Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.213
|
čitano: 3.545.154
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Koji SSD?
Ivsa kaže...
DamageHigh kaže...
Ivsa kaže...

A vidit ćemo još malo, imam dojam da bi mi 128 Gb bilo knap za OS+programe+temp foldere+par igri, moram mal razmislit, privlači me taj RAID, al vidit ćemo još!?

Još jednom, slagat RAID0 sa SSD-ovima je apsolutna i totalna budalaština. Već sam objašnjavao negdje zašto...

Evo ja bih vas molio da još jednom napišete objašnjenje, mislim jasne su mi i prednosti i mane, nisam baš neki kompjuterski laik, al nisam ni sveznalac, odnosno uvijek ima netko ko zna bolje, pa eto, čisto da još jednom vidim to na jednom mjestu, hvala unaprijed?!

Zato što razliku IRL nećeš primjetiti, skuplje je, nepouzdanije je. Izvadiš jedan disk i više ne možeš pročitati podatke niti sa jednog diska. Inicijalizacija polja dodaje vrijeme na boot (prilikom POST-a), problemi sa TRIM-om na određenim platformama itd.

Btw., čak nije niti toliko (duplo) brže, jer su veći SSD-ovi ionako brži od manjih (zbog bolje popunjenosti memorijskih kanala kontrolera). Sve u svemu, loše rješenje.

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
16 godina
neaktivan
bik kaže...
Ivsa kaže...

Evo ja bih vas molio da još jednom napišete objašnjenje, mislim jasne su mi i prednosti i mane, nisam baš neki kompjuterski laik, al nisam ni sveznalac, odnosno uvijek ima netko ko zna bolje, pa eto, čisto da još jednom vidim to na jednom mjestu, hvala unaprijed?!

Prednosti raida0: vece brzine. Mane: neces primjetit razliku u stvarnom svijetu osim ako kopiraš filove +10gb pa ce završit par sekundi prije, također ako jedan ssd otkaže odu podatci i na drugom.

filterini kaže...

@Ivsa

Linkao sam ti test sa Tomshardware-a, nadam se da ce ti pomoci.

http://www.tomshardware.com/reviews/ssd-raid-benchmark,3485.html

DamageHigh kaže...
Ivsa kaže...
DamageHigh kaže...
Ivsa kaže...

A vidit ćemo još malo, imam dojam da bi mi 128 Gb bilo knap za OS+programe+temp foldere+par igri, moram mal razmislit, privlači me taj RAID, al vidit ćemo još!?

Još jednom, slagat RAID0 sa SSD-ovima je apsolutna i totalna budalaština. Već sam objašnjavao negdje zašto...

Zato što razliku IRL nećeš primjetiti, skuplje je, nepouzdanije je. Izvadiš jedan disk i više ne možeš pročitati podatke niti sa jednog diska. Inicijalizacija polja dodaje vrijeme na boot (prilikom POST-a), problemi sa TRIM-om na određenim platformama itd.

Btw., čak nije niti toliko (duplo) brže, jer su veći SSD-ovi ionako brži od manjih (zbog bolje popunjenosti memorijskih kanala kontrolera). Sve u svemu, loše rješenje.

Hvala dečki na svim informacijama, malo sam još gledo neke testove, je to u RAID-u brže ali praktički nema nikakve razlike u stvarnom korištenju, dečki hvala na na svim informacijama, e sad kad smo već tu, nešto do 2000 kn, Samsung Pro ili OCZ Vector, ili nešto treće?!

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju bio glup, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
15 godina
Koji SSD?

Uzmi si OCZ Vector 256GB.{#}

Valentin

4 3 hvala 1
16 godina
Ivsa kaže...
Samsung Pro ili OCZ Vector

Tak svejedno. Uzmi onaj koji ti je ljepši/jeftiniji...Belji se

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
12 godina

Ja bi prije na 840Pro išao. 

17 godina
Valentin17 kaže...

Uzmi si OCZ Vector 256GB.{#}

DamageHigh kaže...
Ivsa kaže...
Samsung Pro ili OCZ Vector

Tak svejedno. Uzmi onaj koji ti je ljepši/jeftiniji...Belji se

roby27 kaže...

Ja bi prije na 840Pro išao. 

Evo ubacit ću se i ja malo u raspravu da ti olakšam odabir pošto sva trojica različito preporučuju.

.

.

.

.

Sva trojica su u pravu. Nadam se da sam ti pomogao pri odabiru...  :))

16 godina
neaktivan
Koji SSD?

Hvala dečki, svi redom ste dobili zahvalu, znači to je ovo: Samsung 840 Pro?!

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju bio glup, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.5.2013 10:54 (Ivsa).
Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina

Tako je.

13 godina
protjeran
Koji SSD?

pozdrav raja danas sam se odlucio da kupim SSD posto sam trenutno u Njemackoj a dosta su jeftiniji nego kod nas u Bosni pa sam od onoga sto je bilo odabrao Sasung 840 Series 120GB, mislim da je najbolji od onih ostalih sto su bili tu u toj cijeni pa me zanima da li sam dobar odabrao i da li odgovara za moju konfiguraciju? (Moj PC)

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

OK je i odgovara za tvoju konfu ! Daj link od tog shopa da vidim kaj jos imaju od SSD-ova !

Music As A Weapon !!
13 godina
protjeran
Koji SSD?

mediamarkt.de 

hvala na odgovoru :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Koji SSD?

Link ti ne valja Samsung 256gb

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
Koji SSD?

imam priliku zamjeniti svoj tablet za g.skill phoenix pro ssd disk od 120gb pa me zanima jel to dobar disk, jel ima dobru brzinu i slicno(to bi mi bio prvi ssd pa nisam bas upoznat previse s njima)

http://www.facebook.com/webshop112
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.5.2013 21:37 (mustang995).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ekipa bok.

Paniram nadograditi mašinu iz potpisa jednim finim SSDom.

Ciljam na neki ne više od 128gb, kupio bih u ADMu pa bih molio preporuku.

Mašina se koristi za sve i svašta, a na njoj bih složio i dual boot Win/Ubuntu (oba na SSDu).

Hvala.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
17 godina

Kingston SSD 120GB V300 750kn ADM

15 godina

0 2 hvala 0
17 godina

Najbolje da daje 300kn više za isti kapacitet a razliku u brzini nece vidit i da ima troduplo jacu konfu, još ima SATA2. Ovaj Kingstone120 je best buy a za 1300kn vec moze uzet 240gb!

15 godina
Koji SSD?

Može uzet, ali dokle će mu taj SSD trajat, ako recimo nadogradi konfiguraciju, šta onda, mislio sam da smo to već razjasnili.

Ljudi, nemojte bacat novce, bolje dati malo više (ako se nema, čekat dok se ne skupi), nego uzimati SSD zbog kojeg budete sigurno požalili, a izbjeći ćete i ono kao zašto mi je SSD spor, brojit koliko je podataka zapisano itd, kod ovih gore SSDova tih briga nema, na Samsung 840 pro je moguće zapisati preko 400TB podataka, a ovaj Kingston nema niti pola od pola toga broja.

SSD je investicija, a ne za godinu dvije uzimat drugi, uzmeš sada kako se spada i uživaš.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.5.2013 17:52 (Valentin17).

2 2 hvala 0
17 godina

Odakle ti vučeš te zaključke? Zato što ti imaš vertex pa je on kao najbolji a baš se na njega žalili da se kvari?! 300kn više ne vrijedi, razlike u brzini nema, nisam nikad cuo da se netko žali da mu je ssd spor i onaj najsporiji a kingstone v300 je u vrhu po brzini. Može se žaliti samo na kapacitet s toga mu je bolje dodat još 200kn i uzet dupli kapacitet ako cemo tako gledat.

Ovaj kingstone odokativno ce mu trajati bar 10god a do tad ce zamjenit konfu 3puta, izac ce 100x veca i brza storage memorija, pogledaj mu konfu, taj tvoj vertex ce za 3god vrijedit 250kn a kingstone 230kn pa sad gledaj gubitke.

16 godina

Čisto da se zna, lova nije problem, 300kn više za 15-20% bolji i pouzdaniji SSD mi je ok. To ne mislim mijenjati tako skoro, a ljubitelj sam dugoročnih investicija.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
15 godina
bik kaže...

Odakle ti vučeš te zaključke? Zato što ti imaš vertex pa je on kao najbolji a baš se na njega žalili da se kvari?! 300kn više ne vrijedi, razlike u brzini nema, nisam nikad cuo da se netko žali da mu je ssd spor i onaj najsporiji a kingstone v300 je u vrhu po brzini. Može se žaliti samo na kapacitet s toga mu je bolje dodat još 200kn i uzet dupli kapacitet ako cemo tako gledat.

Ovaj kingstone odokativno ce mu trajati bar 10god a do tad ce zamjenit konfu 3puta, izac ce 100x veca i brza storage memorija, pogledaj mu konfu, taj tvoj vertex ce za 3god vrijedit 250kn a kingstone 230kn pa sad gledaj gubitke.

Nikada mi u servis nitko nije došao i žalio se na Vertex 4, a kamoli na OCZ Vector ili Samsung 840 pro, dok sam imao 4 reklamacije na Kingston, 2 na v+200, jednu na v300 i jednu na HyperX, sva tri SSDa su jednostavno prestala raditi, ljudi su rekli da je pri zadnjem pregledu SSD life pokazivao 100% zdravlje, ali nakon kvara računala više nisu prepoznavala uređaje (SSDove) i podaci svi su otišli u nepovrat.

Da ne vjerujem u Vertex 4 i da se kvari kao što ti kažeš, ne bi izdvojio za njega vrijednost koja je 6 puta veća od toga Kingstona, da napomenem, OCZ Vertex 4 512GB SSD koji posjedujem nema garanciju i spojen je na SATA II sučelje i jedini je uređaj za spremanje podataka na laptopu u kojem se nalazi, iskorišteno je 85% memorije i na njega je za sada zapisano preko 200TB podataka, nikada nisam stavljao novi firmware na njega, kako sam ga dobio tako radi, kompletno je brisan (Secure erase sa Parted Magic) 4 puta, zdravlje je na 97%.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.5.2013 20:23 (Valentin17).
17 godina
Luuka kaže...

Čisto da se zna, lova nije problem, 300kn više za 15-20% bolji i pouzdaniji SSD mi je ok. To ne mislim mijenjati tako skoro, a ljubitelj sam dugoročnih investicija.

Predloženi SSDovi nisu 20% bolji niti pouzdaniji, može biti da je kingstone dugovječniji od ovih skupljih, a rezultati ce se vidjeti tek za kojih 8-10tak god korištenja. Ja imam u jednom kompu kingstone vec 2god i disk non-stop radi kao cager, life još uvijek na 100% a jedan kolega je verteksa vec 2x reklamirao , toliko o OCZ-u.

U ovoj temi neki ljudi kao najmerno šire strah kako SSDi crkavaju što nije istina. 

Ti uzmi što žliš , ako ti novac nije problem (što se ne vidi po tvojoj konfi) idi na skuplji SSD. {#}

16 godina
bik kaže...
Luuka kaže...

Predloženi SSDovi nisu 20% bolji niti pouzdaniji, može biti da je kingstone dugovječniji od ovih skupljih, a rezultati ce se vidjeti tek za kojih 8-10tak god korištenja. Ja imam u jednom kompu kingstone vec 2god i disk non-stop radi kao cager, life još uvijek na 100% a jedan kolega je verteksa vec 2x reklamirao , toliko o OCZ-u.

U ovoj temi neki ljudi kao najmerno šire strah kako SSDi crkavaju što nije istina. 

Ti uzmi što žliš , ako ti novac nije problem (što se ne vidi po tvojoj konfi) idi na skuplji SSD. {#}

Konfa je stara oko 3 godine kad su je financirali roditelji. Sad si mogu sam financirat jer radim. Još čekam feedback od jednog system admina s kojima poslovno surađujem, jedan mi je predložio OCZ, pa ćemo onda vidjet :D

15 godina
mustang995 kaže...

imam priliku zamjeniti svoj tablet za g.skill phoenix pro ssd disk od 120gb pa me zanima jel to dobar disk, jel ima dobru brzinu i slicno(to bi mi bio prvi ssd pa nisam bas upoznat previse s njima)

http://www.facebook.com/webshop112
17 godina

Ocito ga nitko nema ili nije upoznat s tim diskom.

Evo ti recenzija pa je pogledaj - kLIK

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao | Imam problema s laptopom HP 6715 - Crni ekran? - POMOC!
13 godina
protjeran
Koji SSD?

Pozdrav raja,

ubacio sam samsung 840 series 120 GB SSD u svoj komp, uradio sam kloniranje sistema preko acronisa (bootabilni nacin), radi sve ali me zeza kada ugasim pc i zelim poslije upaliti dodje do "Starting Windows" i onda se samo restartuje, nakon toga moram pokrenuti startup repair pa poslije toga tek upali, ali to se opet isto desi kada ugasim komp .... Instalirao sam onaj "Samsung Magician" i on mi je javio da mi ima update firmware-a za SSD pa sam ga updateovo, nakon restarta se opet isto desava, samo sto sada i nakon startup repaira nece da upali nego se restartuje ... pokusao sam samo jednom i nisam vise dok ne vidim ovdje u cemu bi problem mogao biti ?

Zelim isto pitati kako da instaliram AHCI driver, skinuo sam ga sa officijelne stranice svoje maticne ploce ali je problem u tome sto nije sa instalacijom nego kada extractujem rar fajl dobijem 3 fajla, .inf, .cat i .sys, pokusao da idem na ovaj .inf pa install ali nece, pa me zanima kako da instaliram taj ahci driver?  

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji SSD?

Upravo zbog ovakvih stvari se preporuča clean install OSa, pa to napravi i ti.

EDIT: Provjeri da li ti je AHCI mod uključen u BIOSu, onaj driver (AHCI sa ASUS stranice) ti ne treba jer taj driver ima windows u svojoj bazi, inače da ga nema ne bi ti windows setup prepoznao disk kod prve instalacije OSa.

Provjeri da li ti je u samom OSu uključen AHCI.

Upute:

1. Startup "Regedit" 
2. Open HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services 
3. Open msahci 
4. In the right field left click on "start" and go to Modify 
5. In the value Data field enter "0" and click "ok" 
6. exit "Regedit"

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.5.2013 14:26 (Valentin17).

0 0 hvala 2
13 godina
protjeran

Da palio sam i u windowsu ahci ali mi se desavalo isto to da se restartuje komp na istom mjestu kao i sada ali nisam radio startup repair, nego instalirat cu ponovo OS samo da pitam kada prebacim u biosu sa ide na ahci da li da prebacim i obicni HDD na ahci ili da on stoji na ide? I hocu li prvo prebaciti na ahci pa sistem instalirati ili ide pa nakon instalacije tek na ahci? Hvala na odgovoru

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice