Frend mi slaže HTPC i ja ga nagovaram na intel konfiguraciju dok on tvrdi da mu za gledanje filmova u full hd i da se nekad zaigra COD ili WoW nije potreban jako skua i jako moćna konfiguracija pa bi želio znati sa kojim se to optimalnim rješenjem da izvesti,monitor bi u ovom slučaju bio plazma 42" rezolucija 1920 x 1080,spajanje preko HDMI kabla i poželjno bi bilo da je grafička integrirana iako ja tvrdim da mu za tak nekaj integruša neče biti dovoljna.Hvala vam na savjetima.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Integruša mu je dovoljna bilo koja ako će na HTPC-u vrtiti Windowse i pritom mu ne treba jako računalo. Ako će gore staviti neki linux, onda mu je nužna integrirana nvidia i opet mu je svejedno koji proc uzme. Ili AMD integruša i neki malo bolji proc, koji može i bez grafike prožvakati 1080p.
Konkretno, meni se na Athlonu X3 (otključana 4. jezgra) i 4GB RAM-a uredno vrte 720p filmovi uz nekih 10-15% zauzeća procesora (Debian Linux). Proc je koštao ~550 kn pred mjesec-dva. Integrirana AMD 4250 grafika, s opensource driverima (čitaj: bez hardverskog ubrzanja, čeka se XVBA, ali vjerujem da ću se načekati :).
Na www.silentpcreview.com imaš dosta testova tihih računala, između ostalog i matičnih s integriranim grafičkim karticama. Npr. test AMD X3 procesora, test Gigabyte 785GPMT-UD2H i sl. Uglavnom, zaključak je da hardverska akceleracija videa uredno funkcionira na velikom postotku filmova. Tamo gdje ne funkcionira lako se prekodira.
Ne vidim potrebu za koristenjem Linux-a na HTPC-u, te to ne preporucujem.
Dakle, moja konfiguracija je podosta skupa.
Tu je mala maticna ploca koja podrzava Intel-ovu grafiku integriranu u procesor (koja moze da izvodi Full HD video, oprostite ako grijesim). Za svaki slucaj ja sam tu stavio pasivnu hladjenu diskretnu graficku karticu niske snage (na kojoj ce moci igrati WoW i CoD, ali za to ce mu trebati bezicna periferija). Tu je i kuciste koje stoji horizontalno i dobro Fortron-ovo napajanje.
Nisam siguran kakav je ovo disk, stavio sam ga samo da mi pomogne u racunanju cijene. Preporucujem kvalitetnije Samsung-e (F3) i WD-ove Caviar Blue diskove.
Stavio sam i Blue-ray pogon za sadrzaj visoke kvalitete.
Najbolje bi mu bilo da si kupi i daljinski upravljac.
... i da se nekad zaigra COD ili WoW ...
Ne vidim potrebu za koristenjem Linux-a na HTPC-u, te to ne preporucujem.
Ma ja nisam niti skužio ovaj dio za igre, linux ovdje nije opcija :D
A sad za COD nemam pojma, sry ne igram se. Ovdje (baci oko i na stranu ispred) grafikoni pokazuju da bi mu za ugodno igranje (good gameplay, 40-60 fps) na 1920x1080 trebala bar 8800GT, pretpostavljam ovisno o postavkama. Mislim da to nije preskupo, ali mi se čini da integruša za to baš i neće biti dovoljna. A za filmove ti je ionako više manje sve integrirano dovoljno danas, od Intela do nvidie.