HDD koji ima previše GB

poruka: 24
|
čitano: 3.181
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
HHD koji ima previše GB
pitanje

Ovako, imam HDD koji po tvorničkim postavkama treba imati 200 GB. Jučer sam se malo krenuo igrati sa slovima pod kojim imam koju particiju, odnosno dvd ROM i RAM, pa sam uočio da u disk menagmntu piše kako imam na raspolaganju 320 GB. Mislio sam da je problem u windowsima pa sam odlučio formatirati i staviti novi OS, ali kad trebam napraviti particiju za OS, i dalje mi prikazuje kako imam 220 GB na raspolaganju i nakon što odaberem veličinu ne daje mi opciju da odaberem datotečni sustav.

hitno mi treba neki savjet kako riješiti taj problem i da li je to uopće moguće.

Najgore mi je da sam do prije tjedan dana imao XP na drugom hardu na kojem su se počeo zamrzavati, pa sam onaj hard proglasio neispavnim, a sad me i ovaj drugi zabrinjava. Ne vjerujem da sam takvog peha da mi u tjedan dana 2 harda odu u q....

Ima tko koji savjet?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: HHD koji ima previše GB

Neki antivirus mozda??? Znas kaj se meni desavalo? bacao sam diskove... istina, nigdje nisam mogao to naci li procitati, ali sam dosao do zakljucka da mi se virus naselio u bios... ili negdje, neznam gdje... diskovi su mi bad sektore pokazivali! jedan, drugi treci... sve dok nisam plocu promjenio! dali je to moguce, neznam, ali eto... ja sam dosao do tog zakljucka!

MB ASRock alivenf7g-hdredy,
Athalon64 4200+x2 na 2850mh,
2gb pc667mh crucial,
power color ati
hd2600pro 256 mb ddr3,
HD 160gb sata2
Philips 190wv
17 godina
protjeran
HDD koji ima previše GB

prošle godine sam kupio WD Caviar SE 160GB (ATA)  i riknuo nakon tjedan dana, bio je pod garancijom i dobio sam drugi, još uvjek radi i u novom stroju.

Athlon64 x2 5000+ @ 2.99GHZ, 2GB DDR2 667,DFI Infinity SLI II-M2, nVidia 8800gts

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

neš je sa windowsima ak prikazuju da imas 320gb a ustvari imas 200gb

Matej
17 godina
moderator
mars2057 kaže...

Ima tko koji savjet?

Nisi naveo koji disk imas! Instaliraj program HD Tune - provjeri koliko diskovnog prostora on prijavljuje i ovdje napisi tocnu oznaku diska (pise ti u padajucoj listi pomocu koje dodabires disk s kojim ces radit u programu).
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Sve je započelo prije 2 tjedna kad su se windowsi smrzli. Nakon toga sam ih restartao i više se ništa nije događalo. Mislio sam matična sigurno, pošto se prilikom pokretanja kompa nije moglo doći niti do biosa, djelomično sumnjao na hard. Odnio komp u comp-shop i dao im popis dijelova koje hoću promijeniti - procesor core2duo na 2,2 GHz, novu ECS-ovu matičnu s podrškom za sli, 2 GB RAM-a i neku grafičku, i da provjere da su ostale komponente u redu.

Lik koji dela u comp-shopu veli da je otišla elektronika na 80 GB-tnom Maxtoru ATA 133 7.200 o/min, ali da je još uvijek dobar za pohranu podataka, samo da se s njega nemogu dizati Windowsi. Instalirao je Windows na drugi hard, isto Maxtorov od 200 GB i sve je radilo super. Igre koje do tad nisam uspjevao pokrenuti radile se na full detaljima, ali danas ujutro sam krenuo instalirati Windows iz početka zbog gore već navedenog razloga.

Stavar je u tome da više nemogu instalirati Windowse, nije da ih instaliram prvi puta pa da neznam, nego prilikom inatalacije treba odabrati particiju, a ovaj smrad od kompa kji me jebe već 7 sati, mi javlja da ni jedna particija nije podobna za instalaciju, da ju moram obrisati i opet kreirati. Fora je u tome da mi i prilkom tog postupka pokazuje 30 GB viška, a kod kreiranja particije ne nudi da odaberem datotečni sustav nego samo veličinu. Već sam popušio 2 particije s podacima pošto se kod kreiranja particije može odabrati više prostora nego ga fizički ima. Kad instaliram, a priključeni je samo 200 GB-tni hard ne ni jedna particija nije podobna za instalaciju OS, a kad priključim i ovog od 80 GB onda mogu instalirati, ali nakon što kopira datoteke na hard napravi restart nakon kojeg javlja da mu fale neke datoteke.

17 godina
moderator
mars2057 kaže...

Lik koji dela u comp-shopu veli da je otišla elektronika na 80 GB-tnom Maxtoru ATA 133 7.200 o/min, ali da je još uvijek dobar za pohranu podataka, samo da se s njega nemogu dizati Windowsi.

Jos uvijek imas taj 80-gigabajtni disk spojen na racunalo? Odspoji ga pa vidi sto se onda desava - ako je "otisla elektronika" (da je zbilja "otisla", disk naravno ne bi radio), mozda taj disk smeta diskovnom kontroleru (jesu ti mozda i oba diska na istom kabelu)?

mars2057 kaže...

Stavar je u tome da više nemogu instalirati Windowse, nije da ih instaliram prvi puta pa da neznam, nego prilikom inatalacije treba odabrati particiju, a ovaj smrad od kompa kji me jebe već 7 sati, mi javlja da ni jedna particija nije podobna za instalaciju, da ju moram obrisati i opet kreirati. Fora je u tome da mi i prilkom tog postupka pokazuje 30 GB viška, a kod kreiranja particije ne nudi da odaberem datotečni sustav nego samo veličinu. Već sam popušio 2 particije s podacima pošto se kod kreiranja particije može odabrati više prostora nego ga fizički ima.

Savjetovao bih ti da taj disk spojis na neko drugo racunalo pa da se na njemu pogleda kakva je stvar s njim - sto je s particijama, sto je s datotecnim sustavima. Nekako mi se cini da ces trebat obrisat sve particije s njega i onda napraviti nove. Naravno, stogod radio s tim diskom, neka ti stari disk ne bude spojen na racunalo.
17 godina
neaktivan
HDD koji ima previše GB

To ti je ili virus ili je problem u samom imenu diska i njegovom prepoznvanju,ali moguce je da ti je nesta sa driverima ili controlerimo oslo pa ti ga sad krivo prepoznaje.

C2DE6400@2,9Ghz, 8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: HDD koji ima previše GB
autorov komentar

Hvala na savjetima.

mbaksa, pokušao sam različite kombinacije - oba priključena, svaki priključeni pojedinačno, stvar ista. Svaki je na svojem kablu, pošto je jedan ata, a drugi sata i između njih nema nikakve poveznice osim kad su spojeni na matičnu prvi preko IDE kabla, drugi preko sata kabla. Mislim da ću probati izbrisati sve particije, ali za sad još uvijek tražim alternativu tom rješenju.

Zippo, možem malo pojasniti kakav bi to mogao biti virus koji može utjecati na rad diska i nakon što se formatira, da li takav virus uopće postoji? - molim te da mi odgovoriš prije nego ga probam spojiti na ovaj komp na kojem sam sad jer na ovom imam nemalih 750 GB koje ne bih želio izlagati opasnosti.

Što se tiče problema s driverima i kontrolerima, da li je to moguće kako riješiti?

17 godina
neaktivan
HDD koji ima previše GB

Pa otpoji taj disk sa kompa koji imas i stavi te upitne diskove, nemoj riskirati sa podacima! Onda probavaj...

2gb pc667mh crucial,
power color ati
hd2600pro 256 mb ddr3,
HD 160gb sata2
Philips 190wv

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Što se tiče problema s driverima i kontrolerima, da li je to moguće kako riješiti?

Mozes.... istaliraj najnovji firmware....

Sve što možeš sad ostavi za kasnije
17 godina
neaktivan

zar se moze kombinovati ata i sata.....:S:S:S da zbog toga nemas problema?

Sve što možeš sad ostavi za kasnije
17 godina
neaktivan
autorov komentar

može se kombinirati, koristio sam ih paralelno već par godina i nije bilo nikakvih konflikata.

Budem probao instaliati firmware.

17 godina
neaktivan
HDD koji ima previše GB

Pa nisam osobno upoznat sa takvim tipovima virusa,ali sam cuo za neke glasine na interentu pa malo probaj izgooglat stvari.A sto se tice kontrolera i drivera moguce je da je pri samoj proizvodnji iskljucena provjera kapaciteta kod samg OS-a(mislim da u Partition Magic 8 ima neko rjesenje tog problema)jer je kao proizvodjac vec naveo "kapacitet" diska pa tu nekad dodje do nekih mix-upova,ali kolko ja znam take stvari rade WD,Samsung i Hitachi,ali opet kod svega sto si ti probo neznam jer ti je moj savjet od velike pomoci

C2DE6400@2,9Ghz, 8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
HDD koji ima previše GB

jedino sto mogu sa sumnjam je virus neki... jer obicno oni znaju da tako zezaju, da prikazuju manje ili vise gb...al ako kazes da si ga formatirao :S...ako se i dalje budes mucio..odnesi u servis...bolje daj njima da gube zivce :)

edit : probaj kod frenda da spojis hdd...pa vidi kako ti ga ocitava

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.3.2008 10:24 (G1L3).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Alen kaže...

zar se moze kombinovati ata i sata.....:S:S:S da zbog toga nemas problema?

SATA i ATA rede bez problema u zajednistvu na jednoj ploci! jedino sto nemozes imati vise od jednog HD i jednog DVD, jer imas samo jedan prikljucak za ATA na novijim plocama, dok na starijima, gdje ima dva prikljucka za ATA, imao sam dva ATA HD i jedan DVD rom, te jedan SATA! Jedino mi SATA morao raditi kao SATA1! Opet, ovisi o ploci u kojem ce rezimu raditi!

2gb pc667mh crucial,
power color ati
hd2600pro 256 mb ddr3,
HD 160gb sata2
Philips 190wv
17 godina
protjeran
Cime si pravio particije na hardu. Jeli ti HDD bio prijavljen kao dinamic u Windowsima xp / vista. U ovom slucaju ja bi ti predlozio da si napravis backup podataka na neki drugi HDD, formatiras ovaj maxtor, te krenes sa instalaciom ponovno.
17 godina
neaktivan
HDD koji ima previše GB

a da probas mozda sa nekim partition managerom na nekom drugom kompu?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kaži koji HDD imaš,gdje si ga kupio i ostalo,pa tek onda postavi pitanje....
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Radi se o Maxtoru 6y200mo 200GB, starom oko 4 godine. Do sad je sve radilo kako treba. Particije su rađene Partition Magicom. U petak je radio bez ikakve greške osim što ga je OS vidio da ima veličinu 320 GB. Probao sam ga staviti na drugi komp i stvar je ista - nemože se odabrati datotečni sustav, a samim time niti instalirati OS. Sada prikazuje veličinu od 220 GB što je još uvijek 20 GB previše. Htio bih probati staviti novi firmware ali nemogu doći do njega pošto je iz vremena kad je Maxtor još bio zasebna firma pa nema službenih stranica, svi linkovi vode na Seagate. Ako netko možda ima link neka ga stavi.

17 godina
moderator
mars2057 kaže...

Radi se o Maxtoru 6y200mo 200GB, starom oko 4 godine.

Cini mi se da to spada u ono razdoblje kad je Maxtor vec radio lose diskove koji su bili manje pouzdani.

mars2057 kaže...

Probao sam ga staviti na drugi komp i stvar je ista - nemože se odabrati datotečni sustav, a samim time niti instalirati OS. Sada prikazuje veličinu od 220 GB što je još uvijek 20 GB previše. Htio bih probati staviti novi firmware ali nemogu doći do njega pošto je iz vremena kad je Maxtor još bio zasebna firma pa nema službenih stranica, svi linkovi vode na Seagate. Ako netko možda ima link neka ga stavi.

Ne kuzim - ti si ga stavio u drugi komp da bi na njega instalirao OS? Jesi imao sto na disku? Jesi probao napraviti backup podataka ili napraviti chkdsk (Error-checking - Check Now). Ili hoces reci da i u drugom racunalu u BIOS-u i/ili negdje drugdje prikazuje drugu velicinu? Jel pise velicina diska u BIOS-u? Koja?
17 godina
neaktivan

Pa šta nije bolje da imaš više GB.

Potpis bez imena, takozvani bezimeni potpis ili potpis koji nema imena...
17 godina
neaktivan
autorov komentar
prihvaćeno rješenje

Da, u BIOSu piše prevelika veličina. Probao ga na dva kompa i ista stvar. Dobro je imati čim više GB, ali ne na taj način jer kod kreiranja particije sljedeća se kreira preko prve i svi podaci odu u q.... Hvala svima koji su pokušali pomoći, ali odustao sam od HDD-a i kupio novi od 320 GB koji radi bez problema, a ovog sam formatirao i napravio jednu particiju od 170 GB i koristit ću ga za pohranu manje važnih podataka.

17 godina
moderator
prihvaćeno rješenje
mars2057 kaže...

Da, u BIOSu piše prevelika veličina. Probao ga na dva kompa i ista stvar. Dobro je imati čim više GB, ali ne na taj način jer kod kreiranja particije sljedeća se kreira preko prve i svi podaci odu u q.... Hvala svima koji su pokušali pomoći, ali odustao sam od HDD-a i kupio novi od 320 GB koji radi bez problema, a ovog sam formatirao i napravio jednu particiju od 170 GB i koristit ću ga za pohranu manje važnih podataka.

To je kljucna stvar - da u BIOS-u pise preveliki kapacitet. Da si to odmah rekao, bilo bi dovoljno par poruka da se razrijesi situacija. Namigiva Al dobro, mogao je netko to vec i prije pitati. Osmijeh Uglavnom, disk ti je tehnicki neispravan - i sam si shvatio da ga mozes koristiti samo za nevazne podatke.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice