S.M.A.R.T. error na novom disku prilikom restarta

poruka: 8
|
čitano: 2.449
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen

Nisam siguran bi li bilo primjerenije ovu temu stavit tu ili pod Windows. Kupio sam novi disk (u moj PC) i radi u redu. Na kompu imam Win 7. Kad je hladni start ili restart iz bilo kojeg bootabilnog okruženja (tipa recovery konzola, live Linux, ultimate boot CD i sl.) sve je u redu. Ukoliko restartam iz Win 7 prilikom boota mi AHCI kontroler prilikom inicijalizacije javi S.M.A.R.T. error. Kad očitam S.M.A.R.T. vrijednosti dobijem da je uzrok upozorenja Spin Up Time, koji je malo smanjen (vrijednost, znaći dulje vrijeme), jedno 10 % od normalnog (recimo hladni start ili restart prije Windowsa).

Inače, disk se pali kad i komp, kad radim bilo kakav restart, osim iz Windowsa disk nastavlja raditi. Međutim kad komp restartam iz Windowsa disk se ugasi i stoji ugašen sve do inicijalizacije AHCI kontrolera. Tu vjerojatno nastaje problem.

Mene zanima treba li me ovo zabrinjavati i može li se kako srediti da Windows ne gasi disk prilikom restarta. Bi li bilo zdravije napraviti shut down pa hladni start (pri tom najviše pati disk, a kako je ugašen, u ovom slučaju mu je sve jedno).

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.12.2009 8:40 (MrBlc).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Isključi smart.

Random chance seems to have operated in our favor.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Jako dobar savjet. Ako je štetno za disk, biti će štetno i ako ne javlja grešku, a ako nije štetno, može se pojavit greška koju neću viditi jer je isključen. I opet neću znati postoji li neki potencijalni problem vezan za ovu grešku.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako će ti disk riknut riknut će ti i bez smarta ili s njim. Ako neće neće. Tako da je savjet sasvim dobar.

Napravi backup diska ili prijavi disk na garanciju ako je još ima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Disk je potpuno novi. Garancija zbog pada SMART parametra s cca 86 na 72-73 (opasno je ispod 20 ili 25) u samo jednoj određenoj situciji - nema teoretske šanse da prođe. SMART može upozoriti na neke druge probleme koji mogu nagovijestiti opasnost od crkavanja diska nevezano za ovaj problem. Ovo se događa samo kod restarta iz Win 7 kad Win ugasi disk, a restarta komp, pa disk nije spreman kad krene inicijalizacija AHCI kontrolera.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ok onda.. bubam.. ima u power options da se čekira kućica "Turn off hard disk-never" ?

Probaj stavit najnoviju verziju bios-a ili još bolje promjenit mod rada diska u "legacy"..

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: S.M.A.R.T. error na novom disku prilikom resta

malko sam tražio po netu da vidim jel ti mogu nešto pomoći i nalazim na ljude sa problemima sa Samsung spinpoint diskovima. Uglavnom se ljudi žale na "klik" zvukove, fluktuaciju Spin up time-a, bad sektore i često krepavanje (F1 serija).

Neki savjetuju da se kroz BIOS naštela da disk radi u SATA-1 načinu rada jer ima problema sa SATA kompatibilnosti. Ne znam da li ti to može pripomoći, ali vrijedi pogledati (Link). Možda je slično i sa F3 serijom koju ti imaš

Google is your friend
17 godina
moderator
RE: S.M.A.R.T. error na novom disku prilikom resta
MrBlc kaže...

Disk je potpuno novi. Garancija zbog pada SMART parametra s cca 86 na 72-73 (opasno je ispod 20 ili 25) u samo jednoj određenoj situciji - nema teoretske šanse da prođe. SMART može upozoriti na neke druge probleme koji mogu nagovijestiti opasnost od crkavanja diska nevezano za ovaj problem.

Spin Up Time je nekako škakljiv parametar. Možda disk nije kriv za to - možda su napajanje ili matična ploča krivi. Bilo bi dobro da ga isprobaš na drugom računalu da isključiš druge komponente kao faktor. Ako parametar nije u idealnim granicama na drugom računalu, onda bi se trebao zabrinuti. Možda bi bilo dobro da prvo napraviš backup podataka i onda da ga neko vrijeme intenzivno mučiš, da ga maksimalno opteretiš - testiraš raznim programima za testiranje diskova, kopiraš ogromne datoteteke ili ogromnu količinu datoteka. Ako se s tim ne pogorša ni jedan parametar, onda se možeš nadati da će bar još neko vrijeme biti sve OK.

Zura kaže...

malko sam tražio po netu da vidim jel ti mogu nešto pomoći i nalazim na ljude sa problemima sa Samsung spinpoint diskovima. Uglavnom se ljudi žale na "klik" zvukove, fluktuaciju Spin up time-a, bad sektore i često krepavanje (F1 serija).

F1 je bila malo problematična serija, s relativno visokim postotkom pokvarenih diskova. Mada, čini mi se da je ispalo da ako ti se F1 nije pokvario u roku 2-3 mjeseca, da se onda uopće nije pokvario. Moj ima valjda već godinu dana (ne sjećam se kad sam ga kupio) i nikad problema s njim - brz, tih, hladan, tek tu i tamo se čulo nešto kao "štelanje glave", SMART u sigurnim granicama. Pouzdanost F3 je pak - nepoznata - vrijeme će pokazati hoće li biti pouzdaniji od F1 ili ne.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice