Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 79.896
|
čitano: 18.263.939
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Vaš Auto Snova

nisam cito sve ovo za gume, ali samo da vam kazem da vam je zakon u hrvatskoj da se nakon 15.11. mora imat zimske gume, policija mjeri i gleda dali imate, i ako netko nema zimsku opremu kazna je 700 kn tj 350 na licu mjesta, pa se vi zahebavajte.

16 godina
neaktivan
Re: Vaš Auto Snova
Penryn kaže...
Gman kaže...

Ne mozes usporedjivati ponasanje guma na snijegu, na 2 razlicita automobila.

Ovo je definitivno točno. Imao sam priliku vidjet kako Polo 9n 1.9TDI sa ljetnim Michelinkama polazi na jednoj gadnoj uzbrdici, a Astra J 1.4 sa brand new zimskim Continentalkama nije mogla. Bio je friški snijeg, al ispod njega je bilo leda.

Naravno da osim same kvalitete guma uvelike ovise dimenzije guma i sama preraspodjela težine kod auta. U ovom slučaju je Polo imao nešto uže gume, 185 vs 205, ali ono najbitnije je - poprilično je lagan ali ima težak motor na pogonskim kotačima, a kod Astre je totalna suprotnost, poprilično je teška a imala je malen i lagan motorić.

Mislim da ova tvrdnja kako je uža guma bolja od šire nije točna.

Prije par godina sam čitao poduži članak od nekog ing. iz Continentala u kojem je pisalo da šira zimska guma ima veću površinu mekanih gazećih blokova ili ripni (kužiš na kaj mislim) te zbog toga ima bolji grip od uske gume ( koja ima manje ripni) po snijegu i ledu.

I kočenje sa širim gumama je bolje jer zbog više ripni i veće površine gume auto ima više gripa te se prije zaustavi na snijegu i ledu.

Bilo je još par stavki i sve detaljno objašnjeno, ali se stvarno ne sjećam, a članak nemogu naći.

Sad koliko je to istina neznam, ali s jedne strane ima smisla.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2013 0:06 (veki22).
16 godina
moderator
veki22 kaže...

Krivo misliš.

Po snijegu je bolja uža od šire. U ostalim uvjetima bih rekao da je bolja šira.

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
16 godina
mar123 kaže...

nisam cito sve ovo za gume, ali samo da vam kazem da vam je zakon u hrvatskoj da se nakon 15.11. mora imat zimske gume, policija mjeri i gleda dali imate, i ako netko nema zimsku opremu kazna je 700 kn tj 350 na licu mjesta, pa se vi zahebavajte.

Zašto širiš dezinformacije?

16 godina
moderator
mar123 kaže...

nisam cito sve ovo za gume, ali samo da vam kazem da vam je zakon u hrvatskoj da se nakon 15.11. mora imat zimske gume

Nije to u Hrvatskoj nego u BiH...ne širi dezinformacije.

http://www.mup.hr/main.aspx?id=11680

http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zimska-oprema

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
16 godina
neaktivan
daniel.hajdinjak666 kaže...

Da nije to u Resnickom III posle podvoznjaka ak ideš prema Dubravi?

edit...

Evo na kaj sam naletel kod suseda... Impreza teaser

Evo i jedan članak, malo kasne...{#} LINK

Ima još jedna neslužbena fotografija i par od testiranja

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2013 0:42 (1BIT).
16 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...
veki22 kaže...

Krivo misliš.

Po snijegu je bolja uža od šire. U ostalim uvjetima bih rekao da je bolja šira.

Tražio sam malo po netu i nema nekog univerzalnog odgovora, ali neki zaključak bi bio

Uža guma - bolja za vožnju kroz friški snijeg

Šira guma - bolja za vožnju po ledu i utabanom snijegu

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2013 0:44 (veki22).
16 godina
moderator
veki22 kaže...

Tražio sam malo po netu i nema nekog univerzalnog odgovora, ali neki zaključak bi bio

To bi već moglo proći...

Ali ono da je šira guma bolja po snijegu je glupost.

14 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova

Jos samo fali novi Evo da pravi koncurenciju WRX-u i to je to {#}

16 godina
neaktivan
veki22 kaže...

Nemogu sad naći neki bolji video, ali to sam primjetio baš kod rally-a, na snijegu su uvijek koristili uske gume, a ako su neki zaboravili, konkretno u Zagrebu je ove godine u prvom mjesecu napadalo 40cm snijega, bile su sve ralice na terenu i nisu stigle oćistiti ceste koliko je brzo snijeg padao, tako da snijega će uvijek biti, a utabanoga snijega i leda je teško naći na našim cestama i vidio sam dosta vozila ukopanih koji se ni centimetra nisu mogli pomaknut, najviše me nasmijao vlasnik bmw-a x6 koji ima pogon na sva četiri i gume široke pol metra, također zapeo, nije mogao nikamo i sjećam se da je prokleo sve svece sa neba, ostavio je auto i nastavio pješke{#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2013 1:22 (1BIT).
15 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova

ma od x6 je moja preluda bolji terenac {#} čitaj x6 je samo za cestovne uvijete, tehnički gledano niti nije terenac nego šminkeraj.

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
16 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova

Do guma je vrlo vjerojatno, ako je imao neke ljetne niskoprofilne pa su namjerno išli raditi prank, onda ništa čudno. Sa dobrim zimuljama X6 nema većih problema na snijegu. {#}

http://www.bmwblog.com/2010/01/24/bmw-x6-m-x5-m-snow-action-part-1-take-this-jeremy-clarkson/

In the name of tragedy..
15 godina
neaktivan
Imam jedno pitanje ako mozete pomoci:

Trenutno imam Toyo R1R gumu 195/50/15 na felgama, no htio bih si kupit nesto zimskije pa, koje dimenzije tj ovaj drugi broj gume mogu kupit?

195/55/15 ??? Ili koje, da si prosirim potragu, polovne ofc.
16 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova

Balonke uzmi, popularno rečeno, 195/65/15, klasika. Najjeftinije bi te u toj dimenziji za 15 cola morale izaći, u pravilu. Daju se naći rabljene u dobrom stanju za cca. 200kn po gumi, ako ne i manje, iako sam osobno dosta skeptičan prema polovnim gumama. Možda griješim.

In the name of tragedy..
15 godina
BMK kaže...

Trenutno imam Toyo R1R gumu 195/50/15 na felgama, no htio bih si kupit nesto zimskije pa, koje dimenzije tj ovaj drugi broj gume mogu kupit?

Koja dimenzija ti je serijala? 195/55 su dosta skupe dimenzije (te ja imam serijski pa znam). Ja sam sebi za zimske uzeo gume sa malo više "mesa" pa se vozim na 195/60 koje su nešto jeftinije

http://www.tyresave.co.uk/tyresize.html

Evo ti link na kojem možeš provjeriti koliko smiješ odstupati sa pojedinim dimenzijama guma. Upišeš u gornji red serijske dimenzije a u donji one koje bi htio i ako je odstupanje u rasponu +/- 2.5% dobar si {#}

Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
16 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova

Evo par slika, obratite pažnju na gume, pogotovo one na Imprezi {#}

16 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova

Ima li ovdje netko da se kuži u gradaciju ulja za getribu/mjenjače? Ukratko mi treba preporuka, osim 75W90 specifikacije, dvoumim između GL-4 ili GL-5?

Našao sam članak na webu koji za starije getribe preporuča čak polu-sintetiku, i to GL-4, radi povećane koncentracije bakra i aditiva u GL-5 specki, i iz razloga jer jednostavno nisu toliko prenapregnute da bi tražile GL-5 ili čak kamionsku GL-6 specku.

http://www.widman.biz/uploads/Transaxle_oil.pdf

Neki automehaničari mi kažu ulij bilo koje 75W90, GL nebitan, sve je bolje nego ovo što tvornički još uvijek imaš unutra.

Tko je ono radio u VAG servisu na temi, bik? {#}Šta bi za 13,14g. star auto bilo dobro uliti, ne bi volio da mi razvali pola getribe kriva norma, tj. nagrize komponente.

In the name of tragedy..
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2013 10:44 (thedream).
17 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova

Vječna dilema, široke ili uske gume. Široke gume sa ripnama stavljate na terence, sa dosta pogonske snage i oni gaze snijeg bez problema. Dok na male automobile se stavljaju uze gume, cak znaju izgledati i kao "balonke", znaci malo veceg profila.

A da se nadovežem na ono gore sto sam rekao. Znači možete se vi ne slagati, ali jednostavno ne možeš uspoređivati 2 vrste guma na 2 različita automobila. Jer nema svako auto jednake sposobnosti za snijeg, jednak pogon, težište itd. 

15 godina
neaktivan
Ma ne znam sto znaci broj u sredini pa, dakle idu i 55 i 60 na 15" felge, odlicno!
16 godina
Vaš Auto Snova

Imaš upisane u prometnu?

15 godina
neaktivan
Te nemam, kako to napravim?
15 godina
neaktivan
BMK kaže...
Te nemam, kako to napravim?

Moraš u bilo koju stanicu za tehnički i kažeš im da bih želio upisati novu dimenziju guma i oni provjere dali ta dimenzija ide na tvoj auto ako ide oni ti upišu i platiš nekih 100-tinjak kuna.

15 godina
neaktivan
Kolko mogu dimenzija upisati? Sveukupno 100kn ili?
16 godina
thedream kaže...

Do guma je vrlo vjerojatno, ako je imao neke ljetne niskoprofilne pa su namjerno išli raditi prank, onda ništa čudno. Sa dobrim zimuljama X6 nema većih problema na snijegu. {#}

http://www.bmwblog.com/2010/01/24/bmw-x6-m-x5-m-snow-action-part-1-take-this-jeremy-clarkson/

X6 ne može ni po travi na uzbrdici a kamoli na snijegu.

Chance of winning a battle is inversely proportional with the amount of polish players on team.
15 godina
neaktivan
BMK kaže...
Ma ne znam sto znaci broj u sredini pa, dakle idu i 55 i 60 na 15" felge, odlicno!

ako se ne varam i 50 profil na ljetnima ti struže? radije nemoj preko 50 onda.

enivej, ja namontirao zimulje.. moram priznati da sam se iznenadio kako contijevke lijepo drže cestu po suhom i blago mokrome. možda danas probam i po kiši kad se bum vraćao s posla.

sve u svemu za sada sam prezadovoljan. zaboravi čovjek kako se ponaša normalna zimska guma nakon par godina korištenja savulja.

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
18 godina
Vaš Auto Snova

evo i ja sam upravo stavio zimulje. ne da se osjeti sad razlika između ljetnih i zimskih nek je hebeno velka razlika.

Update uvezi quada. evo mehanicar rastavio kvacilo. pukao je drzac federa i feder je napravio dar mar u kvacilu i zvonu. 

e sad u zagrebu nema rezervnog djela. sad sam zvao sloveniju i zenska ocito ne razumije zagorski a bogami ni knjizevni hrvatski a ja naravno slovenski neznam. o engleskome da ni ne govorim... i tak sam joj poslao mail sa slikama kaj trebam u nadi da imaju i da dostavljaju za hrvatsku. jer mi se hebeno neda sad ici u sloveniju! {#}

15 godina
neaktivan
BMK kaže...
Kolko mogu dimenzija upisati? Sveukupno 100kn ili?

Možeš koliko hočeš cijena je ista upisao jednu ili 5 dimenzija, ili možeš besplatno upisat kad budeš radio tehnički.

18 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova

Vi i zimske gume......

uža zimska guma...ima manju gazivu površinu ali veće opterećenje po kg/cm2 tla to znači da će vozilo lakše krenuti i lakše se njime upravljati i lakše se zaustaviti

šira zimska guma..veća gaziva površina...manje opterećenje po kg/cm2 tla...guma će više proklizavati na kretanje i u zavojima će se teže upravljati

isto i po kiši.... kod šire gume prije će  doći do aquaplaninga nego na užoj

16 godina
odjavljen
nine kaže...

ako se ne varam i 50 profil na ljetnima ti struže? radije nemoj preko 50 onda.

enivej, ja namontirao zimulje.. moram priznati da sam se iznenadio kako contijevke lijepo drže cestu po suhom i blago mokrome. možda danas probam i po kiši kad se bum vraćao s posla.

sve u svemu za sada sam prezadovoljan. zaboravi čovjek kako se ponaša normalna zimska guma nakon par godina korištenja savulja.

Haha, poznat osjećaj, sa sava na michelin A3 (A4 nema za moju dimenziju), i onda ljudi govore da su save dobre... Jesu za razbit se.

Svi smo mi Mentalist.
16 godina
BMK kaže...

195 50 15 ima zimskih, ja uzeo toyo

thedream kaže...

Balonke uzmi, popularno rečeno, 195/65/15, klasika. Najjeftinije bi te u toj dimenziji za 15 cola morale izaći, u pravilu. Daju se naći rabljene u dobrom stanju za cca. 200kn po gumi, ako ne i manje, iako sam osobno dosta skeptičan prema polovnim gumama. Možda griješim.

zasto da uzme balonke ako ima upisano 50 profil? plus sta izgleda uzasno

a za tih 3-4x sta ce biti po snijegu mu nije bitno dal ce vise ili manje proklizati kod starta

quickr kaže...
BMK kaže...

Koja dimenzija ti je serijala? 195/55 su dosta skupe dimenzije (te ja imam serijski pa znam). Ja sam sebi za zimske uzeo gume sa malo više "mesa" pa se vozim na 195/60 koje su nešto jeftinije

http://www.tyresave.co.uk/tyresize.html

Evo ti link na kojem možeš provjeriti koliko smiješ odstupati sa pojedinim dimenzijama guma. Upišeš u gornji red serijske dimenzije a u donji one koje bi htio i ako je odstupanje u rasponu +/- 2.5% dobar si  {#}

ma 50 profil i bok

toyo, sava, gy

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice