Što znači "FSB/Bus" za performanse računala?

poruka: 13
|
čitano: 6.671
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Npr. ako ova matična ploča ima:

ASUS M4A77T, AM3, AMD 770,SB710, BUS 5200MHz, DDR3, Broj utora 4, 1333MHz, PCI 3, PCIe x16 1, PCIe x1 2, PATA 1, SATA 6, RAID 0,1,1+0,JBOD, 8-kanalni audio, 1x 10/100/1000 Ethernet, Parallel 1, Serial 1, USB 2.0 6, ATX,Takt memorije 1800MHz O.C.

(581kn)

a ova:

Asrock M3N78D, s.AM3 - NVIDIA nForce 720D, ATX, Solid Capacitor for CPU power, FSB2600, Dual Channel 4xDDR3 - 1800, Intelligent Energy Saver, Supports CPU up to 140W, Gigabit LAN10/100/1000, HD 8 channel(VIA VTI718S), 1x PCI Express 2.0 x16(blue@x16), 3x PCI Express x1, PCI x3, 4x SATA2, 2x Powered eSATA2/ USB(1x ATA133 IDE), RAID (0,1,0+1,5), 4x USB 2.0 ports on board, 6x additional USB 2.0 via header

(406kn)

Da li to znači da bi ploča sa 2600 uzrokovala dvostruko sporije računalo? Da li to ima nekakve veze se frekvencijom procesora ili memorije(recimo AMD Phenom X2 550 i DDR3 1333Mhz)?

Također nije mi baš jasno koja je razlika između PCI Express x16 i PCI Express 2.0, da li je to jedno te isto?

I vidim sad novi standard kod matičnih ploča "eSATA", međutim kod HDD-ova ne vidim nigdje tu oznaku, samo SATA i SATAII, u vezi čega je onda eSATA?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

50 čitanja, nitijedan odgovor?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Što znači "FSB/Bus" za performanse računala?

In personal computers, the front-side bus (FSB) is the bus that carries data between the CPU and the northbridge.

8B x 100MHz x 4/cycle
= 8B x 100M x Hz x 4/cycle
= 8B x 100M x cycle/s x 4/cycle
= 3200MB/s

Uglavnom po meni bi FSB/BUS trebala bit brzina prenosenja podataka iz procesora u chipset kako kaze wikipedija, uostalom potrazi malo po internetu..valjda znas engleski!

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2010 2:58 (CroatianRacer).
15 godina
neaktivan

Da li si se zapitao zašto nema chartova matičnih ploča kao što ima za CPU i GPU, i zašto ako je brzina nominalno dvostruka cijena nije analogna tomu kao u slučaju GPU i CPU,  i zašto je uopće razlika samo jedna-dvostruka?

Da li to znači da se ta brzina ostvaruje u samo određenim okolnostima koje ovise o procesoru/memoriji ili o ručnom podešavanju?

I vremenski je ekonomičnije postaviti pitanje na forumu nego googlati kroz niz slijepih ulica kada odgovor nije hitan, također to nije jedino pitanje koje sam postavio.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2010 3:45 (metamagician).
17 godina
neaktivan

fsb je kao sto ti je kolega napisao sabirnica koja prenosi podatke iz procesora u čipset koji ga dalje šalje u memoriju ,diskove itd...   i/ili istovremeno prima podatke od čipseta i šalje u procesor na obradu....   znači što je veči broj kraj fsb-a to bi značilo da je veča propusnost sabirnice a samim time i količina podataka koja dolazi u procesor na obradu/ili odlaze več obrađeni podatci nazad u ostatak čipseta  je veća ili bi se to reklo brža obrada podataka jer u istom vremenu dolazi veći broj instrukcija u procesor na obradu i nazad.....   valjda se ovo moze malo shvatiti.....  ili ti u praktičnoj primjeni ,  ako staviš 4jezgreni procesor na matičnu sa visokim fsb-om,staviš npr 4gb rama 

to bi ti osiguralo prilično dobar spoj jer kroz dovoljnu propusnost fsb-a šaljes veliki broj instrukcija na 4 jezgre procesora koji te instrukcije vrlo brzo obradjuje te ih vrača nazad , i to sve jos u spoju sa dobrim ram modulima i u dovoljnoj količini osigurava da računalo nesmetano radi i veoma komplikovane zadatke bez nekih štekanja  ili zastajkivanja,u slučaju mladje današnje generacije .. jako dobre performanse u igrama, naravno u spoju sa dobrom grafičkom karticom koja če osigurati dovoljno video obrade i video memorije ... ali to je druga priča  ugl osnove bi trebale biti koliko toliko jasne ..

sto se tice pci 16  i pci 2.0  je razlika u bandwithu ...  ali osnovno je za reći da je pci 2.0  samo novi standard na matičnim pločama ... i za naglasiti je da je pci 2.0 potpuno kompatibilan sa starijim standardima koji su isli na pci 16,pci 8 ..... 

http://forums.techarena.in/monitor-video-cards/1065608.htm

što se tiče   esata konektora koje si spomenio.... razlog iz kojeg to nevidis na klasičnim diskovima je taj što je to također novi standard u informatičkom hardwareu, a označava inače   spajanje vanjskih sata diskova (external sata disk,e-sata)

a inače tako spojen osigurava veču brzinu transfera podataka takovih diskova nego sto bi to bio slucaj sa obicnim ili usb spajanjem vanjskih diskova ...

http://www.wisegeek.com/what-is-esata.htm

That Jesus Christ guy is getting some terrible lag... it took him 3 days to respawn!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

znači hoćeš reći da bi FSB od 5200 bio iskoristiv samo za računala sa najvišim komponentama, kao 4-6 CPU jezgri, 6 i više GB RAM-a, i DX11 grafičke kartice sa puno memorije?

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2010 19:55 (metamagician).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Valjda?

Kako onda ja imam high-end ploču a ima FSB samo 1600?

Kako onda ova gore AsRockica ima 5200 FSB a košta duplo manje?

trash bin can:S
18 godina

Kaj se tiče navedenih matičnih, obje podržavaju isti FSB, razlika je samo da kod jedne piše stvarni takt (2600 MHz), a kod druge efektivni (2600x2). Inače, sam naziv "FSB" u ovom slučaju nije ispravan jer se kod AMD procesora koristi Hyper Transport sabirnica, koja je zamijenila FSB.

EDIT: E da, taj takt ne utječe baš na performanse, nema vidljive razlike između 1600 MHz i 2000 MHz (2600 MHz nisam probal, defaultno mi matična ide na 2000 MHz).

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2010 20:28 (Zvona).
15 godina
protjeran
stoncin3 kaže...

Valjda?

Kako onda ja imam high-end ploču a ima FSB samo 1600?

Kako onda ova gore AsRockica ima 5200 FSB a košta duplo manje?

Otprilike isto ko sto ja ima napajanje od 450W a kosta 4 puta vise od nekog napajanja od 800W. Ovo 5200 ko zna kako su dobili, zbrajali frekvenciju procesora i RAMova  :) 

15 godina
neaktivan

A koji su to parametri prema kojima bi se prosudilo da li je neka AMD ili Intel matična ploča brza/kvalitetna odnosno high-end?

Jer ako je neka matična ploča skupa to samo može značiti da ima dodatne komponente i priključke koji se nikada neće koristiti...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da li onaj BUS na procesoru ima veze sa brzinom RAMa. Matočna mi podržava DDR3 1333, ali na procesoru piše BUS 800 MHz, pa me zanima, ako stavim DDR3 pločicu na 1333 MHz da li će mi stvarna brzina memorije biti 1333 MHz ili 800? (matična ASRock G41M-VS3, procesor Intel Celeron E3500)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
Re: Što znači "FSB/Bus" za performanse računala?

radit će na 1333

Ante Gotovina - HEROJ -- 15.04.2011. dan sramote........../// TROLLBUSTER /// ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///
15 godina
neaktivan

Sada jedno pitanje koje nema direktno veze sa temom - opet ja i moja briga za memoriju, na stranici http://www.asrock.com/mb/overview.asp?model=g41m-vs3 kaže: Supports Dual Channel DDR3 1333(OC). Što znaći OC? Ako znaći overclocking..... koja im je fora "pa matična sve to može ali morate biti PC expert da dobijete sve što hoćete!?!?

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice