Imam vanjski prijenosni disk od 250gb koji ima dosta bad sektora, dali postoji nacin da se to popravi, ako da pomocu kojeg softwara?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Imam vanjski prijenosni disk od 250gb koji ima dosta bad sektora, dali postoji nacin da se to popravi, ako da pomocu kojeg softwara?
backupaj sve vazno sa njega i kupi novi disk jer kolicina bad sectora ce se samo povecavati...
Koliko vremenski taj postupak traje?
Ja sam na starom hard disku od 2 TB imao bad sectore i na kraju sam ga ipak morao mijenjati, sva sreća da jamstvo dugo traje pa sam uspješno zamijenio. Prije zamjene sam koristio par tih programa koji bi se navodno trebali riješiti bad sectora, ali na kraju nisu ništa napravili. Preporučam ti onda da odeš zamjeniti ako nije kasno.
Sve ovisi od veličine HDD i primjerka
Sve ovisi od veličine HDD i primjerka
250gb
Ovisno o tipu bad sectora. Postoje dvije vrste - logički i fizički.
Logički su nastali nestankom struje u pogrešnom trenutku, fiks idejom windowsa ili nekim sličnim softverskim problemom. Oni se lako poprave pošto ne predstavljaju fizičko oštećenje već softverski oštećen sektor. Većina alata za popravak HDDova može srediti to. Mogu i sami windowsi sa scandisk + fix opcijom. Ukoliko repair ne uspije, sektor se označava kao neupotrebljiv i windowsi više ne zapisuju ništa u njega.
Fizički bad sectori predstavljaju doslovno fizičko oštećenje ploče HDDa (udarac u disk dok je radio i sl.). Takvi sektori se jako teško popravljaju te se korištenjem diska brzo šire. Većina alata za popravak diskova te sektore označi kao neupotrebljive te ih windowsi dalje ne koriste. Problem je u tome što to markiranje neispravnih sektora nije 100% pouzdano i kad-tad okolni sektori postanu zahvaćeni oštećenjima. Diskovi koji imaju fizičke bad sectore bacaju nenormalne količine CRC errora prilikom kopiranja/instaliranja.
Disk koji ima problema sa fizičkim bad sectorima je gotov. Treba ga backupirati i maknuti iz PCja jer može dovesti do nestabilnosti sustava (loš sektor iz diska u RAM- dobiješ BSOD). Eventualno može poslužiti za privremeno spremanje nebitnih fajlova ali na kraju će krepati. Disku sa logičkim bad sectorima ima spasa ali i on nije više pouzdan. Redovni backup važnih podataka je jako preporučljiv.
[edit] - eksterni disk, veliš? Pokušaj ga stavit u neku drugu ladicu ili ga direktno spojit na MBO, možda je problem u samoj ladici. Pogotovo ako je ona šugava siva od Verbatima, te nikad nisu valjale.