[SAVJET]
Prije instalacije fizicki iskljuci HDD (odsoji mu SATA kabel ili napajanje).
Stavi SSD u AHCI i onda instaliraj OS.
Kad sve zavrsi onda spoji nazad HDD, ne moras ga stavljat u AHCI.
Nakon toga si skini program Fresh SSD FREE ili Tweak SSD FREE i optimiziraj ga.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
AC Milan - IL CLUB PIU' TITOLATO AL MONDO
Ovo isključivanje HDDa dok se instalira OS na SSD nema smisla (bezvezno mrdanje po kabelima), slobodno stavi i HDD u AHCI mode, ne možeš pogriješiti.
Hvala svima na pomoci, uradio sam kako ste rekli te instalirao ponovo sistem u AHCI
Sada radi sve kako treba, leti ne mogu da vjerujem :D
Uradio sam OS optimization pomocu Samsung Magician-a i stavio SSD na maximum performance, testirao sam ga u istom programu i evo dodao sam rezultat u slici, moram napomenuti da prije nego sto sam oborio sistem, ssd je bio u ide i sequential write mi je nio povis 300 a sada nakon instalacije sistema u ahci je na 130, ali zato ove ostale stvari su sve znatno bolje sada nego prije ....
Ukoliko imate jos nekih prijedloga sta bi dobro bilo da uradim bio bih vam zahvalan :)
Ovo isključivanje HDDa dok se instalira OS na SSD nema smisla (bezvezno mrdanje po kabelima), slobodno stavi i HDD u AHCI mode, ne možeš pogriješiti.
Meni je jednom prigodom, dok je HDD bio ukljucen, stavio boot fajlove na HDD a ne na SSD tako da nakon toga uvijek idem na iskljucivanje HDD-a.
Meni je jednom prigodom, dok je HDD bio ukljucen, stavio boot fajlove na HDD a ne na SSD tako da nakon toga uvijek idem na iskljucivanje HDD-a.
kak to provjerit di su ti boot fajlovi?
jer ja se sječam da jednom jesam isključivao ostale hdd-ove, a sad dal sam zadnji put, nemam poima.
hvala!
Koja je razlika između ova dva ssd-a? Namjeravam uskoro kupiti jedan a jedino mi je ovaj dostupan u linksa u splitu. vertex 4 i samsung 840 pro su rasprodani
Matična mi je Gigabyte X58A-UD3R
SSD 120.0 GB INTEL Series 520, SSDSC2CW120A310
Koja je razlika između ova dva ssd-a? Namjeravam uskoro kupiti jedan a jedino mi je ovaj dostupan u linksa u splitu. vertex 4 i samsung 840 pro su rasprodani
Matična mi je Gigabyte X58A-UD3R
SSD 120.0 GB INTEL Series 520, SSDSC2CW120A310
Uz skuplji dobiješ i dodatnu opremu (softver i bracket za ugradnju 2,5" u 3,25" -> Retail pakiranje) dok uz jeftiniji ne dobiješ ništa (OEM pakiranje).
Što se samog diska tiče - identični su.
jer ja se sječam da jednom jesam isključivao ostale hdd-ove, a sad dal sam zadnji put, nemam poima.
hvala!
Nisam 100% siguran ali pogledaj ako imas folder: C:\Windows\Boot
Ili u MSCONFIG
hvala!
Nisam 100% siguran ali pogledaj ako imas folder: C:\Windows\Boot
Ili u MSCONFIG
je sve je na c-eu, i na msconfig i C:\Windows\Boot
hvala!
Da palio sam i u windowsu ahci ali mi se desavalo isto to da se restartuje komp na istom mjestu kao i sada ali nisam radio startup repair, nego instalirat cu ponovo OS samo da pitam kada prebacim u biosu sa ide na ahci da li da prebacim i obicni HDD na ahci ili da on stoji na ide? I hocu li prvo prebaciti na ahci pa sistem instalirati ili ide pa nakon instalacije tek na ahci? Hvala na odgovoru
Evo i jedan video tutorijal starijeg datuma ako kome zatreba prilikom nadogradnje sa hdd na ssd.
Ima li tko kakva iskustva s mSATA diskovima? Razmišljao sam da u prijenosnik ubacim jednog, a HDD koji je unutra koristim za storage. Navodno moj prijenosnik podržava mSATA2, bi li to bio problem?
Ne bi smio biti nikakav problem. mSata ssd ce biti ogranicen sata 2 brzinama - koje u pravilu niti neces osjetiti.
Trebam savjet oko ssd-a. Razmišljao sam uzeti ovaj OCZ Vertex 4 ali me zanima jel ima neki jeftiniji i sa manje GB (recimo 90tak) a da je kvalitetan. Služit će samo kao sistemski disk pa ne bih uzimao tog vertexa ako baš ne moram.
Trebam savjet oko ssd-a. Razmišljao sam uzeti ovaj OCZ Vertex 4 ali me zanima jel ima neki jeftiniji i sa manje GB (recimo 90tak) a da je kvalitetan. Služit će samo kao sistemski disk pa ne bih uzimao tog vertexa ako baš ne moram.
Ja bih išao na Samsung 840 pro 128gb.
Slažem se sa kolegom iznad, cijena za taj disk je odlična, s tima da je su on i OCZ Vector trenutno najbrži "normalni" SSD-ovi, ako vas baš i ne zanima top brzina, ovo vam je alternativa Samsung 840 Basic, iako je moje mišljenje da za tih 150 kuna više ipak uzmete Pro i onda ste mirni, imate trenutno najbrži "normalni" disk i 5 g. garancije, dok je Basic osrednji disk i ima 3 g. garancije, vaša odluka, jeftinije a bolje sigurno nećete naći trenutno, jedino ako će te uzeti disk od 60 Gb!?
Ma vidio sam to i super je cijena ali čito sam o toj trgovini (iskustva drugih) i nisu mi baš pouzdani. Evo i sad sam se registrirao i ne nudi mi uopće dostavu (samo podizanje u poslovnici) a ni kartično plaćanje.
Izgleda da će ipak biti vertex...
Jel valja šta ovaj Intel? Vidim isto ima 5 god gare...
Ma vidio sam to i super je cijena ali čito sam o toj trgovini (iskustva drugih) i nisu mi baš pouzdani. Evo i sad sam se registrirao i ne nudi mi uopće dostavu (samo podizanje u poslovnici) a ni kartično plaćanje.
Izgleda da će ipak biti vertex...
Morate ispuniti polja o dostavi da bi vam dostava bila omogućena, plaćanje se vrši pri preuzimanju paketa, ja sam naručio Samsung Pro 256 Gb, i fino su mi javili kad će bit dostavljen, itd, sve pet, dostava je dodatnih 30 kn, što po mom mišljenju nije puno, tak da bi na vašem mjestu razmislio, taj Intel nije loš al su i Samsung Pro i Vector ispred njega, a Samsung Pro je dosta jeftiniji!?
Morate ispuniti polja o dostavi da bi vam dostava bila omogućena, plaćanje se vrši pri preuzimanju paketa, ja sam naručio Samsung Pro 256 Gb, i fino su mi javili kad će bit dostavljen, itd, sve pet, dostava je dodatnih 30 kn, što po mom mišljenju nije puno, tak da bi na vašem mjestu razmislio, taj Intel nije loš al su i Samsung Pro i Vector ispred njega, a Samsung Pro je dosta jeftiniji!?
Ma sve sam popunio, i adresu za naplatu i adresu za dostavu i opet mi ne nudi da odaberem dostavu nego samo poslovnicu u kojoj da pokupim...ne znam koji klinac.
Moram ja to još malo proštudirati sve ali definitivno je taj samsung najbolji izbor po toj cijeni.
edigital Samsung PRO Basic SSD 128GB
ADM Samsung PRO Basic SSD 128GB
Razlika u cijeni više nego očita za isti prozvod. Naravno naručeno u edigitala skupa sa Caviar Black. Sve skupa sa dostavom 1548 kn.
Razlika u cijeni više nego očita za isti prozvod. Naravno naručeno u edigitala skupa sa Caviar Black. Sve skupa sa dostavom 1548 kn.
U Edigital je sam disk (OEM pakiranje takoreći) dok je taj u ADM-u cijeli komplet (recimo retail, s bracketom i softverom za migraciju podataka).
Pa naravno da valja.
SSD-ovi su po specifikacijama tu negdje svi ali ta Intelova 520 serija je jako odlična po performansama sa kojima rijetko koji SSD može parirati samo što su malo skuplji.
Ako ga kupiš nećeš se pokajati 
U Edigital je sam disk (OEM pakiranje takoreći) dok je taj u ADM-u cijeli komplet (recimo retail, s bracketom i softverom za migraciju podataka).
Odakle ti taj podatak?
Odakle ti taj podatak?
Iz cijene isčitano. Slobodno možeš nazvati i provjeriti.
Odakle ti taj podatak?
Bundle je identičan. Pokraj oba lijepo piše "Basic", što znači da se dobiju osnovne stvari - SSD, manual i driveri...
Odakle ti taj podatak?
Nije OEM, ja sam kod njih uzeo prije 2 tjedna Samsung 840 pro 128gb i nije OEM. Dobio sam kutiju sa svime.
Odakle ti taj podatak?
Nije OEM, ja sam kod njih uzeo prije 2 tjedna Samsung 840 pro 128gb i nije OEM. Dobio sam kutiju sa svime.
Prema onome što piše radi se o OEM verziji, nadalje njihova(ADM-a) je dužnost osigurati ispravne podatke proizvoda.
Razlika od 230Kn apsolutno nije opravdana za 1x cd, sata kabel, bracket.
Jeli se isplati kupit ovaj http://www.vemil.hr/proizvod/ssd-25-kingston-ssd-v300-120gb-sata3-mlc-chip-maks-do-450450mbs-7mm/37735/ za 764kn i kako će raditi na SATA2 laptopu?
Radit će malo sporije nego što je na deklaraciji,jer za punu podršku potreban je SATA 3 kontroler.
Jeli se isplati kupit ovaj http://www.vemil.hr/proizvod/ssd-25-kingston-ssd-v300-120gb-sata3-mlc-chip-maks-do-450450mbs-7mm/37735/ za 764kn i kako će raditi na SATA2 laptopu?
Ovdje za 718kn - KLJIK