Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.213
|
čitano: 3.548.842
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Koji SSD?

Piše da je Samsung 840 evo MLC. Jel ste vidjeli da ima paket za desktop i dobije se kabel sa sata na usb, čemu to služi, jel se ssd disk može koristiti preko usb-a? koja je to onda brzina i za šta ga koristiti?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Koji SSD?
knezbj kaže...

Piše da je Samsung 840 evo MLC. Jel ste vidjeli da ima paket za desktop i dobije se kabel sa sata na usb, čemu to služi, jel se ssd disk može koristiti preko usb-a? koja je to onda brzina i za šta ga koristiti?

"Piše 3-bit MLC NAND što je jednako TLC NAND"

Za razliku od 2-bit MLC, 3-bit MLC(TLC) NAND ima više latencije i manji broje P/E ciklusa te je jeftiniji.

Razlog zašto SAMSUNG EVO ima vrlo dobre brzine leže u tome što SAMSUNG simulira rad SLC NAND-a na svakom dijelu TLC-a NAND-a čipa u svrhu međuspremnika(eng. buffer). Kapacitet tog međuspremnika ovisi o kapacitetu SSD-a. Također večim performansama pridonosi i pojačanje u vidu radnog takta kontrolera koji je za 100MHz viši od prethodnika 840.

Primjer:

SAMSUNG 840 EVO 120GB ima buffer od 3GB. Što znači dokle god buffer ne bude popunjen preko 3GB imat će te TOP performanse.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.9.2013 1:09 (Wuk19).
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Sta misliste od SSHD-u za laptop, overpriced trenutno?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wuk19 kaže...
knezbj kaže...

"Piše 3-bit MLC NAND što je jednako TLC NAND"

Za razliku od 2-bit MLC, 3-bit MLC(TLC) NAND ima više latencije i manji broje P/E ciklusa te je jeftiniji.

Razlog zašto SAMSUNG EVO ima vrlo dobre brzine leže u tome što SAMSUNG simulira rad SLC NAND-a na svakom dijelu TLC-a NAND-a čipa u svrhu međuspremnika(eng. buffer). Kapacitet tog međuspremnika ovisi o kapacitetu SSD-a. Također večim performansama pridonosi i pojačanje u vidu radnog takta kontrolera koji je za 100MHz viši od prethodnika 840.

Primjer:

SAMSUNG 840 EVO 120GB ima buffer od 3GB. Što znači dokle god buffer ne bude popunjen preko 3GB imat će te TOP performanse.

Jel možeš ti prazniti taj buffer tj određivati što ćeš isprazniti  ili se nemože ništa oko toga .. 

nema gaaa...
17 godina
knezbj kaže...

Jel ste vidjeli da ima paket za desktop i dobije se kabel sa sata na usb, čemu to služi, jel se ssd disk može koristiti preko usb-a? koja je to onda brzina i za šta ga koristiti?

možeš ga spojit ko vanjski disk

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
12 godina
Koji SSD?

Jel se dobije što na performansama ako bih uzeo mali SSD od recimo 60GB da na njemu držim samo windows a ostalno na normalnom disku? Jel se isplati takva kombinacija?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Azmo kaže...

Jel se dobije što na performansama ako bih uzeo mali SSD od recimo 60GB da na njemu držim samo windows a ostalno na normalnom disku? Jel se isplati takva kombinacija?

Isplati se itekako, na 60-64 GB ti taman stane OS + najčešće korišteni programi. Bolje bi bilo da možeš na 120-128 GB ili bar na 90GB no ako ne možeš dobro je i tih 60 GB i to itekako.

Na 120 GB ti stane uz OS i programe još toga, npr igra-dvije koje često igraš a u kojima je učitavanje jako dugo (npr Battlefield 3 multiplayer).

Twitter: @191x7
12 godina
191x7 kaže...
Azmo kaže...

Isplati se itekako, na 60-64 GB ti taman stane OS + najčešće korišteni programi. Bolje bi bilo da možeš na 120-128 GB ili bar na 90GB no ako ne možeš dobro je i tih 60 GB i to itekako.

Na 120 GB ti stane uz OS i programe još toga, npr igra-dvije koje često igraš a u kojima je učitavanje jako dugo (npr Battlefield 3 multiplayer).

Hvala na brzom odgovoru! Možda onda uzmem i 120gb. Budem vidio što imaju u ADM. Jel bitna marka ili baš i nije?

15 godina
Koji SSD?

Azmo

- Normalno da je bitna marka, ima ih svakakvih.{#}

- Uzmi si barem Kingston V300 120GB ili ako želiš izdvojit više, onda Kingston HyperX 120GB.{#}

--- Tko ima malo novca govori: Što da radim s njim? ,a onaj koji ima mnogo govori: Bože, daj još. -- Sva pitanja i nejasnoće molim na PM. Hvala :D

2 0 hvala 0
13 godina
191x7 kaže...

BF3 nakon svih patcheva trenutno zauzima oko 40GB na disku... Neće ići na 60GB :/ Win+BF3+Office+Lightroom+nešto osnovnog softvera kod mene iznosi 95-100GB zauzeća SSDa. IMO jako na knap.

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
17 godina
Jovanka kaže...
191x7 kaže...

BF3 nakon svih patcheva trenutno zauzima oko 40GB na disku... Neće ići na 60GB :/ Win+BF3+Office+Lightroom+nešto osnovnog softvera kod mene iznosi 95-100GB zauzeća SSDa. IMO jako na knap.

A što sam ja napisao?

13 godina

Gdje sam ja ičim osporavao tvoje tvrdnje? {#} Chill, samo sam izdetaljizirao zauzeće prostora s realnim podacima {#}

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
12 godina
Koji SSD?

Hvala svima. Nemam pojma o SSD pa pitam. Imam malo stariji komp pa razmišljam o modernizaciji pa je i SSD upao u kombinaciju. Ako netko ima kakav prijedlog slobodno pogledajte Moj Pc. :-)

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
Azmo kaže...

Hvala svima. Nemam pojma o SSD pa pitam. Imam malo stariji komp pa razmišljam o modernizaciji pa je i SSD upao u kombinaciju. Ako netko ima kakav prijedlog slobodno pogledajte Moj Pc. :-)

Ne otvara mi tvoj "Moj PC", samo piše "Učitavanje...".

12 godina
191x7 kaže...
Azmo kaže...

Ne otvara mi tvoj "Moj PC", samo piše "Učitavanje...".

Evo sad bi trebalo otvarati.

15 godina
Koji SSD?

Azmo

- Koliko novaca bi izdvojio za SSD, koji kapacitet bi uzeo?{#}

--- Tko ima malo novca govori: Što da radim s njim? ,a onaj koji ima mnogo govori: Bože, daj još. -- Sva pitanja i nejasnoće molim na PM. Hvala :D
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.9.2013 13:54 (Valentin17).

0 0 hvala 0
12 godina
Valentin17 kaže...

Azmo

- Koliko novaca bi izdvojio za SSD, koji kapacitet bi uzeo?{#}

S obzirom da su skupi ko suho zlato a malih kapaciteta u odnosu na HD uzeo bi da stane OS i eventualno još neka sitnica. Zato sam mislio 60gb. Mislim da zbog cijene ne bih išao više od 120gb.

17 godina
Koji SSD?

Da, taman ti nedostaje SSD u toj konfi, bilo koji od barem 120GB. Možeš si priuštiti 120 GB, šteta je uzeti manji ako ne moraš.

Kingston V300 120GB taman za taj komp. Budeš se preporodio s ubrzanjem. Ja jesam. :)

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Je li ok ovo vrijeme za boot Windows 8 na Intel 520 SSD-u? :/

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.9.2013 14:22 (PR3DA70R).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
PR3DA70R kaže...

Pa i nije baš... Meni na istom SSD-u ima rezultat 8.3, a tebi je 4 puta veći...

14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Isto Windows 8 ili?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

PR3DA70R

- Daj izvrti benchmark neki, da vidimo kolike su brzine tog SSDa, ono gore je presporo, pa ima i HDD koji to radi brže, pogotovo na win 8.

1 0 hvala 0
17 godina

Zanemarite komentar, krivo sam nešto gledao.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.9.2013 16:25 (191x7).
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Vrtio sam već, brijem da su benchevi sasvim uredu.

Evo SS:

Edit: check again, moj komp updatean {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.9.2013 16:27 (PR3DA70R).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

191x7

- Pa po ovome benchmarku ovo nije SATA II, nego SATA III.

PR3DA70R

- Bench je OK, sada ne mogu shvatit šta ga koči, čak i da radi sa SATA II taj restart bi morao brže ići, pogotovo jer se radi o win 8, to tamo mora "letjeti".

- AHCI je vidim isto uključen, znači to nije problem.

- Jel imaš ti upaljenu opciju Fast boot?

http://www.eightforums.com/tutorials/6320-fast-startup-turn-off-windows-8-a.html

- Jesi možda stavljao program da vratiš start ili da stroj boota direktno na desktop?

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.9.2013 16:33 (Valentin17).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Zeznuo se kolega, gledao je pod 'Moj PC' gdje je bila stara P35-DS3R ploča. Sad sam updateao podatke, imam P8P67. :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.9.2013 2:24 (PR3DA70R).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
PR3DA70R kaže...

Zeznuo se kolega, gledao je pod 'Moj PC' gdje je bila stara P33-DS3R ploča. Sad sam updateao podatke, imam P8P67. :)

Dakle onda sam ipak pravilno gledao, problem je bio što nisi ažurirao informacije tamo (a sada jesi). :)

16 godina
PR3DA70R kaže...

Isto Windows 8 ili?

Da, isto win 8 64 bit... isti CPU kao tvoj...

14 godina
protjeran
PR3DA70R kaže...

to je preloš rezultat,

pa meni se brže dignu win 7 i to na starom sata2 hdd-u 

malo pregledaj opcije po biosu i vidi sto ti se sve podize sa windowsima..

13 godina
neaktivan

to je preloš rezultat,

pa meni se brže dignu win 7 i to na starom sata2 hdd-u 

malo pregledaj opcije po biosu i vidi sto ti se sve podize sa windowsima..

U pravu si {#}

Što hladnije to bolje...
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 15:19 (Praedator).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice