Znači zanima me kako mogu namjestiti default printera u DOS-u jer nikako to nac na netu a sigurno ima ovdje ljudi koji su dobro potkovani u njemu tako ako tko zna ........ jer mi je stvarno potrebno, puno hvala unaprijed
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-može malo konkretnije pitanje? DOS nema default, ima LPT (1-2-3 ili 378/278 stari-VGA-3BCh...) određuje se u biosu podrazumjeva se
LPT=LPT1=378 ; LPT2=278
DOS programi printaju direktno na port, većina niti ne detektira postojanje printera... Vjerojatno ti je potrebno u nekom knjigovodstvenom ili sl. programu, a za default printer se onda odnosi na standard (Epson/IBM-proprinter ili HP-LJ...) svi 'stari' printeri imaju neku/sve od tih emulacija, samo odabereš emulaciju u porgramu i podesiš dimenzije papira, CF-LF ... potrebno za beskonačni papir.
Da treba mi za jedan knjigovodstveni program ali stvar je u tome da je do saad bio priključen jedan Lexmark ( čini mi se x340 ) a sada sam stavio Canona Laserbase 5750 pa mi iz dosa neće printat na njega, a na Lexmarka je mogao, pa trebao bi to namjestiti da printa na njegov port, a to mogu preko device managera promijeniti sa LPT1 na LPT2 pa ću probati........
EDIT: odgovor na krivi post... u kratkom vremenu su se pojavile dvije teme dos + print pa sam ja odgovorio na krivi post... sorry
treba ti aplikacija printfil ili dosprint. Ona hvata ono što izadje na lpt port i šalje na printer koji ti odrediš. Međutim tu će ti se javiti milijun drugih problema, tipa margina stranice, hrvatska slova i kodna stranica 437 tako da ćeš se morati dobro potruditi za konfigurirat, ali drugoga načina nema.
Ja sam pokušavao sa drugim načinima da u windowsima u postavkama printera u port tabu postavim dva porta, ali nije išlo , također sam koristio narebe net .... ili tako nešto... sad se ne sjećam više ali jedino sam uspio koristeći ovakve aplikacije...
-u tom slučaju, sigurno si već imao postavljen dosprinter, sad ga ''samo'' treba povezati na canon... jer oba su USB/win/laser. Ne mijenjati LPT(1-2). btw. u prvom postu, mogao si spomenuti printanje iz Win(XP?)-DOS, jer nije isto biti u stvarnom DOSu. Također i vrstu printera.
Ali ne printa se iz XP-a u DOS nego iz samog DOS-a ali kako je to bilo poštelano neznam, a trebao bi to promijeniti jer kada ja uključim Canona on mi kaže da je na portu oo2 a Lex je na portu 001 pa kako da namjestm da printa na oo1 sa Canona to je pravo pitanje
-na pravom LPTu samo isključiš Lex i uključiš canon, vjerojatno ti je driver automatski dodao canona.
moraš nekako pronači dali je koristio dosprint(.exe/com) ili neki sl. program ili je pravi printer koji ima LPT, koliko sam primjetio imaju (samo?) USB, znači u dosu neki DOS-USB driver, i vjerojatno dosprint. U samom knj. programu također vjerojatno ima opcija za izbor printera, vjerojatno je preduvjet ono ispred... više napamet nemogu pomoći, osim da googlaš za tim programima, besplatni su, pa vidiš kako se konfiguriraju.