Mogući problem sa hard diskom

poruka: 9
|
čitano: 1.447
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
pitanje

Nisam siguran da li je ovo problem sa hard diskom ili nekom postavkom na matičnoj...naime, slozio sam novu konfu (hd4870, 4gb ddr3, MBO Asrock P45, napajanje Corsair vx450..) i u nju stavio Seagate 640 GBm 7200.11 32 MB, OS je Win XP SP 3. Pri prvom pokretanju kompa je izbacio blue screen pa sam u biosu promijenio da SATU prepoznaje kao IDE (po defaultu je bilo AHCI). Instalirao Windowse i sve super, radio normalno. Međutim sada mi se dešava da kad upalim komp, windowsi se dignu pa se za 20-30 sec komp resetira i vise ne prepoznaje hard disk. Onda iskljucim komp, ponovno upalim, pa se sistem digne i sve bude ok, komp radi normalno dok ga ne ugasim (nekad postupak treba ponavljati vise puta). Mislio sam da je problem u disku tvornicki pa sam bio na stranici od Seagate-a projerit po modelu i ser. broju ali je sa diskom sve ok. Inace je u starom kompu na disku bio sistem i sve je sljakalo kako treba. Ima li netko nekakvih prijedloga sto da napravim i uopce pitanje je da li je problem u disku ili matičnoj ili nešto treće.

Unaprijed zahvaljujem!

0 0 hvala 0
17 godina

Bios na default, stavi vistu, nece vise biti problema.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Mogući problem sa hard diskom
prihvaćeno rješenje

Možda bi pomglo da fleshiraš BIOS ili firmware od diska?

Pogledaj na site-ovima proizvođača da li imaju nove verzije i kako se to radi.

Intel Core i7 Procesor I7-920 2,66 GHz, ATI HD4870 X2 DDR5 2 GB, Kingmax Mars DIMM 2GB DDR-3 1333MHz x 3
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Hvala na odgovorima, ali za sada ne bih htio stavljati Vistu, a za firmware od diska cu pogledati, ali sam provjeravao po modelu i s.broju da li moj disk ulazi u neku problematicnu seriju pa kaže da ne.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Moguć je problem sa hardom, meni je jucer otkazao 1,5 mj star 1tb seagate disk (ima 60 mj garanciju). Spremaj podatke sto prije !!!

16 godina
neaktivan
autorov komentar

i meni je to palo na pamet, ali kad se upali onda sve radi kako treba, bez ikakvih zvukova, usporavanja ni nista, a i u starom kompu je radio bez problema tako da sumnjam. naravno moguće je ali sam bas htio provjeriti da li ima nekakva druga moguca solucija.

17 godina
neaktivan
mirek kaže...

Moguć je problem sa hardom, meni je jucer otkazao 1,5 mj star 1tb seagate disk (ima 60 mj garanciju). Spremaj podatke sto prije !!!

Mirek, jesi pogledao na Seagateovim stranicama da li ima novi firmware za tvoj HDD?  Ako imas disk s problematicnim firmwareom podaci su netaknuti, samo su nedostupni dok ne stavis novi fw

Ako ti je disk skroz riknuo, bad luck....  Seagate je napravio veliki kiks sa ovom aferom oko loseg firmwarea, i ovo nije prvi puta da su im diskovi problematicni
16 godina
neaktivan

Budući da imam identičan hdd, koji mi se malo uspori nakon što mi komp radi par dana u komadu (valjda se "umori") mogu potvrdit da radi bez problema ali desilo mi se par puta da se komp jednostavno restarta sam pri paljenju i onda se dignu windoze bez problema.

Ja bih ti preporučio da si sa N-lite ubaciš sata drivere u instalaciju XP-a i da instaliraš takve windoze, ili da napraviš sata drivers boot disk ili slično, pa onda ne moraš dirat postavke u BIOS-u več ostaviš u native sata modu.

Ne znam da li će ti to riješit problem, ali vrijedi pokušat, ipak je to SATA hdd.

Neki su spominjali da su imali problema sa firmwareom, možda mu taj IDE mod pravi probleme.

Uglavnom, probaj instalirat windoze sa SATA driverima i SATA native modom u BIOS-u.

U krajnjem slučaju digni wistu ultimate jer ipak imaš pilu koja bi i više nego dobro radila u visti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Hvala svima na odgovorima, flash bios-a na najnoviju verziju je rijesio problem (nadam se trajno)

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice