Kemija - 1.razred

poruka: 16
|
čitano: 21.307
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Kemija - 1.razred

Imam danas ispit iz kemije,a ne znam racunati:mnozina tvari

relativna atomska masa             

odredivanje empirijske i molekulske formule spoja i

maseni udio

Može li mi netko objasniti kako se to riješava?

14 godina
neaktivan
Re: Kemija - 1.razred
kid man kaže...

Imam danas ispit iz kemije,a ne znam racunati...

I sad si se sjetio u zadnji tren da bi to mogao naučiti? {#}

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
14 godina
neaktivan

A zeznuo sam se

14 godina
neaktivan

A ništa kolega, šta ćemo nego pomoć dragom nam našem kolegi s Bug foruma.

Ovako, formula za množinu ti je n = m/M. Malo m ti je masa (u gramima), dok je veliko M masa koju isčitaš iz periodnog. Tipa, ako bi imao 50 g jednoatomnog sumpora(vjerojatno ne postoji, bubam), formula bi bila n=50/32.06. Ako recimo imaš spoj, tipa H2O, onda će M biti jednak sljedećem : 2 * 1.008 + 16, jer moraš uračunati sve atome u spoju.

Većinom će ti zadati masu, pročitaš si veliko M iz periodnog i gg. Mogu zadati npr. da izračunaš m, a imaš n i veliko M pročitaš iz periodnog.

Određivanje formule spoja, to ti ide da dobiješ W (maseni udio) od svakog elementa, svakom elementu promijeniš % u grame, dakle, recimo W(C) = 25.6 %, to je u biti m(C) = 25.6 g. Nakon toga izračunaš n-ove od svih elemenata (masu imaš, M iz periodnog) i sve n-ove dijeliš sa najmanjim n-om. Dakle, ako imaš recimo n(C) i n(H) i dobiješ da je n(C) = 12, a n(H) = 23, onda će formula glasiti : CH2, znači podijeliš i vidiš koliko ćeš dobiti (vjerojatno neće biti čisti broj, nego će ti tipa 1.92 biti ustvari dva atoma). To je empirijska formula.

A molekulska bi bila da tom CH2 izračunamo M, i onda podijelimo Mr/Er, tj. Mr (spoja) podijelimo sa Er (empirijska jedinka). Tako dobiješmolekulsku formulu.

I na poslijetku imaš maseni udio, to ti je W(x) = m(x)/m(otopine/smjese). Klasika. Kao i kod n, samo računaš to tako da vrtiš to uokolo. Izražava se u %, no pri računanju taj postotak pretvaraš u decimalu (tipa 26.7% u 0.267).

Reference :

http://instrukcije-kemija.blogspot.com/2012/03/instrukcije-iz-kemije-empirijska-i.html

http://www.instrukcije-poduka.com/instrukcije-iz-kemije-osnove-kemijskog-racuna.html

Nadam se da sam pomogao i sretno ti bilo, dragi kolega!

Pars pro toto.
13 godina
neaktivan
Kemija - 1.razred

Ne znam koji ti je smisao računanja relativne atomske mase kad ti već piše u periodnom {#}

The world is your playground.
14 godina
neaktivan
Medikus kaže...

Ne znam koji ti je smisao računanja relativne atomske mase kad ti već piše u periodnom {#}

Da, za jednoatomne plinove, a za recimo H20 moraš sam računati (zbrojiti).

Pars pro toto.
14 godina
neaktivan

Hvala ti tHe gH0ST

14 godina
neaktivan
Kemija - 1.razred

Ništa kolega, za vas sve.

Pars pro toto.
13 godina
neaktivan
TheGh0st kaže...
Medikus kaže...

Prijatelju, to je relativna molekulska masa (Mr), relativna atomska masa (Ar) piše u PSE.

The world is your playground.
14 godina
neaktivan
Medikus kaže...
TheGh0st kaže...
Medikus kaže...

Prijatelju, to je relativna molekulska masa (Mr), relativna atomska masa (Ar) piše u PSE.

Aha, sory kolega, nisam vidio.

Pars pro toto.
14 godina
Kemija - 1.razred

Jel bi mi mogao netko objasniti lewisove oznake(kako da znam koliko "tockica" ide na drugi atom) i polarnost i dipolarnost molekula(kako prepoznati) i ako netko zna gdje ima nekih zadataka iz toga gradiva sa rješenjima

Ono što možeš sutra,ne ostavljaj za danas.
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.3.2013 17:39 (zelenbic).
13 godina
neaktivan
zelenbic kaže...

Jel bi mi mogao netko objasniti lewisove oznake(kako da znam koliko "tockica" ide na drugi atom) i polarnost i dipolarnost molekula(kako prepoznati) i ako netko zna gdje ima nekih zadataka iz toga gradiva sa rješenjima

Eh ti Lewisovi simboli,zbog njih sam na polugosdistu pao kemiju.Na netu ti nema previse informacija oko njih.

Ukratko:svaki atom koji prima elektrone tezi elementima iz 18. skupine(plemenitima) te mora imati 8 elektrona.

Npr: Mg(2+) + O2(kisik je u 16.skupini i trebaju mu 2 elektrona koja ce dobiti od magnezija.

14 godina
Kemija - 1.razred

možeš li molim te rješit neki zadatak? i kako da znam kada idu –,=,≡

13 godina
neaktivan
zelenbic kaže...

Morat cu te razocarat,jer mi smo samo ucili jednostruke veze.BTW koji si razred?Ja sam to ucio na kraju prvog polugodista u prvom rezredu elektrotehnicke.

14 godina
Square Enix kaže...
zelenbic kaže...

Morat cu te razocarat,jer mi smo samo ucili jednostruke veze.BTW koji si razred?Ja sam to ucio na kraju prvog polugodista u prvom rezredu elektrotehnicke.

ista stvar no frend mi je kolko tolko objasnio valjda ce bit za 2

11 godina
neaktivan
Kemija - 1.razred

jel mi možete objasniti zadatke vezane za kiselinu,bazu i soli? 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice