Defragmentiranje HDD-a

poruka: 3
|
čitano: 901
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Defragmentiranje HDD-a

Imam Toshiba HDD od 1 TB.Čuo sam da defragmenitranje SSD-a smanjuje životni vijek,ima li defragmentiranje HDD-a neku posljedicu na HDD??

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Defragmentiranje HDD-a
HrcaA3000 kaže...

Imam Toshiba HDD od 1 TB.Čuo sam da defragmenitranje SSD-a smanjuje životni vijek,ima li defragmentiranje HDD-a neku posljedicu na HDD??

SSD-i su sami po sebi brzi pa to kod njih nije potrebno raditi. Ako defragmentacija ima nekakvih negativnih utjecaja na HDD, zašto bi onda ugradili tu opciju u same Windowse? Windows Vista, 7, 8.1 automatski defragmentiraju disk ako je to potrebno (ukoliko je tako namješteno).

Više o samoj defragmentaciji pročitaj ovdje: http://lifehacker.com/5976424/what-is-defragging-and-do-i-need-to-do-it-to-my-computer

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.8.2016 19:33 (Marko :D).
17 godina
moderator
Re: Defragmentiranje HDD-a
HrcaA3000 kaže...

Ako ćeš na disku/particiji uvijek ostavljati dovoljno slobodnog mjesta, fragmentiranje će biti minimalno, a samim tim defragmentacija će biti brza i jako malo toga raditi s diskom. Utjecaj na trajnost diska bit će neznatan, nikakav ili čak pozitivan - prije ćeš disk zamijeniti većim ili SSD-om ili će se pokvariti nego da bi mu se životni vijek smanjio zbog defragmentacije. Imaj na umu i to da što ti je disk više fragmentiran, glava za čitanje/zapisivanje po disku mora više "skakati" i disk mora raditi više okretaja za čitanje/zapisivanje iste datoteke.

Kako Windowsi sami periodički defragmentiraju diskove, pokretanje ručne defragmentacije u pravilu nije potrebno. Ako je doista potrebno, onda to vjerojatno znači da na disku imaš malo slobodnog mjesta i na njega kopiraš velike datoteke pa upravo zbog toga dolazi do nepotrebno velike fragmentacije. Znači, disk koristi razumno, a defragmentaciju pokreći samo ako osjetiš da ti se usporio rad s diskom.

SSD je organiziran slično kao RAM, znači od defragmentacije samih datoteka nema neke koristi, iako Windowsi rade neku sitnu defragmentaciju, što nije nužno loše - više o tome možeš pročitati ovdje.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice