Mkv u avi s više audio-streamova

poruka: 44
|
čitano: 10.627
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Kako mkv u avi s više audio kanala?

Zanima me s kojim točno programom bih mogao prekonvertirati .mkv fajl u .avi ali tako da mi ostanu oba audio tracka? Probao sam sa hrpom programa ali čini se da niti jedan nema tu opciju, tj svaki samo daje jedan audio track.

Recimo vjerojatno bi mogao u virtualdub-u ali mi neće otvoriti taj fajl tamo.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2009 22:39 (Hamburger of death).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Mkv u avi s više audio kanala

super

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

vegas

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa probao sam sa Superom ali čini se da on nema tu opciju, on ima samo opciju da možeš birati koji ćeš audio track a ne koliko audio trackova

A kad kažeš Vegas da li misliš na Sony Vegas? Mislim nije li to program za montiranje videa, a ne za konverziju?

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.8.2009 8:26 (Hamburger of death).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
RE: Kako mkv u avi s više audio kanala?
Hamburger of death kaže...

Zanima me s kojim točno programom bih mogao prekonvertirati .mkv fajl u .avi ali tako da mi ostanu oba audio tracka? Probao sam sa hrpom programa ali čini se da niti jedan nema tu opciju, tj svaki samo daje jedan audio track.

a jesi li probao taj mkv fajl ajmo reč copirat na drugu particiju tako da ga imaš na c i d particiji pa onda

konvertirat onaj koji ti je na c particiji tako bi po meni ostali oba dva audio tracka malo blesavo trebalo bi probat

ŽIVOT JE ONO ŠTO ODABEREŠ
17 godina
neaktivan

Pa nemam na kompu namješteno na dvije particije, već samo jedna cjelina.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kao prvo *.mkv nije tip video filea, već kontejner koji može sadržavati više stvari. A koliko mi je poznato *.avi nije predviđen, niti ima mogućnost imati više audio track-ova u sebi.  Međutim, postoji varijanta s 'asociranjem' externog zvučnog filea s avi-jem. Link Pa rastavi taj *mkv s nekim demuxerom, npr. Tsmuxer, a onda prekodiraš taj video u *.avi, i spojiš ih prema uputstvu u linku. Premda danas postoji i *avi koji je kontejner, odnosno muxani file s više sadržaja, najčešće to nije slučaj..

17 godina
moderator
bed kaže...

Kao prvo *.mkv nije tip video filea, već kontejner koji može sadržavati više stvari.

A sto je drugo "kontejner" nego tip datoteke? Takodjer, primarna svrha .mkv datoteka je da bude audio-video format, dakle posve je opravdano .mkv datoteku opisivati kao videodatoteku (nisam zapravo siguran moze li .mkv datoteka biti bez video-streama, odnosno da li ijedan "normalan program" radi takve datoteke).

bed kaže...

A koliko mi je poznato *.avi nije predviđen, niti ima mogućnost imati više audio track-ova u sebi.

Krivo ti je poznato. AVI je takodjer kontejnerski format videodatoteke - moze sadrzavati vise videokomponenti i audiokomponenti. Iako ne znam za program koji bi radio s vise videokomponentei. U VirtualDubModu mozes dodavati audiokomponente u AVI datoteku. VirtualDubMod takodjer moze otvoriti i .mkv datoteke, ali mu smetaju druge vrste streamova poput titlova i mislim da takve datoteke ne otvara.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

A sto je drugo "kontejner" nego tip datoteke? Takodjer, primarna svrha .mkv datoteka je da bude audio-video format, dakle posve je opravdano .mkv datoteku opisivati kao videodatoteku (nisam zapravo siguran moze li .mkv datoteka biti bez video-streama, odnosno da li ijedan "normalan program" radi takve datoteke).

Kontejner je tip datoteke, a ne tip video file-a, upavo tako kao što sam i rekao, kao što si i transportni streamovi i sl. A da li mkv može bez videa ne znam (probati ću), ali bez obzira na to nije video datoteka kao niti *.ts, *.m2ts, ..

mbaksa kaže...

Krivo ti je poznato. AVI je takodjer kontejnerski format videodatoteke - moze sadrzavati vise videokomponenti i audiokomponenti. Iako ne znam za program koji bi radio s vise videokomponentei. U VirtualDubModu mozes dodavati audiokomponente u AVI datoteku. VirtualDubMod takodjer moze otvoriti i .mkv datoteke, ali mu smetaju druge vrste streamova poput titlova i mislim da takve datoteke ne otvara.

Ne bi bilo loše da pročitaš do kraja, jer sam rekao da postoji i avi kontejner.. A kad smo već kod toga postoji avi type1 i 2, pa pokušaj recimo u type1 nagurati više audia, ako možeš. I kad si uopće naletio da u avi-ju ima više audia, ja moram priznati da se ne sjećam takvog slučaja, pa sam i rekao da je to vrlo rijetko..

Da ponovim; Tsmuxerom možeš maknuti sve dijelove kontejnera koji ti ne trebaju, a onda ga i virtualdub možda može otvoriti. Problem je otvaranja je često audio kao dts, dtshd, ac3hd i sl..

Kad govorimo o avi kao kontejneru, misli se na openDML koji je nastao kasnije nego avi1/2, a koji je avi kompatibilan, a radi se o riff  specifikacijama header-a, povećanja max veličine file-a, itd. standard je Microsoftov, a kaže da može sadržavati više streamova različitih tipova podataka (citiram).  U headeru kaže da je isti definiraju s 'Index chunk'-om i 'List movi chunk' koji sadrži listu streamova, offset, i tip chunk-a za svaki chunk unutar List movi chunk-a.  Pa se može nastaviti slijedeći index za svaki video koji file sadrži. To je teorija, ali još jednom; u praksi najčešće avi ima 1 video..

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 14:07 (bed).
17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Kontejner je tip datoteke, a ne tip video file-a, upavo tako kao što sam i rekao, kao što si i transportni streamovi i sl. A da li mkv može bez videa ne znam (probati ću), ali bez obzira na to nije video datoteka kao niti *.ts, *.m2ts, ..

Kao ni AVI, kao ni MPG. Dakle, prema tvoj teoriji videodatoteke ne postoje. Belji se

bed kaže...
mbaksa kaže...

Ne bi bilo loše da pročitaš do kraja, jer sam rekao da postoji i avi kontejner..

Sve AVI datoteke su kontejnerskog tipa.

bed kaže...

A kad smo već kod toga postoji avi type1 i 2, pa pokušaj recimo u type1 nagurati više audia, ako možeš.

Pricas o DV AVI datotekama.

bed kaže...

I kad si uopće naletio da u avi-ju ima više audia, ja moram priznati da se ne sjećam takvog slučaja, pa sam i rekao da je to vrlo rijetko..

Kakav ti je to apsurdan komentar? Zato sto ti nisi naletio, znaci da ne postoji? Sam pomocu VirtualDubModa napravis takvu datoteku u par sekundi.

bed kaže...

Kad govorimo o avi kao kontejneru, misli se na openDML koji je nastao kasnije nego avi1/2, a koji je avi kompatibilan, a radi se o riff  specifikacijama header-a, povećanja max veličine file-a, itd. standard je Microsoftov, a kaže da može sadržavati više streamova različitih tipova podataka (citiram).  U headeru kaže da je isti definiraju s 'Index chunk'-om i 'List movi chunk' koji sadrži listu streamova, offset, i tip chunk-a za svaki chunk unutar List movi chunk-a.  Pa se može nastaviti slijedeći index za svaki video koji file sadrži. To je teorija, ali još jednom; u praksi najčešće avi ima 1 video..

Citaj i educiraj se:

Myths about AVI

Microsoft -> AVI RIFF File Reference

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Kao ni AVI, kao ni MPG. Dakle, prema tvoj teoriji videodatoteke ne postoje. Belji se

Naravno da postoje, to su elementarni streamovi npr. *.m2v, za razliku od sistem streama što su kontejneri. Da ne tražim linkove, naći ćeš na netu..

To su datoteke koje sadržavaju samo audio ili video i nemaju ništa drugo u sebi i to je zapravo video ili audio file.

mbaksa kaže...

Sve AVI datoteke su kontejnerskog tipa.

Pa naravno da nisu; ako hoćeš napraviti ću ti avi datoteku koju nećeš moći demuxati niti jednim muxerom, niti onim koji podržava avi kontejnere. Radi se o standardu. I to avi1.

mbaksa kaže...

Ne, pričam o avi 1 i avi 2 standardu ili ako hoćeš openDML. U avi1 standardu može biti samo jedan stream ili video ili audio i to definitivno nije kontejner. Međutim standardi se mjenjaju i napreduju, pa je tu i avi 2 koji je klasični kontejner. A svaki i 1 i 2, sadržava digital video iliti DV, što mi se čini da brkaš s DV Video standardom kompresije..

mbaksa kaže...

Kakav ti je to apsurdan komentar? Zato sto ti nisi naletio, znaci da ne postoji? Sam pomocu VirtualDubModa napravis takvu datoteku u par sekundi.

Radim s videom cca 10-tak g., pa mogu dati takav komentar jer se doista ne sjećam takvog slučaja. Pokušaj virtualdubom napraviti avi datoteku s dva videa, ne da ih spojiš, već da su u kontejneru pa da možeš birati kojeg ćeš gledati..

mbaksa kaže...

Ovaj prvi link mi zapravo nije razbio mitove, a iz drugog linka sam pisao headere riff-ova i chunkove u prošlom postu. A da si pogledao malo bolje po standardima na istoj stranici, vidio bih da je to što govorim točno, pa evo tebi link da se i ti ponešto educiraš..

17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Naravno da postoje, to su elementarni streamovi npr. *.m2v, za razliku od sistem streama što su kontejneri.

"Kontejner" je vrsta datoteke. AVI, MPG, WMV, MKV su kontejnerske datoteke u kojima se u svim (ili gotovo svim) slucajevima nalazi video, a upravo to im je i primarna namjena. Ti slobodno koristi rijec "kontejner". No, kud bi mi ostali dosli da pricamo o audiovideodatotekama (kad vec ne zelimo pricati o kontejnerskim datotekama s videom i zvukom)? Stoga dopusti ostatku svijeta da koristi izraz videodatoteka (umjesto audiovideodatoteka ili kontejnerska datoteka s videom i zvukom) za AVI, MPG, WMV... Jos ces na kraju poceti inzistirati da slikovne datoteke nazivamo kontejnerima za slike, jer osim same slike sadrzavaju i druge elemente, poput EXIF-a. Ili da izvršne datoteke nazivamo kontejnerima za izvršni kod (ili kako već) jer osim izvršnog koda sadrzavaju i raznorazne resurse (tekst, slike, definicije prozora, zvukove, videozapise)...

bed kaže...
Pa naravno da nisu; ako hoćeš napraviti ću ti avi datoteku koju nećeš moći demuxati niti jednim muxerom, niti onim koji podržava avi kontejnere. Radi se o standardu. I to avi1.

"Avi 1"? Daj relevantne reference za taj standard. Kad vec ocito ne prepoznajes da ona Microsoftova stranica govori upravo o toj prvoj verziji AVI standarda.

bed kaže...
mbaksa kaže...

Ne, pričam o avi 1 i avi 2 standardu ili ako hoćeš openDML. U avi1 standardu može biti samo jedan stream ili video ili audio i to definitivno nije kontejner. Međutim standardi se mjenjaju i napreduju, pa je tu i avi 2 koji je klasični kontejner. A svaki i 1 i 2, sadržava digital video iliti DV, što mi se čini da brkaš s DV Video standardom kompresije..

mbaksa kaže...

Ovaj prvi link mi zapravo nije razbio mitove, a iz drugog linka sam pisao headere riff-ova i chunkove u prošlom postu. A da si pogledao malo bolje po standardima na istoj stranici, vidio bih da je to što govorim točno, pa evo tebi link da se i ti ponešto educiraš..

LOL! Da si ti malo bolje pogledao po standardima na toj Microsoftovoj stranici vidio bi da to sto pise da se odnosi na originalnu verziju AVI standarda:

This section does not describe the OpenDML AVI file format extensions. For further information on these extensions, see OpenDML AVI File Format Extensions, published by the OpenDML AVI M-JPEG File Format Subcommittee.

A glede podebljanog (A svaki i 1 i 2, sadržava digital video iliti DV, što mi se čini da brkaš s DV Video standardom kompresije..) - nista ja ne brkam nego ti nemas pojma. DV se odnosi upravo na video kodiran DV kodekom. Daj si procitaj taj svoj link malo bolje i educiraj se. I tipicno je za DV AVI tip 1 da moze imati samo jednu audiokomponentu (zato si i pobrkao originalnu verziju AVI standarda i DV AVI tip 1), a DV AVI tip 2 da moze imati do 4 audiokomponente. A za domacu zadacu s (mini)DV kamere prebaci na disk neku snimku pa pogledaj koji FourCC ima (hint - najcesce dvsd o cemu, za ne povjerovat, pisu na toj stranici).

bed kaže...
mbaksa kaže...

Radim s videom cca 10-tak g., pa mogu dati takav komentar jer se doista ne sjećam takvog slučaja. Pokušaj virtualdubom napraviti avi datoteku s dva videa, ne da ih spojiš, već da su u kontejneru pa da možeš birati kojeg ćeš gledati..

Zanimljiv ti je ovaj komentar, s obzirom da si prije pricao o audiju, a sad o videu - da ne bi bilo da izmisljam:

bed kaže...

I kad si uopće naletio da u avi-ju ima više audia, ja moram priznati da se ne sjećam takvog slučaja, pa sam i rekao da je to vrlo rijetko..

17 godina

Hahaha, :D ovo je dubokoumno, koliko ljudi samo mogu naucit od aviju ovo skoro moze u sticky.

Nego avi s 2 duba(najcesce u toj upotrebi), odnosno audia, postoji i to sam vidio tisucu puta, a mkv  500 puta(sve db,z,gt epizode).
To je cesto kod Animea, stave jedan Engleski, stave Japanski, i mozda jos koji, naravno uz prijevod.

Sad neznam oce covjek moc to citat ali trebali bi rec ono glavno a to je sta ce on sad ucint!

I don't care...
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 5:53 (markoal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

"Kontejner" je vrsta datoteke. AVI, MPG, WMV, MKV su kontejnerske datoteke u kojima se u svim (ili gotovo svim) slucajevima nalazi video, a upravo to im je i primarna namjena. Ti slobodno koristi rijec "kontejner". No, kud bi mi ostali dosli da pricamo o audiovideodatotekama (kad vec ne zelimo pricati o kontejnerskim datotekama s videom i zvukom)?

Ma zovi ih ti kako hoćeš, ali u avi1 ne možeš nagurati više toga, pa to nije kontejner. A vidim da se ne čitaju ti linkovi, pa evo definicija:

There are two types of DV AVI files: AVI files that contain one DV data stream, called type-1 files; and AVI files that contain DV video as a 'vids' stream and DV audio as 'auds' streams, called type-2 files.

mbaksa kaže...

"Avi 1"? Daj relevantne reference za taj standard. Kad vec ocito ne prepoznajes da ona Microsoftova stranica govori upravo o toj prvoj verziji AVI standarda.

Pa upravo ti je tamo standard, pa zar moram prepisivati headere i chunkove?

mbaksa kaže...

LOL! Da si ti malo bolje pogledao po standardima na toj Microsoftovoj stranici vidio bi da to sto pise da se odnosi na originalnu verziju AVI standarda:

This section does not describe the OpenDML AVI file format extensions. For further information on these extensions, see OpenDML AVI File Format Extensions, published by the OpenDML AVI M-JPEG File Format Subcommittee.

Ovo je da pukeš od smijeha..  Dok je Avi1 i Avi2 microsoftov standard, openDML to nije, već od Matrox openDML grupe. Pa što bi ti htio, da na službenim microsoftovim stranicama pišu o standardu koji nije njihov?? Pa naravno da se ne odnosi o tom standardu!! ROLF

mbaksa kaže...

A glede podebljanog (A svaki i 1 i 2, sadržava digital video iliti DV, što mi se čini da brkaš s DV Video standardom kompresije..) - nista ja ne brkam nego ti nemas pojma. DV se odnosi upravo na video kodiran DV kodekom. Daj si procitaj taj svoj link malo bolje i educiraj se. I tipicno je za DV AVI tip 1 da moze imati samo jednu audiokomponentu (zato si i pobrkao originalnu verziju AVI standarda i DV AVI tip 1), a DV AVI tip 2 da moze imati do 4 audiokomponente. A za domacu zadacu s (mini)DV kamere prebaci na disk neku snimku pa pogledaj koji FourCC ima (hint - najcesce dvsd o cemu, za ne povjerovat, pisu na toj stranici).

Brkaš i te kako. DV video je standard kompresije koji se koristi za spremanje podataka unutar AVI RIFF file formata, pa zar ti doista misliš da je to jedini kompresor kojim se video može komprimirati?? To je samo microsoftov standard, pa o njemu pišu.. A postoji mali milion kompresora koji nisu dv, a konkretno kad captuream video s kamere, radim to huffyuv-om i vidi vraga fourcc je 'HFYU', a to možeš probati i sam doma, pa će ti biti neke stvari jasnije.

I najbolje od svega je to što možeš raditi i avi1 i avi2 s x kompresora, ali ti to izgleda ne znaš.. Za tebe postoji samo dv kompresija?

Pa evo jedan primjer avi1 formata s huffyuv codecom, da ne misliš da to nije moguće, možda shvatiš poantu, a ta je da i u avi1 i u avi2 možeš koristiti koji hoćeš kompresor, nije nužno da je dv, on je samo microsoftov..

mbaksa kaže...

Zanimljiv ti je ovaj komentar, s obzirom da si prije pricao o audiju, a sad o videu - da ne bi bilo da izmisljam:

Komentar je savim na mjestu jer je za očekivati da u kontejneru bude više audia/videa, a to se radi s muxerima kao npr. Elecard XMuxer Pro, a ne virtualdubom. I to je bio cinizam, samo ga ti nisi shvatio, jer zapravo ne znaš kako je kontejnerske datoteke rade..

17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

"Kontejner" je vrsta datoteke. AVI, MPG, WMV, MKV su kontejnerske datoteke u kojima se u svim (ili gotovo svim) slucajevima nalazi video, a upravo to im je i primarna namjena. Ti slobodno koristi rijec "kontejner". No, kud bi mi ostali dosli da pricamo o audiovideodatotekama (kad vec ne zelimo pricati o kontejnerskim datotekama s videom i zvukom)?

Ma zovi ih ti kako hoćeš, ali u avi1 ne možeš nagurati više toga, pa to nije kontejner. A vidim da se ne čitaju ti linkovi, pa evo definicija:

There are two types of DV AVI files: AVI files that contain one DV data stream, called type-1 files; and AVI files that contain DV video as a 'vids' stream and DV audio as 'auds' streams, called type-2 files.

LOL! Jos uvijek ti nije jasno!? Pricas o AVI datotekama u kojima je video kodiran DV kodekom. DV AVI (aka DV-AVI) is a type of AVI file where the video has been compressed to conform with DV standards, there are two types of DV AVI files. ...

Type 1: The multiplexed Audio-Video is kept in its original multiplexing and saved together into the Video section of the AVI file
Type 2: Like type 1, but audio is also saved as an additional audio stream into the file.

bed kaže...
mbaksa kaže...

Pa upravo ti je tamo standard, pa zar moram prepisivati headere i chunkove?

Pa jesi procitao prve dvije recenice u dokumentu tog standarda?

The Microsoft AVI file format is a RIFF file specification used with applications that capture, edit, and play back audio-video sequences. In general, AVI files contain multiple streams of different types of data.

NIGDJE ne pise da je ogranicenje dva streama. Znas zasto? Zato jer takvo ogranicenje ne postoji. Ako smatras da postoji - daj reference!

Kad vec pilis po headerima:

The AVIMAINHEADER structure defines global information in an AVI file.

Syntax

typedef struct _avimainheader {
    FOURCC fcc;
    DWORD  cb;
    DWORD  dwMicroSecPerFrame;
    DWORD  dwMaxBytesPerSec;
    DWORD  dwPaddingGranularity;
    DWORD  dwFlags;
    DWORD  dwTotalFrames;
    DWORD  dwInitialFrames;
    DWORD  dwStreams;
    DWORD  dwSuggestedBufferSize;
    DWORD  dwWidth;
    DWORD  dwHeight;
    DWORD  dwReserved[4];
} AVIMAINHEADER;

dwStreams

Specifies the number of streams in the file. For example, a file with audio and video has two streams.

bed kaže...
mbaksa kaže...

Ovo je da pukeš od smijeha..  Dok je Avi1 i Avi2 microsoftov standard, openDML to nije, već od Matrox openDML grupe. Pa što bi ti htio, da na službenim microsoftovim stranicama pišu o standardu koji nije njihov?? Pa naravno da se ne odnosi o tom standardu!! ROLF

Prva verzija AVI-ja je Microsoftov standard. "Druga verzija", nesluzbeno nazvana "AVI 2.0" je Matroxovo OpenDML prosirenje postojeceg Microsoftovog standarda. Nemas pojma. Pobrkao si DV AVI i AVI - ne kuzis da DV AVI type 1 i type 2 nemaju veze s AVI 1.0 i AVI 2.0/OpenDML.

Prva slika uz poruku - objasni kako je moguce da se u AVI 1.0 nalaze dva audiostreama!

Druga slika uz poruku je posebno zanimljiva jer dokazuje vise stvari:

- OpenDML i AVI 2.0 su jedna te ista stvar

- DV AVI se odnosi na datoteku uskladjenu s DV standardom, koji je najvise koristi kod digitalnih videokamera, kod kojeg je video kodiran DV kodekom

- AVI Copy of DV Audio?! jasno je da se to odnosi na zvuk koji je uskladjen s DV standardom (PCM kodiranje)

Prestani dezinformirati ljude. Ako smatras da si u pravu daj relevantne reference.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 18:04 (mbaksa).
16 godina
neaktivan

Bilo koji MKV fajl možeš transmuxirati u AVI pomoću programa Avi-Mux GUI.

http://www.alexander-noe.com/video/amg/

Najbitnije je da isključiš opcije all audio streams i all subtitles.

Pošto AVI po defaultu podržava samo jedan audio i video stream, bez titlova, nakon što klikneš na generate sources isključi sve streamove koji ti ne trebaju i dobićeš gotov AVI fajl veoma brzo :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Mkv u avi s više audio kanala
diletant kaže...

Pošto AVI po defaultu podržava samo jedan audio i video stream, bez titlova, nakon što klikneš na generate sources isključi sve streamove koji ti ne trebaju i dobićeš gotov AVI fajl veoma brzo :)

Al njemu trebaju svi audiostreamovi!

Inace, skuzio sam jednu stvar kod tog AviMux GUI-a. Malo je glup. Pomocu njega napravim MKV datoteku s dva audiostreama. I sad ubacim tu MKV datoteku u AviMux i audiostreamovi su plavi (kao nisu kompatibilni s AVI datotekama - a prije su bili u AVI datotekama!)! Sto za posljedicu ima to da se ti streamovi ne mogu muxati u AVI datoteku, nego samo u MKV. Glupo. I sto sam onda napravio? Audiostreamove sam eksportirao (klik desnom tipkom misa na audiostream > extract binary). Pa sam u AviMuxu otvorio MKV datoteku, u listi ostavio kvacicu samo na videostreamu, dodao eksportirane audiostreamove i tad mi je dozvolio spremanje u AVI datoteku (jedan videostream i dva audiostreama).

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
diletant kaže...

Al njemu trebaju svi audiostreamovi!

Inace, skuzio sam jednu stvar kod tog AviMux GUI-a. Malo je glup. Pomocu njega napravim MKV datoteku s dva audiostreama. I sad ubacim tu MKV datoteku u AviMux i audiostreamovi su plavi (kao nisu kompatibilni s AVI datotekama - a prije su bili u AVI datotekama!)! Sto za posljedicu ima to da se ti streamovi ne mogu muxati u AVI datoteku, nego samo u MKV. Glupo. I sto sam onda napravio? Audiostreamove sam eksportirao (klik desnom tipkom misa na audiostream > extract binary). Pa sam u AviMuxu otvorio MKV datoteku, u listi ostavio kvacicu samo na videostreamu, dodao eksportirane audiostreamove i tad mi je dozvolio spremanje u AVI datoteku (jedan videostream i dva audiostreama).

Vidio sam u naslovu teme više audio kanala, pa sam pomislio da treba AVI fajl sa 5.1 zvukom ili tako nešto.

17 godina
moderator
diletant kaže...

Vidio sam u naslovu teme više audio kanala, pa sam pomislio da treba AVI fajl sa 5.1 zvukom ili tako nešto.

Fakat - nisam obracao paznju na naslov. Sad sam ga promijenio. Namigiva

17 godina
neaktivan

Poštovanje,

molim pomoć, a da ne otvaram novu temu, a ovdje su već svi eksperti prisutni.

Mislim da pitanje nije baš off.

Imam jedan .mkv fajl, i htio sam iz njega izvući jedan dio od jedne minute, tražio sam po net-u "mkv trimmer"-e i našao, kao dobar, Aiseesoft MKV Converter.

Uglavnom, kako god napravio transkodiranje tog istrimanog dijela (odmah radim trimm i transkodiranje u neki drugi klasičniji format), u koju god drugu ekstenziju (avi, mpeg, mp4...) uvijek mi audio i video, tog novog fajl-a, više nisu u sync-u, i zvuk mi kasni!

Imate li savjet, kako to napraviti, ili s kojim drugim programom?

Hvala unaprijed!

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2009 18:44 (8oy5cout).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Probao sam sad s programom Handbrake i uspio s njim prekodirati MKV u AVI, uz zadrzavanje oba audio streama.

17 godina
moderator
RE: Mkv u avi s više audio-streamova
8oy5cout kaže...
Imam jedan .mkv fajl, i htio sam iz njega izvući jedan dio od jedne minute, tražio sam po net-u "mkv trimmer"-e i našao, kao dobar, Aiseesoft MKV Converter.

Probaj s VirtualDubModom. Ako .mkv datoteku neces moci otvoriti u njemu, onda si napisi AviSynth skriput (nastavak .avs) u koju ces upisati

DirectShowSource("c:\putanja\datoteka.mkv")

Naravno, da bi mogao otvoriti tu datoteku s VirtualDubModom, prvom moras instalirati AviSynth.

17 godina
neaktivan

Prijatelju dragi, puno ti hvala, ali ovo što si ti napisao uvelike nadvisuje moja informatička znanja. Pa jel' moguće da ja ne mogu iz .mkv fajla iščupati jednu minute iz sredine, a da mi ostanu audio i video sinhronizirani, i da kvaliteta videa ostane HD kao i originalni .mkv fajl, ali da nema .mkv ekstenziju taj izlazni produkt, nego neku klasičniju?

17 godina
moderator
8oy5cout kaže...

Prijatelju dragi, puno ti hvala, ali ovo što si ti napisao uvelike nadvisuje moja informatička znanja. Pa jel' moguće da ja ne mogu iz .mkv fajla iščupati jednu minute iz sredine, a da mi ostanu audio i video sinhronizirani, i da kvaliteta videa ostane HD kao i originalni .mkv fajl, ali da nema .mkv ekstenziju taj izlazni produkt, nego neku klasičniju?

Imas recimo ovu caku - cijelu MKV datoteku konvertiras u AVI i onda ides rezat AVI pa ne bi trebalo biti problema sa sinkronizacijom.

Ili druga mogucnost pomocu programa MediaCoder. Ubacis unutra datoteku, odaberes si Container koji hoces (vjerojatno AVI), odaberes si Video kodek (H.264, XviD, sto vec hoces - ne zaboravi u toj kartici odrediti odgovarajuci bitrate, odnosno Kbps - 2000 ili vise za relativno kvalitetan video, ako hoces zadrzati kvalitetu pod svaku cijenu upisi 4000; takodjer, preporucam da radi kvalitete za Mode odaberes Two-Pass). Zatim podesis zvuk, odnosno Audio - mozda jednostavno da uzmes LAME MP3 za Encoder, s desne strane podesis bitrate (128, 160...). I jos ti ostaje samo za odrediti koji dio videodatoteke hoces zadrzati. Prebacis se u karticu Time i tamo imas Start i End Position, ili jednostavnije mozes kliknuti na gumb Select pa ti se otvori prozor gdje mozes vizualno odrediti pocetak i kraj. I kad si gotov, kliknes na zadnju ikonu u traci s alatima (Start) i pricekas.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Probao sam sad s programom Handbrake i uspio s njim prekodirati MKV u AVI, uz zadrzavanje oba audio streama.

Hvala!! Probao sam prekonvertirati video i kada sam sve namjestio, stisnio sam "encode" i nakon samo 2 sekunde mi je napisao "Encoding Finished". Naravno da ga nije enkodirao već je samo izbacio neki fajlić od par kilobajta. Tako ako imaš kakve upute oko toga kako namjestiti bilo bi vrlo dobrodošlo. Ja sam probao gledati na njihovim stranicama i u help sekciji ali nema baš nekih korisnih informacija. Ali bidem još probao kasnije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.9.2009 10:34 (Hamburger of death).
17 godina
moderator
mbaksa kaže...

Hvala!! Probao sam prekonvertirati video i kada sam sve namjestio, stisnio sam "encode" i nakon samo 2 sekunde mi je napisao "Encoding Finished". Naravno da ga nije enkodirao već je samo izbacio neki fajlić od par kilobajta.

Poigraj se s presetima (ono s desne strane). Meni je prvi put funkciralo s Basic > Normal. Kad odaberes taj profil, u kartici Video si podesi Avg Bitrate na koliko vec hoces (vise - veca kvaliteta), te provjeri da ti je ukljuceno 2-Pass Encoding. Meni je u tom profilu kodek H.264. Takodjer si u kartici Audio & Subtitles odaberi audiostreamove - ja sam za Audio Codec svih streamova odabrao MP3 i sve radi. S tim da moram napomenuti da su prikazana 4 audiostreama, a videodatoteka ima samo dva - probaj prvo odabrati samo prva dva pa vidi sto ce se desiti. Sad kad sam ponovno isao to radit (a nisam odabrao samo dva audiostrema nego sva cetiri - znaci i ona dva "nepostojeca") datoteka se ne zeli reproducirati.

17 godina
neaktivan

Hm, ne znam. Jednostavno svaki put kad namjestim mi odmah prekine enkodiranje i napiše da je encodiranje gotovo.

Ovu poruku dobijem svaki put prije nego što prestane

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Hm, ne znam. Jednostavno svaki put kad namjestim mi odmah prekine enkodiranje i napiše da je encodiranje gotovo.

Ovu poruku dobijem svaki put prije nego što prestane

U programu dodje do neke greske prilikom izvodjenja.

Ali, cekaj malo - jesi ti procitao ovu moju poruku? U njoj sam opisao kako da MKV prebacis u AVI s dva audiostreama, i to bez rekodiranja - znaci brzo je gotovo i nema nikakvog gubitka kvalitete.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Pa jesi procitao prve dvije recenice u dokumentu tog standarda?

The Microsoft AVI file format is a RIFF file specification used with applications that capture, edit, and play back audio-video sequences. In general, AVI files contain multiple streams of different types of data.

NIGDJE ne pise da je ogranicenje dva streama. Znas zasto? Zato jer takvo ogranicenje ne postoji. Ako smatras da postoji - daj reference!

Kad vec pilis po headerima:

Mene su prvo učili čitati s razumjevanjem; čitaš podatke s microsoftove stranice i daj pogledaj ponovo, gdje se spominje uopće 1.0 standard?? Ili imaš halucinacije? Koliko vidim naslov je AVI RIFF File reference i odnosi se na trenutačni avi format s svim izmjenama i dopunama tjekom godina, a da je tome tako možeš se uvjeriti pri dnu stranice gdje lijepo piše 'Last updated April,13 2005.'! Standard 1.0 je nastao 1992 g. i želiš li komentirati standard, potraži relevantne podatke.

mbaksa kaže...

Prva verzija AVI-ja je Microsoftov standard. "Druga verzija", nesluzbeno nazvana "AVI 2.0" je Matroxovo OpenDML prosirenje postojeceg Microsoftovog standarda. Nemas pojma. Pobrkao si DV AVI i AVI - ne kuzis da DV AVI type 1 i type 2 nemaju veze s AVI 1.0 i AVI 2.0/OpenDML.

Prestani dezinformirati ljude. Ako smatras da si u pravu daj relevantne reference.

Jako dobro znam razlike, ali tebi nije što šta jasno; kao prvo standard je nastao na koncepciji 'IFF-a' iz 1985. A 1991 su Microsoft i IBM su napravili 'Multimedia data specification 1.0' koji je temelj, ondosno standard avi 1.0 i o njemu možemo pričati. Kao takav se razvijao, pa evo i open standarda 1.02 , od kojih je microsoft pobrao masu stvari.. I sad si daj malo truda pa pogledaj prvobitni standard i nađi, majke ti, bilo što vezano uz više streamova u jednom fileu ako možeš. Konkretno kad već pišeš o hederima i podebljaš dwStreams; pokušaj u standardu 1.0, pa i 1.02 pronaći tu informaciju. Nema je? Radi se o tome da se standard mijenja i razvija, a ovaj trenutni koji gledaš na microsoftovom site-u, zasigurno nije 1.0. U to vrijeme bilo je umjetnost natjerati video u glatku reprodukciju, a više audio stream-ova je bilo sf. I tu imaš relevantne reference u linkovima, pa proučavaj i riffove i headere i chunkove..

mbaksa kaže...

Prva slika uz poruku - objasni kako je moguce da se u AVI 1.0 nalaze dva audiostreama!

Ako pročitaš 1.0 standard jasno su naglašene prednosti riff standarda, a to je u prvom redu proširivost; cit. 'The main advantage of RIFF is its extensibility; file formats based on RIFF can be future-proofed, as format changes can be ignored by existing applications. A to se upravo vremenom i desilo, standard se proširio u mogućnostima, pa već u 1.02 ima podosta razlika od 1.0. Ti kad kreiraš avi, zapravo ne kreiraš 1.0 stream, već kreiraš avi 1.0 kompatibilan, a to je velika razlika, jer tada program zadovoljava forme specifikacije headera 1.0, a proširuje ih mogućnostima novijeg standarda. I onda ti pročitaš gspotom da piše u headeru 1.0 i uvjeren si da je to to, a u zabludi si..

I kad natjeraš u taj šatro avi 1.0 više audia, onda dobijaš u praksi jednu prekrasnu situaciju, pa evo par osvrta;

Napravih virualdubom video nekomprimirani RGB i 2 nekomprimirana audia (da ne bi bilo problema s codecima) u šatro 1.0 (obrati pažnju da vdub kaže da je to 1.0 kompatibilno, a ne 1.0) i evo presjeka kako taj 'standard' vare različiti programi.

-TmpGenc upoće ne shvaća da postoji drugi audio

-Procoder uopće ne otvara datoteku

-AfterEffect upoće ne shvaća da postoji drugi audio

-Premiere vidi da postoji audio, ali kaže da ima 0 byta (0 bodova)

-WMM upoće ne shvaća da postoji drugi audio (a njihov standard, čudno?)

-Virual dub (koji je datoteku i napravio??!?) upoće ne shvaća da postoji drugi audio (ova mi je najbolja)

-CinemaCraftEncoder upoće ne shvaća da postoji bilo koji audio

-WMP vrti u isto vrijeme oba audia bez mogućnosti odabira

-PowerDVD vrti u isto vrijeme oba audia bez mogućnosti odabira

-SonyVegas je jedini ispravno shvatio oba audia

I šećer na kraju; Gspot je drugi audio zapravo pokazao kamo je smješten ne bi li bio zadovoljen 1.0 standard, a to je (JUNK), a evo i definicije iz 1.0;

A JUNK chunk represents padding, filler or outdated
information. It contains no relevant data; it is a
space filler of arbitrary size. The JUNK chunk is
defined as follows:

<JUNK chunk> Ý JUNK( <filler> )

where <filler> contains random data.

I iz toga je sve vidljivo, zapravo je potpuno jasno da 1.0 standardom nije uopće zamišljeno dodavanje više audia, ali kako je standard fleksibilan, pa postoji mogućnost dodavanja 'random' podataka, tu su mogućnost iskoristili vješti programeri da i u 1.0 natrpaju nešto čemu zapravo tu po standardu nije mjesto. I obzirom da je tome tako, takva je i podrška toj problematici, pa vidiš kako to dobro shvaćaju programi kojima je namjena obrada takvih file-ova. To je upravo standard, tako se to radi..  Da dwStreams u 1.0, mo'š mislit'..

I na kraju, zašto misliš da dezinformiram ljude, nekako mi se čini da si ti bliže toj definiciji, kad kažeš npr.

'ako hoces zadrzati kvalitetu pod svaku cijenu upisi 4000; takodjer, preporucam da radi kvalitete za Mode odaberes Two-Pass)'

Pa nemoj dezinfornirati ljude, jer se bitrate upisuje za CBR ili ev. CQ, A za VBR se definira minimum, maximum i bitrate, pogotovo za 2 prolaza, jer to je i poanta više prolaza..

TmpGenc TmpGenc
Procoder Procoder
AfterEffect AfterEffect
Premiere Premiere
WMM WMM
Virtualdub; kreator ne shvaća svoju kreaciju Virtualdub; kreator ne shvaća svoju kreaciju
CinemaCraftEncoder CinemaCraftEncoder
SonyVegas SonyVegas
Gspot; sad se vidi, sad se zna, gdje se audio skriva, u junk chunku Gspot; sad se vidi, sad se zna, gdje se audio skriva, u junk chunku
17 godina
moderator
bed kaže...

Mene su prvo učili čitati s razumjevanjem; čitaš podatke s microsoftove stranice i daj pogledaj ponovo, gdje se spominje uopće 1.0 standard?? Ili imaš halucinacije? Koliko vidim naslov je AVI RIFF File reference i odnosi se na trenutačni avi format s svim izmjenama i dopunama tjekom godina, a da je tome tako možeš se uvjeriti pri dnu stranice gdje lijepo piše 'Last updated April,13 2005.'! Standard 1.0 je nastao 1992 g. i želiš li komentirati standard, potraži relevantne podatke.

FYI nigdje ne pise standard AVI 1.0 zato jer standard nije donesen pod brojem "1.0". A meni nigdje lijepo ne pise "Last updated April,13 2005." A osim toga, sto i da pise? Zar je tako cudno da je netko prije cetiri godine ispravo pravopisnu pogresku "teh" u "the"? Belji se

bed kaže...

Jako dobro znam razlike, ali tebi nije što šta jasno; kao prvo standard je nastao na koncepciji 'IFF-a' iz 1985. A 1991 su Microsoft i IBM su napravili 'Multimedia data specification 1.0' koji je temelj, ondosno standard avi 1.0 i o njemu možemo pričati.

LOL! Zar nisi malo prije rekao da je standard "AVI 1.0" nastao 1992. godine? I zar su AVI standard i nesto na temelju cega je nastao AVI standard jedno te isto? Da je jedno te isto onda bi to bilo standard, a ne "nesto na temelju cega je nastao standard". Belji se Zasto onda baljezgas o necemu sto nije stadard AVI 1.0? Zasto onda baljezgas o necemu u cemu se AVI uopce ne spominje, nego je tek definiran RIFF za:

PAL            RIFF Palette Format
     RDIB           RIFF Device Independent Bitmap Format
     RMID           RIFF MIDI Format
     RMMP           RIFF Multimedia Movie File Format
     WAVE           Waveform Audio Format

Gdje ti tu vidis AVI!? Zasto ne citas s razumijevanjem? Zasto ne citas ono na sto se pozivas? Rekao sam ti da prekines s dezinformacijama!

S ovim si me sad zbilja razljutio. Trosim vrijeme na tvoje gluposti. Daj vec jednom ispljuni taj sluzbeni Microsoftov "AVI 1.0" - ako ono za sto sam dao link nije to, daj relevantni link! Bez relevantnog linka za tebe vise nema rasprave na ovoj temi - obrisat cu ti poruke i dati ti karton zbog opstrukcije rasprave i dezinformiranja forumasa.

bed kaže...

Kao takav se razvijao, pa evo i open standarda 1.02 , od kojih je microsoft pobrao masu stvari..

Ako slucajno nisi skuzio (a vidim da nisi, kad si napisao "pa već u 1.02 ima podosta razlika od 1.0") - tu je rijec o Matroxovom OpenDML prosirenju, koje se nesluzbeno naziva AVI 2.0. Nije razlika samo u .02 - broj 1.02 se odnosi na verziju OpenDML prosirenja.

bed kaže...

I kad natjeraš u taj šatro avi 1.0 više audia, onda dobijaš u praksi jednu prekrasnu situaciju, pa evo par osvrta;

Dobis prekrasnu situaciju ako te zanima reprodukcija datoteka.

bed kaže...

Napravih virualdubom video nekomprimirani RGB i 2 nekomprimirana audia (da ne bi bilo problema s codecima) u šatro 1.0 (obrati pažnju da vdub kaže da je to 1.0 kompatibilno, a ne 1.0)

Gdje to kaze? Krivo si si protumacio.

bed kaže...

i evo presjeka kako taj 'standard' vare različiti programi.

-TmpGenc upoće ne shvaća da postoji drugi audio

-Procoder uopće ne otvara datoteku

-AfterEffect upoće ne shvaća da postoji drugi audio

-Premiere vidi da postoji audio, ali kaže da ima 0 byta (0 bodova)

-WMM upoće ne shvaća da postoji drugi audio (a njihov standard, čudno?)

-Virual dub (koji je datoteku i napravio??!?) upoće ne shvaća da postoji drugi audio (ova mi je najbolja)

-CinemaCraftEncoder upoće ne shvaća da postoji bilo koji audio

-WMP vrti u isto vrijeme oba audia bez mogućnosti odabira

-PowerDVD vrti u isto vrijeme oba audia bez mogućnosti odabira

-SonyVegas je jedini ispravno shvatio oba audia

Tvoj test bi imao nekog smisla da si to isto probao i s AVI 2.0, jer bi tad vidio da svi ti programi ne znaju raditi ni s AVI 2.0 datotekama s vise audiostreamova (osim Vegasa). Zakljucak - neki uopce ne znaju raditi s vise audiostreamova, neki ne znaju raditi s AVI datotekama koje imaju vise audiostreamova.

Pa - koja je onda tvoja poanta? Mucio si se s rekodiranjem, screenshotanjem, pisanjem teksta, uploadanjem slika na forum, a da sa svim tim nisi dokazao bas nista.

Fora je sto si uocio da Sony Vegas ispravno vidi oba audio-streama. "Vide" ih i MediaPlayer Classic, Gom Player, KM Player, vjerojatno i VLC iako njega nisam probao. Dakle, ima programa koji znaju raditi s AVI datotekama s vise streamova, bile one u AVI 1.0 ili u AVI 2.0 formatu.

bed kaže...

I šećer na kraju; Gspot je drugi audio zapravo pokazao kamo je smješten ne bi li bio zadovoljen 1.0 standard, a to je (JUNK), a evo i definicije iz 1.0;

A JUNK chunk represents padding, filler or outdated
information. It contains no relevant data; it is a
space filler of arbitrary size. The JUNK chunk is
defined as follows:

<JUNK chunk> Ý JUNK( <filler> )

where <filler> contains random data.

Ovo je svakako secer na kraju. Fakat mi nije jasno gdje ti vidis da je Gspot pokazao da je drugi audiostream smjesten u JUNK chunku (ista takva JUNK sekcija ce biti i ako se u AVI datoteci nalazi samo jedan audiostream). Daj mi molim te zaokruzi to na slici! Belji se

bed kaže...

I na kraju, zašto misliš da dezinformiram ljude, nekako mi se čini da si ti bliže toj definiciji, kad kažeš npr.

'ako hoces zadrzati kvalitetu pod svaku cijenu upisi 4000; takodjer, preporucam da radi kvalitete za Mode odaberes Two-Pass)'

Pa nemoj dezinfornirati ljude, jer se bitrate upisuje za CBR ili ev. CQ, A za VBR se definira minimum, maximum i bitrate, pogotovo za 2 prolaza, jer to je i poanta više prolaza..

LOL! Ti ko da nikad nisi koristio XviD ili x264 kodeke! Kod dvo ili viseprolaznog kodiranja definiras target bitrate i onda eventualno mijenjas kvantifikatore za maksimum i minimum.

P.S.

Ozbiljno sam ono mislio - obrisat cu ti svaki naredni post u ovoj temi ako ne das link na "originalnu" Microsoftovu AVI 1.0 specifikaciju - bilo je dosta zajebancije, nismo u vrticu, nekog reda mora biti.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice