Sistemska particija veličina

poruka: 24
|
čitano: 13.343
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
sistemska particija

koja je optimalna veličina sistemske particije na tvrdom disku večim od 500GB?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: sistemska particija
HELIX.D kaže...

100GB too much

IBM ( I Blame Microsoft)
15 godina
neaktivan

pa za C disk dosta ti je kakvih 50GB, jel na njemu trebaš imati instaliran operativni sustav za koji treba kakvih 15GB max, programe koji ti trebaju, i od C diska treba odovojit kakvih 4GB za virtualnu memoriju. A onda na D stavljaš sve ostalo igre, muziku, filmove,... Razlog tome je ako ti virus napadne računalo, 99% će to biti sistemski disk dakle C, i ako nemožeš ga izbrisati samo formatiraš C drive i ponovo instaliraš windowse i sve tvoje datoteke će ostati nedodirnute  na D disku

Mrog
16 godina
neaktivan

Čudne stvari ljudi pričaju..čuj za disk od 1,5 TB da imam 50 GB particije imao bi kaos, evo za primjer ću staviti mene koji imam 2 TB (sliku), kakav kaos imam već sad i da zapamtim gdje mi je šta.

Prema mojim iskustvima, veličina od 500 GB je optimalna za podatke (video, muzika), dok za sistemsku npr 250 GB je ok (igre mnogo zauzimaju, tko posebno koristi komp samo za igre, najbolje je jedna sistemska i jedna za  igre i programe).

Još kad se dodaju 2-3 virtualna uređaja (za image igre npr.) došao bi do Z: samo tako, pa ti zapamti gdje si stavio neke slike prije 2-3 godine ;-).

Pozdrav, i nadam se da shvaćate moju poantu :D.

Particije Particije
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Sistemska particija veličina
ivex'08 kaže...

Čudne stvari ljudi pričaju..čuj za disk od 1,5 TB da imam 50 GB particije imao bi kaos, evo za primjer ću staviti mene koji imam 2 TB (sliku), kakav kaos imam već sad i da zapamtim gdje mi je šta.

Prema mojim iskustvima, veličina od 500 GB je optimalna za podatke (video, muzika), dok za sistemsku npr 250 GB je ok (igre mnogo zauzimaju, tko posebno koristi komp samo za igre, najbolje je jedna sistemska i jedna za  igre i programe).

Još kad se dodaju 2-3 virtualna uređaja (za image igre npr.) došao bi do Z: samo tako, pa ti zapamti gdje si stavio neke slike prije 2-3 godine ;-).

Pozdrav, i nadam se da shvaćate moju poantu :D.

Pa ne kažem da treba imati particije od 50GB, nego samo da je za sistemsku particiju dosta 50GB, a za sve ostalo dosta mu je još samo druga particija i na njoj napravi mape, ,npr. igre, filmovi, slike, glazba, preuzimanja,... i nema zbrke i kaosa

Mrog
16 godina
neaktivan

Komplikacije bezveze, po defaultu ti windows stavlja programe i igre u program files, znači i igre i programe.

Trebao bi onda mjenjati lokaciju program filesa, a neznam jel se to u win7 uopće može.

http://www.unitedboinc.com/news-sig/Black-1-8vn08w-0.png
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

nisu to komplikacije nego pravilno organiziranje, na sistemskom disku nebi trebalo biti ništa osim os-a i programa, a svaka igra se da instalirati bilo gdje na disku, bilo u xp visti ili 7 npr.

D:/Igre/Ubisoft/FarCry2 

Mrog
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.3.2010 20:14 (mrog 33).
15 godina
ivex'08 kaže...

Komplikacije bezveze, po defaultu ti windows stavlja programe i igre u program files, znači i igre i programe.

Trebao bi onda mjenjati lokaciju program filesa, a neznam jel se to u win7 uopće može.

On odgovara na pitanje a ti ivex pricas o skroz drugim stvarima i u biti se svadjas sam sa sobom, jer dajes argumente kontra necega sta nitko nije ni rekao

15 godina

do sada sam imao 2 hdd od 80 gb i 1 od 16o te ču izbaciti van i staviti jedan   Western Digital Caviar Black 640GB/32MB ,a   i često moram reinstalirati windowse :(zbog virusa ): ....do sad največu sistemsku partriciju sam imao 74 gb a najgore mi dok imam igricu na sistemskoj pa dok formatiram disc pa mo se izbriše pa ponovo instalirati ispočetka...xD

pa kod pokretanja instalacije uvjek se može odabrati na koji disk zeliš da ti se igra ili neki program instalira c,d,e, po defaultu je uvijek na C ....dali se može promjeniti to neznam ,,,

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.3.2010 20:24 (HELIX.D).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Igricu ces morati reinstalirati kad god reinstaliras winse, jer ti igru mozes instal na D ili bilo koji disk, ali ne sve fajlove, uvijek ima 1 manji sistemski dio igre ( kao i bilo kojeg programa ) koji ce ti se instalirati u win dir i ostale systemske dirse. I taj manji di oonda izgubis kad reisnatals winse i igra je neupotrebljiva. To znaci da prije reinstala sacuvas save gamove ( isto kao sto sacuvas i dokumente koje si napravio s nekim progsima ), ionako velika vecina igara ima danas savegamove u Documentsima. I, ako ti je igra instalana na nekom drugom disku osim systemskog,  fino izbrises direktorij od te igre na tom nekom drugom disku.

Jedina stvar koja te spasava ponovne reinstalacije igara, programa i svega ostalog ti je image diska. Dakle ako napravis image diska nakon sto si na komp stavi osve progse i sve igre i sve sta ti srce zeli i mozak treba i NAKON toga napravis image tada sve to isto tak omozes lijepo i iz image vratit natrag, bez potrebe za ponovnom instalacijom i podesavanjem itd. Programa za image radit ima masu, sto besplatnih sto platnih. Kao npr Acronis True Image Home ( Akronis Tru Imiđ Hom - baš mi je došlo da to po Vuku napišem) od platnih ili npr Drive Image XML od besplatnih. Nije on najbolji ni nesto, ima ih nekliko besplatnih, on je samo jedan primjer.

17 godina
neaktivan

Po mojem mišljenju za sistemsku particiju nebi trebalo uzimati manje od 250GB.
U mom slučaju 64 bitna Vista cca godinu i pol nakon instalacije, windows folder zauzima cca 30GB, program files 70GB, user folder 60GB.

Moj PC  
1 1 hvala 1
15 godina
neaktivan
Perica kaže...

U mom slučaju 64 bitna Vista cca godinu i pol nakon instalacije, windows folder zauzima cca 30GB, program files 70GB, user folder 60GB.

A što je s ljudima koji imaju hardove od 80 GB, kakvih 250GB što ti je?

Mrog
15 godina
odjavljen

Već 5 godina koristim disk od 80GB kao sistemski. Na XP sam mapu My Documents odmah po instalaciji preselio na drugi disk. Sad sam na 7-ici i sve mape koje iz ''user'' koje koriste puno prostora sam preselio na drugi disk (My documents, My videos ....). Za mene čisto dosta, a mislim da je onih prvotno preporučenih 100 GB stvarno dosta velikoj večini korisnika.

The river tells no lies, yet standing at its shores the dishonest man still hears them
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
HELIX.D kaže...

mrog 33 kaže...
Perica kaže...

A što je s ljudima koji imaju hardove od 80 GB, kakvih 250GB što ti je?

Pa pitanje je bilo - veličina sistemske particije na tvrdom disku večim od 500GB?

15 godina
Perica kaže...

Perica, User foldere ( ili My Documents folder ak ogovorimo o XP-u ) ti je uvijek pametno prebaciti na drugu particiju, za slucaj da moras formatirat c disk da ti svi dokumenti ostanu netaknuti na nekoj drugoj particiji, tj da ne moras ih rucno prebacivat sa raznim alatima u slucaju da ti se dodgodi da vise ni nemozes u winse i slicne probleme.

Inace evo za usporedbu, Vista sp1, x64, stara 2 godine i par mjeseci, komp koristim za sve od posla do povremenog igranja i cestog testiranja programa novih, starih i svega ostaloga, gledanja filmova bla bla...C disk ima 120 GB, na c disku Win dir ima 8GB, a Program files ( ukupno zbrojeno 32 i 64 bitni ) imaju 17 GB. User folderi ( koj isu na d disku  ) trenutno imaju 30ak GB

Sad tu dodas prostor za sytsem restore, pa za recycle bin i tako ( temp i smece cistim bar jednom mjesecno, a zna mi imat i po 30-50 GB, sa ccleanerom i glaryem cistim ).

Inace komp nikad ne gasim samo katkad resetiram pa zna radit i po mjesec dana i bez reseta ako se dogodi da u to vrijeme ne instaliram ili uninstaliram nijedan program koji zahtjeva reboot. Niakd problema sa virusima ni nikakvim drugim napastima, ni sa nestabilnoscu ni sa icim drugim. Evo jednostavno cekam da se bilo sta minimalno desi pa da imam razlog prec sa Viste x64 na 7 x64, palnirao jesam ubrzo, ali to kad budem imao malo viska vremena, sad mi se usred posla neda mijenjat nesto sta radi besprijekorno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.3.2010 22:45 (miki1981).
17 godina
neaktivan

W7 je x64 i s njim najviše radim zato ima 50Gb

XP mi je za Adobe suite/ PhotoScanner3D/ stari AutoCAD i sl. zbog pluginova koji ne šljakaju na W7(30GB)

Igru koju igram instaliram u ProgramFiles OS-a na kojem bolje vrti-npr Prototype vrti bolje na W7 a DragonAge na XP-valjda zbog graf drivera ili DirectX-a, nemam pojma-tako jeste. Nemam nikada više od jedne igre po particiji u OS. 

Ostale particije su mi ipak "za po kući"(filmovi,torrenti,neobrađeni video i photo, cad i 3d projekti)- sve bitno mi je na Verbatim 500GB ext- naravno bez particija. Njega čak ni ne uključujem u računalo dok se ne ukaže potreba. Stoji u ladici.

To ti je to od mene

IBM ( I Blame Microsoft)
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.3.2010 9:54 (micho0305).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

ja mislim da cu napraviti jednu od 100 za windowse a ostalo ču raspodijeliti na 2 djela jednu za igrice a drugu za muziku i filmove....

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ha dobro, tvoja stvar kak ćeš si to organizirat, al moje mišljenje je da ti je 100GB za windose ipak malo previše

Mrog
15 godina
HELIX.D kaže...

ja mislim da cu napraviti jednu od 100 za windowse a ostalo ču raspodijeliti na 2 djela jednu za igrice a drugu za muziku i filmove....

To ti je ok ak oces igre i progse instalirat u Program Files. Sto je sasvim u redu da napravis, jer i da ih instaliras na drugi disk ionako su neupotrebljivi nakon reinstalacije.

Uglavnom po mom iskustvu najbrza kombinacija je instal sve normalno na c, a swap disk si prebaci na fix size i na D ili neku drugu particiju. Samo pazi da kad instalas bilo koji prog ili igru u koju nisi siguran da koristis sandboxie i sve ce to bit ok

17 godina
neaktivan

Ako imaš tako velik disk najbolje ga je razdjelit na 3 ili više particija. Na C: neka bude samo OS i driveri, na D: svi ostali programi, a na E: neka bude sve ostalo (igre,glazba, filmovi)

15 godina
neaktivan

Zdravo...dali mi neko moze pomoc...Potrebno mi je objasnjenje da mi neko da ,ili link gdje objasnjeno kakva je razlika između aktivne i sistemske particije......... hvalla unaprijed

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mikyyy kaže...

Zdravo...dali mi neko moze pomoc...Potrebno mi je objasnjenje da mi neko da ,ili link gdje objasnjeno kakva je razlika između aktivne i sistemske particije......... hvalla unaprijed

sistemska particija je ona na kojoj su instalirani windowsi.to je obicno C i to je ujedno i aktivna particija (boot particija) koja sadrzi boot.ini datoteku koju ocita bios i omogucuje bootanje windowsa. ali mozes ti stavit da je D aktivna ali onda se nebi bootali windowsi jer bi bios kao boot particiju vidio D..  posto ona nije sistemska nebi moglo bootati os

15 godina
15 godina
neaktivan
robx kaže...
mikyyy kaže...

sistemska particija je ona na kojoj su instalirani windowsi.to je obicno C i to je ujedno i aktivna particija (boot particija) koja sadrzi boot.ini datoteku koju ocita bios i omogucuje bootanje windowsa. ali mozes ti stavit da je D aktivna ali onda se nebi bootali windowsi jer bi bios kao boot particiju vidio D..  posto ona nije sistemska nebi moglo bootati os

Hvalla punoooo....

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice