dvije objave.

Na Mazdama se obično događa da membrane na zvučnicima u prednjim vratima ispucaju. I to se može lako sakriti tako da se stavi bas u postavkama na minimum i stiša zvuk. Kupac stvarno treba imati sreće da to skuži, a zamjena zvučnika ako su Bose košta par stotina eura. Srećom, postoje tutorijali kako samostalno možeš to popraviti za par desetaka eura.

Bilo je jedan slučaj na Mazdi 2.2D gdje su sve 4 dizne otišle i grešku je bacalo na ekranu tek kad bi se auto vozio uzbrdo, po ravnoj cesti ništa. Bez dijagnostike isto je teško skužiti, a običan kupac ako skuži svaka mu čast.

Tužiti ili ne ovisi o tome što se može dokazati da je prodavač znao u trenutku prodaje, što je komplicirano i zato se lovi u mutnom.

Radi svega toga polovni automobili jesu jeftiniji.

Radi svega toga i vozi se na preglede.

Radi toga i jest teško tužiti. "Super stanje" je jako subjektivna izjava, ali ne pomaže ni kupcu ni tužitelju.

6 godina

Nisam znao da se to može ugasiti. Koja je procedura, hoće oni to u ovlaštenom ili? Kako se to odnosi na potrošnju i sve ostalo?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice