Reprodukcija FLAC formata

poruka: 32
|
čitano: 13.734
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran

Zanima me reprodukcija ovog loseless formata. Recimo da imam originalni CD i prebacim ga u wav sa EAC-om, onda uzmem taj isti CD pa ga prebacim u FLAC. Postoji li ikakva razlika u reprodukciji čistog wav-a i FLAC-a sa jednog te istog izvora (u ovom primjeru originalnog CD-a)?

Koristim Winamp + AudioBurstFX za reprodukciju zvuka. Driveri su on board Realtek HD Audio.

0 0 hvala 0
15 godina
RE: Reprodukcija FLAC formata

između flaca ,wawa i originala ne bi smjela bit razlika ali ono što skineš s interneta je 90 % smeće kvaliteta,ne znam zašto ali skidao sam i flac i zvuk je bio loš,kad ripaš doma uvijek će biti kvalitetnije nego skinuto s interneta ali bolje ti je ripati u mp3 320 kb/s nema razlike između originala i podržavaju ga većina uređaja koje doma imaš

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina
neaktivan

Flac je bolji kvalitet od mp3 320 ali najbolji je zvuk u wav-u. To mozes i po velicini fajla vidjet. Jedan pjesma 3 min je oko 50 mb u wav-u.

Znaci u svakom slucaju wav je najbolji sto se tice zvuka.

Evo redosjed:

1. wav

2. Flac

3. Mp3 (320 kbps)

Velicina fajla ti sve govori.

Ali ako nemas neke vrhunske zvucnike, razliku jedna da ces primijetiti izmedju ova tri.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.9.2010 21:21 (Dj_Jelak).
15 godina
Dj_Jelak kaže...

Flac je bolji kvalitet od mp3 320 ali najbolji je zvuk u wav-u. To mozes i po velicini fajla vidjet. Jedan pjesma 3 min je oko 50 mb u wav-u.

Znaci u svakom slucaju wav je najbolji sto se tice zvuka.

Evo redosjed:

1. wav

2. Flac

3. Mp3 (320 kbps)

Velicina fajla ti sve govori.

Ali ako nemas neke vrhunske zvucnike, razliku jedna da ces primijetiti izmedju ova tri.

ako nema neki jako dobar sistem teško će skužiti razliku ako je kvalitetno ripano,a može koristiti i aac format on je za 30 % bolji od mp3-a

16 godina

Da, wav bi trebao biti bolji..iako je i FLAC izvrstan..

/(([ ∂αмαgєнιgн ]))\ // Bilo bi zgodno... Ali nije potrebno.
15 godina
protjeran

Mislim da se ne razumijete vas dvojica baš u ovo, jer FLAC i wav bi trebali biti identični, pošto je FLAC loosless format, kompresija upravo wav fajla bez gubitaka.

Ono što mene zanima je dali je zvuk iti malo drukčiji prilikom izvođenja FLAC fajlova od zvuka prilikom izvođenja wav fajlova. Naravno govorim o fajlovima izripanim sa istog izvora (CD-a)

Molim nekoga ko se razumije da odgovori.

3 0 hvala 0
15 godina

Meni osobno najbolji .ape format,čak i od .flac-a,mada ni .wv format nije loš.

Puno flac-ova sa interneta kako kažu dečki iz prethodnog posta nisu dobre kvalitete ali ako osobno sam praviš onda bi i on trebao biti u razini ova dva dva koja sam napisao.

1 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Ok, molim bez spama više, zanima me odgovor nekog ko je stručan.

Hvala.

15 godina

nećeš osjetiti razliku ako je dobro ripano a dali ima razlike ja nemam tako skup sistem da bih otkrio razliku,ali vjerovatno u teoriji postoji razlika a za praksu ne znam

15 godina
makimakimaki kaže...

Mislim da se ne razumijete vas dvojica baš u ovo, jer FLAC i wav bi trebali biti identični, pošto je FLAC loosless format, kompresija upravo wav fajla bez gubitaka.

Ono što mene zanima je dali je zvuk iti malo drukčiji prilikom izvođenja FLAC fajlova od zvuka prilikom izvođenja wav fajlova. Naravno govorim o fajlovima izripanim sa istog izvora (CD-a)

ovisi samo u tome ako ga ripaš u različitim levelima kompresije,jest da je veličina fajla drugačija ali i zvuk je drugačiji ako imaš dobar sustav da to primjetiš.

15 godina
neaktivan
makimakimaki kaže...

Pa sam si sebi odgovorio. Nema razlike.

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
15 godina
protjeran

Nevjerojatno nešto, već sam zamolio da ne spamate po temi jer niti razumijete što pitam, niti razumijete što je FLAC.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Se7en kaže...

ovisi samo u tome ako ga ripaš u različitim levelima kompresije,jest da je veličina fajla drugačija ali i zvuk je drugačiji ako imaš dobar sustav da to primjetiš.

Sorry ali ovo jednostavno nije istina, to bi onda znacilo i da zip kompresija nepovratno mijenja datoteke...

Zvucni zapis je potpuno identican izvorniku...

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
15 godina
protjeran
rustweaver kaže...
makimakimaki kaže...

Pa sam si sebi odgovorio. Nema razlike.

Da ali reprodukcija je druga stvar, jer FLAC treba dekodirati u realnom vremenu, pa me interesira dolazi li do razlike u zvuku u usporedbi s wav-om.

17 godina
odjavljen
Se7en kaže...

FLAC je loseless format i nema razlike. Nivo kompresije određuje samo omjer između trajanja kompresiranja i veličine file-a, dok kvaliteta ostaje ista. wav -> flac -> wav, ova dva wav-a bi trebala biti indentičan.

makimakimaki kaže...

Da ali reprodukcija je druga stvar, jer FLAC treba dekodirati u realnom vremenu, pa me interesira dolazi li do razlike u zvuku u usporedbi s wav-om.

Razlika uvijek postoji, ali to nije do formata, već do playera. Kad slušaš s kompa, vjerojatno ti je zvučna kartica limit, pa ne možeš ni osjetiti razliku ako postoji.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.9.2010 21:37 (MrBlc).
15 godina
neaktivan
makimakimaki kaže...

Pa teoretski moze biti razlike ako je dekoder stvarno neki ocajan (spor, pa stvara lag) Ali to su teorije, stvarnost je nesto posve drugo. Referentni dekoder FLAC standarda i vise nego dobro obavlja svoj posao...

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.9.2010 21:38 (rustweaver).
15 godina
makimakimaki kaže...

Nevjerojatno nešto, već sam zamolio da ne spamate po temi jer niti razumijete što pitam, niti razumijete što je FLAC.

nitko ti ne spama temu znamo što je flac ali ti govorimo ako nemaš skup sistem nećeš otkriti razliku a normalno je da postoji neka razlika original je original i ako želiš imati zvuk originala kupi cd

15 godina
protjeran
blackalbum kaže...
makimakimaki kaže...

nitko ti ne spama temu znamo što je flac ali ti govorimo ako nemaš skup sistem nećeš otkriti razliku a normalno je da postoji neka razlika original je original i ako želiš imati zvuk originala kupi cd

AJ MAKNI SE S TEME

15 godina
blackalbum kaže...
makimakimaki kaže...

potpuno se slažem sa ovom izjavom

15 godina
protjeran
rustweaver kaže...
makimakimaki kaže...

Pa teoretski moze biti razlike ako je dekoder stvarno neki ocajan (spor, pa stvara lag) Ali to su teorije, stvarnost je nesto posve drugo. Referentni dekoder FLAC standarda i vise nego dobro obavlja svoj posao...

E to me interesira, kada instaliram winamp označim da također instalira podršku za FLAC, što znači da se instalira dekoder. Kako mogu znati jel to taj dekoder o kojem pričaš ili ga je netko razvijao za Winamp?

15 godina
neaktivan

Ma svi ti koriste taj dekoder, nikome se ne da pisati novi, nema smisla...

Puno je razloga zasto ti reprodukcija nece biti posve identicna, dekoder nekog losseless formata tu u vecini slucajeva nema apsolutno nikakav utjecaj. Rekao sam da je ono samo teoretski.

15 godina

želiš pomoći u nekoj temi i ako taj tko traži pomoć ne pročita ono što želi pročitati tjera te s teme nevjerovatno

17 godina
blackalbum kaže...

... a normalno je da postoji neka razlika original je original i ako želiš imati zvuk originala kupi cd

Ne, CD=WAV=FLAC u smislu kvalitete i količine podataka. Samo što su kod FLACa ti podaci komprimirani, pa zauzimaju manje mjesta. No, jednako tako možeš i komprimirati WAV u zip, pa ga svirati iz komprimirane datoteke - ako komp to može odraditi u letu (a može), onda jednostavno nema razlike.

CD audio je digitalni format i točno se zna koje su mu karakteristike (2 kanala, 16 bita, 44100 Hz). Iste te karakteristike su prisutne i u WAV i u FLAC datotekama i razlike među njima jednostavno nema. To je priroda (i prednost) digitalnih podataka.

Gledam te!
15 godina
protjeran
blackalbum kaže...

želiš pomoći u nekoj temi i ako taj tko traži pomoć ne pročita ono što želi pročitati tjera te s teme nevjerovatno

već sam ti napisao da nerazumiješ što je FLAC i nekoliko puta zamolio da ne spamaš i ti opet, eto pa se veseli, piši do sutra.

15 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
blackalbum kaže...

... a normalno je da postoji neka razlika original je original i ako želiš imati zvuk originala kupi cd

Ne, CD=WAV=FLAC u smislu kvalitete i količine podataka. Samo što su kod FLACa ti podaci komprimirani, pa zauzimaju manje mjesta. No, jednako tako možeš i komprimirati WAV u zip, pa ga svirati iz komprimirane datoteke - ako komp to može odraditi u letu (a može), onda jednostavno nema razlike.

CD audio je digitalni format i točno se zna koje su mu karakteristike (2 kanala, 16 bita, 44100 Hz). Iste te karakteristike su prisutne i u WAV i u FLAC datotekama i razlike među njima jednostavno nema. To je priroda (i prednost) digitalnih podataka.

Evo, to je to što me zanimalo. Hvala lijepa.

17 godina
blackalbum kaže...

između flaca ,wawa i originala ne bi smjela bit razlika ali ono što skineš s interneta je 90 % smeće kvaliteta,ne znam zašto ali skidao sam i flac i zvuk je bio loš,kad ripaš doma uvijek će biti kvalitetnije nego skinuto s interneta ali bolje ti je ripati u mp3 320 kb/s nema razlike između originala i podržavaju ga većina uređaja koje doma imaš

Zavisi odakle skidas ak nađeš dobar flac tracker koji zahtjeva pravila za ripanje onda je to savršenstvo, osobno ripao sam masu cd-a u flac i kvaliteta je savrsena tj identicna cd-ovoj ali uzalud je skidat flac ako ga nemas na čemu reproducirat.

▶ ▷ ▶ ☠P➋P FrEaK☠ ◀ ◁ ◀ PP su mi isključene, kontaktirati me možete putem email-a: p2pcro(at)gmail.com
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.9.2010 21:55 (BORG).
17 godina
BORG kaže...

Zavisi odakle skidas ak nađeš dobar flac tracker koji zahtjeva pravila za ripanje onda je to savršenstvo, osobno ripao sam masu cd-a u flac i kvaliteta je savrsena tj identicna cd-ovoj ali uzalud je skidat flac ako ga nemas na čemu reproducirat.

Ma fora je samo u tome što ljudi uredno uploadaju svašta. Nije problem zamisliti scenarij u kojem si ja prvo izripam CD u MP3 na 96 kb/s, pa onda to dam frendu, koji si od tih MP3-ca sprži CD za lakše slušanje. I zatim on taj CD posudi trećem frendu, koji to uredno izripa u FLAC i stavi na net. Fora je samo u izvoru podataka - ako je originalni CD, sve što CD čitač može pročitati će biti zapisano u WAV datoteku, pa tako i zakodirano u FLAC.

Ovo boldano je poanta - ako ćeš to slušati na računalnim zvučnicima, slobodno ostaviš MP3 i uštediš si prostor na disku. Jedino ako imaš kvalitetnu zvučnu karticu (čitaj: ne onboard) i barem solidan Hi-Fi sustav na kojem ćeš to slušati, FLAC ima smisla.

Gledam te!
17 godina

Zato se uvijek gledaju log fileovi, oni nelazu osim ako netko i to netko fejka, zato opet kazem treba naci dobro mjesto gdje skidati :)

▶ ▷ ▶ ☠P➋P FrEaK☠ ◀ ◁ ◀ PP su mi isključene, kontaktirati me možete putem email-a: p2pcro(at)gmail.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
BORG kaže...

Ma fora je samo u tome što ljudi uredno uploadaju svašta. Nije problem zamisliti scenarij u kojem si ja prvo izripam CD u MP3 na 96 kb/s, pa onda to dam frendu, koji si od tih MP3-ca sprži CD za lakše slušanje. I zatim on taj CD posudi trećem frendu, koji to uredno izripa u FLAC i stavi na net. Fora je samo u izvoru podataka - ako je originalni CD, sve što CD čitač može pročitati će biti zapisano u WAV datoteku, pa tako i zakodirano u FLAC.

Ovo boldano je poanta - ako ćeš to slušati na računalnim zvučnicima, slobodno ostaviš MP3 i uštediš si prostor na disku. Jedino ako imaš kvalitetnu zvučnu karticu (čitaj: ne onboard) i barem solidan Hi-Fi sustav na kojem ćeš to slušati, FLAC ima smisla.

LoL  Smijeh

Ovaj psihodelični "hack" mp3 u flac odmah se skuži.

Najjednostavnije je po veličini, mp3 "kida" (low-pass filter=cutting off 16-19Khz) određene frenkvencije, zatim, može preko AUDIOCHECKER  - by Dester...,SoundForge..itd.

U današnje vrijeme kad je HDD od 320 GB najnormalnija stvar, smiješno je govoriti o štednji prostora.

Evo moje konfiguracije Foobar (slije)

Peace and Love _ Frankenstein Build
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.9.2010 22:45 (Verbatim).
17 godina

Ja koristim aimp2, foobar je isto odlican ali mi je preglomazan ovaj mi je najbrzi za koriscenje i savrseno vrti flac

pa i kad  oznacim cijelu kolekciju od 200gb nešteka ništa :)

Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice