Problemi s diskom u laptopu...

poruka: 4
|
čitano: 1.607
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Problemi sa diskom u laptopu...
Imam laptop negdje oko godinu dana i u tih godinu dana već sam dva puta dobio poruku kako S.M.A.R.T. predviđa da će disk krepat i da hitno napravim backup (što jesam) , te disk zamijenim novim (što nažalost ne mogu) prije nego bude prekasno. Glavni je problem u tome što disk nikako ne mogu izvaditi iz laptopa bez da ga pritom cijelog ne razvalim, jer se dva od četiri vijka kojima je kavez pričvršćen nikako ne mogu olabaviti. Znate li za nekakav program (ili još bolje više njih) kojim bi mogao provjeriti koliko mi je disk uistinu zdrav? Čuo sam da S.M.A.R.T. nije u potpunosti pouzdan, a i to što je "digao uzbunu" samo dva puta u godinu dana tjera me da mislim kako ipak griješi, no htio bih radije provjeriti na još par načina da budem 99% siguran u čemu je stvar. Laptop inače uredno radi, ali nekad poblesavi i zapne pri podizanju sistema, pa ga onda moram ručno ugasiti i upaliti da proradi. To se doduše veoma rijetko događa, ali ipak se događa i ne mogu to zanemariti. Molim vas pomozite savjetima, pa da napokon riješim taj poprilično dosadan i iritantan problem. Hvala najljepša!
Puno stvari u životu nije sigurno, no tvrda stolica uvijek je sranje.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problemi sa diskom u laptopu...

Mislim da postoje velike šanse da će ti hdd kad tad otkazati, samo je pitanje vremena.

Softvera za provjeru hdd-a imaš cijelo čudo, a evo nekih linkova:

http://software.informer.com/getfree-hard-disk-failure-detection/

http://www.hddlife.com/test/rational/index_rational.html

http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287

Također probaj identificirati koji ti je model diska i tko je proizvođač. Zatim idi na njihovu web stranicu i skini njihove diagnostičke alate za hdd. 

16 godina

-Da, SMART nije pouzdan, tj može prijavljivati problem a da ipak disk normalno radi.. ipak je bolje promijeniti disk (ili imati backup..) jer sličnost sa SMaRT nije slučajna ;-)

-Dobar program je Hard Disk Sentinel, ponekad pomogne obično formatiranje.

-Nije mi jasnio, kako nemožeš otvoriti, misliš na 'kavez' -oko diska, limeni?

Poznat problem zbog mekanih šarafa, zacvikanih u aluminij.

- moraš koristiti točno određen šarafciger (veličinu), ukoliko je već 'rastrgan' može se pomoću cvikcangi 'zagristi' glavu šarafa, i odšarafiti tek toliko da popusti...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

-Da, SMART nije pouzdan, tj može prijavljivati problem a da ipak disk normalno radi.. ipak je bolje promijeniti disk (ili imati backup..) jer sličnost sa SMaRT nije slučajna ;-)

-Dobar program je Hard Disk Sentinel, ponekad pomogne obično formatiranje.

-Nije mi jasnio, kako nemožeš otvoriti, misliš na 'kavez' -oko diska, limeni?

Poznat problem zbog mekanih šarafa, zacvikanih u aluminij.

- moraš koristiti točno određen šarafciger (veličinu), ukoliko je već 'rastrgan' može se pomoću cvikcangi 'zagristi' glavu šarafa, i odšarafiti tek toliko da popusti...

Ma oni su to vjerojatno zatezali električnim odvijačem, pa su malo prejako zategli i sad odvijač koliko god fino uletio jednostavno iskoči van. Kao da su zavarili ta dva šarafa.
Puno stvari u životu nije sigurno, no tvrda stolica uvijek je sranje.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice