Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 78.975
|
čitano: 16.436.198
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Vaš Auto Snova
Rucipe kaže...

Ulje je preporučeno po manualu svakih 15k km , Svjećice svakih 30 k km , a filtere je najbolje svakih 15 k km :)

p.s. govorim za VAG aute :) 

O čemu ti pričaš?? Ulje ako je full sintetika svakih 15000 km ili 1 god, ako je long life svakih 30000 ili 2 godine. Svjećice svakih 60000 km kao i filter goriva a filter zraka i peludi svakih 30000. 

12 godina
neaktivan

taj auto je rasturen da mu ni generalka nebi puno koristila - takav auto se ne kupuje za 3000 o/min...dakle svako ko ga je vozio redovito je bio u crvenom sa škripom kotača a to povlači i neke druge kvarove a ne samo motor!!!

15 godina
neaktivan
ChillyBoy kaže...

O čemu ti pričaš?? Ulje ako je full sintetika svakih 15000 km ili 1 god, ako je long life svakih 30000 ili 2 godine. Svjećice svakih 60000 km kao i filter goriva a filter zraka i peludi svakih 30000. 

Jesi ikad vidio filter zraka i peludi nakon 30.000, ja jesam nedavno kod sebe, ima sloj od pola cm do cm govana na sebi. S tim da se voziš radi nečeg što košta 70, 100kn filter na akcijama od boscha, championa, mahlea? Daj ajde, pa nije to baš kvantna fizika, a i povećavaš potrošnju neodržavanjem na taj način.

Isto vrijedi i za ulje, iako su nova ulja produljene trajnosti mislim na tome ići štediti a ovlašteni mijenja svakih 10.000km, razumijem da moraju zaraditi i da mijenjaju često nepotrebno i prije roka ali baš 30.000km držati isto ulje u motoru, ma nema šanse, znam i kako je to izgledalo, vidio sam na svoje oči, doduše eto, sreća jer ovo šta vozim i potroši ulja pa se mijenja ali ostaci ulja i prljav usran filter ostaju.

Nema smisla s tim previše otezati, to je smiješno nizak trošak ako ti netko može pružiti uslugu tj. ruke.

Faith divides us. Death unites us.
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.4.2013 10:39 (thedream).
17 godina
Vaš Auto Snova

od Peugeot dizela je jednostavno

ulje svakih 15.000

filtri zraka, klime svakih 15.000

filter ulja svakih 30.000

filter goriva svakih 60.000

15 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova
Ja sam nedavno promjenio filter kabine koji nije mijenjan od kad je auto kupljen znaći 10 godina kad sam ga izvadio bio je sav crn pun dlaka.
17 godina
Vaš Auto Snova

Imam znanca živi u Švicarskoj, vozi se uglavnom otvorenom cestom... Filter kabine mu je nakon 1 godine čist,a moj u Zagrebu nakon 6mj je crn ko ugljen {#}

17 godina
Vaš Auto Snova

a jednostavno ulje i osnovne filtere jednom godisnje, ostalo jednom u 2 godine......

15 godina
neaktivan

thedream kaže... 

Jesi ikad vidio filter zraka i peludi nakon 30.000, ja jesam nedavno kod sebe, ima sloj od pola cm do cm govana na sebi. S tim da se voziš radi nečeg što košta 70, 100kn filter na akcijama od boscha, championa, mahlea? Daj ajde, pa nije to baš kvantna fizika, a i povećavaš potrošnju neodržavanjem na taj način.

Isto vrijedi i za ulje, iako su nova ulja produljene trajnosti mislim na tome ići štediti a ovlašteni mijenja svakih 10.000km, razumijem da moraju zaraditi i da mijenjaju često nepotrebno i prije roka ali baš 30.000km držati isto ulje u motoru, ma nema šanse, znam i kako je to izgledalo, vidio sam na svoje oči, doduše eto, sreća jer ovo šta vozim i potroši ulja pa se mijenja ali ostaci ulja i prljav usran filter ostaju.

Nema smisla s tim previše otezati, to je smiješno nizak trošak ako ti netko može pružiti uslugu tj. ruke.

Majstore, 9 godina radim u ovlaštenom Audi/VW servisu pa mislim da tvoje teorije nakon skidanja filtera peludi sa tvog auta ne drži previše vodu. Postoje normativi i check liste za servisiranje koje je izradio proizvođač za svaki model zasebno, te ih nije radio Pero Perić u nekoj šupi zato što to njemu tako odgovara. Strogo je definirano kad se što mjenja osim ako vlasnik ne želi nešto dodatno, što nije po check listi (nitko tebi ne brani da mjenjaš filter peludi svakih 10000-15000 km). Što se tiče ulja, u EU zemljama (Njemačka, Švica i slični) je long life ulje normalna stvar i svi Audi, VW, BMW i Mercedes korisnici vozilo servisiraju svakih 30000 km ili 2 godine. Zato 1l ulja dođe 200 kn pa se ti misli jel ima ista svojstva kao šrot 10w-40 koji ti sipaš u svoj motor.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.4.2013 12:51 (ChillyBoy).
15 godina
neaktivan
ChillyBoy kaže...

thedream kaže... 

Majstore, 9 godina radim u ovlaštenom Audi/VW servisu pa mislim da tvoje teorije nakon skidanja filtera peludi sa tvog auta ne drži previše vodu. Postoje normativi i check liste za servisiranje koje je izradio proizvođač za svaki model zasebno, te ih nije radio Pero Perić u nekoj šupi zato što to njemu tako odgovara. Strogo je definirano kad se što mjenja osim ako vlasnik ne želi nešto dodatno, što nije po check listi (nitko tebi ne brani da mjenjaš filter peludi svakih 10000-15000 km). Što se tiče ulja, u EU zemljama (Njemačka, Švica i slični) je long life ulje normalna stvar i svi Audi, VW, BMW i Mercedes korisnici vozilo servisiraju svakih 30000 km ili 2 godine. Zato 1l ulja dođe 200 kn pa se ti misli jel ima ista svojstva kao šrot 10w-40 koji ti sipaš u svoj motor.

To je sve u redu - majstore {#}, mrzim taj izraz, al nebitno. Samo kažem da nema štete, osim po novčanik naravno, ako se intervali skrate, i to ti nijedan - majstor, bio ovlašteni, bio Pero Perić iz garaže, neće zabraniti, mijenjaj ako imaš love i volje i bok.

Ne ulazim u to tko radi u ovlaštenim servisima jer imam dobra iskustva sa Grcićem na moru (Šibenik), ali čovjek se nasluša svega i svačega od drugih, iskustava u ovlaštenim mislim - tako da ove priče, ja radim u ovlaštenom - u smislu nekog impresioniranja itd., u redu je, svaka čast, radiš, ako radiš dobro, super.

Ne radi se uopće o teoriji nego o skinutom filteru od 100kn koji je bio odvratan, ne znam zašto ga ne zamijeniti, govorim za filter kabine, izmjena traje 3min ravno. A što se filtera zraka tiče ista stvar, vozim stari dizel sa 200.000km i neće me filter od 100kn ubiti a provjereno usran filter doprinosi potrošnji goriva i lošijim performansama motora. Isto vrijedi i za mjerač protoka zraka kojeg bi trebalo najmanje svake godine provjeriti, jbg. sad nazovi me ludim ali znam ljude koji ga čiste svakih 3mj. do pola godine.

Ove priče sa uljima su jedno vrijeme bile jako aktualne sa pojavom prvih 4L ulja za 200kn iz Metroa,Getroa kako li se već ne zove lanac itd., no sumnjam da jedno recimo Ina Star 5W40 ulje 80kn/L imalo zaostaje za tim razvikanijim i skupljim uljima, pogotovo na mom autu i motoru.

http://www.ina.hr/default.aspx?id=2580

Isto tako Shell Helix Ultra Diesel 5W40 u Molydonu koji sam sipao po 129kn/L, tu negdje, prije 2-3g. sam ga kupovao, bio sam prezadovoljan i auto ga je trošio u normi i radio odlično.

17 godina
Vaš Auto Snova

Da je ulje neznam kakvo long life ultra premium ili kaj ja znam, ja ga nebi držao u motoru 30 000 km... Ko voli nek izvoli, ja nebi...

PC RULES!!!
16 godina
Vaš Auto Snova

Majstore to što vi stranki naplatite 200kn litru ulja ne znaci da to ulje išta bolje od ovog u trgovini za 65kn 5w40, tj vi ga vjerovatno i dobivate za 40kn/l ili manje. 

15 godina
neaktivan
thedream kaže...

To je sve u redu - majstore {#}, mrzim taj izraz, al nebitno. Samo kažem da nema štete, osim po novčanik naravno, ako se intervali skrate, i to ti nijedan - majstor, bio ovlašteni, bio Pero Perić iz garaže, neće zabraniti, mijenjaj ako imaš love i volje i bok.

Ne ulazim u to tko radi u ovlaštenim servisima jer imam dobra iskustva sa Grcićem na moru (Šibenik), ali čovjek se nasluša svega i svačega od drugih, iskustava u ovlaštenim mislim - tako da ove priče, ja radim u ovlaštenom - u smislu nekog impresioniranja itd., u redu je, svaka čast, radiš, ako radiš dobro, super.

Ne radi se uopće o teoriji nego o skinutom filteru od 100kn koji je bio odvratan, ne znam zašto ga ne zamijeniti, govorim za filter kabine, izmjena traje 3min ravno. A što se filtera zraka tiče ista stvar, vozim stari dizel sa 200.000km i neće me filter od 100kn ubiti a provjereno usran filter doprinosi potrošnji goriva i lošijim performansama motora. Isto vrijedi i za mjerač protoka zraka kojeg bi trebalo najmanje svake godine provjeriti, jbg. sad nazovi me ludim ali znam ljude koji ga čiste svakih 3mj. do pola godine.

Ove priče sa uljima su jedno vrijeme bile jako aktualne sa pojavom prvih 4L ulja za 200kn iz Metroa,Getroa kako li se već ne zove lanac itd., no sumnjam da jedno recimo Ina Star 5W40 ulje 80kn/L imalo zaostaje za tim razvikanijim i skupljim uljima, pogotovo na mom autu i motoru.

http://www.ina.hr/default.aspx?id=2580

Isto tako Shell Helix Ultra Diesel 5W40 u Molydonu koji sam sipao po 129kn/L, tu negdje, prije 2-3g. sam ga kupovao, bio sam prezadovoljan i auto ga je trošio u normi i radio odlično.

Ovo "majstore" je sarkazam što ti očigledno ne razumiješ jer danas očigledno svatko može biti "majstor" dok nešto ne zahebe, pa onda zove pravog majstora da ispravi njegova sranja. Obzirom na kilometražu tvog vozila, mogu pretpostavit da je više "mehaničko" nego "električno" pa kvar vjerojatno još uvijek može dijagnosticirati i "bojler majstor" jer za tebe je to sve isto. Glavno da ima ključ u ruci i da je zamazan do laktova (vjerojatno imaš i predrasude da im je IQ ispodprosječan što mogu zaključiti iz tvog smajlića koji jedino mogu shvatiti kao "O moj bože, pa on je dogurao čak do majstora"). 90% današnjih problema (oko motora/mjenjača/elektronike) na vozilima novije generacije se riješava korigiranjem ili updateom sofvera pa se idući put zamisli kad nekoga zoveš majstorom, jer isti vjerojatno ima više informatičkog znanja oko dijagnoze vozila nego ti koji znaš zamjeniti filter peludi. I to što sam rekao da radim u servisu ne znači da sam majstor i ne pokušavam impresionirati nekoga za razliku od tebe, jer ideš u diskusiju za koju ti je temeljno znanje tko je što rekao, nakon što ga je netko zahebo u servisu.....bla, bla, bla. To slušam svaki dan i vjeruj mi da niti jednom ozbiljnom servisu nije u cilju varati stranke jer oni od njih žive.

Što se tiče ulja, slobodno sipaj Inino ulje. Kvaliteta im je vjerojatno kao i kvaliteta goriva, no očigledno nema načina da naučiš na svojim ili tuđim greškama. Što se mene tiče, možeš sipati i suncokretovo ulje, radit će jedno vrijeme.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.4.2013 14:02 (ChillyBoy).
15 godina
neaktivan
bik kaže...

Majstore to što vi stranki naplatite 200kn litru ulja ne znaci da to ulje išta bolje od ovog u trgovini za 65kn 5w40, tj vi ga vjerovatno i dobivate za 40kn/l ili manje. 

Ne pričaj gluposti i nemoj se sramotiti ako nemaš pojma što pričaš. Bolje se suzdrži ili se potrudi pa pročitaj specifikacije svakog ulja posebno.

16 godina

Zanimljivo odgovor , da pročitam specifikacije svakog ulja posebno, šta to znaci? Mislim da si se ti tu osramotio, možda si mislio doc djeci pricat bajke, ja imam 7god iskustva kao voditelj servisa i jako dobro poznajem trziste ulja u HR, čak smo neka i osobno testirali na kvalitetu, daj mi samo reci čije ulje koristite pa cu ti reci kakvo smeće sipate i koliku maržu uzimate. 

15 godina
neaktivan
ChillyBoy kaže...

Ovo "majstore" je sarkaza što ti očigledno ne razumiješ jer danas očigledno svatko može biti "majstor" dok nešto ne zahebe, pa onda zove pravog majstora da ispravi njegova sranja. Obzirom na kilometražu tvog vozila, mogu pretpostavit da je više "mehaničko" nego "električno" pa kvar vjerojatno još uvijek može dijagnosticirati i "bojler majstor" jer za tebe je to sve isto. Glavno da ima ključ u ruci i da je zamazan do laktova (vjerojatno imaš i predrasude da im je IQ ispodprosječan što mogu zaključiti iz tvog smajlića koji jedino mogu shvatiti kao "O moj bože, pa on je dogurao čak do majstora"). 90% današnjih problema (oko motora/mjenjača/elektronike) na vozilima novije generacije se riješava korigiranjem ili updateom sofvera pa se idući put zamisli kad nekoga zoveš majstorom, jer isti vjerojatno ima više informatičkog znanja oko dijagnoze vozila nego ti koji znaš zamjeniti filter peludi. I to što sam rekao da radim u servisu ne znači da sam majstor i da nekoga pokušavam impresionirati za razliku od tebe, jer ideš u diskusiju za koju ti je temeljno znanje tko je što rekao, nakon što ga je netko zahebo u servisu.....bla, bla, bla. To slušam svaki dan i vjeruj mi da niti jednom ozbiljnom servisu nije u cilju varati stranke jer oni od njih žive.

Što se tiče ulja, slobodno sipaj Inino ulje. Kvaliteta im je vjerojatno kao i kvaliteta goriva, no očigledno nema načina da naučiš na svojim ili tuđim greškama. Što se mene tiče, možeš sipati i suncokretovo ulje, radit će jedno vrijeme.

Žao mi je što si tako protumačio moje iskustvo i post.

15 godina
neaktivan
bik kaže...

Zanimljivo odgovor , da pročitam specifikacije svakog ulja posebno, šta to znaci? Mislim da si se ti tu osramotio, možda si mislio doc djeci pricat bajke, ja imam 7god iskustva kao voditelj servisa i jako dobro poznajem trziste ulja u HR, čak smo neka i osobno testirali na kvalitetu, daj mi samo reci čije ulje koristite pa cu ti reci kakvo smeće sipate i koliku maržu uzimate. 

I ti imaš vrlo zanimljive odgovore, baš me zanima na koji način ste "testirali" motorna ulja. Upalili ste 10 kosilica sa različitim uljima pa ste mjerili koja će duže izdržati ili...?  Pretpostavljam da više ne radiš kao voditelj servisa, jer su shvatili da ne razlikuješ EDGE od Magnateca.

A što se tiče ulja sipamo isključivo ono što je preporuka proizvođača, za razliku od tvog servisa gdje gledate koja vam je najveća marža (a velike su da ovdje pojedinci ne bi vjerovali kolike).

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.4.2013 14:18 (ChillyBoy).
15 godina
Vaš Auto Snova

@chilly

Ne znam gdje radiš, al znam da servisi(ovlašteni) pljačkaju na ulju nenormalno.

Jebote, Zubak mi oderao 160kn litru Castrol Edge 5w30. U slobodnoj je koliko? 80-90kn.

15 godina
neaktivan
mystik kaže...

@chilly

Ne znam gdje radiš, al znam da servisi(ovlašteni) pljačkaju na ulju nenormalno.

Jebote, Zubak mi oderao 160kn litru Castrol Edge 5w30. U slobodnoj je koliko? 80-90kn.

Imaš potpuno pravo ali u zato u Zubaku možeš slobodno donijeti vlastito ulje koje odgovara zahtjevima proizvođača i nitko ti ne smije ništa reći (iako će vjerojatno negodovati). Jedino ako je riječ o onim njihovim akcijama servisa zamjene ulja za 450-500 kn, onda moraš sve njihovo uzeti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.4.2013 14:23 (ChillyBoy).
16 godina

Vidim da si sklon vrijeđanju i umalovažavanju (iako ne znaš uopce s kim pricas), to puno govori i tvojoj osobnosti, profesiji i mjestu na kojem radiš. Tipicni prodavac magle.

15 godina
neaktivan
bik kaže...

Vidim da si sklon vrijeđanju i umalovažavanju (iako ne znaš uopce s kim pricas), to puno govori i tvojoj osobnosti, profesiji i mjestu na kojem radiš. Tipicni prodavac magle.

Ti si kralj. {#} Mora da radiš kod Buljubašića. Takvi jedino tamo mogu radit.

17 godina
Vaš Auto Snova

Po mom long life ulja su za kamione, građevinske strojeve....ali sipati long life u automobil srednje klase nema smisla

15 godina
neaktivan
Ziga kaže...

Po mom long life ulja su za kamione, građevinske strojeve....ali sipati long life u automobil srednje klase nema smisla

Nije niti namjenjen za srednju klasu već za višu klasu koja je većinom na otvorenoj cesti i pravi puno više km nego prosječan korisnik. Znači, Audi A5 pa nadalje, BMW 5 pa nadalje i tako dalje...

No obzirom da je puno proizvođača prešlo na common rail motore, nemaju izbora pa moraju sipati 5W-30 long life jer je to minimum koji je proizvođač propisao. E sad zašto oni u Hrvatskoj moraju raditi servise svakih 15000 km a ne 30000 km kako je proizvođač propisao, to je već politika uvoznika kojem ne pada napamet donijeti odluku o servisiranu prema uvijetima longlife-a jer bi time sam sebi izbijao kruh iz usta. Kuiš? {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.4.2013 14:49 (ChillyBoy).
17 godina
Vaš Auto Snova

ChillyBoy - neke stvari koje si rekao su na mjestu, ali morao bi malo promijeniti pristup, nisi ti ovdje jedini pametan, a svi ostali smo budale... Ljudi iznose svoja iskustva i mišljenja, a ti ih vrijeđaš... 

PC RULES!!!
15 godina
neaktivan
ChillyBoy kaže...

ovo je na mjestu, ali opet svatko sebi prilagodi servise u praksi..

moje ulje bi se trebalo mijenjati svakih 15k, ali stalno čepim auto pa mijenjam na 10k što mi nije nikakav problem.. filter ulja uvijek u istoj rundi obavim. doduše mene servis izađe 350kn pa svakako nije bed {#}

za svjećice je 50k ok..

filter goriva sam išao mijenjati nakon 50k i izgubio sam 2 sata i nisam ga uspio skinuti jer je na nezgodnom mjestu i nemam gedoru koja sjeda na crijevo.. u jednom servisu koji ima sav alat 2 sata dečki skidali jer se zapekao.. jbg 50k je meni 4 godine vožnje, a filter košta 50kn pa ti reci da mi ga se ne isplati mijenjati na svakom intervalu i ovak i onak je gorivo kod nas smećasto.

filter peludi moj auto nema, ali svako proljeće ispušem dignem onu plastiku kod šajbe i ispušem kompresorom sve detaljno i povadim ako ima lišća.

Its no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
15 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova
Optimizam je nedostatak iskustva.
12 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova

pa zanimljivo, al samo tih par zavoja? :S 

15 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova

Problem?

Optimizam je nedostatak iskustva.
12 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova

pa kratko je malo to, prođe ga za 10 sekundi.. očekivao sam da voze cijeli krug/stazu, ane samo to :) 

15 godina
neaktivan
ChillyBoy kaže...

Ne pričaj gluposti i nemoj se sramotiti ako nemaš pojma što pričaš. Bolje se suzdrži ili se potrudi pa pročitaj specifikacije svakog ulja posebno.

15 godina
neaktivan
Vaš Auto Snova

naletih na slikicu od prošlog ljeta.. na ovu sam skroz zaboravio {#} isn't it lovely {#}

Its no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice