Francuska policija uštedjela 40% radi FOSS-a

poruka: 48
|
čitano: 3.711
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Francuska policija uštedjela 40% radi FOSS-a
chemmy kaže...

Mutila je i naša vojska nešto s OpenOffice+ ubuntu i odustali zbog ogromne količine alata, kompleksnih tablica... napravljenih u Excellu a od kojih OO svisne.

A postoji li ista u nasoj drzavi da se je dobro napravilo? Ikad? Je*es takvu migraciju gdje bi ti i dalje koristio xls format. Pretpostavljam da je neki dezurni idiot procitao da su Francuzi/Nijemci/ubaci narod ustedjeli, pa ajde idemo i mi instalirati OO i ustedjet cemo. {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
protjeran

I sam sam iskusio kako se OO muči s otvaranjem složenijih Excell tablica. I zašto konverzija Excell alata treba biti nemili zadatak pa Excell je tu "odnavek" šta nisu mogli malo bolje napravit OO da ih runa?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
chemmy kaže...

I sam sam iskusio kako se OO muči s otvaranjem složenijih Excell tablica. I zašto konverzija Excell alata treba biti nemili zadatak pa Excell je tu "odnavek" šta nisu mogli malo bolje napravit OO da ih runa?

Sto se boldanog tice prouci problematiku, pa onda mozemo nastaviti diskusiju. Jer inace ce se opet tema pretvoriti u raspravu o formatima, a vec je takvih rasprava bilo i previse.

Uostalom, kakva je to uopce logika, prijeci cemo s MSO-a na LO/OO, ali i dalje cemo koristiti xls(x) formate (i ostale MS-ove formate)? WTF? Ako prelazis s MSO-a na LO/OO onda prelazis potpuno da se otarasis bilo kakve zavisnosti o MSO-u.

16 godina
captain_soap_McTawish kaže...
...

Nije točno. Gore ti je rustweaver dao par linkova ..

temu je otvorio g123456 s linkom. Pa sad pročitaj i usporedi (vidiš nešto što ja ne vidim?). Ja komentiram ovu temu i linkani text, (ne rustweaverove odgovore koji su vjerojatno pouzdaniji), odnosno nabacivaje podataka bez ikakvog (kritičkog) smisla.

- za ostalo se slažem.

rustweaver kaže...
chemmy kaže...

a od kojih OO svisne.

Ne svisne nego su naši kao i obično lijeni i nesposobni. Bit će prije da se nekome nije dalo raditi konverziju, jer kako si i sam rekao toga ima mnogo, pa je izmislio neko objašnjenje da se spasi od nemilog zadatka...

ili im se nije dalo (manj vjerojatno) ili su nesposobni (više), pa čak nije isključeno i neki treći razlog (biznis ima svoje načine, MS je krupan biz, poslovi s ministarstvima također..). Ali ''se la vi'' bi rekli zagorci (ili francuski žandari koj su spomenuti)...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina

Skoro cijela tema http://www.bug.hr/bugvideo/kako-prepoznati-fanboya/3860.aspx

Hush se uzbudio :)

{#}

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Moj PC  
2 2 hvala 1
17 godina
protjeran
Darky kaže...
ihush kaže...

.edit: u nekoj argumentiranoj raspravi, osnova je argument, umjesto TD bi bilo korisnije... dakle? Cifra? 40% čega, Na kojem OSu se koriste interne aplikacije koje ni nemaju vezu s internetom pa da je browser neki relevantni mjeritelj nečega? Što s HPUXom? Što s npr bazom s otiscima i osobnim podatcima (koje su od pamtivijeka na *nixu). ..

mislim da si promašio poantu

ušteda je u nabavkama novih strojeva

kako je već 5 godina u RH standard (tako je vjerujem i u ostatku europe) da se računala mijenjaju svakih 3 godine (kad istekne jamstvo)

sad računaj na sljedeće troškove svakih 3 godine

- računalo

- OS

- aplikacije

A sad jedno iskreno pitanje. Zasto se uopce stvorila navika kupovine racunala svake tri godine .... Garancija? Do not think so. Poanta je MS & bloatware Co. I konstantno forsiranje novog OS & MSO koji ... KOSTAJU i generiraju lazni razvoj. A jos barem prije tri godine bio je neki clanak/istrazivanje (ako nije reciklaza reciklaze nekog clanka) o nacinu kako je Microsoft stekao svoje bogatstvo i slizanosti istog s drzavnim aparatckicima u tranzicijskim zemljama. Mi smo imali samo puno zalihe "nacionalnog" srebra ispod plahe pa smo milili da smo bogati.

Drugi dio price je kakva TOCNO se to racunal kupju svake 3g u zadnjih petnaestak godina? kad neki u istim tim drzavno-polu privatnim firmama rade na krami koja je starija i od sedam godina. Sto je iskreno bolesno i trebalo bi ici u mobbing, ako samo uzmemo prozdrljivost uredskih aplikacija koja se barem udvostrucila. A to ide cak i na grbacui nekog LibreO/OpenO koji je stogod umjereniji u resursima ali nikako ne duplo ili triput nego samo primjereno umjereniji. Natravlje i Libreu i Openu ali dok god koriste Java za izradu GUIa i fale neke rudimentarnosti kao "Find All" nazalost su ipak nedoradeni ... a ta nedoradnost traje godinama. Valjda se nitko ni ne zeli potruditi dapostoji neki native KDE/native gnome/nativ win GUI nego dobro je i ovako. i na kraju kod koga tocno zavrsi novi lot racunala. za vozikanje na sefovu straznjem sjedalu gdje sluzi kao ukras i za povremenu prezentaciju koju mu netko mora pripremiti na krametini iz proslog tisucljeca da bi "idot in chief" (by his own will) samo stisnuo umb (onaj najveci na tipkovnici) i nesto mrmljao sebi u bradu jer u biti nema pojma o cemu trkelja.

Inace presmjesna je lazna ekonomija u nadritehnoloskim clancima gje se sve svodi na postotak od cega ... Koliko se prije trosilo na licence, koliko je prije bilo racunala u pogonu, koliko su struje/baterije trosila .... Nada, aught, zippo, zilch.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.10.2013 14:30 (gljinoliga).
17 godina
neaktivan
gljinoliga kaže...

... ali dok god koriste Java za izradu GUIa i fale neke rudimentarnosti kao "Find All" nazalost su ipak nedoradeni ...

Ne vidim niti jedan razlog zasto bi koristenje Jave u nekoj aplikaciji znacilo da je ta aplikacija "nedoradena".

A ovo s Find All ja bas ne razumljah:

16 godina
ihush kaže...
rustweaver kaže...
chemmy kaže...

a od kojih OO svisne.

Ne svisne nego su naši kao i obično lijeni i nesposobni. Bit će prije da se nekome nije dalo raditi konverziju, jer kako si i sam rekao toga ima mnogo, pa je izmislio neko objašnjenje da se spasi od nemilog zadatka...

ili im se nije dalo (manj vjerojatno) ili su nesposobni (više), pa čak nije isključeno i neki treći razlog (biznis ima svoje načine, MS je krupan biz, poslovi s ministarstvima također..). Ali ''se la vi'' bi rekli zagorci (ili francuski žandari koj su spomenuti)...

Ako mislimo na isto, kada je kriza počela biti in, bila je naručena studija za prijelaz na FOSS riješenja. Ukratko, pokazalo se da niti u jednom scenariju (kratko, srednje, dugo) FOSS nema smisla.

Lako je ako je doseg browser / Word / Excel, problem nastaje kada se izlazi iz tih okvira. Isto tako nije ista stvar ako ustanova / poslovna jedinica ima strogo strukturiranu poslovnu logiku za koju se ne očekuju veće promjene u povećem vremenskom razdoblju i ako je situacija dijametralno suprotna, itd.

Mislim, budimo realni, da je FOSS silver bullet, sve žive korporacije bi bile na njemu. Situacija je sasvim drugačija (odnosno, u takvim scenarijima najčešće se koristi neki mix *unix / winsi, već zavisi što gdje treba).

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Ako mislimo na isto, kada je kriza počela biti in, bila je naručena studija za prijelaz na FOSS riješenja. Ukratko, pokazalo se da niti u jednom scenariju (kratko, srednje, dugo) FOSS nema smisla.

Lako je ako je doseg browser / Word / Excel, problem nastaje kada se izlazi iz tih okvira. Isto tako nije ista stvar ako ustanova / poslovna jedinica ima strogo strukturiranu poslovnu logiku za koju se ne očekuju veće promjene u povećem vremenskom razdoblju i ako je situacija dijametralno suprotna, itd.

Mislim, budimo realni, da je FOSS silver bullet, sve žive korporacije bi bile na njemu. Situacija je sasvim drugačija (odnosno, u takvim scenarijima najčešće se koristi neki mix *unix / winsi, već zavisi što gdje treba).

Moze neki link na tu (cak jednu?) studiju?

P.S. Jedno su korporacije gdje je logicno za ocekivati da se koristi mismas platformi, zavisno o potrebi, a drugo su drzavne sluzbe gdje se sasvim fino mogu implementirati FOSS rjesenja. A ocito da su i ovi zandari pokazali da je moguce.

16 godina
Bukva kaže...
..

Lako je ako je doseg browser / Word / Excel, problem nastaje kada se izlazi iz tih okvira....

- mali ispravak (jer i excel je već postao 'nacionalna norma'... nije MS bez razloga uspješna firma).

- uz boldano i naglasak na 'treba' tj potrebe. Koje se konstantno ignoriraju. Korisnik koristi prema svojim potrebama, dok kožna navlaka na mjenaču nema konkretnu funkciju osim qrčenja tuđim (našim) perjem, pa su opet specifikacije upravo takve 256KS i kožni prezervativ.... ili navlaka. Ponekad je stvar izbora, pa prepustimo korisniku izbor, ako plaća svojim novcem. Javne službe to ne rade, zašto? Zašto čitamo članak o frenč polisu ili nekom bavariše štadu dok istovremeno imamo svoje probleme i specifikacije javnih nabava koje uključuju čak i pretinac za kožne rukavice određene boje... Što tek sa specifikacijama softwarea na kojem se vrti nešto važno? Što s (banalnim) saborskim glasanjem koje ne radi (jer neandertalci to ne žele). FOSS nije odgovor, to je samo jedna od mogućnosti koja (za sad) nema neku prednost. Ne, nisam zaboravio cijenu. Da je cijena kriterij, tad bi to odavno bilo adacta.

i jedno btwovsko, @ 1domagoj1, kako misliš da su žandari implementirali VLC? Razmišljaš li o članku? Policija, ostisci, osobni podatci... to nije na MSu, nije u wordu, nije u browseru nit se facerec obrađuje VLCom-gimpom, ... osim u CSI serijalu.

Sve policije, banke.. npr veza s frankfurtom, ... nema nikakve veze s MSom, *nixi s posixom. MS je samo 90%toni DE, ne ono ispod haube. Dali je Office paket nepotreban? Da. Dali je Photoshop potreban malom Perici za facebook?... jedanko tako.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.10.2013 17:18 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
i jedno btwovsko, @ 1domagoj1, kako misliš da su žandari implementirali VLC? Razmišljaš li o članku? Policija, ostisci, osobni podatci... to nije na MSu, nije u wordu, nije u browseru nit se facerec obrađuje VLCom-gimpom, ... osim u CSI serijalu.

Sve policije, banke.. npr veza s frankfurtom, ... nema nikakve veze s MSom, *nixi s posixom. MS je samo 90%tonti DE, ne ono ispod haube. Dali je Office paket nepotreban? Da. Dali je Photoshop potreban malom Perici za facebook?... jedanko tako.

Cekaj, pa pricamo o tome da su MSO zamijenili OO-om, otkud onda tebi da je Office nepotreban?! Citat iz clanka: "Sve je počelo 2004. kada su u žandarmeriji odlučili da umjesto Microsoftova Officea počnu koristiti OpenOffice [...]" i onda dalje "[...] 2008. godine u francuskoj policiji su se odlučili da neka računala instaliraju Ubuntu. S početnih 5 000 računala, brojka se popela na njih 37 000 koliko ih trenutno koristi Ubuntu.", znaci izbacili su dvije MS-ove stvari, Office i OS. Kako onda nema veze s MS-om? Ocito da se govori o birokratskom i uredskom dijelu milicije, a ne hajteh siesaju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.10.2013 16:47 (1domagoj1).
16 godina

-čitaš bez (kritičkog) razumijevanja, što je osnovno za policiju? Tipkanje u wordu? Što s ostatkom (gimp, vlc)..? Kakve to točno ima upotrebne vrijednosti u radu javne službe, policije?

-dali je npr ms office, npr word jednini word processor? Što s npr wordpadom? Što to 'Mile' treba raditi na radnom mjestu da mu je npr gimp ili vlc adekvatna zamijena (za predpostavku neke skupe-licenčne-MSovske zamijene)? Takvom uštedom, i dalje tvrdim, može se uštedjeti i 100% jer je tad računalo Miletu nepotrebno, tj nije posao policije za radnog vremena klikati na fb (koliko god zvučako kao FBI).

-nadalje, ako su tad zamijenili MS Office Openom tj Star.. (libre je kasniji..) to indirektno znači da su i dalje na MS win OSu. Dakle, licenca za OS je ionako plaćena, player je plajer (nema uštede) tako da su bowser, gimp i vlc nabacani bez ikakve veze. Tad bi se prava ušteda (za licencu OSa tj potpuno micanje s MSa) mogla ostvariti npr ubuntu paketom. Korištenje MS OSa ne isključuje korištenje nekog od open-free softa, jer je većina i na MS-win.

Što se uštedjelo? Policija?.. lol. ili pituranje tunela, gdje se možda uštedi besplatnom bojom, ali se pet puta naplati terenski rad...

Recimo, u posljednje vrijeme, testovi raznih notebookova (provjereno, razni izvori) dokazuju da je powermanagment pod win7-8 bolji nego pod npr ubuntuom, dakle, može se govoriti o potrošnji struje, ... ali to nije krivica linuxa, nego proizvođača koji hoće ili neće (pa i ponekad, namjerno) naprave odgovarajući driver ili otvore source... što tad s uštedom na licenci, ako bi istovremeno novac otišao na struju? - ovo izbvlačim samo kao bezvezan primjer. Problem je kako znati stvarni TCO, stvarne troškove.... jer uvijek (bez iznimke) svaka politička promjena u velikim sustavima je povezana s velikim interesima-velikim novcem, koji tad nekim čudom završi na nekim swiss računima... Isplativost ne znači poklapanje s interesima onih koji stvarno odlučuju.

Druga (važnija) stvar što se u svim ovakvim člancima (blogoproljevnom) barata cijenom pojedine licence kao maloprodajne licence (komadno).. lol. Ušteda u gornjem primjeru je NULA, jer je policija platila licencu (plaćaju se unaprijed, ugovori su dugoročniji..), jedino što nisu koristili software. Može se reči da je potencijalno samo nabijen trošak (ili je netko free obavio instalaciju, pa opet barem struja za to vrijeme..), jer ušteda je moguća samo ako ne plaćaš MSu licence. Ako ih platiš? ... To ovakvi članci ispuste. Pa tako treba vidjeti npr 2005tu dali je policija platila i koliko licence MSu, tad bi se vidjela razlika, npr za Office ili OS.

Može, može sve na ubuntu/LO. može se uštedjeti, ali ovakvim površnim prikazom i nekim ''velikim'' znamenkama jednostavno fale konkretni podatci da bi ih uzeo kao relevantne. Brojke 90.000, pa 20.000, pa 40%, pa se pojavi odgovarajuća cifra, 37.000 koristi ubuntu 2008me. Ok, napokon cifra koja paše, 40%.

Što s ostatkom od 60% koji su po članku na MS platformi? Jer ne vjerujem da se 100% računala može adekvatno zamijeniti npr VLCom... tad je svih 90.000 stvarno nepotrebnih računala.

Što s posebnim potrebama, pojedinih odjela-službi, koji možda moraju koristiti (bubam bzvz), recimo AdobeCS, kako da oni pređu na ubuntu i naprave uštedu (bez odgovora =gimp)? Kožna navlaka na mjenjaču je pandan AdobeCSu, pa moguće da netko od njih treba Photoshop ili Acad ili Excel ili... nešto čega na ubuntuu nema. Tad uštede nema, jer nije stvar izbora. Ostatk je ionako na zatvorenom sistemu, koji nema nikakve veze s ubuntićem ili winsima.

edit: -- ah, da 'očito' je birokratsko-uredski' dio policije u pitanju. .. (po čemu je to očito?, po VLCu?)

-ne, nije očito. Nasuprot, javne službe (birokracija) je u svim zemljama prenapuhana, jednostavno polovica radnih mjesta je višak, pa? ... ali govorimo o softwareu, ne o radnim mjestima.

Kad se kaže u policiji, ja tad pomislim, na temeljnu, specijalnu itd. ... u suprotnom, bi u članku moglo stajati umjesto riječi policija npr burekdžinica je prešla na ubuntu.... ali to ne piše. Zašto recimo državne pravne službe (klasična birokracija) ne pređu, njima je office glavni alat, zašto ne smetlari.. nego baš policija i baš su tu probili led enormnim uštedama? LOL = Patria. U pravim državama, kod policije i vojske se ne štedi, tad imaju stabilnu vlast... (btw to su godine EU krize, kad su svi poslovi išli u minus, tad se običnom statistikom može dokazati da je sve podbacilo.. dakle i bez postojanja ubuntua bi cifra mogla biti -40%, samo što se u tom hipotetskom primjeru to navodi kao zasluga ubuntu prelaska, možda, može biti i bilo što drugo odgovor samoj uštedi).

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.10.2013 17:36 (ihush).
16 godina
1domagoj1 kaže...

Moze neki link na tu (cak jednu?) studiju?

P.S. Jedno su korporacije gdje je logicno za ocekivati da se koristi mismas platformi, zavisno o potrebi, a drugo su drzavne sluzbe gdje se sasvim fino mogu implementirati FOSS rjesenja. A ocito da su i ovi zandari pokazali da je moguce.

Da, čak jedna, jer je to bila doktorska disertacija na FOIu. Google mi nije od pomoći. 

Problem kod (naših) državnih službi je što imaju 101 programčić koji je star +1 desetljeće i njihovo pisanje za novije platforme / alternativne OS bi bilo višestruko skuplje nego bilo kakav barebone FOSS (znači bez ikakvih dodatnih troškova). A s obzirom da se trejći puta kupuje sustav elektronskog glasanja za sabor (što realno, možeš napraviti sa "legićima"), mislim da nemamo baš puno prostora o nekoj dubokoumnijoj raspravi. Inače, s obzirom da znam ljude koje rade u firmama koje razvijaju softver za državu, oni su sretni kad naiđu na XP. Ne znam baš okud priče da se OS mjenja svake 3 godine.

ihush kaže...

Javne službe to ne rade, zašto? Zašto čitamo članak o frenč polisu ili nekom bavariše štadu dok istovremeno imamo svoje probleme i specifikacije javnih nabava koje uključuju čak i pretinac za kožne rukavice određene boje... Što tek sa specifikacijama softwarea na kojem se vrti nešto važno? Što s (banalnim) saborskim glasanjem koje ne radi (jer neandertalci to ne žele). FOSS nije odgovor, to je samo jedna od mogućnosti koja (za sad) nema neku prednost. Ne, nisam zaboravio cijenu. Da je cijena kriterij, tad bi to odavno bilo adacta.

Čak da i maknemo tu političku stranu, opet, treba biti oprezan sa troškovima oko FOSSa. Mislim, da se shvatimo, kada nema nekih pretjeranih zahtjeva ili specifičnosti, FOSS može biti značajna ušteda naspram komercijalnih rješenja. Ali nemojmo zaboraviti da jedan developer čiji ciljani ekosistem je FOSS po inicijalnim troškovima licenciranja je zapravo više plaćen nego programeri konkurentskih rješenja. A sada zapitajmo se zašto...

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan

Ono, briga me za GIMP/VLC, ne znam za sto koriste GIMP, a VLC kao i Firefox, pa i Thunderbird su nebitni u cijeloj prici i fakat mi nije jasno sto si zapeo za njih, {#} to su aplikacije koje su ionako besplatne/open source, stvarno ne znam budalu koja bi platila program za gledanje filmova, kraj toliko njih fantasticnih, a koji su besplatni (za krajnji dzep, u smislu piva).

Bitni su jedino MSO / OO i Win / Ubuntu posto te licence kostaju. Da li su ih kupili, a nisu koristili? Na temelju cega to tvrdis? Ne vidim logiku kupiti licence, a onda ih ne koristiti. Oni kazu da su tu ustedjeli, dok je kapetan stranicu prije stavio prilicno vjerodostojne izvore, stranicu EU komisije, sluzbenu prezentaciju te clanak iz 2009. iz ArsTechnice, a ne nekog lijevog bloga i tamo detaljnije pise o samom TCO-u.

Sam postupak prijelaza je bio postupan, malo po malo. Ne kuzim bas kako to izjednacavas 40% ustede ukupne love s brojem racunala. Da, 37k je 41,11% od 90k. Ali to je broj racunala, a ne lova, tih 40% se spominje u kontekstu love, ali to ne znaci da imamo 1:1 preslikavanje - prebacili smo 40% racunala, ustedili smo 40%.

Oni ostanu na onome sto trebaju koristiti. Ver is da problem u tome? Pa nitko ne govori o prelasku svih mogucih racunala na FOSS. Ali ako se dio moze prebaciti i funkcionirati bez problema, pa da se na tome ustedi pet posto, pet posto.

Bukva kaže...

Da, čak jedna, jer je to bila doktorska disertacija na FOIu. Google mi nije od pomoći. 

Problem kod (naših) državnih službi je što imaju 101 programčić koji je star +1 desetljeće i njihovo pisanje za novije platforme / alternativne OS bi bilo višestruko skuplje nego bilo kakav barebone FOSS (znači bez ikakvih dodatnih troškova). A s obzirom da se trejći puta kupuje sustav elektronskog glasanja za sabor (što realno, možeš napraviti sa "legićima"), mislim da nemamo baš puno prostora o nekoj dubokoumnijoj raspravi. Inače, s obzirom da znam ljude koje rade u firmama koje razvijaju softver za državu, oni su sretni kad naiđu na XP. Ne znam baš okud priče da se OS mjenja svake 3 godine.

Ah steta, rado bih procitao.

Tu si u pravu da. Nasi su poseban slucaj glede toga.

Bukva kaže...
Čak da i maknemo tu političku stranu, opet, treba biti oprezan sa troškovima oko FOSSa. Mislim, da se shvatimo, kada nema nekih pretjeranih zahtjeva ili specifičnosti, FOSS može biti značajna ušteda naspram komercijalnih rješenja. Ali nemojmo zaboraviti da jedan developer čiji ciljani ekosistem je FOSS po inicijalnim troškovima licenciranja je zapravo više plaćen nego programeri konkurentskih rješenja. A sada zapitajmo se zašto...

Ne vjerojem da je toliko vise placen da se nekakva usteda ne bi mogla napraviti, ali eto da bubnem zasto je to tako. FOSS rjesenja se generalno manje koriste (iako kao sto vidimo sve vise se prelazi na iste, makar u drzavnim sluzbama), pa su i developeri za iste ugrozenija vrsta, pa su adekvatno tome vise placeni. Laicki mi to izgleda kao zakon ponude i potraznje, jel. A kao takav se adekvatno moze i mijenjati. Vise FOSS rjesenja, vise developera, manja cijena. Laicki.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.10.2013 17:49 (1domagoj1).
16 godina
1domagoj1 kaže...

..i fakat mi nije jasno sto si zapeo za njih, {#} ..

-..

Bitni su jedino MSO / OO i Win / Ubuntu posto te licence kostaju. Da li su ih kupili, a nisu koristili? Na temelju cega to tvrdis? Ne vidim logiku kupiti licence, a onda ih ne koristiti. Oni kazu da su tu ustedjeli, dok je kapetan stranicu prije stavio prilicno vjerodostojne izvore, stranicu EU komisije, sluzbenu prezentaciju te clanak iz 2009. iz ArsTechnice, a ne nekog lijevog bloga i tamo detaljnije pise o samom TCO-u.

-..

...Ne kuzim bas kako to izjednacavas 40% ustede..

--

.. pa da se na tome ustedi pet posto, pet posto.

- članak ih navodi. Pošto je to 'relevantno' ili pričamo o različitim člancima. Pa i sam naslov teme koj se poziva na taj članak.

Karikiram, sutra neki novinarćić goglaški maher, pogugla i dobije ovaj topic.. i to osvane kao fact na naslovnici recimo 'Mile' il' juternjeg.. Tad to postane 'činjenica'koju možda prenese i TANJUG...

- * rusty je stavio. I odmah sam odgovorio da nisam gledo slajdove.. (previše/premalo).. nego brbljam o ovoj temi, članku, naslovu i čarobnoj uštedi od 40%. NE o arstehničinom izvješću iz 2009te, nego ovom o policiji iz 2005te.. itd. Ne tvrdim da su kupili pa ne koristili licence, nego članak i pisac uopće ne zna kako se javne institucije licenciraju, tj uopće ne spominju taj bitan detalj, tj tad bi se vidjelo da su npr 2004 platili jedan iznos, iduće ili neke daljnje godine neki drugi (manji) iznos.. i to samo za MS, dal win ili Office (to nije jedino).

Problem su npr bilance i prikaz troškova na 'visokom' nivou, tj sve to postane stavka IT (ili kompjuter, za Štefice). U toj stavci se može kriti npr pad cijene hardwarea od npr 2000te-2005te-2009.. recimo za 50%. Tad netko može reći, ''razlog je ubuntu'', ili sunčeve pjege. Možda recesija?... itd.

Realno, cijena hardwarea je pala na polovicu u tom rasponu. Što nam godišnja IT stavka tad otkriva u takvim glomaznim sustavima kao frenč polis? Ništa. To je problem ovakvih članaka (i uzrok moje ANTIreakcije na takve natpise).

- članak bi trebao objasniti, ne ja. Ja osporavam cifru koja nema odgovarajuće znamenke kao potporu. Možda da pitamo autora teme, naslov 40%?

- slažem se. Pa čak i mislim da se (skoro) sve može prebaciti. Pitanje je samo... zapravo ''samo'' je problem. Biznis, pa opet ne može biti free. Platiš il kurvu il dotura.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

1)- članak ih navodi. Pošto je to 'relevantno' ili pričamo o različitim člancima. Pa i sam naslov teme koj se poziva na taj članak.

Karikiram, sutra neki novinarćić goglaški maher, pogugla i dobije ovaj topic.. i to osvane kao fact na naslovnici recimo 'Mile' il' juternjeg.. Tad to postane 'činjenica'koju možda prenese i TANJUG...

2)- * rusty je stavio. I odmah sam odgovorio da nisam gledo slajdove.. (previše/premalo).. nego brbljam o ovoj temi, članku, naslovu i čarobnoj uštedi od 40%. NE o arstehničinom izvješću iz 2009te, nego ovom o policiji iz 2005te.. itd. Ne tvrdim da su kupili pa ne koristili licence, nego članak i pisac uopće ne zna kako se javne institucije licenciraju, tj uopće ne spominju taj bitan detalj, tj tad bi se vidjelo da su npr 2004 platili jedan iznos, iduće ili neke daljnje godine neki drugi (manji) iznos.. i to samo za MS, dal win ili Office (to nije jedino).

Problem su npr bilance i prikaz troškova na 'visokom' nivou, tj sve to postane stavka IT (ili kompjuter, za Štefice). U toj stavci se može kriti npr pad cijene hardwarea od npr 2000te-2005te-2009.. recimo za 50%. Tad netko može reći, ''razlog je ubuntu'', ili sunčeve pjege. Možda recesija?... itd.

Realno, cijena hardwarea je pala na polovicu u tom rasponu. Što nam godišnja IT stavka tad otkriva u takvim glomaznim sustavima kao frenč polis? Ništa. To je problem ovakvih članaka (i uzrok moje ANTIreakcije na takve natpise).

3)- članak bi trebao objasniti, ne ja. Ja osporavam cifru koja nema odgovarajuće znamenke kao potporu. Možda da pitamo autora teme, naslov 40%?

4)- slažem se. Pa čak i mislim da se (skoro) sve može prebaciti. Pitanje je samo... zapravo ''samo'' je problem. Biznis, pa opet ne može biti free. Platiš il kurvu il dotura.

1) Sad kad to tako lijepo kazes, ima logike, jbg jos ne citam misli. :D

2) Da, rust, moj bed, kapetan se kasnije nadovezao i prosirio malo. A cuj, clanak kao clanak je stur, da, i to je usko povezano s tockom 1), ali zato mi ovdje i komentiramo i raspravljamo da izbodemo tu temu sa svih strana pa smo na kraju dobili i originalne slajdove, dopis EK, itd. te na taj nacin dobili novi pogled na cijelu stvar. Velim, clanak je stur, ali sto se tice dodatnih linkova, stvar stima. A sad, da li ce zandarija objaviti pdf s tocno svakom stavkom troska, svakim racunom, sto vec, to cisto sumnjam. A i da objave, to bi bilo toliko materijala da sumnjam da bi itko isao pregledavati i opet bi se gundalo da su to samo bajke o ustedi. Moze se kriti svakako, ali eto, velim ti, ja smatram da je sve to bilo uracunato i uzeto u obzir, pa nismo (nisu) djeca da ce se zahebavati s tim pa ustedu na padu cijene hardvera (ili bilo cega drugoga) prikazati kao razlog prelaska na FOSS. Ako se takve stvari otkriju, za to padaju glave u svakoj iole uredenijoj drzavi (citaj: ne u RH).

3) Opet, pod tockom 2), sam clanak ne kaze nista posebno, ali su nam kolege forumasi iskopali vise informacija.

4) Nitko niti ne kaze da je open source "free" (u smislu piva). U biti za krajnjeg korisnika vulgaris i jest, ali na korporativnoj razini je poslovni model koji moze donijeti ustede.

16 godina
1domagoj1 kaže...
.. A sad, da li ce zandarija objaviti pdf s tocno svakom stavkom troska, svakim racunom, sto vec, to cisto sumnjam. A i da objave, to bi bilo toliko materijala da sumnjam da bi itko isao pregledavati i opet bi se gundalo da su to samo bajke o ustedi...

- eto, (kao dodatak teoriji zavjere), možemo reći da je na primjer s prelazom namjerno izabrana policija, jer se može svakako tumačiti i rijetko očekivati sve podatke..

pa tek dolaskom novog ministra i stranke dobijamo 'zagubljene' račune, kao kradeze.. nema tu cifri koje se mogu uzeti kao relevantne ili bi s druge strane provjera trajala mjesecima samo da se cifre donekle provjere. Što kad prođu godine dok se otkrije npr mito? Kako tad ukalikulirati TOC (ne samo softwarea ili prelaska na ubuntu).

kao kad CIA daje javno izvješće.. naslov, pa crni flomaster, pa riječ kao datum, i opet flomaster.. ukupno se pročita 32 slova na jednoj A4... i to je to.

- ipak, da, free as pivo. Najbolje stvari u životu su uvijek free, besplatne i slobodne, dok je pivo na tuđi račun najbolje. Kućni korisnici konstantno koriste ''MSov-FOSS'' (crack+loader) i baš im je OK.

-ušteda je svakako moguća. Ne mora se čak ništa promijeniti, dovoljno je kontrolirati što korisnici rade, npr dali koriste printer i kradu arke papira za osobne potrebe... Tako da bi po svim logičko-matematičkim ili fizikalnim zakonima neka ušteda korištenjem FOSSa morala postojati, problem je ... previše faktora i nisu samo fizikalni zakoni na djelu, nego i biznis, ljudski faktor, pa sve do samih drivera koji bi možda potrošnjom napravili veći gubitak. Dok se političari ne očiste od raznih lobija ili korupcije ne može se ništa 'matematički' zaključiti. Ponekad (u bizu uvijek) poreznici plaćaju, jer na kraju nema free pive, samo je pitanje tko ju je platio, ja-ti-netko treći...

17 godina
neaktivan

I uz sve nabrojano, placas jos i licence. {#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice