Intel ili AMD (Proc+Matična)

poruka: 84
|
čitano: 8.163
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Zatražio bi pomoć oko savjetovanja za sklapanje nove konfe pošto sam imao nekih problema x4 955 BE na MA790X-UD4 - idle temperatura na ~55. Razlog je ili loše kučište, loše hlađenjen, a procu ili matična. Moguće da je i neki problem u biosu nakon što je zamjenjen x3 720 sa x4 955 BE.

Da skratim muke odlučio sam uzeti nove(u smislu novije serije-jače) komponente.

Imam:

Gainward GTX 570

Corsair 550W VX

Do sad sam koristio AMD+ATI(Radeon), ali razmišljao sam o intel.

Htio bi savjete za par konfiguracija za Intel i par za AMD.

AMD x6 procesor, Intel nešto u tom rangu. + dobro hlađenje za OC.

Matična koja odgovara za određeni procesor.  Ne planiram CFX ili SLI vjerojatno.

Matična da je kvalitetna, dobro provodi. Uzeo bi i DDR3, ali za to mi netreba savjet. Bilo bi ok kad bi imala 4 utora za rame.

Na žalost ne razumijem se ništa u intel matične, a ni procesore baš.

Pa ako može par kombinacija i neka kretka rečenica zašto ovo da ili ovo ne.

Računalo je za 3d dizajn, animacije, renderanje i video igre (Battlefield 3).

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Intel ili AMD (Proc+Matična)

amd konfa :

gigabyte mbo: http://www.links.hr/?naziv=maticna-ploca-gigabyte-ga-970a-ud3-amd-970-sb950-ddr3-zvuk-g-lan-s-ata-pci-e-usb-3-0-fw-atx-s-am3-am3&option=artikl&id_kategorija=05030314&id_artikl=050.303.576

cpu: phenom x6 1090t

intel:

i5 2500k ili i7 2600k

matične: asrock z68 extreme 4 gen 3

asrock p67 professional

asus P8P67 EVO

sve matične ti imaju 4 utora za ram, moja preporuka corsair venegance, zašto da ili zašto ne preporučeno? da nebi rat opet nastao, ukratko amd proc će ti dat nešto bolji rezultat u 3d rendaju (nije nešto puno bolji ali razlika postoji u njegovu korist) on je 6 jezgri, dok su inteli 4 jezgre, amd ti ide do 4 ghz, inteli oba 5ghz ovisno od primjerka čak i više

samo krupno, ništa sitniš
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 13:38 (oly570).
14 godina

Za 2600 kuna kupis I5 2500K i Z68 EX3 GEN3 sa podrskom za PCIE 3.0 i IB procesore.Miran si jako jako dugo sa time.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.

4 0 hvala 1
14 godina

http://www.anandtech.com/bench/Product/203?vs=288

Ovdje i5 2500k reže x6 AMD?

Kažete da je bolji x6? x8 se isplati uopšte?

Kako za video igre (bf3), a kako za renderanje?

Ova matična koju sad imam MA790X-UD4 ima samo DDR2... Piše da može x6 procesore, ali nisam siguran baš, čitao sam nešto po internetu...

Mislim da mi je i7 malo previše novaca. I da mi ne treba tako jaki procesor?

Asus, Asrock? Ne pričaju za neke da nisu nešto? Kako stoje te matične? Meni se sviđaju jako Gigabyte.

Ovog puta mi je matična dosta bitna. Ne da gore ima mnogo stvari nego malo, ali kvalitetno.

Znači gore ide GTX 570 i Corsair 550W VX, a kasnije vjerojatno neki od 750W više manje.

PCI 3.0 bi bilo ok ako budem kasnije mijenjao grafu. To bude sad držalo barem 4 godine ne? PC3.0, novi standard? Da nebi i to sad mijenjali svake godine....

Da probajte da ne ratujete. Ako se netko s nečim ne slaže neka to proba lijepo napisati i probajte da onda ne diskutirate po 2 stranice. Ne branim nikome da diskutira naravno. Meni to ne smeta.

Što ako OC x6 ili i5 2500k?

Čujem da će sad nešto novo pa da će cijene pasti. Se isplati čekati ili ne?

Isto je bilo i sa grafičkima. Sad će nove pa ipak nisam sačekao. Uzeo sam neki dan GTX 570.

EDIT: PCI 3.0 matične nema ispod 2000kn?

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 14:04 (tigerija).
14 godina

Kupis 955BE i uvalis ga na tu plocu.Ako ga podrzava.I GTX 570 ce ti upogoniti sasvim fino.Ima PCIE 3.0 ploca za 1000 kuna.Samo su za INTEL.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.

0 1 hvala 1
14 godina

Imam 955 BE, ali mi nešto zeza temperatura na ovoj ploči, BIOS, Hladnjak ili nešto treće. Imao sam x3 720 prije.

Jučer sam s jednim likom koji radi na servisu sprobavali stvari kod sebe, i odlučio da budem uzeo novi poc i matičnu. Neda mi se više gnjaviti s time pa bi onda radije uzeo x6 ili i5. Što dosta odskače od 955BE.

Najmanje što moram je novi ladnjak uzeti. A onda ću najrađe uzeti više manje sve, bzvz mi se stvorili problemi. Niti meni niti liku nije jasno u čemu je problem sve isprobali. Par puta sam stavljao procesor gore i sa dva različita hlađenja itd...

Odma time što bi promjenio ploču naginjem na Intel konfig.

I ova ploča koju imam je DDR2.

Z68 EX3 GEN3? Link?

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 14:22 (tigerija).
14 godina
neaktivan
14 godina
tigerija kaže...

Imam 955 BE, ali mi nešto zeza temperatura na ovoj ploči, BIOS, Hladnjak ili nešto treće. Jučer sam s jednim likom koji radi na servisu sprobavali stvari kod sebe, i odlučio da budem uzeo novi poc i matičnu. Neda mi se više gnjaviti s time pa bi onda radije uzeo x6 ili i5. Što dosta odskače od 955BE.

Najmanje što moram je novi ladnjak uzeti. A onda ću najrađe uzeti više manje sve.

Odma time što bi promjenio ploču naginjem na Intel konfig.

I ova ploča koju imam je DDR2.

Z68 EX3 GEN3? Link?

Ploca ti nije DDR2 nego AM2/AM2+.Thuban X6 ti ne odskace nimalo u gamingu od 955BE.I5 2500K vec da,jer je jaci od oba AMD procesora.Evo link najisplativije S1155 GEN3 ploce.

14 godina

Hvala.

Vidim da je oko 1000 kuna po trgovinama. Ima li razloga zašto bi uzeo neku drugu možda bolju i zašto?

Ili bi mi ova bila najbolja za i5 2500k.

Kakva je budučnost s ovom karticom u svrhu nadogradnje.

Grafičke, Procesori, Rami...

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 14:25 (tigerija).
14 godina

Nema razloga za kupovati drugu,ta se najvise isplati.Za hvala imas tipku.

0 0 hvala 1
14 godina

Hvala tipka... Radije ću napisati hvala. I tipke...

Znači ovo bi bio najbolji Intel izbor matične?

A najbolji za AMD?

14 godina
tigerija kaže...

Hvala tipka... Radije ću napisati hvala. I tipke...

Znači ovo bi bio najbolji Intel izbor matične?

A najbolji za AMD?

Eto,linkovi su ti.Tipka hvala je stavljena radi necega,da bi se podigao rating forumasima koji pomagaju i koji su korisni.Dakle koristi ju.

14 godina

Ok budem od sada koristio. Imaš pravo. Ja užasno puno cijenim ljude koji pomažu i koji imaju obzira prema drugima.

Izgleda se se ova intel ploča više isplati.

Sad je saom pitanje i5 2500k ili AMD x6 http://www.links.hr/?naziv=procesor-amd-phenom-ii-x6-1100t-box-black-edition-s-am3-3-3ghz-9mb-cache-six-core&option=artikl&id_kategorija=05060314&id_artikl=050.603.216

Koji proc bolji ako uzmemo video igre i 3d modeling/renderanje.

14 godina
tigerija kaže...

Ok budem od sada koristio. Imaš pravo. Ja užasno puno cijenim ljude koji pomažu i koji imaju obzira prema drugima.

Izgleda se se ova intel ploča više isplati.

Sad je saom pitanje i5 2500k ili AMD x6 http://www.links.hr/?naziv=procesor-amd-phenom-ii-x6-1100t-box-black-edition-s-am3-3-3ghz-9mb-cache-six-core&option=artikl&id_kategorija=05060314&id_artikl=050.603.216

Koji proc bolji ako uzmemo video igre i 3d modeling/renderanje.

I5 2500K vs 1100T BE(najjaci X6 sa otkljucanim mnoziteljem i najvisim taktom od svih X6).Bolji je I5 2500K u 98% stvari.Dakle I5 2500K.I jos uredno ide na 4.5 ghz sa boljim coolerom.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 14:50 (zoharbizo).
14 godina

Koji sad?

http://www.magazinrs.hr/search.asp

I ima li više njih različitih? Po čemu se razlikuju?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

I5 2500K jer ima otkljucan mnozitelj i uredno sa aftermarket coolerom ide na 4.5 ghz.

0 0 hvala 0
14 godina

Ok super. Gledam ovu trgovinu i sad nema Extreme3. Pitat ću sada, ali je dobavljiva.

Šta je s ovom?

http://www.vixus.hr/shop2/maticne-ploce-asrock/106284011-asrock-z68-extreme4-gen3.html

BTW oću trebati neki hladnjak za i5 ako budem OC, a ako nebudem?

Bi li uzeo koji ram ovdje?

http://www.vixus.hr/shop2/112-memorije?orderby=price&orderway=desc

Ili koji ste mi ono bili preporučili? Neki vengence? Link?

I ima ovdje koji cooler za OC http://www.vixus.hr/shop2/104-hladnjaci ?

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 16:19 (tigerija).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

i5 2500K bolji je od Phenoma x6 na stocku, overclocka se daleko bolje i manje troši.

Moj PC  
3 0 hvala 1
14 godina
ATiGamer kaže...

i5 2500K bolji je od Phenoma x6 na stocku, overclocka se daleko bolje i manje troši.

Znači i5 u svemu bolji (više manje) i5 uzimam.

tigerija kaže...

Ok super. Gledam ovu trgovinu i sad nema Extreme3. Pitat ću sada, ali je dobavljiva.

Šta je s ovom?

http://www.vixus.hr/shop2/maticne-ploce-asrock/106284011-asrock-z68-extreme4-gen3.html

BTW oću trebati neki hladnjak za i5 ako budem OC, a ako nebudem?

Bi li uzeo koji ram ovdje?

http://www.vixus.hr/shop2/112-memorije?orderby=price&orderway=desc

Ili koji ste mi ono bili preporučili? Neki vengence? Link?

I ima ovdje koji cooler za OC http://www.vixus.hr/shop2/104-hladnjaci ?

Cooler i rami?

14 godina

Matična:

Asrock Z68 Extreme3 Gen3 - Intel Z68, ATX, Premium Gold Caps

Procesor:

Intel Core i5 2500K

RAM:

DDR3 8GB (2x4GB) Corsair, 1600Hz, 9-9-9-24, 1.5V

Hladnjak:

Thermaltake Contac 29 BP

GTX 570 i Corsair 550W VX napajanje imam.

Sad me zanima da li bi bilo pametno uzeti 650W ili 750W napajanje.

I da li se isplati uzimati 2000Hz Ram memoriju.

Također ako mogu neka dobra kvalitetna kučišta sa dobrim prozračenjem. Veličina mi nije bitna kao ni izgled - nebitan. Preferiram veća kučišta(jer je lakše, ali mi je svejedno.

Trenutno imam neko čudno veliko kučište. Fali jedna stranica, odnosno otvoren je sad jedne strane (ne smeta mi to - nego jel to pametno?).

Makar možda i ostavim ovo.

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
tigerija kaže...

Matična:

Procesor:

Intel Core i5 2500K

RAM:

DDR3 8GB (2x4GB) Corsair, 1600Hz, 9-9-9-24, 1.5V

Hladnjak:

Thermaltake Contac 29 BP

GTX 570 i Corsair 550W VX napajanje imam.

Sad me zanima da li bi bilo pametno uzeti 650W ili 750W napajanje.

I da li se isplati uzimati 2000Hz Ram memoriju.

Također ako mogu neka dobra kvalitetna kučišta sa dobrim prozračenjem. Veličina mi nije bitna kao ni izgled - nebitan. Preferiram veća kučišta(jer je lakše, ali mi je svejedno.

Trenutno imam neko čudno veliko kučište. Fali jedna stranica, odnosno otvoren je sad jedne strane (ne smeta mi to - nego jel to pametno?).

Makar možda i ostavim ovo.

Hvala!

VX 550 drzi GTX 570 i taj procesor masno ocane oboje da se ne ugrije nimalo.Ostavi to napajanje.Ram memorija od 2000 mhz ti ne treba niti ces osjetiti razliku izmedu nje i te na 1600 mhz.Kuciste bi bilo pametno promijeniti,samo je pitanje koliko bi ti novaca ulozio u novo.

14 godina

Pa, nije bitno, stavi neko, napiši zašto je dobro pa onda ja kažem ako bude previše. Vidim da su kučišta 300-800 kn ono neka srednja cijena.

Ne moraš se previše truditi.

Jedino što bi htio da mi je dobra temperatura u računalu.

Makar ovo moje nije tako loše koliko vidim.

Ima napred 2 ili 4 USB-a. Iza ima dosta. Veliko. Samo malo je staro, malo jako. I povijeno negdje, itd :D .

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.12.2011 12:08 (tigerija).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
tigerija kaže...

Pa, nije bitno, stavi neko, napiši zašto je dobro pa onda ja kažem ako bude previše. Vidim da su kučišta 300-800 kn ono neka srednja cijena.

Ne moraš se previše truditi.

Jedino što bi htio da mi je dobra temperatura u računalu.

Makar ovo moje nije tako loše koliko vidim.

Ima napred 2 ili 4 USB-a. Iza ima dosta. Veliko. Samo malo je staro, malo jako. I povijeno negdje, itd :D .

CM 912 HAF.

14 godina

Pričao sam sa jednim likom iz UK. Kaže da je imao takvo kučište. Da mu je bilo pre veliko.

Kaže jako dobro hladi, ima puno mjesta i stanu one ogromne kartice itd.

Kao što piše i u opisu.

Meni odgovara. Super, Hvala!

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Ajde čisto prije nego uzmem novu konfu zanimaju me mišljenja ako mi ih tko može dati da li se isplati prijelaz na nove komponente iz dvije svrhe korištenja(financijski jel se isplati ulagati toliko nakon 2 godine i tehničnički jel bi bila neka velika razlika po ovdje točke-razloga korištenja), koliko radi BF3, a koliko radi 3D dizajna?

Battlefield 3

3D modeling/animating/rendering/photoshop itd...

Trenutno (staro 2 godine i koji mjesec):

MA790X-UD4

Phenom II x3 720 2.8Ghz (Box)

Corsair 2x2 DDR2 400MHz

Corsair 550W VX

GTX 570

Planirano:

i5 2500k + Thermaltake Contac 29 BP

DDR3 8GB (2x4GB) Corsair, 1600Hz, 9-9-9-24, CMZ8GX3M2A1600C9, 1.5V, Vengeance Heatspreader

Corsair 550W VX - staro

GTX 570 - nedavno kupljeno

Bio sam probao i x4 955 BE na ovu matičnu ali mi je nešto temperatur bila 55C na idle. Gore je bio AC Alpine 64 hladnjak.

Ne znam da li je bio problem u senzoru ili hladnjaku.

Je li moguće da bi mogo biti neki problem sa biosom (probao sam staviti sve na default-reset, ali nije pomoglo), npr voltaža ili nešto? Nije bio OC.

Koristim neko staro zamjensko računalo trenutno pa stalno pišem neke gluposti, nadam se da ljudi ne zamjeraju :P .

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.12.2011 17:06 (tigerija).
14 godina

Uzmi si bolji hladnjak. Ovo oko PCI-E 3.0 utora je čisti marketing. Pa ni dan danas grafe  nekoriste ni blizu punog potencijala današnjeg PCI-E 2.0. Tako da ti to netreba bit neki kriterij poseban.

14 godina

Bi bila ta matična dobra za koje 3 godine ako bi se uzimala PCIE 3 i novi Intel Proc (ovi neki Ivy nešto)?

Ili bude ta matična onda po mnogim ostalim stvarima u zaostatku?

Šta sa ovim ventom iz ovog topica(http://www.bug.hr/forum/topic/slaganje-pc-konfiguracija/sklapanje-pc-konfiguracija/35450.aspx?page=690&jumpto=2505011&sort=asc&view=flat)?

SCYTHE Mugen3, SCMG-3000, Socket 775/1156/1155/1366/AM2/AM3,AM3+

http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=10302

Kanio bi OC na 4.5GHz - 5GHz ako bi se dalo.

I da li se isplate ti SSD? Čitao sam nešto da se to brzo "troši".

Trenutno imam Hitachi 500GB 7200 SATAII 16Mb, SSD i HDD nisu kompatibilni da ih se oba koristi odjednom?

14 godina
neaktivan
tigerija kaže...

Bi bila ta matična dobra za koje 3 godine ako bi se uzimala PCIE 3 i novi Intel Proc (ovi neki Ivy nešto)?

Ili bude ta matična onda po mnogim ostalim stvarima u zaostatku?

Šta sa ovim ventom iz ovog topica(http://www.bug.hr/forum/topic/slaganje-pc-konfiguracija/sklapanje-pc-konfiguracija/35450.aspx?page=690&jumpto=2505011&sort=asc&view=flat)?

SCYTHE Mugen3, SCMG-3000, Socket 775/1156/1155/1366/AM2/AM3,AM3+

http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=10302

Kanio bi OC na 4.5GHz - 5GHz ako bi se dalo.

I da li se isplate ti SSD? Čitao sam nešto da se to brzo "troši".

Trenutno imam Hitachi 500GB 7200 SATAII 16Mb, SSD i HDD nisu kompatibilni da ih se oba koristi odjednom?

Kompatibilni su zajedno.SSD je puno brži od HDD-a i nema baš toliko prostora na njemu

xf:donatorbubrega steam:donator_bubrega R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
14 godina

A hladnjak sad?

14 godina
neaktivan
oly570 kaže...

amd konfa :

gigabyte mbo: http://www.links.hr/?naziv=maticna-ploca-gigabyte-ga-970a-ud3-amd-970-sb950-ddr3-zvuk-g-lan-s-ata-pci-e-usb-3-0-fw-atx-s-am3-am3&option=artikl&id_kategorija=05030314&id_artikl=050.303.576

cpu: phenom x6 1090t

intel:

i5 2500k ili i7 2600k

matične: asrock z68 extreme 4 gen 3

asrock p67 professional

asus P8P67 EVO

sve matične ti imaju 4 utora za ram, moja preporuka corsair venegance, zašto da ili zašto ne preporučeno? da nebi rat opet nastao, ukratko amd proc će ti dat nešto bolji rezultat u 3d rendaju (nije nešto puno bolji ali razlika postoji u njegovu korist) on je 6 jezgri, dok su inteli 4 jezgre, amd ti ide do 4 ghz, inteli oba 5ghz ovisno od primjerka čak i više

može AMD i više, ja svoj ne držim clockan jer mi trenutno ne treba, ali kad sam ga tek kupio frend mi je posudio corsairov h80 vodeni hladnjak, i držali smo 6 sati 100% opterećenje, cpu na 4.2 Ghz, max. temperatura je bila 48°C. Ovisi o njegovom hladnjaku koliko može clockati, ali ono ako će neki extreme oc raditi bolji su intelovi procesori.   

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice