Dakle, trebala bi mi čitava konfiguracija, bez monitora i eventualno zvučnika. Koristit ću je kako za high-end igranje, tako i za obradu/rippanje videa, stoga imam u vidu minimalno 4 jezgre.
Gledam malo po ADM-u, i upao mi je u oko četverojezgreni "Procesor Intel i7 860, 2.8GHz, 8MB cache, socket 1156 - 2210kn". Slabiji model je "i5 750, 2.66, 8MB cache - 1560kn". Isplati li se, po vama, uzeti jači ili slabiji (te u slučaju da sadašnja razlika nije pretjerana, postoji li mogućnost da se u skoro vrijeme prvi pokaže znatno boljim izborom)?
Također, koliko sam shvatio, oba u box ediciji dolaze s vlastitim coolerima (ili se varam?). Kolika je kvaliteta tih coolera, može li se osloniti na njih, ili je apriorno bolje uzeti neki zaseban - poput recimo "Cooler Master Hyper 212 Plus, 1366/1156/775/AM3/AM2 626g,13-32dB - 240kn" (ili neki drugi koji imate za preporučiti)? Možda tu valja reći da u samom startu nemam neku pretjeranu namjeru bavit se overclockanjem, možda tek ponešto.
Dalje, što se matične tiče, tu zbilja nemam pojma, osim, naravno, da je u pitanju socket 1156, da je u rangu do 1200kn te da bih volio da ima i podršku za DDR3 1600. Što biste recimo, imajući na umu navedene kriterije, izdvojili odavde (a slobodno i od negdje drugdje)? Na što sve valja, ili bi bilo poželjno, da se obrati pažnja, imajući u vidu i poveznice s drugim komponentama?
Također, ako dobro tumačim, vidim da neke matične dolaze s integriranom zvučnom, tipa 8-kanalni audio. Je li moguće da takve stvari posluže za pristojan ugođaj u igrama i ostalim multimedijskim sadržajima (pristojan, u smislu da kao ne-profesionalan korisnik ne primjetim neku istaknutu razliku) ili je svakako bolje uložiti u koju zvučnu do 700kn - primjerice "Sound blaster Creative Labs X-Fi Extreme music, 510kn" ili možda "Creative Labs Audigy 2 ZS", ako ju uspijem naći ne u laptop izdanju kakav ima na ADM-u? Naravno, svi drugi prijedlozi do 700kn dolaze u obzir.
Zatim, memorija. Zasigurno bih DDR3 barem na 1600MHZ, no sad je pitanje koju i koliko. Primjerice, uzeti li tu Kingmax, Kingston, Corsair... te ima li razlike u tome da ih se uzima zasebno, recimo kupim dva od 2 gb pa ih spojim, spram toga da uzmem komplet od 2x2 ili 3x2. Mogu li ovi prvi također raditi tako naknadno spojeni raditi u dual/triple channelu? Također, je li uopće na razini performansa nešto isplativo dodavati još novaca za 2 dodatna gigabajta, u smislu da se uzme 3x2, a ne 2x2? Gdje i koliko taj dvogigabajtni višak između 4 i 6 dođe do izražaja? Recimo, uzeti li prije malo bolju 2x2 memoriju, kao što mi se čini da je "DDR3 4GB (2x2GB) Kingston, 1600MHz,CL9, HyperX,KHX1600C9D3K2/4GX -1000kn", ili recimo malo goru, no kvantitativno veću "DDR3 6GB (3x2GB) Corsair, 1600MHz, 9-9-9-24, COR-TR3X6G1600C9 - 1350kn" (naravno, dilema je možda malo manje izražena u usporedbi sa skupljim, no istim "DDR3 6GB (3x2GB) Kingston HyperX, 1600MHz, CL9, KHX12800D3K3/6GX - 1540kn", no za koji nisam siguran hoću li kad se sve sklopi biti pri novcima). Opet,otvoren i za drugačije vizije. Također, ako se odlučim za 3x2 u triple channelu, treba li za to i neka posebna matična ploča,? Ako da, volio bih da se to uzme u obzir kao jedna od opcija pri preporuci matične, kao i pitanje vrijedi li uopće ulagati u triple channel ako se radi o nekoj povećoj svoti. I je li moguće da 3x2 funkcionira i van triple channela, te ako je, o kakvim je onda performansama riječ, u odnosu na 2x2 u dual channelu?
Za grafičku mi se pak sasvim solidnom čini "Gigabyte Radeon HD5850 1GB DDR5,256bit, Dual-DVI-I / HDMI, DX11 - 2260kn", pa tu i nemam za sad nekih pretjeranih dilema.
Slična je stvar s hard diskom, gdje mi je u oko upao "HDD WD 1Tb, 1002FAEX , SATA 6 Gb/s, 64MB Cache, WD Caviar Black - 710kn", pa bi trebalo također uzeti u obzir kompatibilnost s matičnom pločom pri slaganju.
I još na kraju stvar kućišta. Na što sve tu valja obratiti pažnju? Ima li neko koje bi bilo posebno u skladu s ostalim nabrojenim komponentama? Te uzeti li napajanje odvojeno (ako da, koje?), ili skupa, ukoliko je kućište koje sadrži napajanje do kojih 500, najviše 600-650kn? I kolika je poželjna snaga napajanja, također imajući na umu ostale navedene komponente?
Ako sam što zaboravio za konfiguraciju, a nadaje se presudnim za rad, slobodno nadodajte.
Hvala unaprijed na putu razrješenja dilema :)