Apple patentirao touchscreenove

poruka: 25
|
čitano: 4.099
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Prije otprilike 3 i pol godine Apple je podnio zahtjev za patentiranje touchscreen-a na svim uređajima. Opis patenta glasi ovako:

“[a] computer-implemented method, for use in conjunction with a portable multifunction device with a touch screen display, [that] comprises displaying a portion of page content, including a frame displaying a portion of frame content and also including other content of the page, on the touch screen display.”

Ovo je samo mali dio opisa patenta koji je dugačak nekoliko stranica. Apple posjedovanjem ovog patenta potencijalno može zagnjaviti sve proizvođaće smartphone-ova poput Samsunga, HTCa, Motorole itd. jer je danas uistinu teško napraviti kompetitivan smartphone bez touchscreena.

Prema stručnjacima moguća je nekoliko naćina na koja će se daljnji tijek događaja odvijati:

1. Apple će sudskim putem pokušati zabraniti prodaju svih uređaja sa touchscreenom

2. Apple će licencirati svoj patent drugim tvrtkama (postati novi Rambus).

Ukoliko se Apple odluči za prvu opciju pretpostavlja se da će biti osuđeni zbog pokušaja monopola, a patent će im biti oduzet.

Izvor

|| http://av-gurus.blogspot.com || Magarac
Moj PC  
2 0 hvala 10
15 godina
Re: Apple patentirao touchscreenove
mind_challenge kaže...

Ukoliko se Apple odluči za prvu opciju pretpostavlja se da će biti osuđeni zbog pokušaja monopola, a patent će im biti oduzet.

Izvor

To je zlatni padobran. Ako stvari pođu po zlu uvijek je dobra municija za podizanje cijena dionica.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan

Odo ja patentirati multitouch...

Isti ku*ac,trebao je onda i Edison žarulju patentirati pa udri.

Još da je Bell patentirao telefon....

I have not failed.I've just found 10,00 ways to do it wrong.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
pandza94 kaže...

U US je Apple i multitouch patentirao, piše u tužbi protiv Samsunga i da ih za to tuže.

15 godina
mind_challenge kaže...
pandza94 kaže...

U US je Apple i multitouch patentirao, piše u tužbi protiv Samsunga i da ih za to tuže.

Po meni je cilj jasan dobiti cca 10$ od svakog prodanog smartphonea s multitouchem.

16 godina
mario.L_hr kaže...
mind_challenge kaže...
pandza94 kaže...

Po meni je cilj jasan dobiti cca 10$ od svakog prodanog smartphonea s multitouchem.

Zašto ne, ali opet imaš tu ove nezavisne developere koji portaju multitouch na uređaje koji ga stock nemaju. Dali bi onda i njih Apple trebao tužiti?

14 godina
protjeran

Dobit će patent ali ne. Tehnologija je postojala još dok je apple bio marginalna firma na rubu propasti. Tako da je ovo ništa više nego smješno.

Better safe than Sony

11 1 hvala 0
16 godina
Bypass kaže...

Dobit će patent ali ne. Tehnologija je postojala još dok je apple bio marginalna firma na rubu propasti. Tako da je ovo ništa više nego smješno.

To patentiranje softvera i koječega je smješno. Tako nešto blesavo i može postojati u US and A.

15 godina

Ali ako na to gledaš očima Amera i primjenom njihovih mjerila, u konačnici će Apple iz toga izvući korist. Ipak je on USA proizvod dok Nokia, Samsung, HTC i ostali to i nisu.

16 godina
mario.L_hr kaže...

Ali ako na to gledaš očima Amera i primjenom njihovih mjerila, u konačnici će Apple iz toga izvući korist. Ipak je on USA proizvod dok Nokia, Samsung, HTC i ostali to i nisu.

Pa naravno da hoće. Samo ako odluče zabraniti uvoz svih proizvoda sa touchscreenom, završiti će kao i LG kada je zabranio uvoz Playstationa zbog nekog blue-ray patenta.

15 godina
mind_challenge kaže...
mario.L_hr kaže...

Pa naravno da hoće. Samo ako odluče zabraniti uvoz svih proizvoda sa touchscreenom, završiti će kao i LG kada je zabranio uvoz Playstationa zbog nekog blue-ray patenta.

Ma neće oni zabraniti uvoz već će nagaziti tužbom i lobiranjem, pritiskati će sve živo dok na kraju ne dobiju to što žele. Nije njima cilj potpuna zabrana već jednostavno izvući dolar više. Da nebi netko pomislio da mrzim Apple isto se odnosi i na sve ostale USA kompanije koje patentiraju sve i svašta (uskoro će patentirati i prdac, pa ćeš za užitak u tom olakšanju morati plaćati XY kompaniji 50 lipa).

16 godina
odjavljen

Može si apple taj patent spakirati tamo gdje sunce ne sja jer prijenosni uređaji opisani u patentu su postojali 15 godina prije nego je apple zatražio patent.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
MrBlc kaže...

Može si apple taj patent spakirati tamo gdje sunce ne sja jer prijenosni uređaji opisani u patentu su postojali 15 godina prije nego je apple zatražio patent.

LOL pa prvi touch screen je bio kapacitivni. Napravili ga britanci za zrakoplovstvo jos 60-ih godina.

Taj apple jedino moze patentirati svoju recenicu : "Revolucionarno i novo." uz komentar "Pa to već postoji odavno."

Atomska bubamara. ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.6.2011 22:17 (Mitch).
15 godina

This is just epic.

Peace means I'm reloading my gun.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Apple je dobio patent za touchscreen koji se nalazi na iPhoneu.   Sad, hoće li oni vući svakog proizvođača smartphoneova na sud? Ne vjerujem.

Kako da skinem hrpu filmova, programa i super ekstra igricu sa torrenta? Skinuo bi GTA IV, Windows Vista Super Enterprise Edition, AutoCAD 2011, neki program za uber modeliranje i pravljenje igara!
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.6.2011 23:04 (Random.).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mind_challenge kaže...

Prije otprilike 3 i pol godine Apple je podnio zahtjev za patentiranje touchscreen-a na svim uređajima. Opis patenta glasi ovako:

“[a] computer-implemented method, for use in conjunction with a portable multifunction device with a touch screen display, [that] comprises displaying a portion of page content, including a frame displaying a portion of frame content and also including other content of the page, on the touch screen display.”

Ovo je samo mali dio opisa patenta koji je dugačak nekoliko stranica. Apple posjedovanjem ovog patenta potencijalno može zagnjaviti sve proizvođaće smartphone-ova poput Samsunga, HTCa, Motorole itd. jer je danas uistinu teško napraviti kompetitivan smartphone bez touchscreena.

Patent se ne odnosi na touchscreenove, niti na multitouch. Samo na upotrebu multitoucha tako da se za pomicanje stranice koristi jedan broj prstiju, a za pomicanje framea ili cijele aplikacije, drugi broj prstiju. Samo to.

Apple može zagnjaviti ostale proizvođače, ako su počeli koristiti navedenu metodu nakon što je podnio zahtjev za patentom, ili ju namjeravaju koristiti. Piše sve na linku...

15 godina
DigiMagic kaže...

Patent se ne odnosi na touchscreenove, niti na multitouch. Samo na upotrebu multitoucha tako da se za pomicanje stranice koristi jedan broj prstiju, a za pomicanje framea ili cijele aplikacije, drugi broj prstiju. Samo to.

Apple može zagnjaviti ostale proizvođače, ako su počeli koristiti navedenu metodu nakon što je podnio zahtjev za patentom, ili ju namjeravaju koristiti. Piše sve na linku...

Kao što je kolega već napisao, nije patetntiran nikakav touchscreen ili slično. Ajde balavurdija malo čitajte:

http://thisismynext.com/2011/06/22/apple-granted-patent-webpage-scrolling-behaviors-media-crazy/

15 godina
Lisac1606 kaže...

Kao što je kolega već napisao, nije patetntiran nikakav touchscreen ili slično. Ajde balavurdija malo čitajte:

http://thisismynext.com/2011/06/22/apple-granted-patent-webpage-scrolling-behaviors-media-crazy/

Ti očigledno nisi skužio bit iznad napisanih postova. Bit je u tome da su ovakvi patenti apsurdni. Američki patentni sustav dozvoljava da patentiraš nešto uz opis i skice bez da si u stvarnosti napravio to što je opisano (kod Applea to nije slučaj). Uredno patentiraš i čekaš prvu veću ribu koju ćeš upecati.

To ti je nešto kao:

U kafiću snimiš dobrog komada (komad ne definira spol, vrijedi u bilo kojoj kombinaciji, zbog političke korektnosti), priđeš, započneš komunikaciju, odziv je OK. Zatim večerica, odlazak na neko intimnije mjesto, lagana predigrica. Prije nego krene akcija odjednom se pojavi lokalni šaner i kaže "Daj 100 kuna jer sam patentirao ovaj pristup koji si grubo iskoristio". Nastavak si sam zamisli.....

Što se tiče boldanog, ne znam čemu ti je to trebalo, doima se kao vrtićka fora.

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Ti očigledno nisi skužio bit iznad napisanih postova. Bit je u tome da su ovakvi patenti apsurdni. Američki patentni sustav dozvoljava da patentiraš nešto uz opis i skice bez da si u stvarnosti napravio to što je opisano (kod Applea to nije slučaj). Uredno patentiraš i čekaš prvu veću ribu koju ćeš upecati.

To ti je nešto kao:

U kafiću snimiš dobrog komada (komad ne definira spol, vrijedi u bilo kojoj kombinaciji, zbog političke korektnosti), priđeš, započneš komunikaciju, odziv je OK. Zatim večerica, odlazak na neko intimnije mjesto, lagana predigrica. Prije nego krene akcija odjednom se pojavi lokalni šaner i kaže "Daj 100 kuna jer sam patentirao ovaj pristup koji si grubo iskoristio". Nastavak si sam zamisli.....

To vrijedi i za europski patentni sustav, i hrvatski, a pretpostavljam i ostale; zahtijeva se novost, tehnička izvedivost i primjenjivost u industriji, ali ne i prototip. Nevjerojatno je da bi Apple imao drukčiju praksu nego ostale slične firme (trošio novce, vrijeme i inženjere na razvoj prototipova koji nisu nužni).

Usporedba je odlična, samo si izostavio par stvari: u razvoj "pristupa" je šaner uložio recimo 5 godina svog i firminog rada i $100 000, plus još toliko novaca samo za 1 godinu održavanja patenta važećim. Svake godine treba doplaćivati do mislim petnaestak godina, za sve države svijeta (u kojima je registriran patent, jače firme obično idu u sve), svake godine inkrementalno sve više. Opisano šanerovo reagiranje je iznimno dobroćudno i pitomo {#}

15 godina
DigiMagic kaže...

To vrijedi i za europski patentni sustav, i hrvatski, a pretpostavljam i ostale; zahtijeva se novost, tehnička izvedivost i primjenjivost u industriji, ali ne i prototip. Nevjerojatno je da bi Apple imao drukčiju praksu nego ostale slične firme (trošio novce, vrijeme i inženjere na razvoj prototipova koji nisu nužni).

Usporedba je odlična, samo si izostavio par stvari: u razvoj "pristupa" je šaner uložio recimo 5 godina svog i firminog rada i $100 000, plus još toliko novaca samo za 1 godinu održavanja patenta važećim. Svake godine treba doplaćivati do mislim petnaestak godina, za sve države svijeta (u kojima je registriran patent, jače firme obično idu u sve), svake godine inkrementalno sve više. Opisano šanerovo reagiranje je iznimno dobroćudno i pitomo {#}

Osobno smatram da je praksa patentiranja svega i svačega loša i da ne doprinosi ničemu dobrome. Po meni je i ovaj primjer jedan od takvih. To je moj osobni stav i ne mislim da ga netko drugi mora dijeliti ili podržavati. Malo sam pogledao pristupu EU vs USA patentiranja (razlike). Po meni bi za ovakve patente vrijedilo moralno načelo, što bih definirao kroz imenovanje i korištenje patenta pod imenom koje je razvila firma koja ga je patentirala.

Što se tiče mog šanera on je reakcija na neprimjereni tekst kolege. Ipak ne možeš poreći da i on nije uložio godine truda i znanja u svrhu sticanja patenta.{#}

15 godina
neaktivan

nisam cito sve postove jer mi se nije dalo,ali jel nije HTC prije apple-a koristio touchscreen na uređajima???

muskarci imaju dvije emocije:napaljen i gladan...ako ga vidis bez erekcije, napravi mu sandwitch....
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
pandza94 kaže...

Edison zapravo i je patentirao zarulju, zato Tesla nije smio njegov model koristiti na velikom svetskom sajmu, pa je izumio svoju verziju "rasvjetnog tijela".

Sto se tice Bella: http://inventors.about.com/od/tstartinventions/ss/TelephonePatent.htm

Stvar je u tome da nakon nekog vremena (ovisno o zemlji i vrsti patenta), izum postaje neka vrsta javnog dobra, zato nitko od danasnjih proizvodjaca zarulja i telefona ne placa "licencu".

A multitouch je Apple odmah patentirao, posto i je bio prva firma koja ga je koristila u rangu "consumer products". Isto kao sto su patentirali i pinch in/out i jos neke geste.

EDIT: posto mnogi sad navode da je HTC prvi imao touch screen: prije Apple je postojalo jako puno tocuscreen telefona, ali koliko ja znam niti jedan nije imao kapacitativni ekran (dakle, osjetljiv na dodir ruke, bez stylusa i slicnih pomagala).

Nothing is true, everything is permitted...
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.6.2011 0:42 (Assassin).
17 godina

morao sam ovo iskopati iz 2005 lol, neki klinac u americi patentirao način ljuljanja.

http://www.lupiga.com/enciklopedija/enciklopedija.php?id=3858

ČVARCI = ČIPS OD SVINJE
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Assassin kaže...

EDIT: posto mnogi sad navode da je HTC prvi imao touch screen: prije Apple je postojalo jako puno tocuscreen telefona, ali koliko ja znam niti jedan nije imao kapacitativni ekran (dakle, osjetljiv na dodir ruke, bez stylusa i slicnih pomagala).

Svaki touch ekran je osjetljiv na dodir ruke i bez stylusa (rezistivni, kapacitivni, infracrveni s kamerom, ultrazvučni surface wave, s laserskim poljem...).

16 godina
neaktivan
DigiMagic kaže...
Assassin kaže...

Svaki touch ekran je osjetljiv na dodir ruke i bez stylusa (rezistivni, kapacitivni, infracrveni s kamerom, ultrazvučni surface wave, s laserskim poljem...).

Rezistivni nije. Potrebno je pritisnuti površinu (prstom / stylusom, ne igra ulogu), dok je kod kapacitivnog sam dodir (ali prsta) dovoljan.

Kako da skinem hrpu filmova, programa i super ekstra igricu sa torrenta? Skinuo bi GTA IV, Windows Vista Super Enterprise Edition, AutoCAD 2011, neki program za uber modeliranje i pravljenje igara!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice