Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.213
|
čitano: 3.517.208
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Koji SSD?
The Man kaže...

Mogao si mu napisati samo jednu riječ... Google

Ne kužim zašto podržavaš nečiju lijenost?

Mogao sam i jos jednostavnije, ignorirati post.

Na svako pitanje se moze dati univerzalan odgovor - google, ali koji je onda smisao ovog foruma? 

Da je neko pitanje na koje se moze odgovoriti u par redaka onda bi mu i odgovorio tako ali ovo je preopsezno sa milijun potpitanja a meni se neda tipkati toliko.

Ovako sam mu bar malo pomogao (i dobio "hvala"{#}), a da sam napisao "google" to bi tek bilo trovanje forumskog prostora.

16 godina
Koji SSD?

RAID0 bi trebalo biti zadnje rješenje. Kada, primjerice, već imaš jedan SSD, pa ti treba još kapaciteta, najisplativije je kupiti novi i staviti ga u RAID0.

Što se tiče dobitka na performansama - da, dobit ćete na sekvencijalnim operacijama, ali pri nasumičnom čitanju i pisanju razlika između jednog, primjerice 128 GB-og SSD-a i 2 64 GB-na u RAID-u 0 neće biti velika. Razlog tome je što je veći model već sam po sebi brži od manjeg. Ima više memorijskih čipova, pa je tako i popunjeno više stazica njegovog kontrolera.

Također, koliko god SSD-ovi bili pouzdani, još uvijek stoji činjenica da su vam duplo veće šanse da ostanete bez podataka u slučaju otkazivanja jednog SSD-a u RAID0 polju. Osim pukog krepavanja SSD-ova, RAID0 zna imati problema i sa ispadanjem diskova iz polja i sl. Dodaje se i par sekundi na POST zbog inicijalizacije polja...

U svakom slučaju, RAID0 ne bih preporučio. Eventualno ukoliko se smatrate power userima i pucate na benchmark...u svakom drugom slučaju - ne.

PC - stručnjak kaže...
Koji ssd bi preporucili za moj pc, treba mo za sistem i programe nesto preko 90 gb pa onda bi iso na 120 gb ssd, sam koji a da opet je pristupacne cijene i dobrih performansi. Hvala

Ovisi što je tebi pristupačna cijena. Može neka konkretna brojka?

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.10.2012 19:16 (DamageHigh).

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

Pozdrav svima!

Kupio sam danas Vertex 4 i stavio ga privremeno da radi kao storage disc dok ne završim neke poslove, a nakon toga ću instalirati operacijski sustav na njega.

Napravio sam test brzine sa Parkdale programom. Jesu li normalni rezultati s obzirom da mi matična podržava samo SATA2?

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

SATA II morao bi ići barem na 245MB/s R/W.

Troll level: sensei
14 godina
Tonči kaže...

Ovisi je li nativni ili neki third party kontroler kao marvellov

robimarko@gmail.com
17 godina
robimarko kaže...
Tonči kaže...

Ovisi je li nativni ili neki third party kontroler kao marvellov

Gigabyte je također spor,najbolje je na intelov kontrler(ako imaš).

O kojo matičnoj se radi ?

16 godina
neaktivan
Radi se o Asus M4A785TD-V EVO
17 godina
Koji SSD?

Jel ti u biosu uključen AHCI mod rada? Ako nije, obavezno uključi (opcija se na mnogim pločama zove SATA operational mode).

Povoljni CD-keyevi: http://www.cjs-cdkeys.com/affiliate/idevaffiliate.php?id=250
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Jel ti u biosu uključen AHCI mod rada? Ako nije, obavezno uključi (opcija se na mnogim pločama zove SATA operational mode).

Dali se ACHI uključi prije instalacije sistema na novi SSD ili može i poslje?

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.10.2012 0:26 (55pero).
17 godina
55pero kaže...
191x7 kaže...

Preporučeno je prije (i preporučeno je uključiti koristio se HDD ili SSD nebitno).

Može se i naknadno, no moraju se pratiti određene upute i nekad zna biti kasnije nestabilnosti/problema ako se tako.

Povoljni CD-keyevi: http://www.cjs-cdkeys.com/affiliate/idevaffiliate.php?id=250
16 godina
neaktivan
191x7 kaže...
55pero kaže...
191x7 kaže...

Preporučeno je prije (i preporučeno je uključiti koristio se HDD ili SSD nebitno).

Može se i naknadno, no moraju se pratiti određene upute i nekad zna biti kasnije nestabilnosti/problema ako se tako.

Dali igra SATA kabel kakvu ulogu u brzini ili je dovoljan onaj što dođe sa MBO.

17 godina
55pero kaže...

Dali igra SATA kabel kakvu ulogu u brzini ili je dovoljan onaj što dođe sa MBO.

Ne igra ama baš nikakvu ulogu (osim ako je neispravan ili defektan).

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.10.2012 1:05 (191x7).
16 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Uključen je.

Svjestan sam da je 300mb/s maksimum koji se može izvući iz SATA2, ali nisam očekivao baš toliko slabe performanse. Moj Caviar Black nije puno sporiji (ne gledajući na vrijeme odaziva)

16 godina
mateo777 kaže...

Uključen je.

Svjestan sam da je 300mb/s maksimum koji se može izvući iz SATA2, ali nisam očekivao baš toliko slabe performanse. Moj Caviar Black nije puno sporiji (ne gledajući na vrijeme odaziva)

testiraj sa AS SSD benchmark testom pa da vidimo,a sa CrystalDiskMark usporedi caviara i vertexa pa češ vidit koliko je ssd mnogostruko brži

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.10.2012 13:29 (dery).
17 godina
mateo777 kaže...
191x7 kaže...

Uključen je.

Ljudi se previše opterečuju brojkama u benchmarku, da nema bencmarka mislio bi da je najbrži i ne bi mogo skontat razliku 500-250mb/s.. sa hard diskom ga nemoš uspoređivat jer i da je duplo sporiji dok hard nađe neki podatak i počme ga čitat/kopirat/pisat Ssd je vec gotov s poslom. Uz to rijetko koji ssd postiše 500mb/s kad se napuni u realnim uvijetima, vecinom je ta brojka duplo i više manja.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.10.2012 13:44 (bik).
17 godina
Koji SSD?

Kaj ima razlike između ssd-a ADATA 128GB, SX900 i ADATA XPG SX 900? Il je samo razlika u bundle-u?

Ak ima ko ovaj ssd pa ak može lagani osvrt...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Oba su isti model. Razlika je samo u kapacitetu. XPG je dobar SSD.
Nasilje je zlo, a seks je najljepša stvar na svijetu. (Maja Miloš)
17 godina
Koji SSD?

Može pomoć, u dilemi sam, dal uzet samsung 830 il vertex4?

Gledam kod ssd-a pouzdanost, a tu je Samsung vodeći, dok kolko čitam rivjue ne nalazim na negativna mišljenja za V4, možda zato kaj je novi na tržištu...

A s druge strane, 830 je sporiji od V4... Ispada da je v4 dobar i brz, a samsung je samo pouzdan, dok mu je brzina osrednja...

Imal sam V3 ( svako malo BSOD) i opeko sam se, sad pušem na hladno... Mada kak vele ovaj V4 nema nikakve veze s V3, al opet...hmm... Izbacili su drugi firm. 1.5, a pitanje je kolko bu još posle izbacili, il sam ja ipak previše paranoičan{#}

A cijenovno je 830 oko stotinjak skuplja neg V4.. Dal zadržat u džepu tih 100kn, il ići na (830) provjereno?

Ajmo izjasnite se...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Koji SSD?

Ja sam upravo naručio sebi OCZ Vertex 4, nakon što sma proveo par tjedana čitajući na net o njemu :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
zvonac kaže...

Može pomoć, u dilemi sam, dal uzet samsung 830 il vertex4?

Gledam kod ssd-a pouzdanost, a tu je Samsung vodeći, dok kolko čitam rivjue ne nalazim na negativna mišljenja za V4, možda zato kaj je novi na tržištu...

A s druge strane, 830 je sporiji od V4... Ispada da je v4 dobar i brz, a samsung je samo pouzdan, dok mu je brzina osrednja...

Imal sam V3 ( svako malo BSOD) i opeko sam se, sad pušem na hladno... Mada kak vele ovaj V4 nema nikakve veze s V3, al opet...hmm... Izbacili su drugi firm. 1.5, a pitanje je kolko bu još posle izbacili, il sam ja ipak previše paranoičan{#}

A cijenovno je 830 oko stotinjak skuplja neg V4.. Dal zadržat u džepu tih 100kn, il ići na (830) provjereno?

Ajmo izjasnite se...

Ja imam Vertex 4 nekih mjesec i po dana sad i nikakvih problema. Radio je i u IDE modu (nepažnja), 2 ili 3 puta reinstalirani windowsi i radi perfektno. Ja bi spremio 100 kn u džep...

16 godina
neaktivan
Koji SSD?

ja isto koristim Vertex 4 jedno dva mjeseca i nisam nikakvih problema imao

kod mene normalno radi.....(osim usranog apple iJpeg-a)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
DamageHigh kaže...

Ja imam Vertex 4 nekih mjesec i po dana sad i nikakvih problema. Radio je i u IDE modu (nepažnja), 2 ili 3 puta reinstalirani windowsi i radi perfektno. Ja bi spremio 100 kn u džep...

{#} pa sta radis ti s tim windowsima?? 

16 godina
neaktivan
Uzmi Samsung. Ne budi lud. OCZ je smeće firma koja na svoje mušterije gleda kao na pokusne kuniće i mnogima je nepovratno uzela dane, sate i minute života za nešto što su itekako lijepo platili. Još jednom ću reći, ne budi lud. Samsung je snažan k'o masivni hrast, koji ni za svjetske krize ne prestaje rast. OCZ je slabašan kao tanki prut, kojeg slomi trogodišnjak kad je jako ljut. Kome ćeš vjerovati when the going gets tough?
16 godina
BlueMax kaže...
DamageHigh kaže...

{#} pa sta radis ti s tim windowsima?? 

Jednom sam ih reinstalirao jer je diskovni kontroler bio u krivom modu. Nakon toga sam ih opet reinstalirao jer sam skužio da bi bilo dobro napraviti safe erase...:P

15 godina
neaktivan
Koji SSD?

Još se uvijek odlučujem za SSD.

Imam prilike sutra u linksu kupiti Intel 330 120 gb za 900 kn.

U Protisu mogu naručiti OCZ Vertex 4 128 gb za 860 kn ali bi došao negdje tek u ponedjeljak.

Sad me zanima što bi vi učini na mojem mjestu ?

Axtross_Hr - Origin
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Koji SSD?

Links, mada bi na tvom mjestu uzeo Samsung 830 128 GB u ADM-u za 990 kn

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.10.2012 17:36 (peterstern9).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Intel uzmi slobo dno.
15 godina
neaktivan
Koji SSD?

Samsung mi nije u obziru jer je preskup, na nabavi najmanje 990kn (ADM).

Ili OCZ Vertex 4 u Protisu ili Intel 330 u Linksu.

Hajde još mišljenja jer moram rezervirati do sutra ako bi se odlučio za Intel. {#}

Axtross_Hr - Origin
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice