Antena s krova

poruka: 6
|
čitano: 4.600
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Antena s krova

Imam nekoliko antena na krovu, pojačala i razdjelnika još od doba analognog signala. Koliko sam shvatio s foruma broj antena ne ovisi o boljem signalu dakle planiram ostaviti jednu antenu i spojiti sve TVe na nju. Zanima me:

1.dali ova pojačala iz doba analognog signala i dalje imaju smisla?

2.dali se gubi jačina signala ukoliko antenu s krova postavim u potkrovlje?

tnx.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Antena s krova
eko1980 kaže...

Imam nekoliko antena na krovu, pojačala i razdjelnika još od doba analognog signala. Koliko sam shvatio s foruma broj antena ne ovisi o boljem signalu dakle planiram ostaviti jednu antenu i spojiti sve TVe na nju. Zanima me:

1.dali ova pojačala iz doba analognog signala i dalje imaju smisla?

2.dali se gubi jačina signala ukoliko antenu s krova postavim u potkrovlje?

tnx.

Kao prvo da, i ima smisla. Prije onaj šta je bio analogni signal od prije zna da se slabo primala signal dok kod digitalno signal još bolje prima i čista slika i zvuka bez kockice.

Drugo, da gube signala s potkrovlja ali oko 30-50% pokriva. Tad se javljaju problemi na slici poput kockice i čest gubitak signala.

Treće, ako ima pojačala tad dodatno pojača a ja s Bjelovarskog područja hvatao signal s Slavonskog Broda kao što SBTV,

A pojačalem hvao oko 50 programa s mog digitalnog uređaja DVB-T Opticum ft15p Mpeg-4.

Nenad
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.5.2011 12:06 (Nello).
17 godina
neaktivan

Nije baš skroz jednostavno.

1. Pojačala imaju smisla za nadoknađivanje gubitka ako imaš dugačak kabel između antene i prijemnika, ili ako dijeliš signal na više prijemnika. Također, važno je i pitanje jesu li pojačala kanalna ili širokopojasna. Ako su kanalna, koristit će ti samo ako su podešena na kanal na kojima primaš TV signal, i u tom slučaju ti za svaki kanal koji želiš primiti treba jedno kanalno pojačalo (tj. kombinacija kanalni filter/pojačalo).

2. Gubi se jakost signala svakako, a koliko točno, ovisi o materijalu krova (uglavnom prolazi sve osim metalnog krova).

KaeR
14 godina
Antena s krova

pozdrav!

ima li koristi od ovoga u doba digitalije:

http://shop.conrad-uk.com/multimedia/tv-reception/distributer-and-installation-materials/cable-tv-amplifiers/277983.html

..recimo da imam riblju kost na krovu i najeftiniji digitalni prijemnik tipa vivax od 150 kn...

hoće li šta pojačat signal ili je beskorisno??

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako ti je signala stabilan i dovoljno jak (bez kockanja slike i slično) uglavnom nemaš potrebu za pojačalima.

Opet, ako ti je signal slabiji, bolje je investirati u kvalitetniju antenu, a tek ako ni to ne pomogne razmišljati o pojačalu.

KaeR
14 godina

Ok hvala {#}

pojačalo već imam pa ću isprobati..

možda pomogne jer je signal bio loš i kad je bilo analogno emitiranje no tada nisam imao pojačalo da provam

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice