Shell gradi najveći brod na svijetu

poruka: 9
|
čitano: 3.000
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Shell izrađuje najveći brod na svijetu

Naftna kompanija Shell dala je u izradu brod imena Prelude, dužine 488 metara, širine 74 metra, težine oko 600 tisuća tona kad će biti operativan, koji će izvlačiti zemni plin iz morskih dubina smještenih 250 km sjeverno od obale Australije. Brod će na sebi imati sustav za ekstrakciju i sustav za ukapljivanje plina kojeg će skladištiti u tekućem obliku na čak -162°C i potom ga predavati tankerima za prijevoz na obalu. To znači da neće biti potrebe za gradnjom plinovoda niti gradnjom platformi za ekstrakciju plina na tom klimatski burnom području.

Trup broda se izrađuje u Južnoj Koreji, a izrađuje ga tvrtka Samsung i prije par dana je porinut. Brod je napravljen da može izdržati ciklonalne poremećaje pete kategorije što znači da će brod moći izdržavati vjetrove brže od 137 čvora (252 km/h). Prognozira se da će brod na godinu proizvoditi najmanje 3,6 milijuna tona ukapljenog zemnog plina (LNG) od ukupno 5,3 milijuna tona ostalih tekućih derivata, što je dovoljno da zadovolji godišnju potrebu grada poput Hong Konga.

Od početka projekta 2011. godine do danas, uloženo je 4,5 milijuna sati na dizajn i razvoj broda. Brod će nakon puštanja u rad 25 godina biti usidren u Browse Basinu nakon čega će morati na servis. Na projektu radi 650 radnika, a na brodu će raditi njih 350. S ekstrakcijom zemnog plina počet će se u 2017.

Izvor: http://www.shell.com/global/aboutshell/major-projects-2/prelude-flng/overview.html

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.12.2013 15:29 (i_rambo_plache).
Moj PC  
6 1 hvala 3
11 godina
protjeran
Re: Shell izrađuje najveći brod na svijetu

Dabogda se ja ukrcao na njega!

14 godina
odjavljen

što je ovo drillship ili FPSO? mislio sam da shell ima samo tankere,no drago mi je vidjeti da se probija na offshore tržištu

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.12.2013 13:07 (Nitro233).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
GTXGamer kaže...

Ako si pomorac ili geolog, možeš se i prijaviti za posao, uskoro bi trebale početi prijave. :)

17 godina
neaktivan
Re: Shell gradi najveći brod na svijetu
Nitro233 kaže...

što je ovo drillship ili FPSO? mislio sam da shell ima samo tankere,no drago mi je vidjeti da se probija na offshore tržištu

Koliko sam skužio, oboje. Izvlačit će zemni plin i prerađivati ga, jedino ga neće prevoziti.

14 godina
odjavljen
GTXGamer kaže...

koju uopce poziciju ciljas,ovo cudo sigurno ima DP pa samim time su ti potrebni offshore breveti koji se vecinom polazu u aberdeenu.Meni inace stari navigava vec 27 godina i sada je trenutno u offshoru,samo sta je on na PSV brodovima

11 godina
protjeran

Ma dok se on izgradi, ja ću več biti 3 časnik s 2 godine iskustva. A planiram ići na LNG tankere, ali treba vidit kako će se situacija odvijati :)

16 godina
neaktivan

nešto ne štimaju ovi radni sati, spiker kaže 4,5 milijuna utrošenih radnih sati prije početka gradnje, oko 1:00 u videu.

Količina potrebnog čelika je usporediva s 35 Eifellovih tornjeva !!!

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.12.2013 15:28 (Asta).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Shell gradi najveći brod na svijetu
Asta kaže...

nešto ne štimaju ovi radni sati, spiker kaže 4,5 milijuna urošanih radnih sati prije početka gradnje, oko 1:00 u videu.

Količina potrebnog čelika je usporediva s 35 Eifellovih tornjeva !!!

Mea culpa, 1.6 milijuna sati je utrošeno na dizajn pramca, a 4.5 milijuna vjerojatno onda za dizajn cijelog broda.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice