O čemu ovisi glasnoća kompa ?

poruka: 31
|
čitano: 8.202
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran

Komp mi radi preglasno pa nezna trebam li ugraditi ventilator ili šta?

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.4.2009 11:27 (jixx).

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Jedino što proizvodi zvuk u kompu su ventilatori i hard disk.

Ventilatori su obično glasni ako su puni prašine (tako da ih je poželjno usisati s vremena na vrijeme), a glasnoća hard diska se ne može smanjiti.

Ventilatori ne služe za smanjenje glasnoće već za smanjenje temperature, a što ih je više, to je komp glasniji.

Stan: Mr. Garrison, haven't you noticed that Timmy is retarded? Mr. Garrison: Don't call people names Stan!
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: O čemu ovisi glasnoća kompa ?
i_rambo_plache kaže...

Ventilatori su obično glasni ako su puni prašine (tako da ih je poželjno usisati s vremena na vrijeme), a glasnoća hard diska se ne može smanjiti.

Ventilatori ne služe za smanjenje glasnoće već za smanjenje temperature, a što ih je više, to je komp glasniji.

Postoje načini da se i hard disk utiša

a i ventilatore
možeš kupiti ili sam izraditi potenciometar s kojim možeš regulirati brzinu/buku
Q6600 3,3Ghz Corsair Dominator 4X1gb 1100mhz XFX 8800GTS 512mb OC Sve 100% stabilno!
17 godina
protjeran

Pa najviše o cooleru procesora, grafičke i HDD.

Procesor: Intel Dual Core E5200 2,5Ghz 2MB L2 Cache Matična Ploča: BIOSTAR G31-M7 TE RAM: 2GB Kingmax DDR2 800Mhz Grafička Kartica: Club3D Radeon HD4550 512DDR3 Hard Disk: Hitachi 320GB 7200 o/min 8MB Monitor: Samsung 923NW 19' Widescreen

0 0 hvala 0
17 godina

kavasaki je u pravu

i7 920 @ 2,8 ghz, 2x hd 4870x2, 12 gb RAM, gigabyte ex58-ud5,xilence 1200w gaming edition,razer lycosa,razer death adder, samsung t240hd Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

E moj komp ima zvuk kao 747 kada poljeće Cool (7x 120mm - 1400rpm, ali najviše buke proizvodi grafa (Gainward 4870 GS rev.1) kojoj se vent vrti na 1800rpm (veliki) i mali na 3000rpm. Jedino mi hldanjak od proca ne buči (vent sa 17db))

Tako znači glasnoća ventova. Najbolje bi bilo da se kupe ventovi koji imaju ispod 20 dB, ali da imaju i brzinu vrtnje veću od 1000rpm (120mm govorim). HDD jedino proizvodi zvuk (kod mene barem) kada je opterećen. Još zvuk proizvodi i DVD pogon kada je disk u njemu.

Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample, Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate Service Pack 1 32-bit Windows 7 Ultimate Build 7077
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

7x 120 mm, ima li taj komp kućište ili samo ventilatore. Inaće najviše buke proizvode mali, brzi ventilatori, obično na grafičkoj i chipsetu. HDD buku proizvodi samo dok čita ili zapisuje podatke. Veliku buku proizvode i mrežice ispred/iza ventilatora kad preko njih prelazi zrak. U pravilu što je mrežica zatvorenija i s oštijim rubovima (tipa izbušeni lim) to proizvodi više buke. Kućište je isto jako važan faktor. Ukoliko je čvrsto i kvalitetno puno bolje umanjuje buku nego ako bočne stranice vibriraju zajedno s ventilatorima. Jedna od najgorih stvari što se buke tiće je tanki plesiglas na kojemu je ventilator.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

I CD/DVD ROM proizvodi zvuk!
17 godina
neaktivan

ovako meni se cini da i barem malo maticna stvara zvuk.....

imo sam maticnu neku msi.......i sad sam kupio neku gigabyte...i stvarno se cuje neka razlika....(jako malo)...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Meni vent kada nista na kompu ne radim vrti na 5% i sve je tiho.... Milina za usi.... Cool

CPU: AMD ATH 64 X2 5200+ @ 2X 2,9Ghz MBO: Asus MSN-XE GPU: Ati Radeon HD 4550 PWR: MS 450W HDD: Western Digital 250Gb
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako ti komp ne treba za igre uzmi si neku Silent (sa pasivnim hladnjakom) grafičku, to znatno smanjuje buku u kućištu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

a el ne vrijedi ona zvucna izolacija...sto je benko stavljo u kučište...zbog buke

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
ivan_1995 kaže...

imo sam maticnu neku msi.......i sad sam kupio neku gigabyte...i stvarno se cuje neka razlika....(jako malo)...

nema maticna veze s "zvukom" ...hehe,cd-rom,dvd-rom, hard,najvise ventilatori...ako mislis na te zvukove...al nekaj mi smrdi tu,,,
"tko nedobije dobitak,dobije gubitak"...
18 godina
neaktivan
ivan_1995 kaže...

a el ne vrijedi ona zvucna izolacija...sto je benko stavljo u kučište...zbog buke

sigurno da vrijedi... kućišta skuplja od 1000kn imaju većina jako dobru zvučnu izolaciju pa se ventovi ne čuju tako glasno
Bolje ispasti budala nego iz aviona | C'est la vie
17 godina

Meni je isto komp nedavno bio glasan i to zbog toga jer je imao malu prozračnost. Otišao sam u vemil kupio dva ventilatora, jedan 120mm i jedan 80mm. Sad sve radi ko vurica tiho i glatko.

Tako i ti odi u vemil i kupi ventilator od 30 kn i bit će ti dovoljan, ako želiš kupi dva za svaku sigurnost.

AMD Athlon x2 6000+ Asus M2N68 XV GeForce 9600GT 1gb sonic 4gb DDR2(800mhz) Kingmax WD 500gb
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2009 22:17 (Jack Sparrow).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

U nekim slučajevima će dodavanje ventilatora smanjiti buku. To ja samo ako je temperatura u kućištu prevelika pa CPU cooler radi na maks cijelo vrijeme. S dodatnim tihim ventilatorom, buka od novog venta je minimalna, a cooler može smanjiti okretaje.

Matična i te kako utječe na buku. Ako ima aktivno hlađenje chipseta, to je u pravilu drugi najglasniji vent u kućištu - iza grafičke. Druga stvar je da je CPU cooler ugrađen na matičnu, koja njegove vibracije u većoj ili manjoj mjeri prenosi na kućište. Tu u pravilu nema neke velike razlike između matičnih, možda najviše utječe položaj socketa u odnosu na šarafe od matične.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Posebno složena tj. oklopljena kučišta mogu vrlo učinkovito smanjiti buku iz unutrašnjosti...

Asrcok 775 Dual Vsta Pentium D Dual Core 3,4 Ghz @ 3,83 Ghz 2 Gb RAM ATI Radeon X1700 FSC
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
zokiN kaže...
ivan_1995 kaže...

nema maticna veze s "zvukom" ...hehe,cd-rom,dvd-rom, hard,najvise ventilatori...ako mislis na te zvukove...al nekaj mi smrdi tu,,,
Matična ploča može proizvoditi zvuk,ali taj zvuk onda proizvode zavojnice i u BUG-u(ne znam točno koji broj)su rekli da se taj problem može riješiti tako da se problematična zavojnica zalije vrućom plastikom.Samo, jixx nema takav problem.
Asus A8N5X, AMD Athlon 3000+2GHz ,1GB DDR,nVidia GeForce 6600 256MB DDR,WDC 160GB
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2009 12:45 (Izzy).
17 godina
protjeran
Izzy kaže...
zokiN kaže...
ivan_1995 kaže...

Matična ploča može proizvoditi zvuk,ali taj zvuk onda proizvode zavojnice i u BUG-u(ne znam točno koji broj)su rekli da se taj problem može riješiti tako da se problematična zavojnica zalije vrućom plastikom.Samo, jixx nema takav problem.
 to kaj proizvede zavojnica macku o rep....nije to "trafostanica" ...
"tko nedobije dobitak,dobije gubitak"...
17 godina

Da,ali nekad zna iritirati!

Asus A8N5X, AMD Athlon 3000+2GHz ,1GB DDR,nVidia GeForce 6600 256MB DDR,WDC 160GB
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
jixx kaže...

Komp mi radi preglasno pa nezna trebam li ugraditi ventilator ili šta?

dižem 2 prsta da ti buku radi ventilator od grafulje, najlakše ćeš skužiti koji ti pravi buku tako što ga jednostavno prstom zaustaviš (stisneš prstom na onaj okrugli ravni dio, a ne na rebra, propeler, ili elise, kako već hoćeš) ali nemoj pre dugo držat, da ti nebi šta pregorilo, drži par sekundi
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2009 13:30 (livadasb).
17 godina
neaktivan

Ventilator u napajanju može biti vrlo bučan a smješten je baš na samom izlazu.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kupis dobre zvucnike, odvrnes do daske i nista sene cuje, tako se ja rijesavam :)

AMD PhenomII 720 2,8(OC3,4) , DFI LanParty DK790FX M2RS, 2X 2GB OCZ, Reaper 1066MHz, CrossFire Club3D Radeon 4870+Toxic 4850, Hiper 730W. Logitech Z-2300
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Sve je rečeno, no nitko nije dao pravi odgovor.....Smijeh Glasnoća računala ovisi o zvučnoj kartici i o zvučnicima  Namigiva

-Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with experience -
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wiz3m4n kaže...

Sve je rečeno, no nitko nije dao pravi odgovor.....Smijeh Glasnoća računala ovisi o zvučnoj kartici i o zvučnicima  Namigiva

A tastatura i mis:)
AMD PhenomII 720 2,8(OC3,4) , DFI LanParty DK790FX M2RS, 2X 2GB OCZ, Reaper 1066MHz, CrossFire Club3D Radeon 4870+Toxic 4850, Hiper 730W. Logitech Z-2300
17 godina
Belji seManchesterUTD kaže...
Wiz3m4n kaže...

A tastatura i mis:)
 Pa da ovisi i o Wešmašini
AMD Athlon x2 6000+ Asus M2N68 XV GeForce 9600GT 1gb sonic 4gb DDR2(800mhz) Kingmax WD 500gb
18 godina

A ovisi....ako se i derete na njega onda očekujte i istu protureakciju....mislim......mali zna biti poprilično glasan, nego hoće li mi tko odgovoriti o čemu ovisi glasnoča miša....moj cvili jako kad mu stanem na rep!

-Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with experience -
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wiz3m4n kaže...

A ovisi....ako se i derete na njega onda očekujte i istu protureakciju....mislim......mali zna biti poprilično glasan, nego hoće li mi tko odgovoriti o čemu ovisi glasnoča miša....moj cvili jako kad mu stanem na rep!

Stavi mu soli pod rep!!!
18 godina

Hehehe...probam pa se javim....hvala na savjetu kolega!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ove jeftine ventilatore za kuciste(iman ih 3 unutra) ja utisam na sljedeci nacin ,kad ga stavljas skines onu okruglu naljepnicu i ubacis kod lezaja malo litijeve masti ,a ako nema toga pomaze i kombinacija MASLO + WD 40 :)   i bit ce tisi za 30 % sigurno!

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice