Nema veze sto je 10w40 ulje, ne zahtijevaju svi auti 5w40, a i taj mazdin dizel nije novi motor. A ovo sa guscim uljem pred zimu nije tocno, zimi bi bilo bolje rjede ulje jer se brze ugrije i lakse podmazuje na niskim temperaturama dok je motor hladan.
Krivo sam napisao izgleda, na ovaj post sam se referirao sa bosanskog portala.
Za Bosnu i klimatske promjene Bosne je najbolje koristit ljeti 10-40W Sintetika (posebno na autima starijim sa mnogo kilometara) . Zimi je najbolje 5-40W Sintetika. Sto je rijedje ulje zimi to je bolje a ljeti sto gusce( ne previse ) to bolje za motor jer ljeti su vrucine velike a tako i motora,svako stanjivanje ulja je stetno za motor. Prosjecna tezina ulja je 10-30W ljeti i cak zimi. Al motor sa mnogo kilometara je vremenom se potrosio i tako izgubio svoju kompresiju idealnu,gusce ulje ce mu pomoci da povrati kompresiju i takodjer da podmazuje idealno pokretne dijelove kao sto su lezaji ,radilica,klipovi,hidro podizaci ,klackalice itd. Ko ima auto sa ono sredjne kilometara na motoru nek koristi 10-30W Sintetiku ( ljeti ) ko ima vise kilometara nek slobodno koristi ljeti 10-40W Sintetiku ( ljeti ) i nema brige.
To bi valjda sad bilo točnije, osobno sipam 7g. neovisno godišnjem dobu 5W40, nemam nikakvih problema. Lupanje koje sam primjetio je ustvari zamašnjak koji je očito pri kraju, majstor kaže još kakvih godinu-dvije max, 15-20k km.

ali sam jednostavno morao