Danas sam kupio novi dvd čitač/pržilicu LG GH22LP20.
Nakon što sam ga stavio u komp i pokopčao sve kablove, windowsi ga ne očitavaju. Molim za pomoć. Unaprijed hvala
Nakon što sam ga stavio u komp i pokopčao sve kablove, windowsi ga ne očitavaju. Molim za pomoć. Unaprijed hvala
...probaj u biosu detektirati DVD...uz uvjet da si sve ispravno spojio...
pokušavao sam ali sve kaj sam uspio je bilo da piše ATAPI incomatible
ako vec imas jednu ide przilicu i ako ovu dodajes onda si morao na novoj jumper stavit na slave ukoliko je na prvoj master a ako samo mjenjas przu a nije ju automatski prepoznao bios onda je nosi nazad di si je uzo i trazi zamjenu jer je neispravna(iz iskustva pricam)
...upiši taj pojam i malo prosurfaj po internetu...ili se možda javi netko drugi...sorry...
ako vec imas jednu ide przilicu i ako ovu dodajes onda si morao na novoj jumper stavit na slave ukoliko je na prvoj master a ako samo mjenjas przu a nije ju automatski prepoznao bios onda je nosi nazad di si je uzo i trazi zamjenu jer je neispravna(iz iskustva pricam)
da imam cd-čitač(1.uređaj) ,a nedavno mi je riknula pržilica (2. uređaj), i samo sam izvadio tu pržilicu i stavio novu
EDIT: isključio sam prvi uređaj i ostavio prikopčan samo novi i proradilo je, zna li netko kako namjestiti da mi oba rade istvremeno?
...pa napisano ti je...novi spoji kao master a stari kao slave ili obratno i to bi bilo to...
imas odozada jumper mali,na jednom uredjaju mora biti master a na drugome slave i onda ce ti oba raditi
I ja imam problem sa LG GH22NP20 pržilicom. Kupio sam je prije nekoliko dana, sve uredno spojio (pošto je druga stavio je na slave) i sada kada stavim da mi se COPY DVD (filmski) kopiranje i prženje na prazan DVD traje više od sat i pol (postavio bih sliku ali mi se ugasilo kad je doslo do 90%).
Može li mi neko reći zbog čega to toliko traje, da li uzrok moze biti zbog toga što je ta nova pržilica na slave a stara, koja više ne prži dobro, stavljena na master? Može li biti do toga što nakon ugradnje pržilice nisam instalirao nikakav driver već je XP sam prepoznao? Ili je nešto vezano za PIO ili DMA koji ne kontam šta je ni kakve postavke trebaju biti? Ili jednostavno ne valja pržilica pa da je vratim?
Samo da napomenem da kopiranje filmskog DVD (Creating IMG to burn) traje svega 15ak minuta a prženje traje oko sat i 15 minuta...
@fifiX - Ako ti neće sa Master i Slave, stavi oboje na Cable Select (CS). U tom modeu rada ti je utikač bliži matičnoj Master, a ovaj udaljeniji Slave
@kemal - Hm, s obzirom da nisi naveo kakvu konfiguraciju imaš ovo je zanimljivo. U kojem programu pržiš, jesi probao sa nekim drugim? Provjeri na LG-jevom sajtu jesu li možda izdali kakav firmware koji bi rješavao slične poteškoće. Ukoliko nema firmwarea, a radi ti u 2-3 softwarea loše, preporučam da reklamiraš snimač.
@kemal - Hm, s obzirom da nisi naveo kakvu konfiguraciju imaš ovo je zanimljivo. U kojem programu pržiš, jesi probao sa nekim drugim? Provjeri na LG-jevom sajtu jesu li možda izdali kakav firmware koji bi rješavao slične poteškoće. Ukoliko nema firmwarea, a radi ti u 2-3 softwarea loše, preporučam da reklamiraš snimač.
Pržim u NERO 7, nisam jos uvijek probao neki drugi program - ne znam ni koji bi - mozda Ashampoo? Ne znam ni koji mi je trenutni firmware, zaboravio sam kako da pogledam - znam da sam na przilici procitao da je proizvedena u aprilu ove godine pa valjda je najnoviji (mozda i grijesim, ne znam)...
I ja imam problem sa LG GH22NP20 pržilicom. Kupio sam je prije nekoliko dana, sve uredno spojio (pošto je druga stavio je na slave) i sada kada stavim da mi se COPY DVD (filmski) kopiranje i prženje na prazan DVD traje više od sat i pol (postavio bih sliku ali mi se ugasilo kad je doslo do 90%).
Može li mi neko reći zbog čega to toliko traje, da li uzrok moze biti zbog toga što je ta nova pržilica na slave a stara, koja više ne prži dobro, stavljena na master? Može li biti do toga što nakon ugradnje pržilice nisam instalirao nikakav driver već je XP sam prepoznao? Ili je nešto vezano za PIO ili DMA koji ne kontam šta je ni kakve postavke trebaju biti? Ili jednostavno ne valja pržilica pa da je vratim?
Samo da napomenem da kopiranje filmskog DVD (Creating IMG to burn) traje svega 15ak minuta a prženje traje oko sat i 15 minuta...
...postavke trebaju biti na DMA modu, desni klik naMy Computer-Manage-Device Manager-IDE ATA/ATAPI controllers-
desni klik na Secondary IDe channel-Properties-Advanced Setting-Transfer mode mora biti na DMA if available a
u Current transfer mode mora biti na DMA 6 ili 4...ako nije namjesti Transfer mode na DMA if available i restartaj komp...
provjeri nakon restarta da li ti je Pržilica prepoznata u Current transfer modu ispravno...
Evo kako mi je postavljeno - nisam ništa dirao (slika) . je li uredu?
...pa DMA mod je očito u redu i utome ne bi smjel biti problem...zanima me koji IDE ATA kabel imaš..
trebao bi biti barem ATA 133 (80 žilni)...jer ako imaš stari kabel onda je očito on glavni krivac...
Ne znam koji je kabal. Ali na staroj pržilici taj kabal je radio bez problema i nemam ja problema sa čitanjem dvd već samo sa prženjem.... BUG DVD sve uredno otvara...
Ne znam koji je kabal. Ali na staroj pržilici taj kabal je radio bez problema i nemam ja problema sa čitanjem dvd već samo sa prženjem.... BUG DVD sve uredno otvara...
...stara pržilica ti je vjerojatno radila u ultra DMA modu 2 i za to je stari kabel bio dobar...
...ali nova ti radi u DMA modu 4 a za to trebaš kabel sa većim i bržim prenosom podataka...
treba mi ATA 133 - 80 žilni??
...stara pržilica ti je vjerojatno radila u ultra DMA modu 2 i za to je stari kabel bio dobar...
...ali nova ti radi u DMA modu 4 a za to trebaš kabel sa većim i bržim prenosom podataka...
Meni je na UDMA2 i sve radi bez problema... Sprži dvd za 20min. Nije problem u tome. Kemal, probaj pržit sa kojim drugim programom (CD Burner XP npr.) pa vidi kako će onda radit.
Meni je na UDMA2 i sve radi bez problema... Sprži dvd za 20min. Nije problem u tome. Kemal, probaj pržit sa kojim drugim programom (CD Burner XP npr.) pa vidi kako će onda radit.
...pa na ultra DMA 2 je i njegova stara radila bez problema...ovo je DMA 4 i za to treba kabel kakav sam naveo...
...minimalno ATA 100...košta niti 20 Kn...