Imam danas ispit iz kemije,a ne znam racunati:mnozina tvari
relativna atomska masa
odredivanje empirijske i molekulske formule spoja i
maseni udio
Može li mi netko objasniti kako se to riješava?
Imam danas ispit iz kemije,a ne znam racunati:mnozina tvari
relativna atomska masa
odredivanje empirijske i molekulske formule spoja i
maseni udio
Može li mi netko objasniti kako se to riješava?
Imam danas ispit iz kemije,a ne znam racunati...
I sad si se sjetio u zadnji tren da bi to mogao naučiti?
A zeznuo sam se
A ništa kolega, šta ćemo nego pomoć dragom nam našem kolegi s Bug foruma.
Ovako, formula za množinu ti je n = m/M. Malo m ti je masa (u gramima), dok je veliko M masa koju isčitaš iz periodnog. Tipa, ako bi imao 50 g jednoatomnog sumpora(vjerojatno ne postoji, bubam), formula bi bila n=50/32.06. Ako recimo imaš spoj, tipa H2O, onda će M biti jednak sljedećem : 2 * 1.008 + 16, jer moraš uračunati sve atome u spoju.
Većinom će ti zadati masu, pročitaš si veliko M iz periodnog i gg. Mogu zadati npr. da izračunaš m, a imaš n i veliko M pročitaš iz periodnog.
Određivanje formule spoja, to ti ide da dobiješ W (maseni udio) od svakog elementa, svakom elementu promijeniš % u grame, dakle, recimo W(C) = 25.6 %, to je u biti m(C) = 25.6 g. Nakon toga izračunaš n-ove od svih elemenata (masu imaš, M iz periodnog) i sve n-ove dijeliš sa najmanjim n-om. Dakle, ako imaš recimo n(C) i n(H) i dobiješ da je n(C) = 12, a n(H) = 23, onda će formula glasiti : CH2, znači podijeliš i vidiš koliko ćeš dobiti (vjerojatno neće biti čisti broj, nego će ti tipa 1.92 biti ustvari dva atoma). To je empirijska formula.
A molekulska bi bila da tom CH2 izračunamo M, i onda podijelimo Mr/Er, tj. Mr (spoja) podijelimo sa Er (empirijska jedinka). Tako dobiješmolekulsku formulu.
I na poslijetku imaš maseni udio, to ti je W(x) = m(x)/m(otopine/smjese). Klasika. Kao i kod n, samo računaš to tako da vrtiš to uokolo. Izražava se u %, no pri računanju taj postotak pretvaraš u decimalu (tipa 26.7% u 0.267).
Reference :
http://instrukcije-kemija.blogspot.com/2012/03/instrukcije-iz-kemije-empirijska-i.html
http://www.instrukcije-poduka.com/instrukcije-iz-kemije-osnove-kemijskog-racuna.html
Nadam se da sam pomogao i sretno ti bilo, dragi kolega!
Ne znam koji ti je smisao računanja relativne atomske mase kad ti već piše u periodnom
Ne znam koji ti je smisao računanja relativne atomske mase kad ti već piše u periodnom
Da, za jednoatomne plinove, a za recimo H20 moraš sam računati (zbrojiti).
Hvala ti tHe gH0ST
Ništa kolega, za vas sve.
Prijatelju, to je relativna molekulska masa (Mr), relativna atomska masa (Ar) piše u PSE.
Prijatelju, to je relativna molekulska masa (Mr), relativna atomska masa (Ar) piše u PSE.
Aha, sory kolega, nisam vidio.
Jel bi mi mogao netko objasniti lewisove oznake(kako da znam koliko "tockica" ide na drugi atom) i polarnost i dipolarnost molekula(kako prepoznati) i ako netko zna gdje ima nekih zadataka iz toga gradiva sa rješenjima
Jel bi mi mogao netko objasniti lewisove oznake(kako da znam koliko "tockica" ide na drugi atom) i polarnost i dipolarnost molekula(kako prepoznati) i ako netko zna gdje ima nekih zadataka iz toga gradiva sa rješenjima
Eh ti Lewisovi simboli,zbog njih sam na polugosdistu pao kemiju.Na netu ti nema previse informacija oko njih.
Ukratko:svaki atom koji prima elektrone tezi elementima iz 18. skupine(plemenitima) te mora imati 8 elektrona.
Npr: Mg(2+) + O2(kisik je u 16.skupini i trebaju mu 2 elektrona koja ce dobiti od magnezija.
možeš li molim te rješit neki zadatak? i kako da znam kada idu –,=,≡
Morat cu te razocarat,jer mi smo samo ucili jednostruke veze.BTW koji si razred?Ja sam to ucio na kraju prvog polugodista u prvom rezredu elektrotehnicke.
Morat cu te razocarat,jer mi smo samo ucili jednostruke veze.BTW koji si razred?Ja sam to ucio na kraju prvog polugodista u prvom rezredu elektrotehnicke.
ista stvar no frend mi je kolko tolko objasnio valjda ce bit za 2
jel mi možete objasniti zadatke vezane za kiselinu,bazu i soli?