Tablet računalo (ok iPad), da ili ne ?

poruka: 9
|
čitano: 11.957
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Aloha,

što su prema vašem mišljenju prednosti a što nedostatci tablet računala ? Iako ovdje mislim na razvikani iPad 3, nije isključivo samo on u pitanju.

Prosječan korisnik ima laptop na kojemu radi posao, igra igrice, čita poštu i surfa netom. Zašto bi taj isti korisnik umjesto laptopa koristio tablet računalo ?

Moje osobno mišljenje, iako neko vrijeme razmišljam da si preko dinersa uzmem iPad 3, još uvijek nisam siguran da mi tako nešto treba. Još uvijek je praktičnije koristiti tipkovnicu, poslovni softver je daleko napredniji nego na iOSu/Androidu, igre su puno puno naprednije nego na tablet računalu (ove na tabletima su većinom u rangu Flash igrica). Diskovni prostor je neusporediv (Terabajt u odnosu na maksimalnih 64 GB). Gledanje filmova (ili youtubea) je opet bolje na 15-18.4 inchnom 16:9 monitoru nego na 10 inchnom 4:3 displayu. Nedostatak je glomaznost i ne tolika portabilnost kao 10 inchni tablet. Opet, milijuni ljudi ga kupuju i velika većina njih je zadovoljna. Ne razumijem ...

Z-Admin Small Business CMS for ASP.NET - http://www.z-admin.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ni ja ne razumijem, iako ovu poruku pisem na iPadu. Lol. Prednost bi mu bila prenosivost. Puno lakse ga je nosati okolo po stanu nego laptop. Baterija mu isto tako daleko duze traje, punis ga samo po noci i to ne trebas niti svaki dan, dok je laptop uglavnom stalno na punjacu. Nedostaci... Sve ostalo... ;)
Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Tablet računalo (ok iPad), da ili ne ?
SupremeCommander kaže...
Ni ja ne razumijem, iako ovu poruku pisem na iPadu. Lol. Prednost bi mu bila prenosivost. Puno lakse ga je nosati okolo po stanu nego laptop. Baterija mu isto tako daleko duze traje, punis ga samo po noci i to ne trebas niti svaki dan, dok je laptop uglavnom stalno na punjacu. Nedostaci... Sve ostalo... ;)

ma da, gle da sam u financijskog situaciji gdje mi neće biti problem izdvojiti 4000 kn, uzeo bih si ga sigurno. Ipad je gadget koji usrećuje korisnika i koji nije nužno prekoristan :)

Ovako još uvijek tražim razloge da svoju 3 godine staru 18.4 inchnu zvijer od laptopa zamjenim s iPadom...

Z-Admin Small Business CMS for ASP.NET - http://www.z-admin.com
17 godina

Nema univerzalnog odgovora ili čarobne formule koja će dovesti do točnog rezultata. Kupujući tablet moraš ili znati za što ti treba pa prema tome odabrati model, ili kupiti tek onako kao ti sad, jer je to trend o kojem ti već duže razmišljaš pa te privlači. U ovom drugom slučaju puno lakše ćeš prihvatiti ograničenja koja tablet sa sobom donosi jer će ti to postati osobni uređaj za zabavu i surfanje i skok na mail. Ozbiljan posao uglavnom možeš zaboraviti osim ako se unaprijed dobro ne informairaš o dostupnim aplikacijama, njihovim mogućnostima i ograničenjima i naravno tipkovnica koja je tu gotovo neizbježna za većinu poslova koje vežemo uz rad na računalu.

Napisao sam gore u početku "...kao ti sad..." jer čitajući tvoj post kao da ne znaš što bi s tim zapravo, a uz sva ograničenja koja očito uzimaš kao ozbiljnu manu tablet očito ne predstavlja uređaj koji bi imao svrhu na način na koji bi ga ti koristio.

Ja sam osobno uzeo tablet, ne iz (samo) fore i ne samo za osobnu upotrebu nego i za posao. Vagao sam i s laptopom/ultrabookom. Međutim nakon zbrajanja i oduzimanja odabrao sam tablet, ne bilo kakav, onaj koji s obzirom na potrebe posla može u velikoj mjeri zamijeniti nekakav ultrabook, a pritom je cijenom povoljniji.

iOS uređaj je tu ispao iz igre zbog svoje zatvorenosti i ograničenja koja sa sobom nosi po pitanju povezivosti. Odabrao sam Android tablet - Asus Transformer Prime. Jasno je zašto ako govorimo o poslovnoj upotrebi. S kvalitetnom dock tipkovnicom i 16-18ak sati rada te usb, SD, HDMI priključcima to je najbliže što se imajući tablet u ovom trenutku možeš približiti klasičnom računalu, a da pritom i dalje imaš tablet od 0,59kg i 8.3mm ili 1,1kg i 18mm s dock tipkovnicom. Naravno da s guštom koristim i sve ono što takav tablet pruža i bez tipkovnice, poput gledanja filmova (čita sve bez razmišljanaj o formatima na koje s iOSom moraš paziti), slušanja glazbe, svakodnevnog surfanja (odlično kad ne moraš paliti komp za svaku glupost) i igranja (ponekad i previše igranja jer čudo kako te igre danas u ruci mogu bit dobre), a opet s mnoštvom mailova i dokumenata (tekst/tablice) na poslu tipkovnica je jednostavno must have jer tapkanje po ekranu je debilno kad moraš biti produktivan i ispisati desetak mailova i par kartica teksta. 

S klasičnim laptopom ćeš proći jefitnije i imat ćeš (uglavnom) sve prednosti punokrvnog računala nauštrb samo jedne stvari, smanjene prenosivosti u obliku handlanja (sad na krevetu, sad u kuhinji, sad u autu il negdi na terenu) i s manje autonomije. Ako ideš na ultrabook na kojem možeš ozibljno raditi u odnosu na tablet ti treba poprilično više novca, ali to bi definitivno bio moj izbor za ozbiljan posao koji zahtjeva ozbiljan OS (i software koji s OSom dolazi). Pitanje je samo što sve namjeravaš raditi... a ako se pritom pitaš i da li ti to zapravo treba i nekako pokušavaš svemu tome naći svrhu, onda je odgovor vrlo jednostavan: Ne treba ti naravno, ti to jednostavno svjesno ili podsvjesno želiš imati ko i velika većina kupaca takvih uređaja. Dakle ti milijuni kupaca i njhov predmet želja, oni jednostavno ispunjavaju svoju psihološku potrebu, a ne isključivo radnu i funkcionalnu.

Ne treba se tome čuditi, ekstremni primjer ovdje u nas je psihološka potreba i za puno krupnijim stvarima poput automobila koji mnogima ugrožava egzistenciju jer je to po troškovima bunar bez dna, ali, auto je na neki način neophodan, važniji nego pošten obrok.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.5.2012 17:25 (Jazzer).
17 godina
zoran123456 kaže...

Ovako još uvijek tražim razloge da svoju 3 godine staru 18.4 inchnu zvijer od laptopa zamjenim s iPadom...

It's amazing!. Sto jos trebas? {#}

Baci pogled ovdje i imat ces razloge:

http://www.apple.com/ipad/

{#}

edit:

Jedna prednost pred laptopom koja mi pada na pamet je koristiti ga za citanje knjiga. Omjer stranica mu je jako blizu A4, a ima i dovoljnu dobru rezoluciju, pa mozes imati cijelu stranicu odjednom bez potrebe za skrolanjem/zumiranjem.

ipad ipad
slova slova
Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.5.2012 19:06 (SupremeCommander).
14 godina
neaktivan
Koristism iPad vec nekih 8 mjeseci prvo sam imao dvojku sad imam trojku i jednostavno se nemicem s njega laptop i komp vise ne koristim glavni razlog jer mi ga je lakse koristiti od laptopa i moze izdrzat cijeli dan a na njemu mogu prakticki sve ko i na laptopu.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
H4X0R_Bug kaže...
Koristism iPad vec nekih 8 mjeseci prvo sam imao dvojku sad imam trojku i jednostavno se nemicem s njega laptop i komp vise ne koristim glavni razlog jer mi ga je lakse koristiti od laptopa i moze izdrzat cijeli dan a na njemu mogu prakticki sve ko i na laptopu.

Reklamiraj Apple-u nedostatak interpunkcijskih znakova.

A što se potrebe za tabletima općenito tiče... 99% korisnika ih ima iz fore. Ne sumnjam da znaju biti praktični, ali praktičan bi mi bio i frižider ispod radnog stola pa ga svejedno nemam. Tableti nikad neće biti ni do reset gumba osobnim računalima, laptopima i sl. ako se koriste za nešto konkretno (programiranje, dizajn, baze podataka...), a bome ni gamere ne može zadovoljit. 

16 godina
neaktivan

Sve ovisi o preferencijama, lovi i potrebi. Tableti su uglavnom prijenosni multimedijalni centri, i ja bi ih preporučio onima koji vole surfati, čitati knjige i gledati video sadržaje - iako isto možeš na laptopu, tablet danas rezolucijom i kvalitetom ekrana nadmašuju laptope (malo ih je s IPS ekranom ili skoro ništa), koji imaju jedinu prednost u tome što su generalno korisniji i za druge stvari. Laptop je za posao više i točka. Tableti za zabavu, ako mene pitate mada i mogu i za posao, posebno Ipad.

Za 4000 kn, uzet Ipad il Samsung galaxy Tab. Ipad 2 je sasvim dovoljan, a ako čovjek vidi da bi mu više pasao Ipad mini, i to mu je dostupno.

0 0 hvala 0
17 godina

moje stajalište da tablet odlična multimedijalna stvarčica koja je k tome vrlo praktična: zašto je i moje perspektive to tako? Prvo nisam tip korisnika računala kojemu računalo služi za posao kao oruđe. Ono čime se ja bavim je uredski posao čiji je dio posla komunikacija sa zaposlenicima i nadležnim ministarstvom. Kod kuće imam stolno računalo, a na poslu također isto. Gdje je tu tablet? Pa za kojekakve multimedijske stvarčice za koje bi inače imao potrebu možda imati prijenosno računalo. Spojiti se na mail, pristup internetu, odnosno informacijama, spremiti kakav video ili fotografije koje želim pokazati..., a za sve izvan stana ili posla. Tu vidim praktičnost tableta - stavim ga u džep jakne i izvadim kada bi treba u gore navedene svrhe, a puno mi je jednostavnije nego nositi prijenosno računalo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice