Kamera za oko 1200Kn

poruka: 7
|
čitano: 2.599
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Kamera za oko 1200Kn

Skupio sam nesto novaca i kupio bih si kameru.

U to se razumijem malo, zadnje sto sam procitao o tome je Baksin rad u BUG-u koji opisuje one dvije mini kamerice.

Htio bih nešto čvrsto, dakle, da nemam osjećaj da će da mi pukne u rukama. Htio bih da snimka bude dovoljno dobre kvalitete da je mogu puštati na HD Ready LCD-u s vise od metar dijagonale (46") i da izgleda dobro (ako može kao CSI Miami). Htio bih da ima onaj fokus što se može mijenjati u pola snimanja, znate ono, ja prinesem prst, a ona sama prebaci fokus na njega. Želio bih da ne izgleda kao da se vozim po makadamu i snimam iako sam sav u grču i držim kameru s obe ruke.

• Što se formata tiče, ako moram, ja ću konvertovati na PC-u.
  • Što se povezivosti tiče, mora biti spojiva na PC i TV (HDMI ili onaj žuto-crveno-crni). TV bih nekako i pretrpio radi određenih kvaliteta slike islično.
  • Što se snimanja tiče, ne znam. Na šta bi bilo isplativije? Kasete čini se ne dolaze u obzir. Memorijske kartice nisu skupe i lako se prenose. Treba mi savjet.
  • Što se baterije tiče, je li bolje da ima litij-jonsku ili da one malecne mijenjam svakih pola sata? 

Ako ima nešto jeftinije, a dobro i isplativo -preporučite. Ako ima nešto skuplje 200-300Kn, ali da taj novac pravi razliku koja će biti jasno vidljiva -preporučite.

Unaprijed zahvalan, budući Spilberg.

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 17:45 (Mentalist).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Kamera za oko 1200Kn

mbaksa kaže...

Pa pogledaj što se može kupiti za te novce (odnosno, što je tebi dostupno), daj ovdje popis kamera koje ti upadaju u tu cjenovnu kategoriju i koje ti odgovaraju karakteristikama pa ćemo probati doći do nekog zaključka. Ne očekuješ valjda da će netko od nas trošiti svoje vrijeme kako bi surfao po web-ovima informatičkih i inih dućana i tražio ti kameru prikladnu tvom budžetu? Tebi treba kamera, ne nama. {#}

Ali mozete odgovoriti na ona pitanja o specifikacijama, baterija i sl.

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 17:57 (Mentalist).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Kamera za oko 1200Kn
Mentalist kaže...
Htio bih nešto čvrsto, dakle, da nemam osjećaj da će da mi pukne u rukama. Htio bih da snimka bude dovoljno dobre kvalitete da je mogu puštati na HD Ready LCD-u s vise od metar dijagonale (46") i da izgleda dobro (ako može kao CSI Miami).

Uglavnom sve kamerice su barem solidne kvalitete izrade tako da mislim da tu nemaš nikakve brige. Što se tiče kvalitete snimke - zaboravi na HD kameru za 1200 kuna! Neki početni model normalne HD kamerice košta barem duplo više - sve ovo oko 1000 kuna su prije nekakvi oguljeni fotići koji se pretvaraju da su kamere. ;) Mogu se iskoristiti, ali ako ti nemaš barem 10x optički zum i senzor prihvatljive brzine... Zaboravi na Spielbergiranje.

Što se tiče CSI "mijamija" za takvu sliku ti treba ili žuti/narančasti filter ili u post-produkciji staviš nekakav zlatni-zlatnonarančasti overlay.

Mentalist kaže...
Htio bih da ima onaj fokus što se može mijenjati u pola snimanja, znate ono, ja prinesem prst, a ona sama prebaci fokus na njega.

To je poznato kao touch-fokus - preduvjet za to je da kamera ima touch-screen. Mislim da sve Sonyjeve HD kamerice imaju tu funkciju, kakva je situacija s drugim markama - ne znam.

Mentalist kaže...
  • Što se snimanja tiče, ne znam. Na šta bi bilo isplativije? Kasete čini se ne dolaze u obzir. Memorijske kartice nisu skupe i lako se prenose. Treba mi savjet.

Za istu lovu miniDV kamere su u pravilu kvalitetnije. Međutim, ako ciljaš na HD, zaboravi (mini)DV kamere - one dolaze samo u polu/profi izvedbama i cijena se broji u desecima tisuća kuna.

Mentalist kaže...
  • Što se baterije tiče, je li bolje da ima litij-jonsku ili da one malecne mijenjam svakih pola sata?

U pravilu sve imaju litij-ionske baterije. Ako ti treba dugo vrijeme autonomije, onda bi si možda mogao kupiti kameru standardne rezolucije (ako, iskreno da kažem, jeftine kamere standardne rezolucije nisu baš nešto kvalitetne i kad jednom radiš s HD kamerom, više nikad ne bi radio s jefitnom kamerom standardne rezolucije - polu-profi kamere standardne rezolucije su posve drugačija priča).

Ako hoćeš HD kameru, onda bi ti možda prije kupnje bilo pametno pogledati za kolko love možeš kupiti baterije preko eBaya, jer su originalne baterije koje kupiš kod nas u dućanu basnoslovno skupe.

Moj savjet bi ti bio da se malo strpiš, možda da pričekaš praznike pa se nadaš da će ti rodbina umjesto poklona dati nešto kuna, pa da si kupiš bilo kakvu normalnu HD kamericu s optičkom stabilizacijom slike (bez optičke stabilizacije trebaš svugdje sa sobom vući stativ ako ne želiš "vodenastu"/žele sliku).

Edit: Imaš ovdje raspravicu u HD kamericama koje bi ti bile oko gornjeg ruba budžeta: http://www.bug.hr/forum/topic/digitalne-videokamere/sto-mislite-o-kameri-samsung-hmx-h200/113413.aspx

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 1:42 (mbaksa).
16 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Ovako, bio sam u Sarajevu i obišao nekoliko shop-ova i najdostupniji mi je Sony i neka 2 modela Panasonic-a.

Sto se standard definicije tiče ovaj model bi nam odgovarao (nije nam žao ako nam se razvali, ali slika je za tužna). 460KM je.

Svidio nam se model s projektorom i zbog te funkcije bi dodali dosta para, ali zanima nas (mene i oca) da li je skupa zbog projektora ili zbog dobre slike. Košta oko 900-1000KM (zaboravio sam).

Ova FHD u nas košta 960KM.

Ovo je najskuplja što smo vidjeli (malo preko 1100KM ja mislim), a ujedno i najbolja zar ne?

14 godina
neaktivan

kupi si iphone 4 ili lg optimus 2x mobiteli su super,imaju pre dobre kamere,znam da iphone ima touch focus,HD video snimanje...iphone je oko 2000-2200 kn a lg oko 1800 kn

http://www.youtube.com/watch?v=DP71Uv40Umk&feature=related
16 godina
protjeran
nbafan kaže...

kupi si iphone 4 ili lg optimus 2x mobiteli su super,imaju pre dobre kamere,znam da iphone ima touch focus,HD video snimanje...iphone je oko 2000-2200 kn a lg oko 1800 kn

Problem je što nemaju ergonomiju, optičku stabilizaciju, navoje za stativ pa čak ni dugme za kameru.

Ne sumnjam da ne bi bilo loše imati takve mobitele, ali za kameru nisu baš neka zamjena.

17 godina
moderator
Kamera za oko 1200Kn

Ove tri HD kamere se čine jako slične što se tiče senzora i objektiva. Iako, za CX130 ne piše "Exmor R", nego samo "Exmor" - sad ili su slučajno izostavili R ili je kod druge dvije kamere riječ o novijem senzoru (pretpostavio bih da R znači novija verzija, revizija). Objektivi po specifikacijama su isti - ima samo jedna caka - CX130 ima 30mm navoj za filter, a ove dvije 37 mm. Poučen iskustvom sa svojom CX115, mogu ti reći da bih ja izbjegao CX130 upravo zbog 30mm navoja, koji je preuzak! I onda kupiš širokokutnu konvertersku leću za kameru s 30mm navojem i onda imaš crno vinjetiranje po rubovima, ono kao da gledaš kroz tunel. A i da ti ne spominjem da nekoliko konverterskih prstenova koji su nazivno 30mm prema kameri nisam u nju uspio našarafiti. Najveća stvar koju zamjeram svojoj kamerici je što nema optičku stabilizaciju slike - sve navedene imaju pa se ne moraš brinuti oko toga. Pazi i na ulaz za mikrofon - ako misliš uštekavati mikrofon u kameru, onda ti CX130 ne dolazi u obzir.

Što se tiče mogućnosti snimanja, tu mi se čine podjednakima - cilja na to da ni jedan nema ručne kontrole, tj. da si čovjek odredi otvor blende (aperture, iris) i sl. Sve tri, koliko vidim, podržavaju i 50p (tj. piše 60p, ali to se odnosi na NTSC sustav, kod nas je 50p).

Zbog nekih stvari koje sam ti naveo, isplati se ciljati na dva jača modela, a sad na tebi ovisi što ti je bitnije - projektor ili 160 GB hard diska. Ili uzmi neki jači CX model, koji ima senzor i navoj za filter iste veličine kao i ovi jači modeli te ulaz za mikrofon.

E, da - razmisli si i o još jednoj stvari. Fotiću NEX-5N. On također snima Full HD video, a ima senzor APS-C veličine, znači u minijaturnom tijelu ima senzor veličine većine SLR-ova! Zapravo čak ima veći senzor od većine Canonovih SLR-ova. Jedino kod njega bi imao ekstra trošak za objektiv - ovaj postojeći ima slabi zum, znači trebao bi kupiti i objektiv koji sam košta 6000 kuna (koliko NEX-5N s kit 18-50 i pancake objektivom!) ili za 2000 kuna (preračunaj si u svoju valutu) imaš objektiv 50-210 mm pa onda s kombiniranjem kit 18-50 i tog 50-200 mm pokriješ si lijep raspon žarišnih duljina - znači, to ti je onda zum nekih 11x (raspon u 35 mm formatu od 24-315 - znači, od lijepog širokog kuta, do solidnog zuma, dok ti sve kamere koje si naveo imaju raspon od 30-900 - solidan širok kut, jaki zum).

Uglavnom - s NEX-5N dobiješ vrlo kvalitetni video s plitkom dubinskom oštrinom (i kontrolom iste), ne znam ima li touch-fokus i još je problem što nema ulaz za mikrofon. S druge strane, kamere imaju objektive koji pokrivaju širi raspon žarišnih duljina, vjerojatno im i stabilizacija bolje radi i općenito su puno praktičnije i lakše za snimanje videa, ali je kvaliteta snimke niža i ne možeš upravljati dubinskom oštrinom (nemaju dovoljno velik senzor i ne možeš sam određivati otvor blende). Pa sad... Vjerujem da je tebi kamera bolji izbor, ali ako si se spreman potruditi, ako si spreman prožvakati nedostatke fotića, s njim bi trebao dobiti bolju sliku.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.12.2011 12:15 (mbaksa).

0 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice