Sistemski disk - pitanja savjeti

poruka: 7
|
čitano: 3.865
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Trenutno imam konfu s WD Caviar Blue 500GB. To je jedini disk, na njemu je sve.

Imam problema sa sporošću za koje pretpostavljam da nije kriva niti jedna druga komponenta. (vidi Moj PC) (problemi su se pogoršali otkad je disk napunjen skoro do kraja)

Budući da mi osim sporosti treba i prostora zanima me koliko bi cijelu stvar ubrzao jedan WD Black uz lijepu organizaciju particija na oba diska?

Razmišljao sam o SSD-u, ali mi je npr. jedan od 120GB premali za te pare. Trebam i OS i igre i software ugurat na to...

Prijedlozi, savjeti, rješenja? {#}

Welcome my son...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Sistemski disk - pitanja savjeti

Možda defragmentacija?

13 godina
neaktivan

Ne treba ti SSD za igre.SSD je za OS,ako se baviš fotošopom,video editiranjem....To što ti je disk spor JE zato što je skoro pa pun.Disk mora imati barem 10% kapaciteta slobodno,inace ce se usporiti zbog prenatrpanosti.Dakle ova solucija kupovanjem još jednog diska (Caviar Black) mi se čini najbolja. LP 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
AxeAwesome kaže...

Ne treba ti SSD za igre.SSD je za OS,ako se baviš fotošopom,video editiranjem....To što ti je disk spor JE zato što je skoro pa pun.Disk mora imati barem 10% kapaciteta slobodno,inace ce se usporiti zbog prenatrpanosti.Dakle ova solucija kupovanjem još jednog diska (Caviar Black) mi se čini najbolja. LP 

Što se tiče igara, to sam i ja mislio dok nisam instalirao Guild Wars 2. Nije problem tijekom igranja, al kad loada to traje doslovno par minuta, a osim toga koristim photoshop, premiere (u budućnosti ću se videom sve više bavit) itd.

Pored svih aplikacija tu je i cool faktor kod SSD-a što se sve vidljivo oku brže loada.

Kad razmislim trebam i Caviar Black i SSD, al pare mi se tolke ne bacaju.

Što se tiče defragmentacije... uvijek sam se zgražao kak ljudi ne defragmentiraju kompove redovito, kak se ne brinu itd., a sad kad prvi put imam svoj pošten komp i sam to ne radim. {#}  (to napravim sutra, al sumnjam da će puno pomoć)

Na kraju, glavno pitanje jest. Kolika je realna razlika u performansama između Caviar Blue i Black? Oće bit bolje ako kupim Black pa na Blue stavim samo storage, a na Black sve što se aktivno vrti?

(i zaboravio sam pitat, disk od 1TB, koja je konkurencija Caviar Blacku? WD mi je postao neka navika pa ni ne razmišljam o ostalima)

Welcome my son...
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.11.2012 20:47 (zv'jer2).
16 godina

Koliko sam informiram Black je brži disk ali bučniji i više se zagrijava.Neznam koliko cache-a imaju ti diskovi,obrati pažnju na to,ako imaju isto ja bih uzeo Blue jer mi je bitnija tišina nego brzina.Na laptopu imam Scorpio Blue 320gb,disk je nečujan a dobrih performansi.U rangu sa tim diskovima ti je i Samsung Spinpoint f3,imam ga na računalu ali je i on bučan,stalno "struže" tako da sam ga maknuo sa mjesta sistemskog diska a stavio malo sporiju i stariju Seagate Baracudu i razliku u brzini baš i ne osjetim.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.11.2012 11:51 (ghibli7).
17 godina
neaktivan
ghibli7 kaže...

Koliko sam informiram Black je brži disk ali bučniji i više se zagrijava.Neznam koliko cache-a imaju ti diskovi,obrati pažnju na to,ako imaju isto ja bih uzeo Blue jer mi je bitnija tišina nego brzina.Na laptopu imam Scorpio Blue 320gb,disk je nečujan a dobrih performansi.U rangu sa tim diskovima ti je i Samsung Spinpoint f3,imam ga na računalu ali je i on bučan,stalno "struže" tako da sam ga maknuo sa mjesta sistemskog diska a stavio malo sporiju i stariju Seagate Baracudu i razliku u brzini baš i ne osjetim.

Već imam Blue i to mi je jedini disk. Želim nešto brže, a i više prostora. U tom je poanta. Buka mi je apsolutno nevažna. (naravno u razumnim granicama, a sumnjam da iti jedan običan disk to prelazi, ako je ispravan)

BTW, jučer sam uspio počistit 150GB tako da disk više nije pun, još samo potpuna i duboka defragmentacija...

Welcome my son...
15 godina
neaktivan

Kupi SSD i na njega stavi OS i najzahtjevniju igru, a HDD za ostatak koristi, za igre, filmove i muziku.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice