O čemu ovisi glasnoća kompa ?
Komp mi radi preglasno pa nezna trebam li ugraditi ventilator ili šta?
Jedino što proizvodi zvuk u kompu su ventilatori i hard disk.
Ventilatori su obično glasni ako su puni prašine (tako da ih je poželjno usisati s vremena na vrijeme), a glasnoća hard diska se ne može smanjiti.
Ventilatori ne služe za smanjenje glasnoće već za smanjenje temperature, a što ih je više, to je komp glasniji.
Ventilatori su obično glasni ako su puni prašine (tako da ih je poželjno usisati s vremena na vrijeme), a glasnoća hard diska se ne može smanjiti.
Ventilatori ne služe za smanjenje glasnoće već za smanjenje temperature, a što ih je više, to je komp glasniji.
Pa najviše o cooleru procesora, grafičke i HDD.
kavasaki je u pravu
E moj komp ima zvuk kao 747 kada poljeće
(7x 120mm - 1400rpm, ali najviše buke proizvodi grafa (Gainward 4870 GS rev.1) kojoj se vent vrti na 1800rpm (veliki) i mali na 3000rpm. Jedino mi hldanjak od proca ne buči (vent sa 17db))
Tako znači glasnoća ventova. Najbolje bi bilo da se kupe ventovi koji imaju ispod 20 dB, ali da imaju i brzinu vrtnje veću od 1000rpm (120mm govorim). HDD jedino proizvodi zvuk (kod mene barem) kada je opterećen. Još zvuk proizvodi i DVD pogon kada je disk u njemu.
7x 120 mm, ima li taj komp kućište ili samo ventilatore. Inaće najviše buke proizvode mali, brzi ventilatori, obično na grafičkoj i chipsetu. HDD buku proizvodi samo dok čita ili zapisuje podatke. Veliku buku proizvode i mrežice ispred/iza ventilatora kad preko njih prelazi zrak. U pravilu što je mrežica zatvorenija i s oštijim rubovima (tipa izbušeni lim) to proizvodi više buke. Kućište je isto jako važan faktor. Ukoliko je čvrsto i kvalitetno puno bolje umanjuje buku nego ako bočne stranice vibriraju zajedno s ventilatorima. Jedna od najgorih stvari što se buke tiće je tanki plesiglas na kojemu je ventilator.
ovako meni se cini da i barem malo maticna stvara zvuk.....
imo sam maticnu neku msi.......i sad sam kupio neku gigabyte...i stvarno se cuje neka razlika....(jako malo)...
Meni vent kada nista na kompu ne radim vrti na 5% i sve je tiho.... Milina za usi.... 
Ako ti komp ne treba za igre uzmi si neku Silent (sa pasivnim hladnjakom) grafičku, to znatno smanjuje buku u kućištu...
a el ne vrijedi ona zvucna izolacija...sto je benko stavljo u kučište...zbog buke
imo sam maticnu neku msi.......i sad sam kupio neku gigabyte...i stvarno se cuje neka razlika....(jako malo)...
a el ne vrijedi ona zvucna izolacija...sto je benko stavljo u kučište...zbog buke
Meni je isto komp nedavno bio glasan i to zbog toga jer je imao malu prozračnost. Otišao sam u vemil kupio dva ventilatora, jedan 120mm i jedan 80mm. Sad sve radi ko vurica tiho i glatko.
Tako i ti odi u vemil i kupi ventilator od 30 kn i bit će ti dovoljan, ako želiš kupi dva za svaku sigurnost.
U nekim slučajevima će dodavanje ventilatora smanjiti buku. To ja samo ako je temperatura u kućištu prevelika pa CPU cooler radi na maks cijelo vrijeme. S dodatnim tihim ventilatorom, buka od novog venta je minimalna, a cooler može smanjiti okretaje.
Matična i te kako utječe na buku. Ako ima aktivno hlađenje chipseta, to je u pravilu drugi najglasniji vent u kućištu - iza grafičke. Druga stvar je da je CPU cooler ugrađen na matičnu, koja njegove vibracije u većoj ili manjoj mjeri prenosi na kućište. Tu u pravilu nema neke velike razlike između matičnih, možda najviše utječe položaj socketa u odnosu na šarafe od matične.
Posebno složena tj. oklopljena kučišta mogu vrlo učinkovito smanjiti buku iz unutrašnjosti...
Da,ali nekad zna iritirati!
Ventilator u napajanju može biti vrlo bučan a smješten je baš na samom izlazu.
Kupis dobre zvucnike, odvrnes do daske i nista sene cuje, tako se ja rijesavam :)
Sve je rečeno, no nitko nije dao pravi odgovor.....
Glasnoća računala ovisi o zvučnoj kartici i o zvučnicima 
Sve je rečeno, no nitko nije dao pravi odgovor.....
ManchesterUTD kaže...Sve je rečeno, no nitko nije dao pravi odgovor.....
A ovisi....ako se i derete na njega onda očekujte i istu protureakciju....mislim......mali zna biti poprilično glasan, nego hoće li mi tko odgovoriti o čemu ovisi glasnoča miša....moj cvili jako kad mu stanem na rep!
A ovisi....ako se i derete na njega onda očekujte i istu protureakciju....mislim......mali zna biti poprilično glasan, nego hoće li mi tko odgovoriti o čemu ovisi glasnoča miša....moj cvili jako kad mu stanem na rep!
Hehehe...probam pa se javim....hvala na savjetu kolega!
Ove jeftine ventilatore za kuciste(iman ih 3 unutra) ja utisam na sljedeci nacin ,kad ga stavljas skines onu okruglu naljepnicu i ubacis kod lezaja malo litijeve masti ,a ako nema toga pomaze i kombinacija MASLO + WD 40 :) i bit ce tisi za 30 % sigurno!