- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Došlo je vrijeme, kao da moraš kupiti gotov auto.. Imaš opciju prerade.
Elektrika je vjerojatno budućnost, ali nisam siguran da je to vrijeme već stiglo... Mitsubishi (i još dvije firme) su odustale od iMieva, Renault Twizy potroši baterije u 10 minuta ako se malo jače tjera, Leaf je toliko skup da se kod nas ne uvozi, kao i električni Fluence... 
Najviše me iritira kad se jave udruge za zaštitu prirode/okoliša sa svojim zaključcima kako su današnji auti najveći zagađivači.
Oni svi znaju s**ti, a nikada do sada nisu ponudili rješenje. Želim reći, kad treba kritizirati onda su tu prvi, a kad treba napraviti nešto konkretno nema ih ni za vidjeti ni za čuti.
Neka sami onda naprave električni auto koji se neće trebati puniti svakih 5km (karikiram) i neka cijena bude u granicama normale. Možda će tada ljudi i kupovati takve aute.
Ja se slažem s tim da je struja budućnost, ali daaaleka budućnost. 
Najviše me iritira kad se jave udruge za zaštitu prirode/okoliša sa svojim zaključcima kako su današnji auti najveći zagađivači.
Oni svi znaju s**ti, a nikada do sada nisu ponudili rješenje. Želim reći, kad treba kritizirati onda su tu prvi, a kad treba napraviti nešto konkretno nema ih ni za vidjeti ni za čuti.
Neka sami onda naprave električni auto koji se neće trebati puniti svakih 5km (karikiram) i neka cijena bude u granicama normale. Možda će tada ljudi i kupovati takve aute.
Ja se slažem s tim da je struja budućnost, ali daaaleka budućnost. 
Vidjet ćemo... Alektrični auto zagađuju manje, no poanta je da ti ne zagađuju ispod nosa, u gradovima, tamo gdje ljudi žive. Pogledaj veće gradove tipa peking i tokyo, tamo se ne da udahnut sviježi zrak.
Za muvanje po gradu, odlaske na posao, i svakodnevne stvari je dovoljno i 100km dometa. To što su ljudi prekomotni je drugi problem.
Tko želi električni auto (ne tvornički naravno) ima načina, investicija se vraća za 4 do 6 godina, no vjerujte, nije sve u parama. Evo sad opet poskupljuje benzin, i poskupit će još jednom, i tko zna koliko će još poskupljivati.
Ja ne vidim sto je problem ako auto ima doseg 50km.
Odem iz Dubrave do Sloboštine, to mi je 12.5km a prosao sam prakticki pola grada, dakle mogu otic do tamo, nazad, i tako jos jednom.
Ne kuzim, posteni hibrid koji bi se mogao puniti na utikac, da moze napravit 50km, regenerativno kocenje, sa nekim super stedljivim dizel motorom, sa sto potpunijim izgaranjem, poput fantasticnog Mazdinog Skyactive-D motora, lagane konstrukcije...
U gradu ne bi nista zagadivao, kad bi se vozio izvan grada i dulje relacije, malo bih trosio, no posto su cijene takve kakve jesu, svi bi malo pazili i radije si doma na utikacu punili auto.
I sad recite da je to nemoguce i toliko tesko za izvest, a upravo to, bi bila prava revolucija, naravno kad ne bi kostao 40k E.
I auto bi sigurno trajao 10-15ak godina, koliko baterije traju, za 10 godina tko zna, taman pri mjenjanju mozda dozivimo i revoluciju u baterijskoj tehnologiji. A i toliko bi malo motor koristili da bi to sve bilo prakticki nepoderivo.
How hard can it be?
Naravno da nije teško. Kad se radi prerada je skupo, no kad velika firma radi od nule, ne košta puno više od benzinskog ili dizela.
Uostalom takav super hibrid već davno postoji, radi ga kineska tvrtka BYD, naravno svi znamo kako europa blokira kineske proizvođače. Također kinezi rade kampere, buseve, aute, sa puno baterija i preko 600km dometa, ako nekome treba (tamo ih koriste za taxi).
Nesto poput Toyote Yaris Hybrid, ali sa vecom baterijom and shit.
Ja se vozim u Coltu 2005, 1.1L motor, i bez beda 6L/100km, i bas mi je gust to smanjivat i ne znam, jedan takav Yaris bi bio simfonija.
Jedino sto ne volim sto vise nema rucnog mjenjaca, ni kvacila. To prezirem dapace i to bi me cak odvratilo od kupnje el. vozila, da imam novaca i sve, dakako.
Vidjet ćemo... Alektrični auto zagađuju manje, no poanta je da ti ne zagađuju ispod nosa, u gradovima, tamo gdje ljudi žive. Pogledaj veće gradove tipa peking i tokyo, tamo se ne da udahnut sviježi zrak.
Za muvanje po gradu, odlaske na posao, i svakodnevne stvari je dovoljno i 100km dometa. To što su ljudi prekomotni je drugi problem.
Jedan auto za posao, drugi za put -> skupo. Osim toga, koliko bi koštao servis na takvom autu?
Pa danas ima jako malo kvalitetnih punjivih AA baterija, znači da o baterijama u autu ne trebamo ni pričati.
Treba pričekati razvoj tehnologije.
Ja ne vidim sto je problem ako auto ima doseg 50km.
Odem iz Dubrave do Sloboštine, to mi je 12.5km a prosao sam prakticki pola grada, dakle mogu otic do tamo, nazad, i tako jos jednom.
Ne kuzim, posteni hibrid koji bi se mogao puniti na utikac, da moze napravit 50km, regenerativno kocenje, sa nekim super stedljivim dizel motorom, sa sto potpunijim izgaranjem, poput fantasticnog Mazdinog Skyactive-D motora, lagane konstrukcije...
U gradu ne bi nista zagadivao, kad bi se vozio izvan grada i dulje relacije, malo bih trosio, no posto su cijene takve kakve jesu, svi bi malo pazili i radije si doma na utikacu punili auto.
Ti ne vidiš što bi bio problem jer ti je dnevna ruta manja od 50km. Problem vide ljudi koji dnevno prijeđu malo više od toga.
Taj se auto ne bi mogao koristiti kao primarno prijevozno sredstvo, jer možeš zaboraviti bilo kakve izlete/putovanja i sl. Zamisli da ideš iz Zagreba u Split i moraš auto puniti 7-8 puta
Još je problem samo investiranje u benzinske pumpe, cijena usluga bi poskupila, a s obzirom da je HEP jedini distibuter el. energije u HR...kao i sve kod nas. 
Danas su manje-više svi noviji modeli motora štedljivi, tehnologija na tom polju napreduje, regulacija paljenja goriva, kompjutersko nadgledanje cijelog motora...
Mislim da su veći problem auti stari 30+ godina kojih je puno na našim cestama, iza sebe obavezno ostavljaju oblak dima i smrad zbog neispravnog izgaranja, ali opet ti isti uspijevaju proći tehnički pregled i zadovoljiti (???) sve norme o ispušnim plinovima.
Napomena: Ja govorim o autu koji bi bio u potpunosti električni, znači bez kombinacija diesel+baterije.
Pa dobro, da dodes na posao, 50km, punis tamo 8h i nazad, 100km.
Zato i imas diesel motor sastrane, i to je to. Bar mi kaj se vozimo po gradu ne bi zagadivali, a to nije mala stvar.
Ja govorim za SADA, ne za 10g, dakle, tehnologija koja sada postoji i koja bi sluzila itekako. Ne vidim nista lose u tome.
Ako ne nista, bar bi se sigurno manje zagadivalo kad mozda 20% ljudi koristi vozila za duge kilometraze, dok nas tu vecina drk-drk po gradu i kurimo sve u 16.
To sam bubnuo, mozda i manje. Mozda i vise, no poanta je u tome da SADA postoji tehnologija koja bi uvelike smanjila nas utjecaj, na sve.
Da, ni to mi nije jasno, kako ti stari prdavci prolaze tehnicki, i te sve Euro norme, nije mi jasno, zasto se oni smiju vozit na nasim cestama? Shvacam, nemaju svi novaca, bla bla, ako nemas, nemoj se ni vozit ,jednostavno. Postoje alternative, to kaj netko mora do birtije s nekim ultra-prdežom, mi nije jasno.
A i opce je poznato da hrvati uvijek imaju za cigarete, kavu, cugu i auto...
...naravno svi znamo kako europa blokira kineske proizvođače...
Europa blokira kineske proizvođače zbog nekvalitetnih, nepouzdanih i izuzetno nesigurnih auta. Ne postoji kineski auto koji je zadovoljio ADAC-ov crash test.
Zato i imas diesel motor sastrane, i to je to. Bar mi kaj se vozimo po gradu ne bi zagadivali, a to nije mala stvar.
.
.
.
Da, ni to mi nije jasno, kako ti stari prdavci prolaze tehnicki, i te sve Euro norme, nije mi jasno, zasto se oni smiju vozit na nasim cestama? Shvacam, nemaju svi novaca, bla bla, ako nemas, nemoj se ni vozit ,jednostavno. Postoje alternative, to kaj netko mora do birtije s nekim ultra-prdežom, mi nije jasno.
Ma naravno, ni ja ne vidim ništa loše u tome i slažem se da bi manje zagađivali. Ako bi nekome bio dovoljan manji auto za vožnju gradom, onda u svakom slučaju treba uzeti u obzir i struju. 
Da, razumijem i ja da nema svatko novca za novi auto, ali to ne znači da može zagađivati više od 10 tenkova zajedno, i dovoditi u opasnost sve sudionike u prometu (otpadne auspuh, lonac se vuče po cesti, retrovizore nema jer mu ne trebaju, desna žarulja pregorila, lijevo svjetlo tuče u nebo...). Ima primjera koliko hoćeš.
...naravno svi znamo kako europa blokira kineske proizvođače...
Europa blokira kineske proizvođače zbog nekvalitetnih, nepouzdanih i izuzetno nesigurnih auta. Ne postoji kineski auto koji je zadovoljio ADAC-ov crash test.
.
.
.
Ma naravno, ni ja ne vidim ništa loše u tome i slažem se da bi manje zagađivali. Ako bi nekome bio dovoljan manji auto za vožnju gradom, onda u svakom slučaju treba uzeti u obzir i struju. 
Da, razumijem i ja da nema svatko novca za novi auto, ali to ne znači da može zagađivati više od 10 tenkova zajedno, i dovoditi u opasnost sve sudionike u prometu (otpadne auspuh, lonac se vuče po cesti, retrovizore nema jer mu ne trebaju, desna žarulja pregorila, lijevo svjetlo tuče u nebo...). Ima primjera koliko hoćeš.
Ne mogu se vise sloziti s tobom. Samo mislim, da je glupo govoriti da moramo cekati neko veliko otkrice i stalno se time kititi, kad vec ima tehnologija i nacina.
Zar ne?
Laku noc :)!
Ne mogu se vise sloziti s tobom. Samo mislim, da je glupo govoriti da moramo cekati neko veliko otkrice i stalno se time kititi, kad vec ima tehnologija i nacina.
Zar ne?
Laku noc :)!
Ima tehnologija i načina za ljude koji bi ga koristili kao ti, recimo 40-50 km dnevno maximalno.
Nije glupo govoriti da trebamo napredak na tom području, objašnjenje je ispod.
Nemam ništa protiv ako netko želi doći na posao, uštekati auto u struju, puniti ga, vratiti se kući, pa ga opet puniti, i tako iz dana u dan.
Meni se osobno ta ideja ne sviđa, ali tko želi, samo naprijed. Ja bih prije u tom slučaju kupio štedljiviji diesel, pa tjedno jedan ili dva puta lijevao gorivo, ali to je samo moje subjektivno mišljenje.
Ja želim reći da baterije nisu dovoljno razvijene i jake da bi mogle Audi A6 "gurati" 600+ km, i one samim time imaju ograničeno područje upotrebe. Ponavljam, za male gradske aute bi vjerojatno bile dovoljne.
Ne kažem da se to neće promijeniti, ali sada je stanje takvo...
Znači, mjesta i razloga za napredak ima i uvjek će ga biti. Ako je nekome dovoljan Smart sa nekih 60KS, to ne znači da je takav auto svima dovoljan i da recimo ne treba raditi veće i snažnije aute.
Ja sam ćuo da ove razvijene države (poput Njemačke) podupiru kupce električnih vozila, tako da plate 1/3 ili 1/4 (nisam sad siguran koliko točno) cjene električnog auta prilikom kupnje i tako nastoje privući što više kupaca da se odluče upravo za električni auto, mada kada bi složili električni automobil sa solarnom pločom na krovu i elektromotorima u sva četiri kotača koji bi imali funkciju poput dynama na starim biciklima da proizvode struju i pohranjuju je u bateriju/akumulator (što god služilo za skladištenje struje), mislim da bi time potreba za faznim punjenjem preko utičnice bila manja... 
Neda naftni lobby na struju, pa nema te cijene.
Već se davno mogao napraviti ekonomičniji i bolji automobil na struju, samo da je uloženo približno novaca kao u manipuliranje cijenama derivata ili u studije o neisplativosti električnih auta.
Jedan auto za posao, drugi za put -> skupo. Osim toga, koliko bi koštao servis na takvom autu?
Pa danas ima jako malo kvalitetnih punjivih AA baterija, znači da o baterijama u autu ne trebamo ni pričati.
Treba pričekati razvoj tehnologije.
Ti ne vidiš što bi bio problem jer ti je dnevna ruta manja od 50km. Problem vide ljudi koji dnevno prijeđu malo više od toga.
Taj se auto ne bi mogao koristiti kao primarno prijevozno sredstvo, jer možeš zaboraviti bilo kakve izlete/putovanja i sl. Zamisli da ideš iz Zagreba u Split i moraš auto puniti 7-8 puta
Još je problem samo investiranje u benzinske pumpe, cijena usluga bi poskupila, a s obzirom da je HEP jedini distibuter el. energije u HR...kao i sve kod nas. 
Danas su manje-više svi noviji modeli motora štedljivi, tehnologija na tom polju napreduje, regulacija paljenja goriva, kompjutersko nadgledanje cijelog motora...
Mislim da su veći problem auti stari 30+ godina kojih je puno na našim cestama, iza sebe obavezno ostavljaju oblak dima i smrad zbog neispravnog izgaranja, ali opet ti isti uspijevaju proći tehnički pregled i zadovoljiti (???) sve norme o ispušnim plinovima.
Napomena: Ja govorim o autu koji bi bio u potpunosti električni, znači bez kombinacija diesel+baterije.
Frende moj, kakve AA baterije
Pogledaj malo kakve su baterije za električne aute : http://en.calb.cn/Product/?id-115.html
Ima i puno boljih.
Ionako jako puno ljudi ima dva auta, jedan veći i jedan manji za grad, tipa kog žena vozi i slično. Pa evo moja obitelj prva ima tako.
Da znaš kakve baterije idu u električne aute... Servisa nema! Dakle puno se štedi na redovnim servisima i na osiguranju, jer upadaš u manju kategoriju itd.
Kineski auto koji je dobio 4 zvjezdice na NCAP-u: http://www.euroncap.com/results/geely_emgrand/ec7/2011/462.aspx
Kineski auto koji je dobio 4 zvjezdice na NCAP-u: http://www.euroncap.com/results/geely_emgrand/ec7/2011/462.aspx
Je, možda prođe 5% od svih modela.
Pogledaj ostale, pa mali gradski auto (europski/japanski) bolje podnosi sudar od kineskih SUV-ova. Jednostavno se moraju još dokazati.
Proizvodnja baterija i recikliranje istih više zagađuje okoliš od emisije ispušnih plinova...
toliko o očuvanju okoliša.
Pa što nije sad malo kasno da se počnemo brinuti o okolišu? Već mi se čini da je ionako sve u k..
Pa što nije sad malo kasno da se počnemo brinuti o okolišu? Već mi se čini da je ionako sve u k..
Živa istina, kinezi toliko zagađuju okoliš da neće ništa pomoći o očuvanju istog. Da bi se nešto postiglo sve te tvornice treba ugasiti i stopirati proizvodnju na 10 godina...da se zrak i priroda oporave...
Ima ko na svom autu inox nosači tablica,kakve su cijene tih nosača?
Bilo koji auto, a da nema tvornicki tuning, ti je seljo .. Osobito stariji automobili ..
Jednostavna formula za ispast covjek s ukusom i mozgom ;)
Manit se toga :)
P.S. Zivim u Zagorju, znam o cem pricam xd
Zanima me vaše mišljenje, jel ovo pretjerano sređen auto ili sa ukusom ? 
Da ima bad look i druge felge,bilo bi ok...po meni.
Imam ja, oko 170kn su čini mi se, do 200 svakako. U Tokiću ih imaš, domaće su proizvodnje. Ne ona šitex plastična imitacija iz Getroa. Nego baš inox.
Neloše izgleda priznajem, nije mi još dojadilo, a dosta dugo ih imam, i prije - popularizacije, da tako kažem.
Proizvodnja baterija i recikliranje istih više zagađuje okoliš od emisije ispušnih plinova...
toliko o očuvanju okoliša.
Nažalost moram ti reći da sereš. Apsolutno nemaš pojma o čemu govoriš. Reci ti meni koja je najkorištenija vrsta baterije u el. vozilima?
I da, zaboravio sam bio napisati, netko je rekao da bi mu falilo kvačilo i mjenjač, to se najčešće pušta kod prerade auta na struju :)
Imo, 100 kn komad, znači 200 kn ti treba.
Baš su bili inox, i veoma kvalitetni.
Kad si stavljo tablicu, netreba ti onaj poseban ključ, več imaš samo ko neke gumbiće koje pritisneš i umetneš.