UPUTSTVO: Instalacija Win XP sa USB flash sticka

poruka: 230
|
čitano: 203.833
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [HOWTO]Instalacija Windowsa XP sa USB sticka
16 godina
Re: UPUTSTVO: Instalacija Win XP sa USB flash stic

U BIOSU potraži: RAID, IDE, SATA, AHCI, Compatabitiy itd. jer nazivi nisu isti, mada im je svrha ....

Za XP nemože biti SATA ili AHCI, ili moraš ponuditi odgovarajući drivern a floppyju ili integrirati na CD.

-opcija QuickBoot, je u većini na F9/10/12. Bez obzira što se nudi u BIOSu npr USB-FDD, ZIP..., ako je USB bootabilan i ako ga BIOS prepoznaje onda je izlistan zajedno s diskovima (stisni 'PAUSE' za vrijeme paljenja da stigneš pročitati), ako je na popisu možeš odabrati boot s njega. Bootabilni USB je zapravo kopija CDa ili emulacija HDDa, tako da je veća šansa da nisi napravio ispravan boot na USBu (to je inače problematičan dio).

avantgard kaže...

Taj HDD je znaci spojen preko SATA kabla, ali i preko IDE kabla isto? ..

-pomješao si data i power kabele. Nema HDDa s oba data kabela može biti samo s oba power (molex i sata-power)  - NE priključiti oba!

-data kabel za (P)ATA je 40-80 žilni plosnati-traka cca 10cm, dok je SATA širine cca 1cm. Sve to je IDE standard (mješaš pojmove, recimo kao gorivo, dizel, super.. ali naučit ćeš) {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.5.2011 11:40 (ihush).
15 godina

Svaka čast na tut-u.

Probat ću ovih dana dok nađem vremena reinstalirat winse.

Btw. slike ti se ne prikazuju, moraš ih ponovo uploadat.

Tu sam i kad misliš da nisam!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Hvala na tutorialu, ovo trazim vec neko vrijeme...

Jos da pitam - koju "distribuciju" windowsa je najbolje koristiti za netbooke (u mom slucaju Asus EEE 1005HA)? Home, Professional?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Još par pitanja, i očiti bump.

Što je sa instalacijom drivera? Može li se i njih na isti način instalirati?

Može li mi netko objasniti onu foru sa "skrivenom particijom" na Asus EEE laptopima?

0 0 hvala 0
16 godina

-drivere (osim za kontroler, jer je često preduvijet) nema smisla slipstrimati, nije ih problem naknadno instalirati, često se mijenjaju verzije i ograničavaš instalaciju na specifičan PC.

-dakle, može se, ali je nepotrebno (kontra produktivno za pojedinačnu instalaciju), dok se za masovno štancanje radi preinstal ili WAIK...

-skrivena particija, nema nikakve veze s modelom ili OSom. Može se napraviti s alatima za particioniranje, to je zapravo install medij recimo waik. Opet isti kriterij, nema smisla za običnog korisnika. Recimo da običan korisnik može napraviti nakon instalacije kad podesi sve potrebno image na takvu particiju, to je konkretnije i u tome korisnije za običnog korisnika.

btw: razlike između home i pro su po zahtjevima nikakve, točnije, razlikuju se u cijeni i potrebnim 'sitnicama' koje poslovni OS mora imati kao recimo domain. Politika MSa uzrokovana cijenom, ne stvarne razlike OSa, pa time ni resursima. Obrnuto, čemu plaćati pro ako ti je dovoljan home... (uz nategnutu teoriju da se OS kupuje) ;-)

-može se naći/napraviti ogoljena (lite) verzija, koja ima isključene razne servise i drivere. npr StrippedToTheBone, ali tad ti npr nema ni DXa ili ie, pošto su vrlo potrebni nema smisla... osim ako su ti takve konkretne potrebe (usko specijalizirane, koje opet po definiciji nisu za većinu..)

itd...

edit:

pitanje ispod, odgovor slipstream... ima (sigurno) tema na forumu. Ukratko, potrban je tzv. F6/DOS driver u txt modu koji bi normalno imao na floppyju za XP, kod sedmice nije potrebno jer može i na USB sticku i sl...

-pa još pojmovi kao nLite i vLite...

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.6.2011 15:57 (ihush).
16 godina
neaktivan

Huh, malo mi je teže za razumjeti sve ovo, ali mislim da sam pokopčao :)

Samo mi još objasni ovo o driverima za kontroler - kako da ih instaliram PRIJE instalacije windowsa?

16 godina
neaktivan

Našao sam par tutoriala na internetu i evo već slipstreamam u nLite-u :)

Ali muči me malo ovaj dio sa integracijom drivera... Koje od ovih drivera da stavim da mi se instaliraju automatski: BIOS, Chipset, SATA? 

Vjerojatno i tipkovnica, ali ne mogu nigdi naći drivere za nju...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

BIOS nije driver i ne instalira se ,flash-a se sa floppya ,cd-a ili usb-a u DOS-u (iako ,danas se to može napraviti iz i iz Windowsa ,ovisno o marki ploče)!

Integriraj ono bitno - SATA drivere i chipset ,sve ostalo se može instalirati naknadno!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
16 godina
neaktivan

OK, onda stavljam samo ta dva.

Ali evo opet imam problem... Kod integracije drivera pita me koji mi točno treba.  Pogledajte na slici kako to izgleda.

Kako da saznam koji mi točno treba za moj laptop (Asus EEE 1005HA)?

oprostite ako sam naporan

EDIT: Nema veze, skužih.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.6.2011 20:17 (betmen).

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

imam problem,kada mi dodje destination drive nema mog usb stick-a.Sta da radim,hvala

16 godina
neaktivan

Pozdrav svima.

Imam nekoliko pitanje, iako sam sve napravio prema tutorijalu i sam stick postao botabilna za install win XP. E sad, zanima me dal se može umetnuti drajvere koje su potrebne za laptope koje fale i neke programe da stavim na usb stick iako usb stick ima više slobodna mjesta?

Recimo da naprije da instaliram win XP i na kraju sa usb instalim ostale programe kao što npr Skype, Office i slično? Dal će to zasmetati ako je usb botabilna?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa vjerujem da mozes. Samo napravi folder na sticku i nazovi ga recimo "Moji Programi" i u njega stavi sto zelis instalirati nakon windowsa.

Vjerujem da ce ga windowsi kod instaliranja zanemariti, a ti ces moci pristupiti sticku nakon sto instaliras i bootas windowse.

Cypher: Ignorance is bliss.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nello kaže...

Pozdrav svima.

Imam nekoliko pitanje, iako sam sve napravio prema tutorijalu i sam stick postao botabilna za install win XP. E sad, zanima me dal se može umetnuti drajvere koje su potrebne za laptope koje fale i neke programe da stavim na usb stick iako usb stick ima više slobodna mjesta?

Recimo da naprije da instaliram win XP i na kraju sa usb instalim ostale programe kao što npr Skype, Office i slično? Dal će to zasmetati ako je usb botabilna?

Mislim da to sve možeš uraditi bez frke. USB će i dalje biti bootabilan.

A ti želiš slipstreamati drivere u instalaciju ili?

Glavno je ne lažite samog sebe. Onaj ko laže samog sebe i svoju laž sluša, dolazi dotle da već nikakvu istinu ni u sebi ni oko sebe ne primećuje, i prema tome, ne poštuje ni sebe ni druge.
16 godina
neaktivan
Bellatrix kaže...

Zahvaljuljem na odgovoru. Znači nebi smetao. A slipstreamati nebi trebao ionako bi želio samo stavit drajver i kad nađem setup i lako instaliram svaki po dio. Tako da vidim jel sve prošla ok. :)

16 godina
neaktivan
Nello kaže...
Bellatrix kaže...

Zahvaljuljem na odgovoru. Znači nebi smetao. A slipstreamati nebi trebao ionako bi želio samo stavit drajver i kad nađem setup i lako instaliram svaki po dio. Tako da vidim jel sve prošla ok. :)

Ja sam radio slične stvari samo kod mene je bio linux u pitanju... nije bilo nikakvih problema... sve je normalno funkcioniralo

Glavno je ne lažite samog sebe. Onaj ko laže samog sebe i svoju laž sluša, dolazi dotle da već nikakvu istinu ni u sebi ni oko sebe ne primećuje, i prema tome, ne poštuje ni sebe ni druge.
16 godina

@ Nello,

-same windowse možeš instalirati s bilo kojeg medija, npr HDD, mreža... sve što je potrebno je bootabilan medij s kojim započinješ instalaciju.

Taj (boot dio) je poseban, specijalan dio CDa koji s explorerom ni ne vidiš. Ono što vidiš je normalan storage dio, tu možeš (ovisno o količini mjesta) dodati bilo što, nema utjecaja na install.

-pošto ti slisptream nije potreban, ovo je i vrlo dobro (univerzalno) rješenje, zato i bolje od slipstreama. Jedini dio koji ima smisla ubaciti je podrška za SATA kontrolere u nekim slučajevima, npr notebook koji nema opciju compatible u BIOSu, a floppy je već rijedak na PCu (XP dozvoljava samo F6-Dos driver s diskete).

To vrijedi samo za XP, Sedmica dozvoljava npr dodavanje drivera s USB ili CD za vrijeme instalacije pa nije problem tako instalirati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2011 18:34 (ihush).
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

@ Nello,

-same windowse možeš instalirati s bilo kojeg medija, npr HDD, mreža... sve što je potrebno je bootabilan medij s kojim započinješ instalaciju.

Taj (boot dio) je poseban, specijalan dio CDa koji s explorerom ni ne vidiš. Ono što vidiš je normalan storege dio, tu možeš (ovisno o količini mjesta) dodati bilo što, nema utjecaja na install.

-pošto ti slisptream nije potreban, ovo je i vrlo dobro (univerzalno) rješenje, zato i bolje od slipstreama. Jedini dio koji ima smisla ubaciti je podrška za SATA kontrolere u nekim slučajevima, npr notebook koji nema opciju compatible u BIOSu, a floppy je već rijedak na PCu (XP dozvoljava samo F6-Dos driver s diskete).

To vrijedi samo za XP, Sedmica dozvoljava npr dodavanje drivera s USB ili CD za vrijeme instalacije pa nije problem tako instalirati.

Hvala za info. Ja sam sve napravio prema tutorijalu. I išao sam testirat na kompu da bi vidio kako se instalira i dali će imat problema tokom instalacije a kompu u bios ima podrške za usb, međutim komp prepoznao s usb i izravno instalirao s usb na hdd i nakon što kopirao i baš jedan file nije prošla a sam naziv file je flash.inf. Nemogu se sjetit da je pisalo mising ili tako nešto ali je pisalo flash.inf. I što treba napravit da bi konačno prošla sa flash.inf.

Guglao sam što znači flash.inf ali je pisalo da je taj naziv kaže da nije uredu sa kompjuterom. Zato sam prvo isprabao na kompu a pošto na laptopu koji dvd pržilicu ne prepozna u Bios kao da ne postoji i zaključio da je kvar u matičnoj ploči pa je jedina opcija da se instalim na usb. A na laptop instaliran win 7 pa bi želio stavit win XP radi uštede perfomanse i uštede od surfanja jer postoji razlika XP i Win 7. Ako pitate koji je laptop a laptop je Acer Aspire 5520.

17 godina
neaktivan

dobar dan.

dakle ovako pokusavam instalirati windows xp na svoj hp mini 2140 pute usb-a vec 3 dana ali svaki put me obavijesti da fali neka fajl, 

sjecam se da je jednom bilo rijeci o riched20.dll ali nije to jedina, pokusao sam ga zamijeniti ali ni to nije uspjelo jer je falilo nesto drugo (isto dll fajl).

posto stalno imam problema sa corrupted fajlovima pomislio sam da ili ne valja usb ili hdd. hdd je provjeren proizvodacevim softwerom i sve 5 a usb je promjenjen

sada koristim adata 8 gb stik s kojeg nemogu ni bootat (moja pretpostavka je da je tu glavni problem da bi sa ovim stikom i islo ali ja nesto krivo radim). 

pokusao sam sve metode, wintoflash, usb multibot 10, winsetupfromusb, ostogo i onaj programcic namjenjen linux distribucijama. nemogu se sjetit trenutno.

uvjek isti rezultat il ne radi uopce il fali nesto.

molim vas neki savjet jer ovo nema smisla. gubim i zivce i ideje.

p.s. znam da nisam napisao sve podatke pa vas molim da me podsjetite sta je jos relevantno za ovaj slucaj

Ja sam prevruć za tvoj procesor!!! :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Hot kaže...

.. pokusavam instalirati windows xp na svoj hp mini 2140..

- prvo pitanje, zašto XP?

- za izradu install-USBa nema 100% pravila-uputa, previše stvari koje su povezane: BIOS (kako emulira USB), sam flash disk (firmware i dodatni soft koji može biti za win), software s kojim kopiraš i sam izvor (ispravan install medij, ne modificiran..). U pravilu su za XP potrebni SATA driveri, ako u BIOSu postoji opcija može se prebaciti na IDE-compatible, svi ostali problemi su ugl. vezani uz software kojim kreiraš USB, npr HP-tools ponekad pomaže. Ponekad je i stvar proizvođača (sponzoriran od MSa HP je već imao serije koje su radile problema XPu, obično je novi BIOS rješavao problem..).

- pošto se javlja 'corrupted' problem, rekao bi da su problemi već u samom kopiranju ili neispravnom CDu ili flash disku, drugi razlog za takvo ponašanje bi bio npr pregrijavanje ili neispravan RAM na računalu.

17 godina
neaktivan

xp iz razloga sto mislim da bi ostali sustavi tesko funkcionirali na ovoj kofi ipak je to samo 1 GB rama. 

- bios - neznam ne razumijem se tolko za sad nisam posumnjao u njega sve dize normalno i ima opciju iskljucivanja sata native moda sto sam i ucinio

- flash - hm 3 sam isprobao samo 1 funkcionira, ali neznam zasto dakle radi jedan od 2 GB a od 4 i 8 GB ne, tu ima neka fora sigurno tj. nesto moram napravit da bi i ovi funkcionirali   (ovaj od 8 je novi pa bi bas s njim zelio probat posto je nov ostali su stari pa postoji mogucnost da ne valjaju)

- software i izvor- zbog tog razloga sam isprobao vise programa tj njih 5-6, izvora imam 3 tj 1 je moj cd (sp2) druga 2 (sp3) su s neta. svi orginal bez modifikacija

mogao bi probat s novim biosom, makar ja instaliram windowse i oni rade al s greskama al rade. :D

mozda sam sada naveo vise podatak pa ce bit i lakse odgovoriti.

16 godina

@ Hot,

- win7 radi normalno s 1GB, ipak poželjno je 2GB, 'lakše diše'. Najviše zbog drivera (jer nisam siguran kako je podržan taj model za XP... ako nema nekog soft-kompatibilnog razloga za XP tad je preporučljivije instalirati sedmicu, ali i XP je OK..).

- ako imaš sve potrebne drivere za XP i čistu isntalaciju, jedino objašnjenje za nestabilnost su spomenuti corrupted fileovi. Pošto je za XP install dovoljno 700MB kombiniraj s 1GB stickom, mora biti FAT(ili FAT32) ne NTFS, dok install ne prođe bez ijedne greške nestabilnost je normalna pojava. Možda je greška u CDu s kojeg kopiraš. Pokušaj ponovi snimiti ISO na najnižoj brzini na CD pa kopirati..

btw, nedavno je bila raspordaja ext-USB CDa za 60tak kn, vrlo korisna stvar, štedi živce, ako više nema neki normalan ext.DVD je 200-300kn. Drugi način bi bio napraviti boot CD za DOS (postoje i XP boot diskete) i njega pokušati iskopirati na USB (da ne služi za install nego samo za boot), kopirati install (i386) na HDD i ručno pokrenuti 'setupnt.exe' s HDDa, tad grešaka nebi smjelo biti, ali tad nema ni NTFSa (možeš napraviti više particija, jedna FAT samo za pokretanje installa.. pa ostalo riješi install). Previše petljanja, zato radije nabavi ext.CD ili još lakše dodati RAM i uživati u novijem OSu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.12.2011 23:40 (ihush).
17 godina
neaktivan

heh evo upravo instalirao sedmicu, radi malo teze al radi. za sad ce ostati tako. ako bude problema onda cu probat instalirati xp. hvala na pomoci.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

pozdrav,

imam problem kod ovog tutorijala, ne želi mi očitati USB sa petoUsb na kompu pa sam prebacio na drugi komp i tamo mi ga normalno očita

ali kod  formatiranja usb-a piše "H: has not fat,fat32 or ntfs format and is not valid" nikako da prođem ovaj korak jer nemogu dalje?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Probaj s ovim programom.

http://www.softpedia.com/get/System/Hard-Disk-Utils/HP-USB-Disk-Storage-Format-Tool.shtml

A mozda si "na" USB-u?

Moras se maknuti s njega.

Ne smijes ga imati oznacenog u Windows Exploreru, Total Commanderu ili necem trecem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Žalosno je što velika večina gleda samo prvi post u temi osobito ako je riječ o tutorialima...Imaš negdje  temi post u kojemu se sve puno jednostavnije objašnjava da ne može bit jednostavnije

Skini windows USB/DVD Tool samo odabereš iso file next, next i gotovo !{#}

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

ma nece ovo da radi probo sa 2 4 16 gb samo neke greške .. jel moguce sto koristim 7-ci x64 pa da zato zajebava

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pojasni koje greske.

Da li ti ne prepoznaje stick.

Ili ti ne napravi bootabilni USB ili nesto trece.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pozz ja sam prvi puta u ovoj temi pa dakle prvo pozdrav svima:)

A pitanje ide za Danny_HR a dali je moguće instalirati ovim putem dakle koji je opisan na početku i na minibook koji uopće nema instalirane windowse, a ako nije dali postoji i ta mogućnost budući da trenutno nemam ext. dvd rom

Unaprijed hvala

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pawell kaže...

Pozz ja sam prvi puta u ovoj temi pa dakle prvo pozdrav svima:)

A pitanje ide za Danny_HR a dali je moguće instalirati ovim putem dakle koji je opisan na početku i na minibook koji uopće nema instalirane windowse, a ako nije dali postoji i ta mogućnost budući da trenutno nemam ext. dvd rom

Unaprijed hvala

Ako laptop nema dvd čitać tada kojeg je kolega @Danny_HR napravio tutorijal instalacije XP na usb stick pa i to napraviš.

Dakle, ak imaš prijatelja koji ima komp sa CD/Dvd čitačem pa se tamo napraviš da ti usb stick bude botabilni Xp kao da je CD unutra. Kužiš?

Imaš tutorijal od @Danny_HR i od @LUXX

I nakraju ja sam probao od @LUXX-a i radi super. Skoro identična stvar.

16 godina
neaktivan

Koristim USB Kingston DataTraveler109 od 8 GB i formatira sam ga pomocu H opcije ne P, tj NTFS format.

440 MB je kopirano na USBu

613 MB je velicina Win XP SP3 CDa

7596 fajlova na CDu

7174 fajlova je kopirano na USB (tako pise u cmd u)

7468 fajlova broji na properties usb -a

Jeli ovo u redu ili? Jer nema smisla da je 400+ fajlkova visak... Kad pogledam I386 folder na USBu i na CDu opet je razlika od tocno 300 fajlova... Da c/p samo I386 dir sa CDa na USB? Ako pokrenem instalaciju i formatiram HDD necu imat odakle ponovno kopirat fajlove jer na Win 7 Starter nesto z* kod formatiranja USBa i kopiranja fajlova dok na ovom XPu radi...

Napravia sam cili postupak jos jednom na XPu pa je opet ispalo isto... Pokusat cu jos jednom sa drugim USBom tj USB - SD karticom od 2 GB...

There's no phone, no lights, no motorcar Not a single luxury Like Robinson Crusoe It's as primitive as can be We been spending most our lives Living in an Amish paradise
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.7.2012 12:07 (Cokaric).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [HOWTO]Instalacija Windowsa XP sa USB sticka
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice