Trajanje zapisa na tvrdom disku

poruka: 13
|
čitano: 3.416
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Disk od 1 TB je pun fotografija i video snimki.

Zanima me koliko dugo se sve to može čuvati ako je disk izvađen iz računala i pravilno skladišten?

Gube li se svejedno podaci i ako da koliko brzo?

Molim znalce za odgovor!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Trajanje zapisa na tvrdom disku
frcko kaže...

Disk od 1 TB je pun fotografija i video snimki.

Zanima me koliko dugo se sve to može čuvati ako je disk izvađen iz računala i pravilno skladišten?

Gube li se svejedno podaci i ako da koliko brzo?

Molim znalce za odgovor!

Problem starih hardova nije u zadrzavanju podataka nego u ispravnosti. Cim postavljas ovo pitanje vidi se da nikada nisi pokusavao pokrenuti neki hard koji je jako dugo stajao negdje. Naime, cesto se dogodi da se disk jednostavno ne zeli vise zavrtiti nakon nekog vremena stajanja na polici. Podatci na ploci su vjerojatno i dalje ispravni, ali mehanizam ne radi. Zato se za arhiviranje koriste magnetske trake. Pohrana je na istu foru kao i kod hard diska (oba su magnetski mediji) ali bez nedostatka (nema mehanizama koji mogu krepati, niza cijena).

Zadrzavanje podataka na disku bi trebalo biti barem 10 godina ako ne i dulje (to je neka moja skromna procjena, imao sam racunala sa tako starim podatcima na svojim diskovima)...

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
16 godina
frcko kaže...

..Molim znalce za odgovor!

- nema odgovora. Reklama i (MTF) statistika su samo teoretski dio priče. U stvarnosti, disk može trajati desetak godina ili se pokvariti unutar mjesec dana od kupnje.

- upravo zato postoji backup (pravilo) i ovisi samo o tomu koliko su ti podatci važni, ostalo je stvar sreće.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
rustweaver kaže...

Problem starih hardova nije u zadrzavanju podataka nego u ispravnosti. Cim postavljas ovo pitanje vidi se da nikada nisi pokusavao pokrenuti neki hard koji je jako dugo stajao negdje. Naime, cesto se dogodi da se disk jednostavno ne zeli vise zavrtiti nakon nekog vremena stajanja na polici. Podatci na ploci su vjerojatno i dalje ispravni, ali mehanizam ne radi. Zato se za arhiviranje koriste magnetske trake. Pohrana je na istu foru kao i kod hard diska (oba su magnetski mediji) ali bez nedostatka (nema mehanizama koji mogu krepati, niza cijena).

Zadrzavanje podataka na disku bi trebalo biti barem 10 godina ako ne i dulje (to je neka moja skromna procjena, imao sam racunala sa tako starim podatcima na svojim diskovima)...

Trake se znaju zalijepiti :) rijetko se desi, ali se zna desiti :) treba ih povremeno premotati.
Što se diskova tiče, nedavno sam radio backup 850 MB Conner diska. Radio je, podaci su bili čitljivi - disk je bio van stroja 15tak godina.
To je disk star minimalno 15 godina, a i više, mislim da su ti diskovi bili vani negdje oko '94.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
14 godina
neaktivan

Disk je gotovo nov, a povremeno spajanje na računalo mogu napraviti kako se ploče nebi "zapekle".

Pitanje je gube li se podaci ako disk 95% vremena uopče nije spojen na računalo? 

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ihush kaže...
frcko kaže...

..Molim znalce za odgovor!

- nema odgovora. Reklama i (MTF) statistika su samo teoretski dio priče. U stvarnosti, disk može trajati desetak godina ili se pokvariti unutar mjesec dana od kupnje.

- upravo zato postoji backup (pravilo) i ovisi samo o tomu koliko su ti podatci važni, ostalo je stvar sreće.

Jesi li pročitao i razumio pitanje?

Na spomenutom disku se zapravo i nalazi backup (rezervna kopija)!!!

15 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...

Što se diskova tiče, nedavno sam radio backup 850 MB Conner diska. Radio je, podaci su bili čitljivi - disk je bio van stroja 15tak godina.

Imao si srece? Ja sam do sada osobno naletio na 3 "zaglavljena" (koji su prema tvrdnjama vlasnika bili potpuno ispravni kada su poslijednji puta koristeni). I to sve redom diskovi od par GB, dakle mladji od ovog tvoga.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
17 godina
neaktivan
frcko kaže... 

Pitanje je gube li se podaci ako disk 95% vremena uopče nije spojen na računalo?

Ne ako ostalih 5% koristis bar jednom na svake dvije godine. Inace cvrstu garanciju da li ce ostati podaci na iskljucenom i pravilno skladistenom disku ne daje niti proizvodac

Druga prica su naucne studije koji se kubure sa "300 godina" trajnosti. Nitko ne zna koliko su kvalitetne brtve koje stavljaju i dali se vazduh ikako probija kroz vent. otvor. Do sad nitko nije pokusao snimiti disk i odloziti ga bar na 20 godina da vidi da li ce biti podataka.

Slicno je i sa CD-ima.

Suho i tamno sa silika gelom. Vlaga i temp. oscilacije nisu dobre. Nije valjda neces imati vremena da taj disk ukljucis bar jednom godisnje

Osim ako nemas namjeru deponirati ga u bankarski sef {#}

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
17 godina
rustweaver kaže...
Father_Dougal kaže...

Imao si srece? Ja sam do sada osobno naletio na 3 "zaglavljena" (koji su prema tvrdnjama vlasnika bili potpuno ispravni kada su poslijednji puta koristeni). I to sve redom diskovi od par GB, dakle mladji od ovog tvoga.

U zadnjih par mjeseci sam radio backup jako starih diskova, ovaj je bio najstariji i najmanjeg kapaciteta - ostali su bili WD 1.2, WD 2.5, IBM 13 GB... i svi su bili čitljivi. 

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.4.2012 13:51 (Father_Dougal).
16 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...
rustweaver kaže...

Naime, cesto se dogodi da se disk jednostavno ne zeli vise zavrtiti nakon nekog vremena stajanja na polici. Podatci na ploci su vjerojatno i dalje ispravni, ali mehanizam ne radi. Zato se za arhiviranje koriste magnetske trake.

Trake se znaju zalijepiti :) rijetko se desi, ali se zna desiti :) treba ih povremeno premotati.
To je disk star minimalno 15 godina, a i više, mislim da su ti diskovi bili vani negdje oko '94.

Na trake barem dobiješ garanciju, ako poštuješ uvjete za skladištenje. Nisam vidio u uputstvima da spominju povremeno premotavanje..

Niti ja nisam naletio na hard koji se uslijed stajanja neće zavrtiti. Ne kažem da se ne može desiti, ali nisam naletio na takav slučaj. Naravno ako je hdd bio u normalnim uvjetima. A imam desetak 486-ica, mislim i koju 386-cu u garaži i probao sam par diskova koji stoje već barem 10-tak godina. Sve koje sam probao rade, a kladim se da rade svi. Tako da mislim da je to ipak iznimka, a ne pravilo..

14 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
frcko kaže... 

Ne ako ostalih 5% koristis bar jednom na svake dvije godine. Inace cvrstu garanciju da li ce ostati podaci na iskljucenom i pravilno skladistenom disku ne daje niti proizvodac

Druga prica su naucne studije koji se kubure sa "300 godina" trajnosti. Nitko ne zna koliko su kvalitetne brtve koje stavljaju i dali se vazduh ikako probija kroz vent. otvor. Do sad nitko nije pokusao snimiti disk i odloziti ga bar na 20 godina da vidi da li ce biti podataka.

Slicno je i sa CD-ima.

Suho i tamno sa silika gelom. Vlaga i temp. oscilacije nisu dobre. Nije valjda neces imati vremena da taj disk ukljucis bar jednom godisnje

Osim ako nemas namjeru deponirati ga u bankarski sef {#}

I ja mislim da je ovo razmišljanje daleko najbliže pravoj istini!

Hvala!

Dakle, što više i što češće raditi backup na razne medije za sada je možda i jedina prava solucija.

Neznam dali i bankarski sef puno pomaže! {#}

17 godina
bed kaže...

Na trake barem dobiješ garanciju, ako poštuješ uvjete za skladištenje. Nisam vidio u uputstvima da spominju povremeno premotavanje..

Niti ja nisam naletio na hard koji se uslijed stajanja neće zavrtiti. Ne kažem da se ne može desiti, ali nisam naletio na takav slučaj. Naravno ako je hdd bio u normalnim uvjetima. A imam desetak 486-ica, mislim i koju 386-cu u garaži i probao sam par diskova koji stoje već barem 10-tak godina. Sve koje sam probao rade, a kladim se da rade svi. Tako da mislim da je to ipak iznimka, a ne pravilo..

Je - one velike za enterprise storage ne treba, ali DATice tu i tamo treba premotati.
Imao sam dva slučaja, srećom pa se backup na trake radio redundantno - na dva kompleta traka različitih proizvođača... :)

No i za to smatram da je izuzetak, a i vjerojatno nisu cijelo vrijeme bile kvalitetno pospremljene...

16 godina
frcko kaže...
...

Jesi li pročitao i razumio pitanje?

Na spomenutom disku se zapravo i nalazi backup (rezervna kopija)!!!

-gdje točno (prvi post?) navodiš da je to rezervna kopija?

btw, kao štoFather navodi, prastari diskovi generacija <1GB, još rade. To međutim nemožemo uzeti kao mjerilo za nove npr zbog gustoće i time problematičnijeg čitanja. Tako bi pouzdaniji trebao biti npr CD vs DVD ali to je samo teorija jer nikakvih dokaza ili garancije proizvođača nema, čak i normalna garancija (za novi disk) garantira samo zamjenu diska, ne i spašavanje podataka. Pošto ni jedan proizvođač (barem za reklamne potrebe) ne garantira tako nešto (npr da garantira spašavanje nakon x-godina o svom trošku), zaključijem da je to nemoguće znati, osim imati ili nemati sreće.

-sama trajnost zapisa nije problem jer (po ovim starim diskovima) desetak+ godina su čitljivi. Ali 10godina je vječnost za PC, npr IDE-PATA/SATA... tko tvrdi da će za 10 godina na MBO postojati priključak za npr PATA ili SATA? Jedine dugoročne garancije (za support-proizvodnju uređaja, servis, potrošni materijal..) su za 'trakaste' medije (IBM-dlt, HP..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice