Uvođenje Open Officea u firmu

poruka: 11
|
čitano: 5.067
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

radim u jednoj firmi koja ima 20-ak umreženih računala, OS je WinXP (licenciran), dok se kao paket uredskih alata vrti Office 2003 bez licence. Kako ne bi bilo problema, pala mi je ideja na pamet da predložim Open Office kao alternativu kupnji 10-ak licenci Officea 2007.

No nikad nisam radio sa Open Officeom, kao niti nitko drugi u firmi. Stoga me zanimaju iskustva korisnika koji tako što imaju u svojim firmama ili firmama u kojima rade. Zanima me sljedeće: kompatibilnost sa MS Officeom, razdoblje prilagodbe korisnika na novi Office (budući da sam ja, kao obični kućni korisnik računalni guru za moje kolege, možete misliti na kojim je granama informatička potkovanost), te problemi sa kojima ste se susretali ili koje još imate sa Open Officeom.

Unaprijed hvala! :)

Kad sve ostalo propadne, pročitajte upute.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Uvođenje Open Officea u firmu

Isprobati OpenOffice.org nije problem - jednostavno ga skini sa neta (službene stranice / hrvatska verzija).

Za ono za što koristimo Office alate u tvrtci, OO.org je i više nego dovoljan (tehnički opisi, tablice sa proračunima, izvješća, dopisi, prezentacije rješenja). Najveća zamjerka je bila nepodržavanje ugniježđenih tablica, što je ispravljeno u drugoj verziji (aktualna je 3.1.1). Razdoblje prilagodbe je kratko - izgled dijaloga je nešto drugačiji, naredbe su smještene na drugom mjestu (boljem, IMO), anchoring je drugačiji - navikavanje je brzo. Kompatibilnost sa MS Officeom je vrlo dobra, ali neke stvari nisu podržane kod uvoza - npr. MS Office makroi, pivot tablice, MS Equation jednadžbe (pretvorene su u slike), kod nekih (rijetkih) dokumenata moguće su manje razlike u položaju elemenata (formatiranju), ...

OpenDocument format je standardiziran i prihvaćen kao hrvatska norma (već preko godinu dana), tako da drugima šaljem ODF datoteke i link na plugin za MS Office (koji koristi (u Hrvatskoj) nestandardni Office format). Ukoliko im je to problem, dokument mogu dobiti u PDF ili HTML obliku, koji su podržani izravno iz OO.org.

Office 2007 sam koristio (uglavnom Word) i većinu vremena sam tražio gdje su funkcije koje mi trebaju (duže vrijeme privikavanja nego na OO.org). Najveća zamjerka je bilo puno bugova, od kojih neki nisu bili ispravljeni ni u SP1 - najiritantniji su bili sa problemi sa page breakovima i jednadžbama (koje bi se prikazivale na ekranu, ali ne i na papiru / PDF-u).

Dodatno, gledajući odnos cijena/mogućnosti, MS Office se ne može mjeriti sa OO.org.

P. S. Umjesto Outlooka koristi se Thunderbird + Lightning, te Firefox kao web browser.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.11.2009 16:16 (hrx).
17 godina
moderator
hrx kaže...

Isprobati OpenOffice.org nije problem - jednostavno ga skini sa neta (službene stranice / hrvatska verzija).

Sutra (28.11.) je na kioscima Bug 205, a uz njega DVD na koje je OpenOffice.org 3.1.1 (HR verzija) - pa se može i tako doći do njega.

17 godina
neaktivan

nije bas sve tako jednostavno kako je kolega gore naveo.

da, postoje problemi sa kompatibilnosti i moguće je da se dio dokumenata potpuno "raspadne" kada ih otvorite sa openoffice alatima (a pisani su u ms officeu).

osim toga postoje razlike u sučelju između pojedinih podverzija openoffice-a.. meni se jednom dogodilo da je jedan komp imao 2.3.1 a drugi 2.3.2 i da određene opcije ili nisu postojale ili su neke postojeće bile na različitim mjestima!

u calcu su manipulacije greškama loše riješene, upitna je preciznost formula, nema pivota, kao i još nekih sitnica koje su normalne u excelu.

writer je sasvim dovoljan za većinu stvari.

a navikavanje? ono su gluposti! openoffice je KOPIJA starih verzija ms office-a!

a office 2007 je ultra jednostavan za navikavanje i korištenje.

ja sam probao i uglavnom nisam uspio ljude prebaciti na oo, jer im se nije dopalo ili je radilo sporo (sporo se datoteke otvaraju) ili su vidjeli office 2007 pa im ovo izgleda jadno...

probaj na jednom stroju pa vidi reakciju ljudi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Sasa u nekim stvarima se slazem sa tobom, neke dokumente (.doc, .xls, .ppt) koji su pisani u officeu 2003 OO je razbucao kad je otvorio, nikakve filozofije tu nisu bile, malo teksta sa par slika, u Exellu su se sirine tablica kompletno promijenile tako da je to dosta frustrirajuce. Uzmi u obzir da tisuce stefica imaju nekakvu verziju Officea instaliranu tako da ti je office "standardniji" od openofficea, a ono slanjem linka za plugin za office... ma da... mos mislit da ce ti to netko napravit, prije ce ti rec da mu posaljes u .doc formatu i slicno.

Sto se tice brzine stvarno nemam nikakvih zamjerki... (koristim verziju 3.x EN), otvara brzo pa i po par desetaka dokumenata odjednom tako da sa tim nemam problema kao i Sasa. Sto se tice samog OO-a ima neke stvari nelogicno napravljene...

Takodjer malo kompliciranije tipkanje u Writeru... mogu slobodno reci da mi uzme dvostruko vise vremena natipkati isti dokument u OO-u nego u Officeu. Sucelje je zastarijelo. Nije bas "pametan" da predlaze neke stvari dok tipkas u letu i tako.

Kao besplatna alternativa je vise nego ok, ali za firme... mislim da je ipak tu Office kralj.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

mislim, da me ne shvati netko krivo... ja jesam za to da se neki manji uredi ili tvrtke sa manje zahtjevnim zaposlenicima i poslovima prebace na OO i uštede novce.

Međutim, stvar je navike zaposlenika i ukoliko ih šef ne natjera na OO NEMA nikakve šanse da oni "samostalno" pristanu na korištenje OO-a na uštrub MS Office-a.

Kažem, ja probao i pukla ljubav... u jednoj velikoj firmi su probali i uspjeli jedan odjel natjerati na OO, ALI sada imaju ogromnih problema sa tablicama koje se rade u OO i šalju u druge odjele koji su na MS-u zbog zahtjevnijih potreba korisnika... 

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
sasa kaže...
(...)

u calcu su manipulacije greškama loše riješene, upitna je preciznost formula, nema pivota, kao i još nekih sitnica koje su normalne u excelu.

writer je sasvim dovoljan za većinu stvari.

a navikavanje? ono su gluposti! openoffice je KOPIJA starih verzija ms office-a!

a office 2007 je ultra jednostavan za navikavanje i korištenje.

(...)

IMO, manipulacija greškama je zadovoljavajuće riješena. U ćeliji napiše kod greške, a u statusnoj traci je objašnjenje greške. Primjer - cirkularne reference - u ćeliji piše Err:522, u traci Error: Circular reference. U Excelu 2007 je to loše riješeno - otvori se dijaloški okvir sa upozorenjem; ukoliko stisnem OK, otvori help, dok u ćeliji upiše nulu (što je totalno pogrešno - trebao bi upisati oznaku greške); ako kliknem Cancel samo unese nulu (umjesto errora).

Problem sa preciznošću kod statističkih funkcija u OO je riješen prije 5 godina. I Excel ima problema sa preciznošću stat. funkcija, ali ako je tolika preciznost važna, proračunske tablice nisu prikladni alat - neki od statističkih paketa / jezika (Statistica, R, ...) je bolje rješenje.

Pivot tablice postoje (Data Pilot), pivot chartovi ne - ukoliko se ne može bez njih, treba ići na Excel.

Navikavanje na OO je vrlo kratko, kao što sam napisao. Prijelaz sa klasičnog na ribbon sučelje (kod O2007) je nešto duži, osim za one koji nisu prije radili sa klasičnim sučeljem, (ribbone i lokaciju alata brzo savladaju). Na strani Officea je i šareni izgled sučelja, za one kojima je to važno.

tnakir kaže...

(...)

u Exellu su se sirine tablica kompletno promijenile tako da je to dosta frustrirajuce. Uzmi u obzir da tisuce stefica imaju nekakvu verziju Officea instaliranu tako da ti je office "standardniji" od openofficea

(...)

Takodjer malo kompliciranije tipkanje u Writeru... mogu slobodno reci da mi uzme dvostruko vise vremena natipkati isti dokument u OO-u nego u Officeu. Sucelje je zastarijelo. Nije bas "pametan" da predlaze neke stvari dok tipkas u letu i tako.

(...)

Slažem se da je promjena širina frustrirajuća (za neke), ali korištenjem spajanja ćelija (merge) frustracije se mogu izbjeći.

Štefice - glavni problem usvajanja novih alata. Hvala Bogu, mi ih nemamo. :)

Ne bih se složio sa tvrdnjom da je tipkanje sporije. Ukoliko se tekst slaže na ispravan način (prvo unos kompletnog teksta, zatim formatiranje stilovima (koji su određeni u predlošku), brzina pripreme dokumenta je jednaka u Wordu i Writeru, a svi dokumenti imaju konzistentan izgled (definiran stilovima). Osim toga, Writer ima zamjenu (predefiniranih) riječi (autoreplace) i word completion (predlaganje već napisanih riječi u dokumentima, po defaultu pamti 500 riječi sa deset slova ili više (sve podesivo)).

sasa kaže...

mislim, da me ne shvati netko krivo... ja jesam za to da se neki manji uredi ili tvrtke sa manje zahtjevnim zaposlenicima i poslovima prebace na OO i uštede novce.

Međutim, stvar je navike zaposlenika i ukoliko ih šef ne natjera na OO NEMA nikakve šanse da oni "samostalno" pristanu na korištenje OO-a na uštrub MS Office-a.

Kažem, ja probao i pukla ljubav... u jednoj velikoj firmi su probali i uspjeli jedan odjel natjerati na OO, ALI sada imaju ogromnih problema sa tablicama koje se rade u OO i šalju u druge odjele koji su na MS-u zbog zahtjevnijih potreba korisnika... 

Za manje urede se može prijeći na OO, dok kod većih organizacija je to teško (a prebacivanje jednog odjela na jedan softver (OO), dok drugi koriste drugi (MS Office), je recept za probleme).

Kod mene smo gotovo svi (mlađi) inženjeri, tako da promjena softvera nije problem. Zapravo, neke stvari kod OO su dočekane sa oduševljenjem - npr. Function Wizard u Calcu (znatno olakšano unošenje složenih formula) i OO Math (za unos jednadžbi u izvješća; MS Equation Editor 3.0 je spor sa stajališta unosa, dok eq. editor u Wordu 2007 još sporiji (puno više klikanja); za unos formula putem OO Matha niti ne treba miš - jednostavno se unese kod, što je puno brže nego stalno klikanje po ribbonu i jednadžbi).

Prije svake zamjene softvera, dobro je ljudima predstaviti zamjenu. Hoće li zaposlenik prihvatiti novi softver, ovisi o samom zaposleniku i načinu na koji mu se softver prezentira. Najgore je samo instalirati i reći "Evo, koristi ovo.".  Potrebno je prezentirati novi softver, te prikazati i objasniti promjene u odnosu na stari softver. Nabava i isprobavanje OO ne košta ništa (osim nešto vremena), a postoji i portable verzija. Ukoliko se pokaže da ne zadovoljava, odluka o trošenju novca na licence za Office će biti puno lakša i mirnija.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan

OPEN OFFICE JE SRANJE!

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.3.2010 8:41 (Miro SMG).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako razmjenjuješ dokumente sa drugim firmama bolje ne, napatit ćeš se ko isus, jednostavno se dokumenti raspadaju. Može se to sve popraviti, uštimati, ali onda opet nešto pukne, ovisi koliko imaš živaca.

Ako ti treba samo unutar firme onda stavi, privikavanje je minimalno.

Meni je oo puno bolji za raditi, ali koristim ms office 2007 jer mi još do sada oo nije niti jedan dokument prikazao pravilno.

Na kraju, instaliraj samo sebi pa probaj raditi mjesec dana u oo, pa ako nemaš problema stavi i drugima.

0 0 hvala 0
17 godina

Taman kad se OO prilagodi officeu ovi sve zivo promijene i uvale im cevap :)))))

I'm going woo woo

2 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Moje iskustvo sa OO je dobro, čak odlično. Prijenos tablica i dokumenta sa OO na MS Office 2003 i 2007 do sada nikada nije rezultiralo greškom ni "raspadanjima".

Kometari nekih da je sve napravljeno nelogično i čudno to je zato jer je kao mjerilo uzet ms office što je glupa izjava.

Ukratko, za  uredska rješenja je itekako koristan i dobar i zaposlenici će se jako brzo snaći. A to što možda ne žele je njihov problem ako žele raditi dalje.

Zaključak: Samo naprijed sa korištenjem jer je dobra ušteda novaca.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice