Sastavljam konfu u Mostaru, savjeti

poruka: 35
|
čitano: 12.605
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Sastavljam konfu u Mostar - UPDATE

Nakon sto je vise stvari iskrsnulo, konacno sam obavio kupovinu.

U temi smo usporedjivali cijene s Hrvatskom, Srbijom i ne znam ni ja čim. Spominjao se i pik, pa pricalo se je li sigurno nije li....

Uglavnom ja sam kupovinu obavio na piku

Uzeo sam

Maticnu asrock z77 extreme4 260km (nisam je ni vidio ovdje u gradu u ponudi)

procesor i5 3570k 390 km (na knoku i u trgovinama prosjek 500+ km, na nekim mjestima i preko 550km)

ram ddr3 2x4gb patriot viper black mamba 105 km (standard cijena vise)

ssd samsung 840 pro 128gb 270km (vidio u jednoj trgovini ne sjecam se tocno koja cijena bila mislim 330km)

kuciste coolermaster haf 912 plus 160 km (ne znam inace kolko je ovdje)

napajanje thermaltake smart 80plus 750w modularno 205km (nisam naletio u gradu...)

hdd WD 1tb caviar black 160km (220 km u gradu)

sve nove komponente s garancijom i racunom

zakljucak...na piku valja uzet ako imate pouzdanog prodavaca...da sad ne reklamiram ako neko planira uzimat nesto nek pita na pp odgovorit cu ko je

kome je drazi ipak susret u fizickom smislu u mostaru otic ce na glavu preko 400km za solidnu konfiguraciju

p.s. graficka na slici mi je stara

komponente komponente
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.3.2013 19:02 (lazy_punk).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Sastavljam konfu, savjeti

Nije to slučaj samo kod tebe u Mostaru, i u BL je isto situacija da ne kažem njesra...ja sve sto kupujem kupujem vani čekam malo duže ali jbg...pik..pik mi je mutan...kupio sam od lika kučište reklamirao ga pod novo, a bio provjeren prodavac,  a kad je došlo u njemu ni prašina nije obrisana kako treba, kupio grafu nije dosao dvi adapter, ja nazove lika da fali kaze ne dolazi ja njemu kazem dolazi, fino je navedeno na sajtu sta je u bundleu...čuvaj se pika,nije sve kako piše.

što se tiče napajanja, ako daješ toliku lovu na kompjuter nek bude kvalitetno, na naš napon i osciliranje istog nećeš valjda da ti neki kinez ili ne daj Bože ona što proizvode ovi naši povuče i ostale komponente...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Sastavljam konfu, savjeti

hmmm...dosad sto sam ja uzimao preko pika sve mi je uredu bilo...ali razumijem o cemu govoris, i par prijatelja mi se zalilo (ispada ja sam samo imao srece...)

nego ako mogu znati, odakle ti narucujes? i kakva bude razlika u cijeni na kraju? jer meni se ne zuri, mogao bih cekati. a za napajanje, uzeo bih neku finiju marku, ali ne preko 550W

16 godina
neaktivan

Pa ja imam sestru u Austriji i prijatelja u Sloveniji...tako da mi oni to donesu a cijene se u odnosu na prodavnicu kreću pa i to 80 KM razlike zavisi šta uzimam...Što se tiče napajanja izbjegavaj one sa Pika što prodaju hantol napajanja od 800w za 50 KM...

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

bump, moze netko odgovoriti na pitanja u vezi maticne, rama i hdda?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

molim intelektualca moderatora koji je stavio u naslov da sastavljam u Mostaru da izbrise taj dio u naslovu, ljudi ce zaobici temu jer misle da iskljucivo u mostaru mislim kupiti dijelove, sto nije slucaj. hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Zemljače zaboravi PIK.ba  i zamoli nekoga ko ima kreiran e-bay account da ti kupi  određene komponente kao npr. procesor , matičnu, grafičku, RAM pa čak i napajanje u USA. Ako pažljivo budeš birao, sa plaćenom poštarinom i carinom proći ćeš daleko bolje nego da u domaćim prodavnicama kupiš komponente iz druge ili čak treće lige koje domaći distributeri prodaju pod bubrege. Primjera radi ja sam kupio ASUS SABERTOOTH Z77 za nekih 225$ što je po tadašnjem (mislim da je bio april) kursu bilo oko 338 konvertibilnih maraka + poštarina 50$ zaokruži na cca430KM. Carina i porez smiješnih 10 maraka. Ista ploča u Imtec.ba košta 650 maraka i čini mi se da PDV nije prikazan!!!! Čista pljačka!!!! Procesor i RAM će ti doći u pismu pa na njih nećeš platiti više od 13 $ poštarine a carine i poreza nema jer se pisma ne carine. Grafičku karticu možeš birati za 150$. Šta ovdje možeš kupiti za te pare? HD 4850?! Idealno bi bilo kad bi imao nekoga od svojih u USA pa da ti bar matičnu ponesu ovamo kada pođu u posjetu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Sastavljam konfu u Mostaru, savjeti
Vidi na ekupi.ba...

12 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Zemljače zaboravi PIK.ba  i zamoli nekoga ko ima kreiran e-bay account da ti kupi  određene komponente kao npr. procesor , matičnu, grafičku, RAM pa čak i napajanje u USA. Ako pažljivo budeš birao, sa plaćenom poštarinom i carinom proći ćeš daleko bolje nego da u domaćim prodavnicama kupiš  komponente iz druge ili čak treće lige  koje domaći distributeri prodaju pod bubrege. Primjera radi ja sam kupio ASUS SABERTOOTH Z77 za nekih 225$ što je po tadašnjem (mislim da je bio april) kursu bilo oko 338 konvertibilnih  maraka + poštarina 50$ zaokruži na cca430KM. Carina i porez smiješnih 10 maraka. Ista ploča u Imtec.ba košta 650 maraka i čini mi se da PDV nije prikazan!!!! Čista pljačka!!!! Procesor i RAM  će ti doći u pismu pa na njih nećeš platiti više od 13 $ poštarine a carine i poreza nema jer se pisma ne carine. Grafičku karticu možeš birati za 150$. Šta ovdje možeš kupiti za te pare? HD 4850?! Idealno bi bilo kad bi imao nekoga od svojih u USA pa da ti bar matičnu ponesu ovamo kada pođu u posjetu.

hmm...zanimljivo...a koliko si siguran za te carinu i porez da su 10km...jer nedavno je sestra torbu tako preko carine dobila, i racunali su joj 17% od cijene kao PDV + 16% od cijene kao carina, znaci 33% cijene je morala platit (a u biti torba je poklon bila, racunali su kao da je narucila). U kojem gradu si ti? A to sto se pika tice....znam o cemu govoris, vecina ih je takvih...ali sta mislis druze o ovoj radnji konkretno... http://compart.pik.ba/  ili ovaj lik...http://www.pik.ba/profil/ElvisBileski/.... nekako mi se cine predobre cijene, mislio sam odatle naruciti...

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 20:39 (lazy_punk).
13 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...
phoenix2003 kaže...

Zemljače zaboravi PIK.ba  i zamoli nekoga ko ima kreiran e-bay account da ti kupi  određene komponente kao npr. procesor , matičnu, grafičku, RAM pa čak i napajanje u USA. Ako pažljivo budeš birao, sa plaćenom poštarinom i carinom proći ćeš daleko bolje nego da u domaćim prodavnicama kupiš  komponente iz druge ili čak treće lige  koje domaći distributeri prodaju pod bubrege. Primjera radi ja sam kupio ASUS SABERTOOTH Z77 za nekih 225$ što je po tadašnjem (mislim da je bio april) kursu bilo oko 338 konvertibilnih  maraka + poštarina 50$ zaokruži na cca430KM. Carina i porez smiješnih 10 maraka. Ista ploča u Imtec.ba košta 650 maraka i čini mi se da PDV nije prikazan!!!! Čista pljačka!!!! Procesor i RAM  će ti doći u pismu pa na njih nećeš platiti više od 13 $ poštarine a carine i poreza nema jer se pisma ne carine. Grafičku karticu možeš birati za 150$. Šta ovdje možeš kupiti za te pare? HD 4850?! Idealno bi bilo kad bi imao nekoga od svojih u USA pa da ti bar matičnu ponesu ovamo kada pođu u posjetu.

hmm...zanimljivo...a koliko si siguran za te carinu i porez da su 10km...jer nedavno je sestra torbu tako preko carine dobila, i racunali su joj 17% od cijene kao PDV + 16% od cijene kao carina, znaci 33% cijene je morala platit (a u biti torba je poklon bila, racunali su kao da je narucila). U kojem gradu si ti? A to sto se pika tice....znam o cemu govoris, vecina ih je takvih...ali sta mislis druze o ovoj radnji konkretno... http://compart.pik.ba/  ili ovaj lik...http://www.pik.ba/profil/ElvisBileski/.... nekako mi se cine predobre cijene, mislio sam odatle naruciti...

Ovi bi ti trebali biti sigurni na pik.ba :

www.pik.ba/profil/mickey84

www.pik.ba/profil/perop

www.pik.ba/profil/didi_sa

Od shop-ova, ako ćeš platiti kešom, next.ba je dosta povoljan :)

15 godina
lazy_punk kaže...
phoenix2003 kaže...

Čuj carina je 10% ne 16%! Ja sam također na sopstvenoj koži osjetio pohlepu i neznanje "stručnih osoba " koje rade na carini (jednom su me uzeli lopatom i neće drugi put sigurno!). Na osnovu čega su računali? Da li je sa proizvodom bio račun ili su ga našli u katalogu (u što sumnjam)? Ovi naši pojma nemaju o procjeni jer tehnologija tako brzo napreduje da nema šanse da redovno rade nove kataloge. Pročitaj Zakon o indirektnom oporezivanju i carini i vidjećeš kakve imaš sve mogućnosti da prođeš jeftinije.  Što se tiče proizvoda na Pik.ba evo samo primjer procesora i5 3570k na kojem osoba koja ga prodaje hoće da zaradi čistih 100 maraka. Ovi na Pik-u i drugi što dilaju hardware ...šta misliš odakle i kako dobavljaju robu? Oni su sigurno pročitali Zakon o indirektnom oporezivanju i carini! Evo ti i primjer fotoaparata koji sam kupio a radi se o modelu Sony DSC WX9 koji sam platio još prošle godine oko 140$. Poštarina je bila 13$ jer se radi o veoma maloj i laganoj stvari. Carina je nije ni otvorila!!!! Zašto nije im se isplatilo jer je cijena poštarine na paketiću bila 13$!!! Kod nas sličan (WX7) model fotoaparata košta oko 450 maraka!!! Ko je tu lud?!

12 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...
lazy_punk kaže...
phoenix2003 kaže...

Čuj carina je 10% ne 16%! Ja sam također na sopstvenoj koži osjetio pohlepu i neznanje "stručnih osoba " koje rade na carini (jednom su me uzeli lopatom i neće drugi put sigurno!). Na osnovu čega su računali? Da li je sa proizvodom bio račun ili su ga našli u katalogu (u što sumnjam)? Ovi naši pojma nemaju o procjeni jer tehnologija tako brzo napreduje da nema šanse da redovno rade nove kataloge. Pročitaj Zakon o indirektnom oporezivanju i carini i vidjećeš kakve imaš sve mogućnosti da prođeš jeftinije.  Što se tiče proizvoda na Pik.ba evo samo primjer procesora i5 3570k na kojem osoba koja ga prodaje hoće da zaradi čistih 100 maraka. Ovi na Pik-u i drugi što dilaju hardware ...šta misliš odakle i kako dobavljaju robu? Oni su sigurno pročitali Zakon o indirektnom oporezivanju i carini! Evo ti i primjer fotoaparata koji sam kupio a radi se o modelu Sony DSC WX9 koji sam platio još prošle godine oko 140$. Poštarina je bila 13$ jer se radi o veoma maloj i laganoj stvari. Carina je nije ni otvorila!!!! Zašto nije im se isplatilo jer je cijena poštarine na paketiću bila 13$!!! Kod nas sličan (WX7) model fotoaparata košta oko 450 maraka!!! Ko je tu lud?!

Kao trazili su na internetu i nasli cijenu...

--

Uglavnom ljudi hvala na odgovorima sto se tice ovoga, s pika cu dijelove uzimat, manje cu cekati nego da iz SAD-a narucujem. Ili, ako se moze naci (meni nije poslo za rukom) na ebayu da je prodavac iz europe?

U svakom slucaju cu se morat strpit da nova godina prodje, novi troskovi neki iskrsnuli. Ali onda cu barem imat vremena detaljno istrazit sta je najisplativije, uz manje cekanje. I ako ne bi bio problem, da neko preporuci maticnu, kuciste i napojnu, ostalo manje vise znam

16 godina
neaktivan

Ja sam ti kod Elvis Bileskog uzeo graficku...radi ona super ali ipak kvari utisak to sto je dosla u nekoj lijevoj kutiji, od neke reparirane grafičke...a on kaze na profilu graficka originalno zapakovana, plus nisam dobio dvi adapter i kad sam ga zvao kaze ne dobije se, ja reko dobije se znam sta je u bundle on pocne eskivirati....tako da je za mene pik zavrsen za sva vremena...strpljen spasen i ubuduce samo iz vana kupovati.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Ma fino ti zovni config i genelec i vidi sta imaju u ponudi i izaberi najbolje/jeftinije.

Imas garanciju, znas da je novo i ne brine te nista.

A ovo s pika i te stvari, okani se toga.

uostalom pik bi se trebao zvati kentra ili zamjena :)

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

a cuj, jes fino uzet u genelecu, al kao sto rekoh, budzet...

13 godina
neaktivan

Žalosno da u glavnom gradu Hrvatskog dijela Federacije BiH nema poštene trgovine.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna !
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.12.2012 13:18 (JoshTurner).
Moj PC  
2 3 hvala 0
16 godina
neaktivan
JoshTurner kaže...

Žalosno da u glavnom gradu Hrvatskog dijela Federacije BiH nema poštene trgovine.

hahaha glavni grad hrvatskog dijela federacije...svašat ćeš čuti od današnje omladine...

13 godina
neaktivan
malina22 kaže...
JoshTurner kaže...

hahaha glavni grad hrvatskog dijela federacije...svašat ćeš čuti od današnje omladine...

Već si mi odredio godište,zahvaljujem.

Nemoj da ti sad očitam lekciju iz povijesti.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna ! SINN FEIN !
16 godina
neaktivan

Ajde živ bio da malo ponovim...

Moj PC  
0 2 hvala 0
13 godina
neaktivan
malina22 kaže...

Ajde živ bio da malo ponovim...

Bosna i Hercegovina je sastavljena od dva entiteta . Republika Srpska i Federacija BiH.No naglasak je na Federaciju BiH.

Sama definicija "Federacije" :"Federacija (od lat. foedus - savez) ili savezna (federalna) država je na ustavnopravnom temelju osnovana zajednica više jedinica, koje se nazivaju države, republike, provincije, zemlje, pokrajine (federalne jedinice)." 

Kolko je meni poznato Federacija Bosne i Hercegovine je nastala spajanjem Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

A glavni grad Hrvatske Republike Herceg-Bosne je Mostar.

Nadam se da sam te poučio.

16 godina
neaktivan

Možeš ti tu istoriju prosipati nekom ko ne živi u BIH...Mostar je opština u Federaciji i ništa više, nikakav glavni grad hrvatskog dijela federacije...Znam ja kako je nastala Federacija i znam da Hrvati hoće svoj entitet u BIH i znam da Srbi bi vam ga i dali ali da vam ga muslimani ne daju...ali ovo je informatički forum i nije mjesto za ove priče.

Moj PC  
3 7 hvala 0
12 godina
neaktivan

molim vas da ne idete offtopic, jos ce mi lockat temu a nitko mi nije odgovrio kakvu maticnu, kuciste i napajanje da uzmem...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Saberi se koliko love imaš, vidi šta imaš na raspolaganju i pročitaj recenzije i odluči šta ti je najbolje...pošto ideš preko pika računaj na sve...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...

molim vas da ne idete offtopic, jos ce mi lockat temu a nitko mi nije odgovrio kakvu maticnu, kuciste i napajanje da uzmem...

Nema problema ,nije mjesto za to .

Imaš li nekoga u RH kome vjeruješ a da živi blizu granice? On bi ti to mogao lako sredit,naruči u Portiu i on ti osobno pošalje poštom kad pređe granicu? Ili jednostavno busom..?

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.12.2012 14:23 (JoshTurner).
13 godina
neaktivan

Ja kupujem u WinWinu, cijene su skoro iste kao u Srbiji što znači povoljnije od 80 % Hrvatskih i svih BH trgovina.

To sam ja- sigurno JA
12 godina
neaktivan
e hvala ti za ovaj winwin, extra otkrice...oadtle cu uzeti

evo ovo sam sastavio, ima il itko kakav savjet, nesto da promjenim? budget se popravio upalo mi s kladionice :D

Procesori Intel CPU LGA1155 Intel® Core™ i5-3570K KM 432,20

Matična ploča MB LGA1155 Z77 ASRock Z77 PRO3, KM 204,89

SSD SATA3 120GB Mushkin Chronos 550MB/s, KM 182,47

Memorija DIMM DDR3 2x4GB 1866MHz Corsair Vengeance Black KM 100,83

Kućište Fractal Design Core 3000, KM 132,85

Napajanje 550W ThermalTake SMART Modular 80PLUS, 14cm fan/SLI/PFC/SP-550MPC KM 140,85

1194 total

sve ok?? graficka mi je gtx 560 ti, to mi je jos uvijek dobro..
15 godina

Solidna konfiguracija, ali ja lično išao na matičnu ploču Asus P8Z77-M PRO. Zašto? Zato što ima 6+2 faze a ASRock 4+1 fazu. Znači Asus je bolji overkloker i stabilniji je. Možeš flešat UEFI a da ne dižeš sistem. Što je najbitnije ne košta puno više.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.1.2013 22:29 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

u maticne se inace najslabije razumijem, ali zar to m ne znaci mini? a mini manje prostora, veci problem sa hladjenjem? ispravite me ako grijesim, ako ne, onda jos bolje jer imam jedno malo kuciste

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Jeste to je mATX http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8Z77M_PRO/

Još samo uzmi Corsair Vengeance Blue pa da izgleda "ko saljeveno".

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

ok, ali kakve osnovne prednosti ima atx ploca ispres mATX?

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice