Konfiguracija cca. 9000kn

poruka: 15
|
čitano: 2.497
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Konfiguracija cca. 9000-9500kn

Dakle, trebala bi mi čitava konfiguracija, bez monitora i eventualno zvučnika. Koristit ću je kako za high-end igranje, tako i za obradu/rippanje videa, stoga imam u vidu minimalno 4 jezgre.

Gledam malo po ADM-u, i upao mi je u oko četverojezgreni "Procesor Intel i7 860, 2.8GHz, 8MB cache, socket 1156 -  2210kn". Slabiji model je "i5 750, 2.66, 8MB cache - 1560kn". Isplati li se, po vama, uzeti jači ili slabiji (te u slučaju da sadašnja razlika nije pretjerana, postoji li mogućnost da se u skoro vrijeme prvi pokaže znatno boljim izborom)?

Također, koliko sam shvatio, oba u box ediciji dolaze s vlastitim coolerima (ili se varam?). Kolika je kvaliteta tih coolera, može li se osloniti na njih, ili je apriorno bolje uzeti neki zaseban - poput recimo "Cooler Master Hyper 212 Plus, 1366/1156/775/AM3/AM2 626g,13-32dB -  240kn" (ili neki drugi koji imate za preporučiti)? Možda tu valja reći da u samom startu nemam neku pretjeranu namjeru bavit se overclockanjem, možda tek ponešto.

Dalje, što se matične tiče, tu zbilja nemam pojma, osim, naravno, da je u pitanju socket 1156, da je u rangu do 1200kn te da bih volio da ima i podršku za DDR3 1600. Što biste recimo, imajući na umu navedene kriterije, izdvojili odavde (a slobodno i od negdje drugdje)? Na što sve valja, ili bi bilo poželjno, da se obrati pažnja, imajući u vidu i poveznice s drugim komponentama?

Također, ako dobro tumačim, vidim da neke matične dolaze s integriranom zvučnom, tipa 8-kanalni audio. Je li moguće da takve stvari posluže za pristojan ugođaj u igrama i ostalim multimedijskim sadržajima (pristojan, u smislu da kao ne-profesionalan korisnik ne primjetim neku istaknutu razliku) ili je svakako bolje uložiti u koju zvučnu do 700kn - primjerice "Sound blaster Creative Labs X-Fi Extreme music, 510kn" ili možda  "Creative Labs Audigy 2 ZS", ako ju uspijem naći ne u laptop izdanju kakav ima na ADM-u? Naravno, svi drugi prijedlozi do 700kn dolaze u obzir.

Zatim, memorija.  Zasigurno bih DDR3 barem na 1600MHZ, no sad je pitanje koju i koliko. Primjerice, uzeti li tu Kingmax, Kingston, Corsair... te ima li razlike u tome da ih se uzima zasebno, recimo kupim dva od 2 gb pa ih spojim, spram toga da uzmem komplet od 2x2 ili 3x2. Mogu li ovi prvi također raditi tako naknadno spojeni raditi u dual/triple channelu? Također, je li uopće na razini performansa nešto isplativo dodavati još novaca za 2 dodatna gigabajta, u smislu da se uzme 3x2, a ne 2x2? Gdje i koliko taj dvogigabajtni višak između 4 i 6 dođe do izražaja? Recimo, uzeti li prije malo bolju 2x2 memoriju, kao što mi se čini da je "DDR3 4GB (2x2GB) Kingston, 1600MHz,CL9, HyperX,KHX1600C9D3K2/4GX -1000kn", ili recimo malo goru, no kvantitativno veću "DDR3 6GB (3x2GB) Corsair, 1600MHz, 9-9-9-24, COR-TR3X6G1600C9 - 1350kn" (naravno, dilema je možda malo manje izražena u usporedbi sa skupljim, no istim "DDR3 6GB (3x2GB) Kingston HyperX, 1600MHz, CL9, KHX12800D3K3/6GX - 1540kn", no za koji nisam siguran hoću li kad se sve sklopi biti pri novcima). Opet,otvoren i za drugačije vizije. Također, ako se odlučim za 3x2 u triple channelu, treba li za to i neka posebna matična ploča,? Ako da, volio bih da se to uzme u obzir kao jedna od opcija pri preporuci matične, kao i pitanje vrijedi li uopće ulagati u triple channel ako se radi o nekoj povećoj svoti. I je li moguće da 3x2 funkcionira i van triple channela, te ako je, o kakvim je onda performansama riječ, u odnosu na 2x2 u dual channelu?

Za grafičku mi se pak sasvim solidnom čini "Gigabyte Radeon HD5850 1GB DDR5,256bit, Dual-DVI-I / HDMI, DX11 - 2260kn", pa tu i nemam za sad nekih pretjeranih dilema.

Slična je stvar s hard diskom, gdje mi je u oko upao "HDD WD 1Tb, 1002FAEX , SATA 6 Gb/s, 64MB Cache, WD Caviar Black - 710kn", pa bi trebalo također uzeti u obzir kompatibilnost s matičnom pločom pri slaganju.

I još na kraju stvar kućišta. Na što sve tu valja obratiti pažnju? Ima li neko koje bi bilo posebno u skladu s ostalim nabrojenim komponentama? Te uzeti li napajanje odvojeno (ako da, koje?), ili skupa, ukoliko je kućište koje sadrži napajanje do kojih 500, najviše 600-650kn? I kolika je poželjna snaga napajanja, također imajući na umu ostale navedene komponente?

Ako sam što zaboravio za konfiguraciju, a nadaje se presudnim za rad, slobodno nadodajte.

Hvala unaprijed na putu razrješenja dilema :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.7.2010 6:01 (notime).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Tvornicki cooler podnosi lagani overclock na i7/i5 platformama.

ako ides na 1156 definitivno 4 (opcija 8)GB RAMa

Razmisli o Nvidiji ka GPU jer su kod igara razlike minimalne a u radu je Nvidia puno bolja. Ne znam koje aplikacije ces koristiti. Meni za CAD/rendering tu na poslu bolje odradi 9800GT nego 5770 a starija je 4 godine.

Kod kucista moras gledati ovim redom. da stane u njega sve sto kupis. da ono stane tamo gdje ga mislis drzati. da su mu konektori (USB,audio,mic, e-sata) postavljeni onako kako ti pase (ako mislis kantu drzat na podu onda prikljucci moraju biti gore i obrnuto, da su ti pri ruci) i da je dovoljno prozracno. Ako neces clockat a kanta stoji na prasnjavom mjestu onda je bolje da ti nije prozracno ili da ima dobre filtere (koji ce se ubrzo zapunit i onda dobivaju novu svrhu :))

Napajanje definitivno kupi odvojeno i tu ti je brand name tipa Corsair, Seasonic, XFX, Antec..... od 500W sasvim dovoljno (dok god si na jednoj grafickoj).

sad sam zaboravio sta si jos pitao, ali mislim da se za 9,5 k kn moze kupiti i nesto bolje od 1156 platforme.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

ovakvo nesto:

p.s. dva diska po 500GB u raidu 0 ce ti u video editingu dati puno bolje rezultate nego  1TB single. ako ti ne treba, izbaci 1 disk i uzmi cooler.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.7.2010 8:55 (Commodore).

0 0 hvala 0
16 godina

Matična ploča s1366 Asrock X58 Extreme, X58, DDR3
Procesor Intel s1366 Core i7 930
Memorija DDR3 1333MHz 6GB (3x2GB) Corsair, XMS3-1333, TR3X6G1333C9
Napajanje 520W Seasonic SS-520GB
Kućište Cooler Master CM 690, bez napajanja, crno
HDD SATA II 1000 GB SAMSUNG SpinPoint F3, 7200rpm 32MB, HD103SJ
DVD snimač interni SATA LG GH22NS Black bulk
Intel® X25-V SSD 40GB G2 34nm, MM#905205 170/35 MB/s
Grafička kartica MSI PCI-E ATI Radeon R5850,GDDR5,1GB,256Bit,2DVI,FanSink
9.581,28 kn

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.7.2010 11:01 (vepar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Konfiguracija cca. 9000kn

Hvala ti na odgovoru!

Evo ovako ukratko što me sad od navedenog buni. Za Gigabyteovu ploču koju si naveo u specifikacijama na ADM-u piše "DDR3 2000+/1333/1066 (max. 16Gb)". Znaci li to da ne podrzava Corsair memoriju na 1600MHZ koju si naveo, ili ako podrzava, znaci li to da ju automatski svodi na sporiji rad sabirnice?

Dalje, u vezi hard diska, ja sam naveo prethodno "HDD WD 1Tb, 1002FAEX , SATA 6 Gb/s, 64MB Cache, WD Caviar Black - 710kn", a ti dva "HDD WD 640GB, WD6401AALS, SATA II, Buffer 32MB, 3Gb/s, 7.200 rpm". U čemu uopće igra ta razlika SATA i SATA II sučelja? Također, vidim da ovaj prvi disk ima 6 GB/s i 64MB cachea, dok drugi 3 i 32. Znaci li to da je prvi bolji u brzini i stabilnosti prijenosa podataka, ili se kod drugog to kompenzira time što je recimo SATA II? I imajući taj budući odgovor u vidu, što je bolje uzeti?

Također, koja je konkretna prednost 1366 platforme u odnosu spram 1156? Procesor i matična su svakako skuplji, no svjestan sam da se radi o svojevrsnom ulaganju u budućnost, u smislu da ću moći upgradeati duže negoli će to biti vjerojatno slučaj s 1156, kao i da dobivam mogućnost pogonjenja memorije u triple channelu. Međutim, imajući na umu da uzimam kompjuter barem za daljnje 3-4 godine, gdje je čisto upitno hoću li ikakve komponente u međuvremenu mijenjati, a nakon toga možda kupim novi kompjuter, vrijedi li sad ulagati u 1366, umjesto da uštedim ili pak novce uložim primjerice u bolju grafičku?

Za kućište si naveo Thermaltakeov V5, koji dođe 590kn. Međutim, vidim da "Thermaltake V4 Black Edition, VM30001W2Z, Middle Tower, 4,5 kg" dođe 350, pristojno izgleda, a po drugim tamo navedenim karakteristikama nikako ne mogu dokučiti u čem je razlika, da bi cijena bila 240kn skuplja. Znaš ti možda čime je opravdana ta razlika u cijeni?

I kad smo kod blisko povezanog napajanja, kako bi se u konfiguraciju uklopilo recimo "Napajanje SEASONIC 520W, SS-520GB, S12 II, aktivni PFC" - koji za razliku od Corsairovog 550W dođe nešto jeftinije (prvo 520, a drugo 660)? Ili se svakako isplati nadodati i kupiti navedenog? Ne namjeravam nadodavati još jednu grafičku, eventualno TV karticu, možda izvanjski oblik. 

Također, slično kao kod RAM-a, u specifikacijama SEASONICA piše "S12 II, aktivni PFC, Hlađenje 120mm, 24-pinski konektor 1, ATX12V 1, SATA 6, FDD 2, PCIe 2, Molex 6".  Znači li to da se u njega ne može uključiti SATA II disk, u slučaju da se odlučim za njega, ili to nema ikakve veze, ili ako ima, to se može riješiti/uključiti nekim drugim putem?

Za kraj, nije ništa još bilo rečeno o dilemi koje imam oko zvučne. Valja li tu neka integrirana, ili kupiti posebnu, do kojih 700 kn, kao što je npr. već navedena "Sound blaster Creative Labs X-Fi Extreme music, 510kn"?

Hvala još jednom, stvari mi se polako razbistravaju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.7.2010 18:34 (notime).
18 godina
protjeran

Evo sry što ovako upadam jer si tražio odg od kolege..!

Ta ploča podržava i 1600MHz iako na specs ne piše. To znam, clockao sam memoriju sa 800 i radi na 1000, ploča podržava 1066MHz.

HDD WD ima propusnost 6GB/s, ovaj drugi 3GB/s. Ali ako staviš dva druga HDD WD 640 u raid 0 onda su brži nego terabajtni.

Ja sam čitao negdje da s.1156 nema budućnosti spram s. 1366. Inače corei5 naspram core i7 je neusporedivo, jes da su ista generacija corei5 malo mlađi. Ili je s.1156 nenadogradiv?

Kućišta bih gledao izgled ako drugo zadovoljava samo po sebi. btw imaš specifikacija na webu pa pogledaj razlike...

Oba Seasonic i Corsair su kvalitetna i nećeš pogriješiti. Uzmi jeftinije.

Imam taj SoundBlaster Xtr Music i nije isplativ tog novca (510kn)! Radije integrirka sound card. Kad budem mijenjao komp 2012. ne uzimam više nikakav Sound Blaster nego mi je dosta onaj zvuk sa MBO..

Mis da taj SATA 6 konektor paše na stariji SATA 3 ili kako već!

Namigiva

free speech for the dumbxD
16 godina
protjeran
notime kaže...

Hvala ti na odgovoru!

Evo ovako ukratko što me sad od navedenog buni. Za Gigabyteovu ploču koju si naveo u specifikacijama na ADM-u piše "DDR3 2000+/1333/1066 (max. 16Gb)". Znaci li to da ne podrzava Corsair memoriju na 1600MHZ koju si naveo, ili ako podrzava, znaci li to da ju automatski svodi na sporiji rad sabirnice?

Dalje, u vezi hard diska, ja sam naveo prethodno "HDD WD 1Tb, 1002FAEX , SATA 6 Gb/s, 64MB Cache, WD Caviar Black - 710kn", a ti dva "HDD WD 640GB, WD6401AALS, SATA II, Buffer 32MB, 3Gb/s, 7.200 rpm". U čemu uopće igra ta razlika SATA i SATA II sučelja? Također, vidim da ovaj prvi disk ima 6 GB/s i 64MB cachea, dok drugi 3 i 32. Znaci li to da je prvi bolji u brzini i stabilnosti prijenosa podataka, ili se kod drugog to kompenzira time što je recimo SATA II? I imajući taj budući odgovor u vidu, što je bolje uzeti?

Također, koja je konkretna prednost 1366 platforme u odnosu spram 1156? Procesor i matična su svakako skuplji, no svjestan sam da se radi o svojevrsnom ulaganju u budućnost, u smislu da ću moći upgradeati duže negoli će to biti vjerojatno slučaj s 1156, kao i da dobivam mogućnost pogonjenja memorije u triple channelu. Međutim, imajući na umu da uzimam kompjuter barem za daljnje 3-4 godine, gdje je čisto upitno hoću li ikakve komponente u međuvremenu mijenjati, a nakon toga možda kupim novi kompjuter, vrijedi li sad ulagati u 1366, umjesto da uštedim ili pak novce uložim primjerice u bolju grafičku?

Za kućište si naveo Thermaltakeov V5, koji dođe 590kn. Međutim, vidim da "Thermaltake V4 Black Edition, VM30001W2Z, Middle Tower, 4,5 kg" dođe 350, pristojno izgleda, a po drugim tamo navedenim karakteristikama nikako ne mogu dokučiti u čem je razlika, da bi cijena bila 240kn skuplja. Znaš ti možda čime je opravdana ta razlika u cijeni?

I kad smo kod blisko povezanog napajanja, kako bi se u konfiguraciju uklopilo recimo "Napajanje SEASONIC 520W, SS-520GB, S12 II, aktivni PFC" - koji za razliku od Corsairovog 550W dođe nešto jeftinije (prvo 520, a drugo 660)? Ili se svakako isplati nadodati i kupiti navedenog? Ne namjeravam nadodavati još jednu grafičku, eventualno TV karticu, možda izvanjski oblik. 

Također, slično kao kod RAM-a, u specifikacijama SEASONICA piše "S12 II, aktivni PFC, Hlađenje 120mm, 24-pinski konektor 1, ATX12V 1, SATA 6, FDD 2, PCIe 2, Molex 6".  Znači li to da se u njega ne može uključiti SATA II disk, u slučaju da se odlučim za njega, ili to nema ikakve veze, ili ako ima, to se može riješiti/uključiti nekim drugim putem?

Za kraj, nije ništa još bilo rečeno o dilemi koje imam oko zvučne. Valja li tu neka integrirana, ili kupiti posebnu, do kojih 700 kn, kao što je npr. već navedena "Sound blaster Creative Labs X-Fi Extreme music, 510kn"?

Hvala još jednom, stvari mi se polako razbistravaju.

Ploca ti podrzava memoriju na 1600 a i vise.

Ljudi padaju na marketinske trikove. Razlika u preformansama HDD-a na SATA2(3Gb/s) i SATA3 (6Gb/s) = nula. To je maksimalna brzina protoka, ali ni najnapredniji SSDovi se nisu ni priblizili brzini od 3Gb/s.  Ovaj tvoj od 1TB sa 64MB cachea je po tvornickim specifikacijama nijansu (mislim da cache s tim i nema veze, opet trik), ali se sa 2x raid 0 ne moze usporedjivati.

i7 920 (1366) sa ovom maticnom je minimalno skuplji od i7 860 (1156) i jedina razlika je u tome sto podrzava 3x chanell ddr3 koji za obradu videa dobro dodje, u igrama je svejedno. ni ne pomisljam da ces nadoradjivati procesor na 1366 platformi. ko god ti to navede kao neku prednost u zabludi je jer iz iskustva znam da nema teorije da ce jedna platforma kod intela bit zanimljiva za 2 -3 godine. takodjer intel vec najavljuje nove procesore sa novim chipsetima. eventualno ces za godinu, godinu i po upgradeati graficku ili dodati jos 1.

Sto se kucista tice, naveo sam ono koje mi se onako naoko svidja. osobno ga nikad nisam vidio u zivo no mislim da je ok. to jeftinije koje si naveo ako moze sve stati u njega i svidja ti se, zasto ne. dapace, siguran sam da postoje i jos jeftinija no name kucista koja su potpuno funkcionalna. Razlika u cijeni izmedju ova 2 najvjerovatnije je zbog izgleda, broja ventilatora, mogucnosti cable managmenta.... nista esencijalno.

Napajanje Corsair 550 sam preporucio zato sto imam odlicna iskustva s njim. Seasonic 520 bi takodjer bio sasvim dovoljan i kvalitetan. Da ja kupujem, kupio bi Corsair. To SATA 6 oznacava broj SATA naponskih konektora a ne SATA3 standard. nemas problema spojiti disk kakav zelis.

Za igre i obradu videa onboard sound ti je vise nego dovoljan. radje  tih 700 dodaj na zvucnike. Kupovanje glazbene kartice osim za ljude koji se bave studijskom obradom zvuka i hi-fi entuzijaste je bacanje para.

16 godina
neaktivan

Puno hvala obojici, manje-više sam pri kraju donošenja odluke.

Commodore kaže...

i7 920 (1366) sa ovom maticnom je minimalno skuplji od i7 860 (1156) i jedina razlika je u tome sto podrzava 3x chanell ddr3 koji za obradu videa dobro dodje, u igrama je svejedno. ni ne pomisljam da ces nadoradjivati procesor na 1366 platformi. ko god ti to navede kao neku prednost u zabludi je jer iz iskustva znam da nema teorije da ce jedna platforma kod intela bit zanimljiva za 2 -3 godine. takodjer intel vec najavljuje nove procesore sa novim chipsetima. eventualno ces za godinu, godinu i po upgradeati graficku ili dodati jos 1.

Zapravo sam pod uštedom na to mjestu mislio u slučaju da uzmem recimo i5 750 i neku matičnu do 1200, što je jeftinije od i7 koji je kojih 600 kuna skuplji, a kvalitetnija 1366 matične za kojih 400-500. Pa da to uložim recimo u 5870, a ne 5850 ATI grafičku.  Je li po tebi bolje takvo što napraviti, ili ipak vrijedi uložiti u 1366 zbog triple channela i ponešto veće brzine, nauštrb tog da uzmem malo lošiju grafičku?

Za navedena kućišta sam pobliže pogledao, i jedino mi se, ako izuzmemo estetsku komponentu, pojavljuje da V5 u odnosu na V4 ima kraj USB priključaka i jedan eSATA konektor. No kako vidim da eSATA ima bar jedan na matičnima, na ovoj Gigabyteovoj i 2, a da će mi ih trebati više, ovog trena baš i nisam siguran. Stog mi se nekako čini da to i nije problem.

I još u vezi ove integrirane zvučne. Gledam malo karakteristike matične koju si naveo i piše na ADM-u sljedeće: "Gigabyte X58A-UD3R, s1366, Intel® X58 + ICH10R Chipset, 6x DDR3 2000+/1333/1066 (max. 16Gb), 2xPCI-X x16, 1xPCI-X x4, 2x PCI-X, 2xPCI, 6xSATA Raid + 2x SATA 6Gb/s, 1xGb LAN, HD Audio, Firewire, 12xUSB + 2x USB 3.0". Još sam nešto dodatno pretraživao u vezi audia na toj matičnoj, našavši sljedeći popis:

"Audio

1. Realtek ALC889 codec
  2. High Definition Audio
  3. 2/4/5.1/7.1-channel
  4. Support for Dolby® Home Theater
  5. Support for S/PDIF In/Out
  6. Support for CD In"

Dakle, samo da potvrdim, smatraš da bi te karakteristike onboard sounda bile sasvim dovoljne za kvalitetno doživljaj igara, a i obradu videa?

Također za hard diskove, pa ne čini se loš taj prijedlog za dva u RAIDU, time više što je razlika cijena oba od onog WD-ovog jednog tek 150-200 kuna.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.7.2010 1:04 (notime).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Za igre ti je bolja opcija i5 750+5870 a za video i7 920+5850 (tu bi pogotovo stavio nvidiu).

Zvuk vise nego dovoljan.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.7.2010 9:16 (Commodore).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Idi na nvidiju ako ti je bitna obrada videa i sl. jer nvidia podržava CUDA-u, a aplikacija koja podrzava CUDA-u ubrzanje je drastično naspram procesora.

GTX 470.

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [ZETOR Black Edition-SADA SA NOVIM GEFUFNAMA]
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo, da se javim nakon nekoliko dana. Smogao sam financija da ponešto prekoračim limit od 9-9.5k, pa će sljedeća konfiguracija biti zapravo podosta na tragu ovdje iznesenih prijedloga:

Procesor Intel i7 930 , 4x2.8 GHz, Socket 1366, 8MB, BOX  , 2250
Gigabyte X58A-UD3R, s1366, Intel® X58 + ICH10R Chipset, 6x DDR3 , 1700
DDR3 6GB (3x2GB) Corsair, 1600MHz, 8-8-8-24, COR-TR3X6G1600C8
ILI
DDR3 6GB (3x2GB) Kingston HyperX, 1600MHz, CL9, KHX12800D3K3/6GX ,  1540
Sapphire HD 5870, 1GB GDDR5 256bit , 2950 
HDD WD 640GB, WD6401AALS, SATA II, Buffer 32MB, 3Gb/s, 7.200 rpm x2, 900
CoolerMaster Gladiator 600, Mid Tower, bez napajanja,crno, 510

Napajanje CORSAIR 550W, VX Series CMPSU-550VXEU, 12cm vent., ATX, 660

DVD upisivač SONY DRU-870S, DVD±RW, 24x DVD±R ,12x DL , 48x CD-R, 210

=10720 kn

Dakle, još je stvar samo izbora memorije. Koju od navedenih da uzmem, Corsairovu XMS3 C8 ili Kingstonovu HyperX 6GX? Cijene su identične. Ima li uopće neke razlike među njima, ili su i karakteristike manje-više identične?

U vezi grafičke, stavio sam Sapphireovu HD 5870, jer mi se čini dosta isplativom za te novce. Međutim, gledao sam tragom pruženih sugestija Nvidijinu GTX 470, gdje da 5870 ima CUDA tehnologiju, ne bi bio težak izbor. Ovako, zbilja ne znam. Kako sam već rekao, želio bih konfiguraciju što pogodniju za high-end gaming, no podjednako sposobnu za brzo i kvalitetno rippanje i konverziju raznoraznih video formata. Koliko uopće CUDA igra ulogu pri potonjem, u odnosu prema recimo 5870 koji ju ne posjeduje? S druge strane, ono što me baš ne veseli jest potrošnja, temperatura i visina buke na 470-ici. Pri tom mi se potrošnja i temperatura još čine manji problem, koliko mi ovako na prvu loptu nikako nije dopadljiva viša razina buke. Ima li tko baš karticu da iskustveno posvjedoči koliko taj faktor generalno dolazi do izražaja, kako u idleu, tako pod raznim stupnjevima opterećenja? Vidio sam i sam neke brojke, no volio bih da čuti mišljenja samih korisnika. Ujedno, ako se za to odluči, koji model uzeti? Vidim na ADM-u da kao najjeftinija ima tek "Asus ENGTX470/2DI/1280MD5, NVIDIA, GTX470, PCIe x16,1280MB" 3083kn. Takva me cijena ponešto buni, jer čitajući neke strane recenzije, GTX470 je kartica koju smještaju negdje između 5850 i 5870, ujedno redovito kao prednost ističući njenu jeftiniju cijenu od 5870, barem kojih 40$. Sad, možda je to točno u odnosu prema nekim high-end modelima, no ovako teško vidim da dolazi do izražaja... Također, koja je konkretna prednost Voltage Tweaka na ENGTX 470, koji se prvenstveno ističe kao razlika od GTX 470? Što se tiče same brzine spram 5870, zapazio sam da neki govore o istaknutom poboljšanju performansi 470-ice korištenjem posljednjih drivera, međutim nisam pronašao ikakve najnovije benchmarke putem kojih bi se to moglo utvrditi. Ima li tko da uputi na neki, ili da sam kaže pokoju riječ o tome? I da, ako se ima na umu da je kartica vrlo zahtjevna u vidu potrošnje energije, bi li joj uopće bilo dostatno gornje 550W napajanje, uzmemo li u obzir potrošnju svih ostalih navedenih komponenata, uz dodatak još neke TV kartice?

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.7.2010 18:36 (notime).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kom od 9k bez SSD

2 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa zato jer više ne bi bio od 9k, već najmanje 10 k, a na gornju konfiguraciju i 11-12, he. Što opet ne bi bilo loše da se ne radi o disku tek od kojih 40 GB. Rađe pričekam drastično povećanje omjera cijene i kapaciteta, a kad tome dođe, to je još najlakša stvar za nadodograditi.

17 godina
neaktivan

Kad si vec stavio limit od 9k, i ako ga vec prekoracis, ne trebas ga prekoracit zbog i7 umjesto i5 i zbog 5870 umjesto 5850. Bolje ti je da uzmes jedan SSD od cca 30 GB. Na njega stavis samo OS i preformanse ti drasticno rastu. Znam iz osobnog iskustva.

wow is my life
16 godina
neaktivan

Shvaćam što želiš reći, no iz onoga što sam čitao, trebalo bi tvoju izjavu o drastičnom rastu performansi ipak staviti u perspektivu. Recimo, misliti da će ti SSD dati veći broj FPS-ova u igrama, pogotovo nauštrb i7 i 5870 (ili 470), pa se onda umjesto na njih odlučiti na SSD, skoro nikako ne drži vodu.  Tamo gdje ponešto drži, radi se o igrama koje su temeljenje na konstantnom učitavanju velikih prostora ili učitavanju općenito, a takvih pak i nije pretjerano. Stoga, kad se govori o rastu performansi, bilo bi dobro istaknuti o čem se točno radi, jer se ovako navodi na krivi trag. Netko tko želi općenito veći broj FPS-a zasigurno neće proći bolje ako uzme SSD te i5&5850 ili bez SSD-a, no i7 te 5870. Ili imaš još nešto drugo na umu u vidu drastičnog rasta performansi?

Kad smo kod učitavanja Windows 7-ice, svjestan sam da se ovako diže za sekundu-dvije. I sad će netko doći  bombastično izjaviti da je ovaj 500% brži od običnog HD-a, ili dva HD-a u RAIDU. Međutim, to će reći da se na tima diže za kojih 10-15 sekundi. Što na doživljajnoj razini zbilja nije bogznakakva razlika.  S druge strane, ono gdje mogu reći da mi se sasvim dopada potencijal SSD-a, to je vrijeme instalacije, koje je, ako sam ja to dobro shvatio, skoro pa nepostojeće. 

Da se razumijemo, ja namjeravam uzeti SSD, samo nisam siguran uzeti li ga sada. Ne bih htio iskeširati 800-1000 kuna za 30-40 GB, a onda za par mjeseci vidjeti  nešto na tragu dvostruko većih kapaciteta po istoj cijeni. Ili misliš da to baš nije tako izvjesna mogućnost?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice