Tranzistorsko Pojacalo snage 100W

poruka: 8
|
čitano: 4.282
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Napravio sam pojacalo sa izlaznim tranzistorima MJE2955 i MJE3055.Za automatsku regulaciju mirne struje, prema semi, stavljene dve serijski spojene diode 1N4148.Plocicu sam pregledo vie puta sve je dobro spojeno.No kada sam ga ukljucio, ulaz kratko spojen na izlazu nikakvo opterecenje, nije htelo da radi, a na izlazu je pokazivao 6.5v.Posle sam promenio diode stavio sam 1N4002 i napon na izlazu je bio 0v.Prikljucio sam zvucnik i ulaz spojio i pojacalo je proradilo , lepo se culo i onda je prestalo i sada opet nece da se upali.Moze li ko da pomogne ? 

Mladen

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Stavi shemu..

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

evo seme

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Dali iko ovde ima iskustva sa ovim pojacalom ? :)

Mladen

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ako je radilo, provjeri da neka komponenta nije izgorila, provjeri da li imaš istosmjerni napon na izlazu, sve preko 50 do 100 mV DC je previše, što manje to bolje, nadalje, za koju je impedanciju pojačalo ? ako je za 8 a ti stavio 4 izlazni tranzistori nebudu bili presretni. Provjeri kolika je mirna struja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

POjacalo je za 4 ohm zvucnike, ja koristim SAL BXC3040 100/150W zvucnik.Za mirnu struju nisam nigde pronasao podatak kolika bi trebala da bude, jer kako kaze u semi ona je automatski podesena.Al probacu da je izmerim, pa javim.. :)

Mladen

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Daj ti link na stranicu di si shemu našao

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Semu imam u knjizi , nisam mogao slikati pa sam nasao na internetu, inace evo link:

http://www.afiata.com/page/51/

Mladen

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice