da li netko ima informaciju oko garancija za komponente kupljene preko interneta konkretno me zanima caseking.de
koliko traje garancija?
da li zna netko koja je procedura (imao iskustva) sa povratom i sl.
thx
da li netko ima informaciju oko garancija za komponente kupljene preko interneta konkretno me zanima caseking.de
koliko traje garancija?
da li zna netko koja je procedura (imao iskustva) sa povratom i sl.
thx
moras biti svjestan da do njih vracas robu na svoj racun... sa racunom i tvism ostalim papirom... no prov trebas svakog kontaktirat mailom.... uputit ce te sami
vecinu tehnicke robe mozes odnjet u svaki ducan u svijetu jer znaju po serijskom broju ima li garanciju ili ne...
odnosno trebas je prov registrirat na stranicama proizvdaca..
nakon toga ovisis o suluzi u trgovini odnosno servisu
A kod nas vračaš robu na račun trgovine?
Nije istina da večinu robe možeš odnijeti u svaki dućan u svijetu i da će ti priznat garanciju, takva baza ne postoji.
A kod nas ne ovisiš o usluzi trgvine odnosno servisu...iz tog razloga neke trgovine rade bolje a neke lošije. Ako imaš odličan support možeš slobodno biti skuplji od konkurencije i raditi češ bolje nego konkurencija. Naravno vredi da konkurencija nema odličan support.
Jedino što je kolega Robert rekao točno je da ih kontaktiraš email-om i sačekaj da ti se jave sa uputama.
Lp,
-garancija nema veze s trgovinom.. osim što je u EU trgovac obavezan posredovati (kupac bira), jer trgovac jedini u tom lancu ima ugovorni odnos s kupcem (račun-obaveza).
-to nema veze s postojanjem garancije/jamstva, rokom, uvijetima.. piše u garanciji.
-neovisno o postojanju garancije, trgovac ima odgovornost prema kupcu za ispravnost robe, EU, do 2g. To s garancijom nema veze (ima, indirektno). Dvije različite zaštite kupca koji bira što mu je povoljnije.
-pravilo, tamo gdje je kupljeno, možeš reklamirati (bez daljnjih troškova, tj na trošak trgovca), to pravo daje 'račun' (kupoprodajni ugovor).
-ovlašteni servis može .. ali ne mora, to ovisi o loklnim-regionalnim lancima distribucije. Srvis ne mora ništa, ako nije dio tog lanca, ako nije ništa zaradio i ako nema ugovor s proizvođačem kroz distributera koji mu tad to isplaćuje. Kupnja kroz 'drugi lanac'.. ovisi o regionalnoj politici proizvođača (postojanju distributera i ugovora koje imaju). Kupac o tome ne zna ništa. Reklame su samo reklame dok dlobalna mreža servisa.. može, tad to piše u garanciji (komad papira, koji služi tome, ako ste se pitali čemu služi, da se to konkretno navede, pa pročitati..).
-alternativa, umjesto čitanja, vjerovati infou s 'internetima' (množina :) ) ili pitati trgovca (ali važno je samo ono što se može dokazati, papir).
(post iznad..) naravno, ne nosi se roba u svaku trgovinu.. isključivo u onu u kojoj je roba kupljena, račun, samo ta trgovina ima obavezu preuzeti-posredovati (bez dodatnog troška kupca). lanci trgovina ili razni njihovi međusobni ugovori mogu služiti kao 'mreža servisa'... to je stvar lanaca, distribucije, organizacije. Nije nikakvo pravilo-zakon, zakon (EU) je jedino trgovac-firma koja je izdala račun/prodala robu.
Supruzi sam mijenjao "Starke" kupljene u njemackoj u Zagrebu za manji broj.....
Svoj Alienware kupljen u Hid Evolution USA, sam radio serviz u njemackoj, a Od kolege Dell Inspirion sa 5 godina 2nd day repair on the spot.... je iz njemacke popravljan u Engleskoj....
i sve je to moglo ici jer se u odredenom mjestu nalazi servis.... gdje je to islo...
dok recimo nisam upoznat sa time da Dell ima takvu podrsku u HR.... a kamoli da bi se uputili u Slavonski Brod..... da to rijese.... no grad gdje sam sad i London.... nisu nikakav problem...
a sto se tice garancija.... dok sam kupovao robu u HG spotu... redovno sam je reklamirao u Vemilu i obrnuto... no dosta je vremena proslo od toga... jer recimo za istu je bio uvoznik Lost... te su znali kad im je roba dosla i izasla iz skladista...
Isto iskustvo imam i sa Canon foto aparatima...
no da budem iskren osim ovih par pozitivnih iskustava... uglavnom imam jako neugodna iskustva sa reklamacijama...