Pojašnjenje Windowsa? zaključana tema

poruka: 7
|
čitano: 1.239
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Pojašnjenje Windowsa?

Pozdrav,

imam samo jedno pitanje, koje iskreno nikada nisam niti shvatio... Što je to 32-bitni Windows (7) ili 64-bitni? Ne kužim razliku, ne kužim funkciju... Iskreno ne kužim ništa... Molim pojašnjenje...

Hvala!

0 0 hvala 0
14 godina
Pojašnjenje Windowsa?

kad imas 4 gb rama ili vise imas i vjerojatno proc koji je 64 bitan,,,pa koristis 64 bitnu verziju a za manje rama ide 32 bitna verzija xp-a,viste ili windowsa 7...to je kada imas 3 gb ili manje,,

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.4.2011 21:44 (zoharbizo).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Pojašnjenje Windowsa?

Aha... A dali sedmica ako je 64-bitna radi neke probleme? Čitao sam neki driver incompatibility i neka povečana potrošnja memorije... Tu sam čitao:

32-bit vs. 64-bit

Jel ima problema sa igrama?

16 godina
Re: Pojašnjenje Windowsa?
Nemas nikakvih problema.
2.000 Posts! And counting...
14 godina
Pojašnjenje Windowsa?

igra rade savrseno,,programi isto,,neke ces programe morat skinit u 64 bitnoj verziji,,,neces imat problema,,po meni je to dosad najbolji 64 bit windows,,win7 :) ja ga imam i mogu ti ga preporucit,,samo mi reci koliko imas gb rama ??

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pojašnjenje Windowsa?

Da, to je ono što prosječni korisnik danas najviše vidi i zbog čega mu je najbitnije - da 32 bitni sustav ne može adresirati više od 4GB memorije. To ide jednostavnom računicom 2^32 bajtova.

Prava razlika je u procesorskim instrukcijama. Važno je shvatiti da prije 32 bitnih sustava i procesora postojali su (i postoje) 16 bitni, 8-bitni, 4 bitni i 2 bitni sustavi. Da ne duljimo, procesor baziran na arhitekturi s više bitova, kao i operativni sustav za njega će brže izvršavati instrukcije, što zapravo doprinosi brzini.

Kad je pukla sva ova fama oko 32 i 64 bitnih procesora i operativnih sustava, izračunato je da je 64 bitni sustav otprilike 15% brži od 32 bitnog. No, tu je bitno shvatiti da sve mora biti posloženo - procesor mora biti 64 bitan, OS mora biti, program koji koristite ili igra mora podržavati 64 bitne instrukcije, driveri moraju biti 64 bitni. Tada se ostvaruju takvi rezultati.

Drugo najčešće pitanje što ljudi pitaju je da li se može koristiti i jedan i drugi. U današnje vrijeme da. Skoro svi novi procesori danas su 64 bitni, izuzev nekoliko starijih Celeron jezgri. 32 bitni sustav može raditi na 64 bitnom procesoru, ali 64 bitni sustav ne može raditi na 32 bitnom procesoru.

Danas još postoje problemi, osobito u poslovnom segmentu, da neki 32 bitni programi ne rade ili ne rade dobro na 64 bitnom sustavu, ali takvi slučajevi su sve rjeđi i događaju se sa jako specifičnim softverima poput domaćih financijskih programa i slično.

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Pojašnjenje Windowsa?
World Championships: 7, GP started: 270, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,441

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice