Vremenski sklop ili relej

poruka: 11
|
čitano: 4.566
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav!

Situacija je ovakva. Htio bih si na auto spojiti podizanje prozora preko ključa,tj.kada zaključam da mi se stakla dižu.

Imam dvije žice,jedna je signal daljinskog kada se zaključava,druga su prozori.Kada direktno spojim radi,ali mi onda ne radi impulsno dizanje iz auta.

Trebao bih ubaciti neki sklop koji bi samo propustio signal daljinskog na žicu dizanja prozora.Znači da nekih 5 sek bude spojeno,a kasnije odvojeno do ponovnog zaključavanja.

Što bi mi preporučili?

0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan

Zna netko? 

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Vremenski sklop ili relej
Problem možeš riješiti sa monostabilom. To je sklop koji kad ga okines impulsom neko vrijeme drzi signal na izlazu. Vrijeme je ovisno o komponentam R i C, a na izlaz monostabila bi spojio relej koji bi spajao motor u vratima na +12v auta
13 godina
neaktivan

Slazem se sa kolegom, samo treba, ako već nema, dodati krajnji prekidač koji će isključiti motor kada staklo dod do kraja

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Motor ce se sam isključiti nakom vremena 1.1*R*C jer toliko traje stabilno stanje na izlazu monostabila (tj. Vrijeme uključenosti releja). Ako se to dobro uštima ne treba prekidač, ali bi svejedno bilo , jer recimo po zimi na mom polu staklo puno sporije ide prema gore. Pa bi onda trebalo stabilno stanje trajati duže od vremena normalnog zatvaranja stakla, a dok staklo dođe do gore nekakvim inverznim prekidačem bi odspojio motor sa te dodatne žice +12 V koju sam gore spomenuo. Mislim da bi to tako funkcioniralo.
16 godina

A mislim da bi trebao vec postojati neki senzor posto ti i kad pritisnes tipku kad je zatvoreno staklo, samo malo trzne motor, tako da mozda bi rjesenje moglo i biti da koristenjem relaya/ tranzistorske sklopke u seiju s tim senzorom i kad senzor otvori, nebitno je dal stanzistorska sklopka ili relay otvoren ili zatvoren, jedino sto ce relay trosit akumulator(nije puno, al opet), tako da tranzistor bi bio bolje rjesenje u ovom slucaju.(samo je pitanje kolku struju vuce motor, dal nije previse za tranz sklopku)

:D
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.2.2015 12:09 (CroNk3r).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Naprimjer na Fordu sam vidio da umjesto krajnih prekidača na dolaznom vodu ima shunt sa opampom koje okida relej kada motor dode do kraja, tj kad struja poraste jer motor nemre vrtit.

Neke granične prekidače moraš imati, bez obzira šta si ti u nekim uvjetima pogodio tajming, nikad neznas di moze zapet..

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

S tim se u potpunosti slazem, zato sam mu i preporucio ovakvo rjesenje koje bi radilo tako dugo dok se prozor ne zatvori.

Sad je na njemu da otkrije na koji nacin mu rade prozori...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Kada je prozor skroz zatvoren i kada pritisnem prema gore,napravi još jednom klik.

Našao sam sklop na ebay-u: http://www.ebay.com/itm/DC-12V-Delay-relay-shield-NE555-Timer-Switch-Adjustable-Module-0-to-10-Second-/161330097657?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item259005edf9

Mada sad kad vidim da bi to moralo biti stalno spojeno,ne znam da li bi se usudio ostaviti auto tako da ne bi bilo vatrice zbog kineskih sklopova :D

Mada lako se stavi osigurač ispred plusa,ali opet

0 0 hvala 0
16 godina
Josip_cobra kaže...

Kada je prozor skroz zatvoren i kada pritisnem prema gore,napravi još jednom klik.

Našao sam sklop na ebay-u: http://www.ebay.com/itm/DC-12V-Delay-relay-shield-NE555-Timer-Switch-Adjustable-Module-0-to-10-Second-/161330097657?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item259005edf9

Mada sad kad vidim da bi to moralo biti stalno spojeno,ne znam da li bi se usudio ostaviti auto tako da ne bi bilo vatrice zbog kineskih sklopova :D

Mada lako se stavi osigurač ispred plusa,ali opet

Mislim da je to tolko jednostavan sklop da ni kinezi ne mogu zahebati 

13 godina
neaktivan

Hahaha :D 

Budem ja ipak stavio nekakav osigurač od 5A ispred za svaki slučaj. 

Samo još jedno pitanje.Na šta spajam te dvije žice koje mi moraju biti spojeno,CK/COM/CB? Koja kombinacija? 

Hvala svima na odgovorima 

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 23:09 (Josip_cobra).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice